Tvättmaskiner Med Direktdrivning: Vad Betyder Det? För- Och Nackdelar Med Modeller Med Invertermotor, Smala Och Breda Tvättmaskiner

Innehållsförteckning:

Video: Tvättmaskiner Med Direktdrivning: Vad Betyder Det? För- Och Nackdelar Med Modeller Med Invertermotor, Smala Och Breda Tvättmaskiner

Video: Tvättmaskiner Med Direktdrivning: Vad Betyder Det? För- Och Nackdelar Med Modeller Med Invertermotor, Smala Och Breda Tvättmaskiner
Video: LG Direct Drive Steam Washing Machines 2024, April
Tvättmaskiner Med Direktdrivning: Vad Betyder Det? För- Och Nackdelar Med Modeller Med Invertermotor, Smala Och Breda Tvättmaskiner
Tvättmaskiner Med Direktdrivning: Vad Betyder Det? För- Och Nackdelar Med Modeller Med Invertermotor, Smala Och Breda Tvättmaskiner
Anonim

Fler och fler tvättmaskintillverkare går mot direktdrivna modeller. Samtidigt, i reklam, presenteras detta som en dygd, utan ytterligare förklaringar. Därför, innan du köper en ny maskin, är det värt att ta reda på vad en direktdrift är, vilka fördelar en sådan enhetslayout har och hur man väljer rätt modell av sådan utrustning för dig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Tvättmaskinen med direktdrivning skiljer sig från det konventionella sättet rotation från elmotorn överförs till trumman . I de klassiska versionerna av dessa enheter var motorn placerad något bort från trumman (vanligtvis från botten), och axlarna på de två delarna var anslutna med ett bälte som överförde vridmomentet. Samtidigt var trumman utrustad med en remskiva (hjul med ett spår för ett bälte), som var ansluten till axeln. Remmen sattes på trumhjulet och motoraxeln.

Modeller med direktdrivning är arrangerade annorlunda - i dem är elmotorn direkt ansluten till trumman, och det finns ingen remdrivning. I detta fall är enheterna på samma axel och motorn är placerad bakom trumman nära maskinens bakre vägg.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig skillnad mellan dessa två typer av arrangemang är typen av elmotor. För klassiska maskiner har antingen asynkrona (huvudsakligen trefasiga, tvåfasiga versioner inte tillverkats sedan början av XXI-talet) eller kollektormotorer används. Men för maskiner med direktdrivning används endast invertermotorer . Denna del, liksom andra typer av motorer som används i tvättmaskiner, består av en rotor (roterande del) och en stator (stationär del). Men till skillnad från andra typer av motorer, ger deras design inte kollektorer och borstar.

Huvudskillnaden mellan funktionsprincipen för invertermotorer från andra alternativ är användningen av inverterad ström . Detta innebär att växelströmmen som kommer från nätet först omvandlas till likström och sedan växlar igen, men med den frekvens som är nödvändig för att säkerställa motorns specificerade driftläge. Strömens frekvens efter inversion styrs av en styrenhet ansluten till växelriktaren, som ställer in önskat värde enligt tvätt- eller centrifugeringsläget som användaren har valt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Direkt anslutning av motorn till trumman ger följande huvudfördelar

  • Smidig hastighetskontroll - växelriktaren kan ställa in frekvensen för den elektriska strömmen inom ett brett område, vilket i sin tur låter dig justera trumhastigheten inom vida gränser med ett mycket litet steg och avsevärt utöka antalet tvättprogram. Och den strikta överensstämmelsen mellan trumhastigheten och det valda läget leder till att tvättkvaliteten hos sådana maskiner är märkbart högre än den hos vanliga. Dessutom är det bara en sådan teknik som kan vrida ut tvätten med en hastighet av mer än 1200 varv / min, och några av dess modeller gör att denna siffra kan ökas till 2000 varv / minut. Denna snurrning med hög hastighet gör att du kan förkorta torktiden till ett minimum eller inte torka den uppvrängda alls.
  • Snabb utgång till driftläge - Tack vare invertermotorn kan dessa maskiner snabbt öka antalet varv till önskat, vilket minskar tvätttiden och ökar motorns livslängd.
  • Färre mekaniska delar - växelriktarmaskiner saknar helt remdrivning, remskiva, borstar och uppsamlare. Det är dessa element i maskiner med en konventionell design som upplever de högsta regelbundna mekaniska belastningarna som ett resultat av friktion, och därför är de de som oftast misslyckas. Deras frånvaro gör det möjligt att öka maskinens tillförlitlighet och förlänga dess förväntade livslängd före den första reparationen.
  • Lönsamhet - avvisandet av remdrivning och minskning av antalet andra friktionsenheter gör det möjligt att öka effektiviteten hos en sådan maskin med flera tiotals procent, vilket resulterar i att den förbrukar märkbart mindre el än en konventionell enhet vid tvätt och snurrar i liknande lägen.
  • Tyst och reducerad vibration - ju färre roterande delar som är i kontakt med varandra i enheten, desto mindre buller och vibrationer kommer från den. De flesta modeller med direktdrivning kännetecknas av buller upp till 55 dB under tvätt och upp till 70 dB under centrifugering, medan varianter med remdrivning vanligtvis kännetecknas av buller på 60 dB under tvätt och 70 dB under centrifugering. Följaktligen minskar risken för att din maskin flyttar ur sin plats under tvätten och sannolikheten för att föremål som placeras på locket faller på golvet.
  • Möjligheten att övervaka fördelningen av tvätt i trumman och justera läget för att förbättra tvättkvaliteten … En av dessa tekniker, nämligen Beat Wash, används aktivt i nya tvättmaskiner från Hitachi och Panasonic.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta layoutalternativ har också vissa nackdelar jämfört med klassiska modeller

  • Högre pris - närvaron av ett komplext system för att styra frekvensen hos driftströmmen leder till en ökning av enhetens kostnad i förhållande till analoger med flera tiotals procent.
  • Hög kostnad för reparationer - Direktdrivning är i allmänhet mer pålitlig än remdrivning, men dess användning leder till ökade lagerbelastningar. Kostnaden för dessa delar överstiger kostnaden för bälten, borstar och uppsamlare, och om de skulle misslyckas måste reparationerna kosta mer än att reparera en maskin med remdrift. Dessutom kan ett lager eller oljetätning misslyckas leda till att vatten tränger in från trumman direkt in i motorn (vilket är nästan omöjligt med en klassisk layout), och detta slutar i de flesta fall med att det byts ut. Därför kommer en sådan maskin att spara tid på reparationer, men inte pengar.
  • Behovet av skydd mot strömavbrott - maskinen måste vara ansluten till nätverket genom ett filter eller spänningsstabilisator. Denna teknik är mycket mer känslig för spänningssteg än maskiner med enklare induktions- och kollektormotorer.
  • Omöjligheten att skapa en supersmal (upp till 35 cm) modell - maskinens minsta djup begränsas av summan av trummans djup och motorns längd, och inte av trummans dimensioner ensam.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Bedömningen av de bästa tvättmaskinerna med en växelriktarmotor hjälper dig att göra rätt val

Electrolux EWW 51685WD - på grund av närvaron av ett torkläge, en kapacitet på 8 kg, OptiSense automatiska tvättlägessystem, 15 tvättprogram för olika typer av tyger och centrifugering med en hastighet på upp till 1600 varv / min, sätts denna modell på första plats med de flesta recensenter och recensioner.

Dess främsta nackdelar är dess relativt höga pris (cirka 26 000 rubel) och energieffektivitetsklass A, vilket gör det mindre ekonomiskt än många andra maskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haier HWD80-B14686 - när det gäller funktionalitet är modellen av detta märke nästan inte sämre än den föregående, och när det gäller energiförbrukning (A +++) överträffar den till och med den. Samtidigt, när det gäller dimensioner, tillhör den typen av smal (dess djup är 46 cm), men trots detta är den maximala belastningen 8 kg för tvätt och 5 kg för torkning. De största nackdelarna med denna maskin är en något lägre maximal snurrhastighet (1400 per minut) och ett ganska högt pris (cirka 44 000 rubel).

Bild
Bild
Bild
Bild

LG F1096 ND3 - Vid en tidpunkt var det LG som var först med att introducera direktdrivna tvättmaskiner. Och även om det koreanska märket har tappat sitt ledarskap nu, har dessa maskiner fortfarande höga positioner i de flesta betyg. Denna modell kännetecknas av en smal layout (bredd 44 cm), en kapacitet på 6 kg, närvaron av 13 tvättprogram och en energieffektivitetsklass A ++. De största nackdelarna är avsaknaden av ett torkläge och en maximal centrifugeringshastighet på 1000 varv / min.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bosch WAW 32540 - en modell med måtten 60 × 60 × 85 cm, en kapacitet på 9 kg, 14 program för olika tyger, en maximal centrifugeringshastighet på 1600 varv / min och en energieffektivitetsklass A +++. Den har en låg ljudnivå (48 dB under tvätt), pålitligt AquaStop -skydd mot läckage och ett VarioDrum som skyddar kläder från skador.

De största nackdelarna är det höga priset (67 000 rubel) och bristen på torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samsung WW65K52E69S - en smal (45 cm) version med en kapacitet på 6,5 kg med 12 program och A-klass energieffektivitet. Den största fördelen är Eco Bubble -tekniken, som gör att du kan undvika spår av pulver på de tvättade föremålen och förbättra tvättkvaliteten. Den största nackdelen är bristen på torkning och centrifugering med en hastighet på upp till 1200 varv / min.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en inverter tvättmaskin är det viktigt att ta hänsyn till dessa egenskaper.

Tvättens energieffektivitetsklass

För att dra full nytta av fördelarna med växelriktarmotorn, det är viktigt att all annan utrustning installerad i din enhet också har hög effektivitet … Därför är det viktigt att uppmärksamma energieffektivitetsklassen för den aktuella modellen - för alternativ utan torktumlare bör den inte vara lägre än A (företräde bör ges till modeller av klass A +), och tvättmaskiner bör torka inte vara mindre än B-klass. Samtidigt får enheten inte ha en tvättklass lägre än A.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal centrifugeringshastighet

Alla alternativ för direktdrivning kan snurra med 1200 varv / min, men vissa modeller kan stödja högre hastigheter. Optimalt sett ur kombinationen av pris och centrifugeringseffektivitet kommer att vara en maskin som ger ett läge på 1600 varv / min . Det är bara meningsfullt att köpa modeller med högre hastighet om du ofta måste tvätta produkter gjorda av grova eller täta tyger som kan gå igenom en ultrahastighets centrifugering utan slitage eller skador.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trummått och kapacitet

Att välja mellan smala (upp till 45 cm) och vanliga modeller, det är värt att i förväg bedöma hur mycket de möjliga besparingarna i ledigt utrymme är värda de ökade kostnaderna (smala modeller kostar vanligtvis mer än deras större motsvarigheter).

När det gäller maximal belastning kommer 4-6 kg att räcka för en vanlig familj, familjer med två eller flera barn behöver en bil med en trumma som rymmer 8 kg, och stora familjer bör överväga att köpa en modell med en kapacitet på 10 kg eller Mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljudnivå och funktionalitet

Trots att alla modeller med direktdrivning i genomsnitt är tystare än de klassiska modellerna, utmärker sig relativt tysta och högljudda alternativ bland dem. Minsta möjliga ljudnivå för sådana enheter under tvätt är 41 dB , men om du och ditt hushåll inte utmärks av ökad hörselkänslighet, räcker det med en modell med en ljudnivå på mindre än 55 dB för komfort.

När det gäller ytterligare funktioner, alltså det är värt att ge företräde åt maskiner med automatisk lägesvalsteknik, till exempel OptiSense eller Fuzzy Logic.

Och om ekonomin tillåter det, är det värt att köpa en maskin med en automatisk lägeskorrigeringsfunktion under tvättprocessen - till exempel UseLogic eller Beat Wash.

Videon nedan visar invertermotorn LG Direct Drive.

Rekommenderad: