Ammonium För Blommor: Hur Man Vattnar Krukväxter Med Ammoniak? Ammoniakdosering. Ansökningsregler

Innehållsförteckning:

Video: Ammonium För Blommor: Hur Man Vattnar Krukväxter Med Ammoniak? Ammoniakdosering. Ansökningsregler

Video: Ammonium För Blommor: Hur Man Vattnar Krukväxter Med Ammoniak? Ammoniakdosering. Ansökningsregler
Video: Så här ska du vattna dina växter 2024, Maj
Ammonium För Blommor: Hur Man Vattnar Krukväxter Med Ammoniak? Ammoniakdosering. Ansökningsregler
Ammonium För Blommor: Hur Man Vattnar Krukväxter Med Ammoniak? Ammoniakdosering. Ansökningsregler
Anonim

Ammoniak är ett populärt läkemedelspreparat som ofta används inom medicin och vardag. Det är också användbart för växter, inklusive blommor. Vi kommer att överväga funktionerna i att använda ett sådant verktyg nedan.

Bild
Bild

Fördelaktiga funktioner

Ammonium är ett transparent ämne med en mycket skarp och skarp lukt. Denna lukt tillhandahålls av ammoniak, och oftast är koncentrationen 10%. En liknande komposition kan köpas på vilket apotek som helst. Det finns också ammoniak med en koncentration på 25 procent, men sådana läkemedel är sällsynta. Lax har blivit populär i trädgårdsodling på grund av dess höga kvävehalt.

Detta ämne är extremt viktigt för alla växter, eftersom det tillåter dem att bygga upp grön massa på kortast möjliga tid.

Bild
Bild

Här är några av de fördelaktiga egenskaperna hos ammoniak:

  • främjar den snabba tillväxten av grön massa;
  • stärker och läker kulturer i allmänhet;
  • förhindrar ackumulering av nitrater, vilket är oundvikligt vid användning av många andra läkemedel med ammoniak i kompositionen;
  • kan användas på olika sätt: som toppdressing, insektsbekämpningsmedel.

Trädgårdsmästare älskar ammoniak också för att sådan utfodring absorberas av växter exakt så mycket som behövs. Detta är mycket viktigt, eftersom ett överskott av kväve blir anledningen till att växten lägger all sin energi på massans tillväxt, och det finns inte längre någon styrka kvar för blommor, äggstockar, frukter. Detta kommer inte att hända med ammoniak, men kom ihåg att om koncentrationen är för stark kan växtens rötter bli brända.

Bild
Bild

Hur späds?

Även om ammoniak är en relativt säker lösning, måste den spädas korrekt med beaktande av rekommenderade proportioner och dosering.

Tänk på den mest populära lösningen som används för att gödsla blomgrödor:

  • en matsked ammoniak hälls i botten av en liten behållare;
  • sedan hälls det luktande ämnet i tre liter vatten, medan vätskan ska hälla ut gradvis och mycket försiktigt;
  • kompositionen blandas och används omedelbart tills ammoniakångan har kommit ut.
Bild
Bild

En sådan relativt svag lösning är väl lämpad för inomhusblommor och trädgårdsväxter .… Nyttiga råd: om du bara behöver spilla 1 blomma med en lösning är det inte alls nödvändigt att göra 3 liter av kompositionen samtidigt. Du kan ta 1 liter vatten och kombinera det med en tesked ammoniak.

Förresten kan lövfällande krukväxter vattnas med en starkare komposition: 2 teskedar per liter vatten eller två matskedar per 3 liter.

Hur man använder?

Ammoniak kan användas på olika sätt, men mestadels är trädgårdsmästare begränsade till endast två alternativ.

Toppdressing

Användningen av ammoniak kommer att ge störst resultat när det gäller kvävsvält i kulturen. Detta manifesteras på följande sätt:

  • bladen blir gula, särskilt gamla, rynkor och vridning observeras, plattan blancherar;
  • växten är i allmänhet svag, blommar inte bra och växer;
  • stjälken är ömtålig.

För att kompensera för bristen på ett användbart element och låta växten få massa snabbare börjar de vattna den med en svag lösning av ammoniak, vars beredningsegenskaper vi redan har övervägt. Om allt är bra, och du har sett de första resultaten, kan du öka koncentrationen av ammoniak något, till exempel istället för 1 matsked sätta 2. Men detta är den högsta tillåtna hastigheten. Det är nödvändigt att utföra toppdressing varannan vecka under hela växtsäsongen och blomningen, mängden vätska är individuell för varje blommon och beror på dess typ … Om en liter vatten spenderas på vanlig vattning måste du också mata den med en liter, bara denna lösning.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att inte översvämma växten. Om du följer regeln om "mer är bättre", kan du uppnå att rötterna börjar ruttna.

Och i fuktig jord skapas en utmärkt miljö för svampbärare. Men om allt görs korrekt, kommer växterna att glädja blomsterodlare med sitt friska och frodiga utseende. Växter som pelargon, ros, lilja, viol, nasturtium svarar särskilt bra på ammoniakgödsling. Och här grödor som litops får inte behandlas med ammoniak. Detsamma gäller "levande stenar ".

Bild
Bild

Skadedjursbekämpningslösning

Ammoniak kan användas för att spraya blommor. Detta görs dock inte för utfodring, utan för att bli av med skadedjur. Dessutom rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att spruta endast för växter som växer utomhus. Med hjälp av en ordentligt förberedd sammansättning kan du bli av med skadedjur som midger, thrips, bladlöss, flugor, sniglar och sniglar, björnar, alla typer av larver och fjärilar.

Beredningen av lösningen är följande:

  • 100 gram tvätttvål är riven;
  • ta varmt vatten och lös upp råvarorna, se till att det inte finns några klumpar kvar;
  • den resulterande kompositionen hälls försiktigt i 4 liter vatten vid rumstemperatur, du bör inte störa detta, annars bildas skum;
  • när allt är klart, tillsätt 50 gram ammoniak till kompositionen med en koncentration av 10%;
  • lösningen måste användas omedelbart, annars blir den värdelös.
Bild
Bild

Den färdiga kompositionen tas upp i en sprayflaska och bearbetningen av blomgrödor utförs. Det är viktigt att den helande lösningen träffar alla delar: stjälkar, löv, kvistar … Du måste också se till att den nedre delen av bladplattan bearbetas, eftersom det är här bladlöss oftast häckar. Flera sådana behandlingar - och insekter, skrämda av den skarpa lukten, kommer att lämna din webbplats. Getingar och andra flygande insekter försvinner särskilt snabbt. Bladlöss dör däremot snabbt, eftersom tvålen i kompositionen tvingar den att hålla sig till bladen och kvävas.

Bild
Bild

Låt oss nu överväga koncentrationen av lösningar för andra insektsarter

  • Mugg … För att bli av med irriterande små flugor späds 25 milliliter ammoniak ut i 2 liter vatten, tidigare sedimenterat. Varje infekterad växt vattnas med denna komposition. Ett exemplar kommer att behöva cirka 150 milliliter lösning.
  • Myror … Dessa parasiter skadar inte bara planteringarna, utan tar också med sig bladlöss och häckar på rekordtid. Som regel bygger insekter myrstackar åt sig själva, och vi måste börja med dem. En flaska ammoniak späds ut med en liter vatten, hälls i myrstacken. Den giftiga blandningen kommer att döda både vuxna och ägg. Dessutom gör det inte ont att spraya själva växterna genom att lösa en tesked ammoniak i en liter vätska.
  • Medvedka … Denna obehagliga insekt är en av de svåraste skadedjuren att ta bort. Den äter rötterna i absolut alla kulturer, inklusive blommor. Förebyggande åtgärder hjälper här: före plantering bör jordhålet behandlas med 500 milliliter ammoniaklösning. Det är mycket svagt: bara 10 droppar av produkten kommer att behövas för en 10-liters hink.
  • Larver, sniglar, sniglar … Grymma larver är redan uttråkade av ordningen hos de flesta trädgårdsmästare, så de försöker bli av med dem så snart som möjligt. För 10 liter vatten, ta 100 droppar ammoniak och vattna kulturen med denna lösning tills parasiterna försvinner.
Bild
Bild

Desinfektion av krukor

Ammoniak kan också användas för att desinficera behållare för plantering av inomhusblommor. För att göra detta, gnid 100 gram fast tvätttvål på ett rivjärn och späd det sedan i 5 liter varmt vatten.60 ml ammoniak hälls i denna blandning. Krukorna tvättas omedelbart, sköljs sedan och utsätts för torkning i solen. Ett så enkelt förfarande kommer att rädda dig från många sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild

Slutligen kommer vi att ge några mer användbara tips för att använda ammoniak på blommor:

  • på inomhusväxter är det bättre att inte bearbeta löv med kompositioner baserade på sådan alkohol, annars kan brännskador och gulning följa;
  • i inget fall ska du kombinera ammoniak med andra kvävegödselmedel;
  • för att förhindra skadedjur kan du vattna växten med en ammoniaklösning omedelbart efter plantering;
  • fleråriga trädgårdsodlingar övervintrar mycket lättare om de spillts med en ammoniaklösning strax före viloläge;
  • ettåriga växter och växter med lövrotsystem accepterar endast en svag koncentration av ämnet.
Bild
Bild

Säkerhets regler

Lax har en skarp och mycket skarp lukt, därför är det nödvändigt att skydda andningsorganen när du använder den. När man arbetar med ett ämne får man inte glömma att bära mask eller andningsskydd. Det är mycket viktigt att bära handskar och glasögon. Det är omöjligt för produkten att komma i kontakt med huden.

Här är några fler rekommendationer:

  • beredning av lösningar utförs utomhus (om detta är en lägenhet bör maximal ventilation tillhandahållas);
  • vattning utförs endast på våt mark och endast med utspädd ammoniak;
  • om din hälsa försämras bör du omedelbart dricka ett glas naturlig mjölk, ta kol eller andra liknande preparat, om det inte hjälper, kontakta en läkare;
  • behållarna i vilka lösningarna bereds sköljs noggrant och används inte för matlagning.

Rekommenderad: