Handkranar: GOST Och Enhet. M10 Och M12, M5, M6 Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Handkranar: GOST Och Enhet. M10 Och M12, M5, M6 Och Andra Storlekar

Video: Handkranar: GOST Och Enhet. M10 Och M12, M5, M6 Och Andra Storlekar
Video: WolfVision Cynap Pure 2024, April
Handkranar: GOST Och Enhet. M10 Och M12, M5, M6 Och Andra Storlekar
Handkranar: GOST Och Enhet. M10 Och M12, M5, M6 Och Andra Storlekar
Anonim

Kranar används för att klippa inre trådar. Dessa delar kan vara av olika slag. Idag kommer vi att prata om huvuddragen i handkranar.

Bild
Bild

Design egenskaper

Dessa delar är slitsade skruvar. De kan vara antingen raka eller spiralformade. Spåren bildar skärkanterna. Krananordningen innefattar nödvändigtvis följande beståndsdelar.

  • Huvudavdelning … Det kallas på annat sätt intagsdelen. Dess form liknar en mild kon. Detta avsnitt är avsett för att skapa en gängad profil.
  • Sidospår . Antalet kan variera. De låter svärdet evakueras medan jobbet utförs. Dessa delar tillhandahåller också specialsmörjmedel. Dessa komponenter kan vara av olika typer. Så det finns enkla avdelningar som används i ett universellt verktyg. Det finns också spiral kvar: de är avsedda att skapa en tråd för passagen. De resulterande partiklarna leds bort framför kranen och skyddar profilen från eventuella skador. Det finns också spiralhögerdelar som används för att göra trådar i blindhål. Dessutom kommer chipsen att skjutas ut och inte täppa till hålen.
  • Kalibrerande del . Den har formen av en långsträckt cylinder. Storlekselementet gör att du kan slutföra korrekt utformning av profilen.
  • Skaft … Detta avsnitt är nödvändigt för att säkert fixa produkten i spännanordningen. Skaftet kan förstärkas. Detta gör att du kan öka verktygets styvhet avsevärt och därmed hållbarheten.
Bild
Bild

Handkranar är nästan oumbärliga när man utför en mängd olika VVS -arbeten hemma och på jobbet. På skaftet på dessa enheter finns en speciell fräst kvadrat, en ratt är fixerad i den.

Kompletta kopior innehåller enskilda delar i mängden tre bitar: grovbearbetning, mellanprodukt och efterbehandling, alla är korrekt märkta. Ibland finns det också uppsättningar med två instrument.

Bild
Bild

Den grova kranen har en längre insugsdel och en minskad storlek för den genomsnittliga diametern på den gängade delen . Det är markerat med # 1. Resten av enheterna har en reducerad längd på insugningskonen, vilket gör det möjligt att effektivt bearbeta blindhål så nära botten som möjligt.

Det bör noteras att handkranar oftast tillåter bildning av metriska trådar. Dessa fixturer kan också bilda tum och rörgängade delar. Ett sådant verktyg kan vara tvåpass eller trepass.

Bild
Bild

Sådana låssmedsprodukter kan tillverkas av olika material:

  • högkolstål;
  • Höghastighetsstål;
  • hårda legeringar;
Bild
Bild

Dimensioner

Alla dimensionella värden finns i GOST 3266-81 . Oftast produceras modeller med storlekarna M10, M5, M12x1, 75, M6. Siffrorna anger verktygens diameter i millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Handkranar används som regel vid hushålls VVS -arbeten. Oftast används flera sådana verktyg för att bilda en tråd. Var och en av dem tar bara bort en viss del av materialet från produkten.

Om du behöver utföra grundläggande VVS -arbeten, där diametern kan variera från 8 till 18 millimeter, kan du använda ett enda handverktyg. För att göra trådar från 6 och 24 mm tas en uppsättning med två enheter. För att bilda en gängad del med en diameter på 2 till 52 mm behöver du en uppsättning med tre sådana handgjorda produkter.

Rekommenderad: