Diamantborrutrustning: Betongborrmaskin, Bergborr Och Andra Diamantborrverktyg

Innehållsförteckning:

Video: Diamantborrutrustning: Betongborrmaskin, Bergborr Och Andra Diamantborrverktyg

Video: Diamantborrutrustning: Betongborrmaskin, Bergborr Och Andra Diamantborrverktyg
Video: Hur fungerar en borr- & brythammare? 2024, Maj
Diamantborrutrustning: Betongborrmaskin, Bergborr Och Andra Diamantborrverktyg
Diamantborrutrustning: Betongborrmaskin, Bergborr Och Andra Diamantborrverktyg
Anonim

Diamantborrverktyg är professionell utrustning för arbete med armerad betong, betong, tegel och andra hårda material. Med sådana installationer kan du borra både 10 mm (till exempel för ledningar under ett uttag) och ett 1 meters hål (till exempel för installation av ventilation).

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktygets huvudsakliga egenskaper

Diamantkärnborrutrustning är idealisk för att göra hål med maximal precision. Detta är en av de viktigaste egenskaperna hos installationen. Användningen av diamantutrustning minskar avsevärt mängden ansträngning och tid som krävs för att arbeta. Priserna för instrumentet är också glädjande - vem som helst kan köpa det.

Vid borrning av armerade betongkonstruktioner med diamantutrustning reduceras risken för sprickor eller spån i borrplatsen till noll . Utrustning för diamantborrning möjliggör borrning i monolitiska armerade betongkonstruktioner med olika diametrar.

Hålstorleken varierar också och är gjord enligt kundens krav, och deformation av betonggolvet eller väggen kan undvikas genom att hålla verktyget korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diamantutrustningens utformning är enligt följande

  • Verktygets prestanda beror på motorns effekt.
  • En diamantbit som är lödd på kanten av segmentet. Kronans storlek beror på många faktorer, det är nödvändigt att vara uppmärksam på det när du väljer ett instrument.
  • Säng - ett verktyg är fäst på den, den här delen används för noggrannhet och enkelhet i arbetet. Den måste köpas separat eftersom den inte ingår i handverktygssatsen.
  • Handtaget som behövs för att ge instrumentet riktning.
  • Skaftet förbinder spindeln och diamantbiten.
Bild
Bild

Mängden arbete som utförs och hålets storlek beror på motorns effekt. En av de viktiga fakta är att utrustningen har flera borrhastigheter. Tack vare detta kan du idealiskt välja borrhastigheten i enlighet med hårdheten hos det material som arbetet ska utföras med. Detta verktyg underlättar arbetet, eftersom det under drift kan lutas som det är bekvämt för en person.

Det finns tre typer av motorer för diamantkärnborrutrustning:

  • bensin;
  • elektrisk (110 V, 220 V, 380 V);
  • hydraulisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Diamantborriggens funktion är vibrationsfri, så det är omöjligt att lossa hela strukturen på arbetsplatsen, vilket gör det möjligt att använda verktyget i olika konstruktionstyper. Under byggandet av hus installerades inte alltid ventilationsfönster i källare . Detta ledde till kondensbildning på grund av temperaturförändringar utanför. Denna fuktiga miljö är utmärkt för mögel- och mögeltillväxt. För att förhindra bakterietillväxt är det nödvändigt att göra hål för ventilation av källaren. Diamantborrutrustning klarar denna uppgift med lätthet och noggrannhet på 100%.

Strömförbrukningen för diamantborrverktyg, beroende på enhetens effekt, varierar från 50 W till 7000 W . Borrhastighet - från 150 rpm till 4600 rpm. Materialet med vilket arbetet kommer att utföras avgör diamantkronans diameter och längd. Kronans minsta diameter är 5 mm, den maximala diametern är 350 mm. Längd från 25 mm till 1000 mm.

Parametrarna för bitarna i detta område gör det möjligt att utföra borrarbete både i kraftigt armerad betong och i asfalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustningstyper

Det finns flera typer av diamantborrverktyg. Den första är konstruerad för tillverkning av hål upp till 120 mm och behöver inte en säng, eftersom utrustningen är gjord för manuellt arbete. Den andra typen är utformad för hål över 120 mm . En säng är fäst vid sådana verktyg, för utan att fixa blir arbetet svårare eller omöjligare. Den andra typen av utrustning är bredare i användning på grund av det stora utbudet av arbete som kan utföras med detta verktyg, det gör att du kan arbeta med en mikrochock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Perforator

En typ av borrverktyg är en diamantkärnborr. Om det är nödvändigt att borra ett litet hål är borrhammaren oumbärlig, men när hålstorleken växer förlorar verktyget sina ersättningsbara egenskaper . I det här fallet är det värt att använda andra diamantborrverktyg. Kvaliteten på borrhammaren beror inte så mycket på kraften som på kvaliteten på diamantkärnorna.

Vid arbete med högkvalitativa diamantkärnor iakttas alla kvalitetsstandarder för modern konstruktion . Om kronan inte passar in i betongen måste den bytas ut. Det är oönskat att sätta tryck på verktyget under drift, hammarborrmotorn kan överhettas på grund av den ökande belastningen. Frekvent överhettning av verktyget minskar verktygets livslängd. Om du håller den ordentligt i händerna räcker det med att borra ett hål med en kvalitetskrona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borrhammare

Borrens robusta konstruktion garanterar en lång livslängd oavsett belastning. Slagborrsatser inkluderar inte bara traditionella borrar, utan även diamantkärnborrar. De har följande fördelar jämfört med konventionella kronor:

  • hög hållfasthet - gör det möjligt att arbeta med kombinerade material (armerad betong, armerad betong);
  • enkel användning;
  • hög noggrannhet.

Storleken på borrkronor för diamantborrning i en borrhammare överstiger inte 150 mm. Borren är utrustad med en kraftfull motor och en bra växellåda, som gör att den kan återge högt vridmoment vid låga varvtal, samtidigt som den har en stark slagmekanism. Varvtalet och antalet slag beror på inställd hastighet. Arbetsfästena fixeras med en stark nyckelchuck.

Borrning med diamantbitar utförs både torrt och vått.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borrigg

Borriggar skiljer sig från borrar och bergborrar i kraft, hålstorlek och borrutrustning. Det finns olika typer av borrigg . När du väljer en diamantborrigg bör du vägledas av svårighetsgraden av det utförda arbetet, hårdheten och tjockleken på det material som bearbetas. Ju högre dessa parametrar, desto kraftfullare inställning väljer vi. Borriggar skiljer sig åt i installerade ställningar av olika slag. Sängens mångsidighet underlättar arbetet, särskilt om sängen har en smidigt växellåda. I detta fall är borrningen enkel och smidig. Bekväm fällning av sängen gör det enkelt att transportera enheten.

Borrigg är diamantborrutrustning installerad på en separat självgående plattform . Enheter med ett hydraulsystem fungerar i en roterande rörelse. Moderna diamantborrmaskiner är utrustade med speciella program för att varna användaren av verktyget. När motorn är överbelastad tänds LED -lampan och meddelar att det är värt att stoppa arbetet. De flesta maskiner är utrustade med SmartStart- och SoftStart -program för smidig start / stopp och hårdborrning. SoftStart är ett strömbegränsande program där verktyget bara når full hastighet 2 sekunder efter att det har slagits på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Det är nödvändigt att använda olika hjälpanordningar för borriggar. De flesta diamantborrutrustningar kompletteras med vattenkylning för att hålla systemet från överhettning . Pumpen måste tillhandahålla ett kontinuerligt flöde av vatten och tryck till utrustningen, beroende på parametrarna för den tekniska utrustningen. En typ är en kolvpump. Sådana pumpar pumpar vätska av vilken konsistens som helst, även med ett högt innehåll av fast eller viskös sten i vattnet. Pumparna använder ett kolv- och trekolvsystem, som ger en viss pulsering när spolvätskan tillförs. Detta gör att hålet kan borras så exakt som möjligt.

För närvarande, både i Ryssland och utomlands, byter de till kolvpumpar . I samband med övergången till diamant våtborrning, som kräver ett litet vätskeflöde och högt tryck, är fram- och återkolvade och trekolvade pumpar oumbärliga. Det bör noteras att de senaste åren har internationella krav på lerpumpars säkerhet och tillförlitlighet ökat. En vatteninjektionspump används inte mindre. Tankens insida och utsida är behandlad med polyester för att förhindra rost.

Denna pump är konstruerad för autonom vattenförsörjning under borrning. Det räcker bara några gånger att trycka på pumppumpen för att kontinuerligt tillföra vatten och skapa det erforderliga trycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du behöver också en uppsamlingsring. Varje diamantbitsdiameter kräver en specifik uppsamlingsringdiameter. Det är oumbärligt för våtborrning. Om torrborrning används är en dammsugare med dammsugare ett nödvändigt extra verktyg. Du kan inte klara dig utan stativ för att fästa diamantutrustning. Den används för att montera motorn och mata diamantkärnbitar. Stativet används främst för att göra stora hål. Vid val av ställ måste motorns egenskaper beaktas:

  • kronans diameter;
  • förmågan att arbeta i en vinkel;
  • motorkompatibilitet;
  • borrdjup;
  • typ av basfäste.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera typer av rackmontering

  • Förankring . Basen är bultad.
  • Vakuumfäste . Möjlighet att fästa ett lätt stativ på en plan yta.
  • Distansstång - fästet hålls mellan två hinder: taket och golvet.
  • Universalfäste . Lämplig för alla typer av diamantborrutrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Diamantborrutrustning tillverkas i många länder. Här är ett betyg av de mest populära tillverkarna.

  • Hilti - huvudkontoret ligger i furstendömet Liechtenstein. Specialiserat sig på små handverktyg för diamantborrning.
  • Weka Är en tysk tillverkare av kvalitetsutrustning med en kraftfull motor.
  • Bosch - en annan tysk tillverkare, den största skillnaden mellan deras produktionsverktyg är smidig start och hög noggrannhet. Den används för både torrborrning och vatten.
  • Elmos - en tysk tillverkare av elverktyg, utrustningen är konstruerad för att borra stora hål.
  • Diam - ursprungsland Sydkorea. Den största fördelen är att utrustningen är utrustad med ett lutande stativ som gör det möjligt att borra hål i intervallet från 30 till 150 grader.
  • Cardi - ett italienskt företag, utrustningen ger arbete under svåra förhållanden.
  • Husqvarna - Svenskt märke, fördelen är bekvämligheten med att borra i ett trångt utrymme.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovan har vi listat de viktigaste märkena för diamantborrutrustning. Konkurrenterna på den globala marknaden för dessa företags betyg är kinesiska tillverkare.

  • Cayken - har länge gått in på världsarenan för tillverkare av högkvalitativ diamantborrutrustning. De främsta fördelarna är uppmärksamhet på tekniska egenskaper och rimligt pris.
  • Oubao - har kvalitetscertifikat både i Europa och Amerika. Hög arbetseffektivitet. Producerar verktyg för hushållsborrning.
  • KEN -det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet, flerstegstester vid alla tillverkningsstadier gör det möjligt för konsumenten att få ett professionellt verktyg av hög kvalitet.
  • V-borr - extremt hållbara verktyg gjorda av högkvalitativa material.
  • Shibuya - tillverkaren överraskar med sin multifunktionella elektronik.
  • ZIZ - en pålitlig assistent vid borrning av hål med verktyg med diamantkärnbitar till ett lågt pris.
  • QU Är ett annat kinesiskt budgetföretag för tillverkning av utrustning med diamantkärnbitar.
  • SCY - kvalitetssäkring till ett överkomligt pris.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Diamantborrutrustningstillverkare tävlar om de första platserna i rankningarna på världsmarknaden. För att göra detta modifierar och kompletterar de ständigt sin teknik med innovationer och håller jämna steg med tiden. Säkerheten för att arbeta med verktyg, topptillverkare är en av utvecklarens huvuduppgifter.

Varje år minskar utrustningens energiförbrukning och produktiviteten ökar tack vare den erfarna utvecklingen av ingenjörer. Kvaliteten på arbetet som utförs med sådan utrustning följer alltid 100% -märket.

Beroende på konsumenternas kriterier kan du enkelt välja den enhet som behövs för arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

Diamantborrutrustning är ganska enkel att använda, men det är fortfarande nödvändigt att bekanta sig med reglerna för användning och säkerhet i häftet som bifogas verktyget. Experter ger flera tips som inte anges i bruksanvisningen:

  • låt motorn gå på tomgång i några minuter innan du använder verktyget för första gången, vilket gör det möjligt att smörja in alla motorns mekanismer;
  • Se till att det inte finns några elektriska ledningar, gas- eller vattenrör på denna plats vid borrning av väggar, tak och golv.
  • under drift värms diamantbiten mycket; under långa och storskaliga arbeten krävs vattenkylning;
  • när kronan har fastnat i betong, skruva loss utrustningen från kronan och använd en omvänd rulle, du får inte lossa kronan i olika riktningar, detta kommer att leda till deformation och omöjlighet till vidare användning;
  • arbeta smidigt med installationen och överbelasta inte motorn, detta kan leda till förstörelse av elektroniken, kostnaden för sådana reparationer är ganska hög;
  • var uppmärksam på tillståndet hos kolborstarna, som ligger nära motorn - när de raderas, sjunker arbetskraften, och ytterligare drift är omöjlig;
  • spola all utrustning väl efter avslutat arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att om utrustningen används felaktigt och säkerhetsförfaranden inte följs finns det risk för att du eller andra skadas. Under arbetet bör du tillgripa flera regler för säkert arbete med verktyget.

  • Flytta dig till ett säkert avstånd för dem som inte är involverade i arbetsprocessen.
  • Använd en godkänd skyddshjälm.
  • Beprövade hörlurar krävs.
  • Använd godkända skyddsglasögon och en mask.
  • Använd andningsskydd.

Enligt statistiken inträffade mer än 95% av olyckorna vid arbete med sådan utrustning på grund av försummelse av deras egen säkerhet. Var försiktig!

Rekommenderad: