Spunbond (43 Foton): Vad är Det? Typer Av Fiberduk: Laminerade, Vita Och Färgade. Täthet Och Sammansättning Av Tyg

Innehållsförteckning:

Video: Spunbond (43 Foton): Vad är Det? Typer Av Fiberduk: Laminerade, Vita Och Färgade. Täthet Och Sammansättning Av Tyg

Video: Spunbond (43 Foton): Vad är Det? Typer Av Fiberduk: Laminerade, Vita Och Färgade. Täthet Och Sammansättning Av Tyg
Video: PP Spunbond nonwoven fabric manufacturer - Shandong Laifen Nonwoven Fabric Co., Ltd. 2024, Maj
Spunbond (43 Foton): Vad är Det? Typer Av Fiberduk: Laminerade, Vita Och Färgade. Täthet Och Sammansättning Av Tyg
Spunbond (43 Foton): Vad är Det? Typer Av Fiberduk: Laminerade, Vita Och Färgade. Täthet Och Sammansättning Av Tyg
Anonim

Trädgårdar och grönsaksodlingar kommer aldrig att upphöra att vara efterfrågade. Idag odlar många sommarboende en mängd olika grödor på sina tomter. För att avkastningen ska bli högre och mer produktiv brukar människor ofta använda ett speciellt material - snurrade.

Den kan användas inte bara i landet, utan också i många andra områden.

Låt oss titta närmare på detta multitasking -material.

Bild
Bild

Vad det är?

Spunbond är en speciell teknik för framställning av ett speciellt nonwoven -material från en polymersmälta med hjälp av spunbondmetoden . Inom yrkesområdet är detta också namnet på själva materialet, som produceras enligt den beskrivna tekniken.

Bild
Bild

Processen att göra en spunbond av hög kvalitet måste nödvändigtvis omfatta två huvudsteg: bildandet och efterföljande bindning av banans fibrer. Det finns ytterligare ett tillverkningsskede. Den består av ytterligare efterbehandling av dukar … Detta innebär färgning, impregnering, för vilken en speciell komposition används, och andra procedurer som ökar de positiva egenskaperna hos fiberduk.

Högkvalitativt spunbond är tillverkat i olika färger … Detta material är lätt att måla och ser ganska respektabelt ut.

Bild
Bild

Specifikationer

Spunbond är ett populärt material som används på många områden i människolivet. Detta multitaskingstyg i olika färger har vissa tekniska egenskaper. De bör beaktas om du har planerat inköp av sådant material för ett eller annat ändamål.

Smält temperatur

De tekniska egenskaperna hos ett fiberduk påverkas direkt av de komponenter som används vid tillverkningen . Ofta är spunbond baserat på polypropylen eller polyester (PET) i granulärt eller pulverformigt tillstånd. Dessa material smälts och körs sedan genom en speciell snurrmaskin med munstycken (dessa är tunna hål).

Bild
Bild

Det färdiga materialet kan förändra sina egna fysikaliska egenskaper under påverkan av för höga temperaturvärden . I de mest ogynnsamma situationer kan fiberduk mjukna, börja krympa, smälta och till och med sönderdelas. Vissa märken, på grund av närvaron av speciella tillsatser, produceras så stabilt att de enkelt tål uppvärmning och når 130 grader Celsius.

Bredd

Parametern för bredden på det ansedda materialet av icke -vävd typ bestäms av avståndet som äger rum mellan dess kanter. Denna siffra kan variera inom ganska allvarliga gränser - från 6 cm till 4 m och mer.

Spunbond är ett material som kan skäras enkelt och utan problem, så många tillverkare skär till den bredd som konsumenterna efterfrågar.

Bild
Bild

Dimensioner

Spunbond är ett fiberduk som finns i olika storlekar. De återfinns ofta beroende på produktens densitet. Varianter med följande dimensionella parametrar är vanliga:

  • 3, 2x10 m;
  • 3, 2x150 m;
  • 1, 6x200 m;
  • 1, 6x150 m.

I sortimentet av olika företag kan du hitta dukar i olika storlekar . Naturligtvis påverkar detta också kostnaden för den färdiga produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjocklek och densitet

Tjockleken på spunbonden bestäms av dess direkta syfte och tillverkningsmetod. Graden av dess luftgenomsläpplighet, styvhet, värmeisolering och många andra viktiga egenskaper beror på indexet för tjockleken på fiberduken.

Det är viktigt att uppmärksamma denna parameter när du väljer en spunbond, eftersom den är en av de viktigaste. Och också ett viktigt kriterium är graden av vävnadstäthet. Ju högre den är, desto dyrare är produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall används de för olika typer av jordbruksbehov agrofibrer med indirekta tjockleksindikatorer från 17 till 60 g / kvm. m.

Den moderna konsumenten har möjlighet att välja spunbond för alla ändamål. Beroende på detta måste du välja en fråga om en viss tjocklek och densitet. Många stora tillverkare erbjuder alternativ med en mängd olika parametrar.

Fördelar och nackdelar

Det är inte för ingenting som materialet i fråga har blivit så populärt och efterfrågat. Den säljs i många specialaffärer och är mycket efterfrågad. Detta är inte förvånande, eftersom detta fiberduk kännetecknas av ett stort antal positiva egenskaper.

  1. Ovävt tyg obehindrat passerar ultravioletta strålar genom sin struktur , som behövs för en sund tillväxt av planteringar i trädgården.
  2. Spunbond -funktioner låg elektrisk konduktivitet .
  3. Kvalitetsmaterial . Tillverkad med rätt teknik kommer den att ha egenskaper med hög draghållfasthet. Dessutom gäller detta situationer där duken inte bara är torr, utan också våt.
  4. Ångpermeabilitet - en annan positiv indikator på spunbond.
  5. Det här är grejerna som fluktuationer i temperatur och luftfuktighet är inte fruktansvärda . Spunbond är inte rädd för låga temperaturer. Naturligtvis, under påverkan av högtemperaturindikatorer, kan vissa av dess egenskaper förändras, men många tillverkare producerar tyger av hög kvalitet, som kompletteras med speciella impregneringar som gör dem mer motståndskraftiga mot sådana yttre förhållanden.
  6. Kvalitetsmaterial läcker vatten . Vissa sommarboende är förvånade över att det nyinköpta materialet inte låter bevattningsvätskan komma till plantorna på platsen, men det är inget konstigt med detta. För att duken ska bli vattengenomsläpplig måste det ta lite tid (för att den ska bli blöt). Även om du på försäljning kan hitta olika produkter från en sådan spunbond, som tvärtom är fuktbeständig.
  7. Spunbond är slitstarkt material … Denna faktor har en positiv effekt på hållbarheten hos fiberduken. Det kan tjäna länge utan att ge några problem.
  8. Materialet i fråga är enkelt lämpar sig för färgning . Därför kan du på rea hitta ett stort antal dukar tillverkade i en mängd olika färger. Tack vare detta blir spunbond inte bara praktiskt, utan också mer attraktivt och presentabelt.
  9. Spunbond presenteras i ett brett spektrum av densitet . Detta tyder på att det mest lämpliga alternativet kan väljas för nästan alla ändamål.
  10. Högkvalitativ materia "andas" och förhindrar att fukt avdunstar för snabbt .
  11. Om du använder en korrekt utvald spunbond i trädgården kan sommarboende rädda sig från många problem. Till exempel kommer sängarna att bli av med irriterande ogräs, trädgårdsmästare kommer att kunna spara sin fritid och energi genom att arbeta i landet. Frukt och bär, tack vare spunbond, kan förbli i perfekt skick.
  12. Många sommarboende är intresserade av om det är möjligt radera frågan i fråga … Man tror att ett sådant förfarande är tillåtet för genomförande. Det är dock bäst att tvätta produkten vid en temperatur som liknar den som lagras ute på sommaren, då ska filmen inte skadas på något sätt. Det är lämpligt att ställa in sådana värden i maskinen - 30-40 grader och ett försiktigt läge.
  13. Spunbond är icke brandfarligt material , som talar om sin säkerhet.
  14. Välgjorda spunbond-funktioner miljövänlighet … Detta material avger inga farliga kemikalier och kan inte skada antingen planteringen i trädgården eller människokroppen.
  15. Spunbond är billigt material .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Duken i fråga har inte bara plus, utan också minus

  • Spunbond är ett material som andas, men under det andas växter annorlunda - som i en respirator. Varken insekter som är engagerade i pollinering eller fåglar kan komma till dem. Å ena sidan är detta bra, men å andra sidan inte särskilt bra.
  • Om spunbond används för strukturer av bågtyp, kommer vattendroppar helt enkelt att rulla ner dem och kommer inte att ha tid att tränga in i interiören. Om sommaren är regnig är detta till och med bra.
  • Vanligtvis har materialet i fråga en demokratisk prislapp, men det finns sorter som är ganska dyra. Detta är en höghållfast förstärkt version.
  • Efter säsongen rekommenderas att spunbond desinficeras.

Vissa typer av fiberdukar, när de sprids på marken, släpper ut vatten rikligt, så du måste tillgripa ventilation. Annars kan du stöta på överdriven vattentäppning

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Spunbond finns i olika typer. Låt oss lära känna dem bättre.

Laminerad

En separat typ av materia. Används oftast inom det medicinska området. Den har en sådan struktur att den inte tillåter luft eller fukt att passera genom sig själv . Det är ett hårdare och mer hållbart material som består av två lager. Tätheten kan vara från 42 till 65 g / kvm. m.

Denna typ av tyg är mycket välskyddad med en polypropylenbeläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

Färgad spunbond är utbredd och vanlig. Denna typ av material kan målas i en mängd olika färger. Det kan till exempel vara blå, grön, vit, röd, grå, beige, brun och till och med svart. Ofta är den självhäftande typen av material realiserad i svart.

Bild
Bild

Ibland finns det mer intressanta och ljusa exemplar med ett mönster.

Det färgglada materialet används på många områden. Det används för att göra väskor, klädsel av inre delar av möbelkonstruktioner, omslag och många andra produkter.

Bild
Bild

Förstärkt

Ovävda tyger av denna typ kan vara dyra .… Oftast används förstärkt spunbond för tillverkning av växthus och hotbeds . Duken kompletteras med ett förstärkningsskikt av hög kvalitet, tack vare vilket det blir mer hållbart, praktiskt och välskyddat. Kommer vanligtvis i rullar eller påsar. Ofta täckt med ett lamineringsskikt, på grund av vilket det blir vattentätt och inte blir blött alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folie

Folieblad är vanligtvis konstruerad för temperaturfluktuationer från -50 till +100 grader Celsius . De tillhör klassen lågbrännbara material. Duken är gjorda för att vara fuktsäkra och används vanligtvis som ångspärrlager. De är fixerade på ytterväggarna i olika byggnader.

Foliespunbond är också lämplig för isolering av tak, balkonger, bastur, bad, verandor och andra liknande föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -belagd med prickar

Billigt material . Grundfärgen i den kan vara vit, blå, rosa eller annat. Färgen på PVC -prickar varierar också, men ljusgråa element är vanligare. Det är ett halkfritt non-woven-tyg med hög densitet och rivhållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filtrering

Spunbond av hög kvalitet av filtertyp är populärt nuförtiden. Sådana material används ofta i dräneringsstrukturer, vid beredning av reservoarer, i många filtersystem . Denna typ av spunbond är också hållbar och pålitlig.

Bild
Bild

Skillnad från andra material

Den nuvarande marknaden är bokstavligen full av olika täckmaterial som används inom olika områden. På grund av detta förstår köpare ofta inte varför spunbond är så annorlunda, till exempel från agrofibre. Svaret är enkelt: de listade materialen har ungefär samma egenskaper. Faktum är att dessa är en och samma produkt, släppt under olika märken. Detsamma kan sägas om sådant material som agrotex eller agrospan.

Nästan ingenting skiljer geotextiler från spunbond, men det kan vara både fiberduk och vävt, men det är tillverkat med samma teknik som spunbond. Faktum är att detta är en av varianterna av spunbond, men med ett bredare användningsområde.

Bild
Bild

Spunbond jämförs ofta med många andra vanliga material . Till exempel med mikrofiber. Dessa är olika material, men många tillverkare tillverkar servetter av dem. Endast mikrofiber är lämplig för tillverkning av mjuka produkter för rengöring av olika ytor, och spunbond används oftare för tillverkning av våtservetter.

Bild
Bild

Ansökningar

Spunbond är multitasking material … Som nämnts ovan tillämpas det på olika områden.

Lantbruk

Spunbond köps ofta för underhåll av en trädgård eller en grönsaksträdgård. Materialet har egenskaper som är användbara inom jordbruket:

  • skyddar effektivt planteringar från frost, nederbörd, ogräs;
  • hjälper jorden att värma upp snabbare, främjar tidig uppkomst av groddar;
  • ökar tiden mellan vattningarna.

Spunbond är ett utmärkt täckmaterial för ett växthus eller ett växthus.

Bild
Bild

För landskapsarkitektur

Spunbond används ofta i landskapsdesign omgiven av privata hus. Den kan användas som dräneringskudde . Genom att lägga detta material planas ytor för konstruktion av dekorativa vallar. När du använder fiberduk av hög kvalitet kan snygga rabatter göras.

Bild
Bild

Under konstruktion

I detta område kan spunbond användas så här:

  • lämpligt material kan användas istället för ångspärr;
  • materialet placeras under spillrorna under vägbyggen;
  • bra vindtäta membran är gjorda av spunbond;
  • mellanlager görs mellan väggen och ytan för att förhindra sprickbildning.
Bild
Bild

För möbler

Lätt fiberduk används ofta vid möbeltillverkning. Det är en utmärkt separator mellan klädsel och fyllning .… Och även spunbond används ofta som ett dämpande material för fjädrar.

För samma ändamål används ofta en speciell termisk filt. Det är svårt att säga vilket av materialen som är bättre. Men du ska inte kalla filt- och spunbond -ersättare för varandra. Det händer att båda materialen finns i möbelstrukturer.

Bild
Bild

Overall

Eftersom spunbond huvudsakligen representeras av billiga sorter, används det vid tillverkning av sådana saker:

  • morgonrockar (inte bara medicinska, utan även för arbetare i matsalar och andra cateringanläggningar);
  • lämpliga hattar (kepsar);
  • förkläden;
  • speciella byxor.

Mycket arbetskläder för servicearbetare är gjorda av högkvalitativt spunbond.

Bild
Bild

Förpacknings- och lagringssystem

Utmärkt förpackning och förvaring erhålls från det aktuella materialet:

  • omslag och organisatorer för förvaring av kläder;
  • förvaringsanläggningar för olika hushållsartiklar;
  • saker som måste skyddas från damm, men som låter dem förbli andningsbara;
  • skoöverdrag;
  • för kosmetika.
Bild
Bild
Bild
Bild

Medicinen

Tänk på hur spunbond kan användas inom det medicinska området. De gör av det:

  • engångsark;
  • medicinska klänningar;
  • masker;
  • skoöverdrag;
  • medicinska kepsar;
  • engångsoperationssatser.
Bild
Bild

Filter

Spunbond kan användas som filterelement enligt följande:

  • för filter avsedda att arbeta med kemikalier;
  • i bilens luftfilter;
  • i filter utformade för att skydda det mänskliga andningssystemet;
  • för hushållsfilter (dammuppsamlare avses).
Bild
Bild

Topptillverkare

Låt oss ta en titt på en liten lista över de bästa tillverkarna av kvalitetsduk

  • LLC "Geomaterial ". Företaget tillverkar fiberdukar med olika densiteter. Tillverkarens produkter är av hög kvalitet, täta och mjuka. Sortimentet innehåller produkter avsedda för både året runt-användning och specifika årstider.
  • Fabrik "Elastisk " … Stor tillverkare av spunbond och meltblown. Fabriken producerar produkter av hög kvalitet till överkomliga priser. Varje produkt är tillverkad av pålitliga komponenter av hög kvalitet.
  • " Hexa " … Ganska stor tillverkare som producerar högkvalitativa och hållbara produkter som perfekt klarar sina huvuduppgifter. Hexa har ett rikt sortiment av praktiska varor. Kvalitetskontroll av varor utförs i alla produktionsstadier.
  • TD "Van-Market ". Tillverkare av spunbond fiberduk, liksom vattentätande material, laminerade produkter och polyetenfilmer. TD "Van-Market" specialiserar sig på produktion av högkvalitativa produkter anpassade till driftsförhållanden inom ett brett sortiment.
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

Låt oss ta en titt på några riktlinjer för att välja en lämplig fiberduktyp

  1. Innan du köper sådant material måste du bestämma vad du exakt köper det för. Baserat på detta är det vettigt att välja dukar med en viss tjocklek och densitet.
  2. Var uppmärksam på färgen på spunbond, särskilt om den estetiska komponenten i frågan är viktig för dig.
  3. Bestäm rätt mängd fiberduk. Det är lämpligt att köpa en spunbond med en liten marginal så att du vid en oförutsedd situation inte behöver köpa en annan rulle och inte stöta på materialbrist.
  4. Se till att förpackningen där fiberduken säljs är i perfekt skick. Den ska inte skadas eller rivas.
  5. Idag produceras spunbond av många stora tillverkare. Det rekommenderas att endast köpa märken av hög kvalitet. Hitta lämpliga tyger i specialaffärer.

Rekommenderad: