Hur Knackar Man På Trådar? Korrekt Skärning För Hand Och På En Svarv. Innergängning I Metall

Innehållsförteckning:

Video: Hur Knackar Man På Trådar? Korrekt Skärning För Hand Och På En Svarv. Innergängning I Metall

Video: Hur Knackar Man På Trådar? Korrekt Skärning För Hand Och På En Svarv. Innergängning I Metall
Video: Svarv - tips för säker användning vid svarvning 2024, April
Hur Knackar Man På Trådar? Korrekt Skärning För Hand Och På En Svarv. Innergängning I Metall
Hur Knackar Man På Trådar? Korrekt Skärning För Hand Och På En Svarv. Innergängning I Metall
Anonim

Avlyssning är tillgängligt för alla hem- eller garageproducenter. För detta är det inte nödvändigt att kontakta ett låssmed servicecenter. Titta på ett par videohandledning - och få kranar för att göra interna trådar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

En nybörjare kan träna på rester av släta stavar eller ohärdad tråd med en diameter på 3 mm eller mer. Arbetsstycket måste räta ut innan arbetet påbörjas - för böjda förstör tråden under skärprocessen och eventuellt själva verktyget . Arbetsstycket måste vara plant, som en stålskena. Använd en vanlig skola eller stållinjal för att kontrollera om det är jämnt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller att skära en innergänga, använd sedan ett förborrat arbetsstycke eller ett rör (rör) med en lämplig inre (inte yttre) diameter. Användningen av rör regleras av GOST - vad gäller måtten på inre och yttre diametrar, väggtjocklek etc . Ju större rörets inre och yttre diametrar, från vilka du behöver göra ett skruvstativ, koppling eller annat konstruktionsmunstycke, desto bättre kvalitet på gängan och styrkan hos den resulterande delen. Till exempel, för ett stativ eller en koppling för en M10 -bult rekommenderas att använda ett rörsegment med en väggtjocklek på minst 5 mm . Detta mönster är inte linjärt, eftersom ett rör eller rör som sådant inte är mycket sämre än en stav av ett liknande material, till exempel stål, och med samma diameter som den yttre omkretsen av samma rör (rör).

En marginal på väggtjockleken för att skära innergängor är nödvändig så att arbetsstycket inte deformeras, oavsett hur det spiralformade spåret skärs: manuellt eller med hjälp av en borr (eller skruvmejsel).

Bild
Bild
Bild
Bild

Helst roterar kranen utan ryck, trots ansträngningen - på grund av enhetligheten hos det skurna materialet, mekanismens hållfasthet (vridmoment) . Vid trådning för hand kan det finnas betydande variationer i kraften som hantverkaren applicerar, men smidighet är avgörande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de allmänna kraven innebär GOST en exakt beräkning av innerdiametern för gängning . Håldiametern för M6 med ett spår, vars delning är 0,75 mm, förutsätter att hålet borras med en borr med en diameter på 5,25 mm: formeln är sådan att trådhöjningen subtraheras från bultens eller tappens diameter. För M8 med en trådhöjd på 1 mm kommer hålets diameter att vara 7 mm, för M10 - 9, för M12 - 11, för M14 - 13. Det bör dock komma ihåg att bredden (stigningen) på det spiralformade spåret också växer med en ökning av bultens eller tappens diameter, därför görs till exempel M20 ett 18,5 mm hål när bultens gänghöjd (och den inre gängan för den i själva arbetsstycket) är 1,5 mm. Detta är den viktigaste förutsättningen för att uppnå ett snitt av hög kvalitet.

En specifik beräkning används för atypiska delar som inte kan ersättas med enkla konstruktionstappar på grund av stålets lägre hårdhet och hållfasthet . Till exempel, härdade nav för cyklar, tillverkade enligt M12, men med en icke-standardgänga (så att vanliga konstruktionsmuttrar inte passar) på 0,6 mm, gör det möjligt att göra ett hål i tidningen för bussningsmekanismen, där detta nav axeln är skruvad, 11,4 mm, respektive … Eftersom dessa delar levereras till en transportör med stort flöde, är kranarna för att klippa dem konstruerade för gängning vid låga hastigheter, till exempel som liknar en skruvmejsel (0,5 … 2 varv per sekund) vid låg hastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också begreppet metriska och tumtyper av trådar . De skiljer sig åt i vinkel och djup på det spiralformade spåret. Till exempel innebär det att klippa en inre eller yttre "tum" -gänga inte en spetsig, utan en stympad ås i det yttre hålet (längs spåret) - och exakt samma "spår" för det inre. Det är också nödvändigt att välja en kran baserat på trådens syfte, belastningen på den under åtdragning.

Efter att ha tagit upp kranen, se till att borrmaskinen (eller borrmaskinen) som du borrar hålen inte skapar slag . Mekanismen måste vara perfekt centrerad och själva borren får inte böjas eller böjas. Om du inte följer dessa två viktiga funktioner kommer du att få "trasiga" hål och, som ett resultat, trådar av dålig kvalitet. Slipningsvinkeln för borren för stål är cirka 140 grader.

Bild
Bild

Använd inte ett verktyg med en annan skärpningsvinkel, som trä och plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivningsteknik

För att kunna klippa tråden ordentligt med en kran måste du, förutom elektrisk utrustning, även fylla på följande enheter

  1. En borr med större diameter än huvudhålet. Det tar bort grader från hålets kanter, slätar ut denna kant.
  2. Borrskruvmejsel som kan arbeta med reducerade hastigheter.
  3. Manuell kranförare. Utan det skulle det vara nödvändigt att klämma in kranen i borrchucken, och detta är inte alltid acceptabelt.
  4. Låssmed laster. Bättre om du kan fixa dem på arbetsbänken.
  5. Kärna och hammare, maskinolja och trasor.
  6. Efter att ha förberett all denna inventering börjar de själva processen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Här är en steg-för-steg-guide

  1. Lägg ett hål för framtida inre trådar.
  2. Applicera lite olja på märket och på själva borren. Överdriven friktion elimineras och borren kommer inte att överhettas, vilket är viktigt för dess långa livslängd. Om det inte fanns någon maskinolja kan du till exempel applicera oljebearbetning, fett, ister eller marmotfett. Om en mer viskös legering borras, till exempel rostfritt stål, rekommenderas det att uteslutande använda motorolja.
  3. Delar av små dimensioner är fixerade i en skruvstång - deras låga vikt skulle inte tillåta dem att stanna kvar. Efter att ha borrat ett hål, med hjälp av en borr med en något större diameter, tar de bort ett skarpt utstick på ytan av delen, vilket gör det möjligt att ge det behandlade området ett mer exakt utseende. Du kan använda en stegad eller avsmalnande borr - var försiktig så att du inte "överborrar": det trubbiga spåret ska inte gå djupare än en millimeter. För hål på 4 mm kan du använda "brotschning" med 5, för 5 - för 6 mm, för 6 - för 8 mm, för 8 - för 10 och 12 mm, etc.
  4. Under gängningsprocessen, se till att kranen rör sig rakt utan att avvika en grad till någon av sidorna. Kom ihåg att smörja in det och själva hålet innan arbetet påbörjas. Skärregeln är följande: två varv görs under trådningen, en är tillbaka. Det är oacceptabelt att bara föra verktyget framåt, för på grund av ökad friktion och tryck kan det spiralformade spåret bli trubbigt, trots verktygsstålets relativa hårdhet, och kranen kommer omedelbart att fungera sämre - det blir mycket svårare att bilda. De minsta spånen som bildas vid spårskärning i arbetsstycket bör lämna skärdelen: om detta inte görs, kommer belastningen på verktyget att öka enligt fysikaliska lagar. Den ökade hårdheten hos konventionellt stål, där det spiralformade spåret skärs, kräver mer olja.
  5. Om alla ovanstående villkor är uppfyllda, blir resultatet en fri och enkel skruvning av stiftet eller bulten i det precis”snittade” hålet.

Innan du testar prestandakvaliteten, spola hålets innerväggar för spår av sågspån och använd olja innan du smörjer det igen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Använd inte en borrmaskin eller andra elverktyg för gängning. Ett undantag är en universell borrmaskin, vars varvtal är justerbart upp till 0,3 per sekund, och som också har en omvänd (omvänd rotation) funktion. En enkel borr kan skadas, precis som kranen själv.

Det rekommenderas inte att avvika från vertikalen och vinkelrätt vid borrning, annars går borrningen sönder . Om samma sak görs med kranen kan den böjas och centreringen som ges till den från fabriken kommer att brytas. Du kan bara räta ut kranen med hjälp av en svarv eller borr som vägledning. En ofullkomlig, lätt krökt kran leder dock omedelbart till en inre gänga i arbetsstycket av dålig kvalitet - bultarna och tapparna är svåra att vrida eller vägrar att skruva alls regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Sätt upp ett jämnt hörn innan du börjar arbeta. Använd en fyrkantig linjal för att kontrollera kranens jämnhet. Även om den inte har sjunkit ännu, finns det en chans att korrigera dess icke-vinkelräta läge. De första 4 varven måste kontrolleras med avseende på rakheten i verktygsslaget.

För att avlägsna fasta chips, skruva loss verktyget regelbundet över den nyligen knackade tråden . Det vidhäftade metalldammet som täpps till, även om det blandas (stålpartiklar rör sig relativt varandra) med hjälp av olja, måste avlägsnas. Om det finns mycket av det och verktyget är mycket tyngre, skruva loss kranen och torka av den, rengör den från damm. Samma trasa kan drivas in i hålet genom att rotera det: tänk dig att det är en bult - den tränger inåt längs tråden och samlar spån med oljerester. Efter rengöring av hålet och verktyget, applicera lite olja och fortsätt arbeta med ovanstående cykelhastighet. Efter avslutad gängning - när önskad längd har passerat eller det är "klippt" helt - spola hålet, till exempel, med bensin. Nu kan bulten eller tappen skruvas in fritt, utan onödig ansträngning.

Forma och bearbeta följande hål på samma sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En skruvmejsel kan användas om det finns många hål - dussintals, och själva verktyget kommer att ge både omvänd slag och extremt låg hastighet . Du kan använda en reduceradapter för att minska hastigheten flera gånger, men en sådan enhet är en sällsynthet, du kan bara köpa den i specialaffärer eller beställa från Kina. På kort tid, med hjälp av en låghastighetsmekanism, kan maskinen skäras i valfri metall eller legering ett anständigt antal säten för montering av bultar och reglar. Särskilt sofistikerade hantverkare använder en CNC -borrmaskin - den låter dig förbereda dussintals hål på en timme, vilket gör det möjligt att sätta installations- och låssmedarbeten (uppgifter) på strömmen.

Icke-järnhaltig metall, inklusive aluminium och legeringar baserade på den, är relativt lätt att skära . Kopparmaterial som mässing och brons kräver inte heller kranar med ett hårdhetsvärde högre än 61 på Rockwell -skalan. Karbidkranar (61–63 enheter) är endast domänen för de flesta stål, inklusive svart.

Rekommenderad: