Ammoniak För Trädgården Och Grönsaksträdgården: Använd För Växter Som överdressing. Hur Odlar Man Ammoniak Från Skadedjur? Bearbetar Grönsaker Med Ammoniak

Innehållsförteckning:

Video: Ammoniak För Trädgården Och Grönsaksträdgården: Använd För Växter Som överdressing. Hur Odlar Man Ammoniak Från Skadedjur? Bearbetar Grönsaker Med Ammoniak

Video: Ammoniak För Trädgården Och Grönsaksträdgården: Använd För Växter Som överdressing. Hur Odlar Man Ammoniak Från Skadedjur? Bearbetar Grönsaker Med Ammoniak
Video: Invasiva växter i trädgården -de här 10 ska du akta dig för! 2024, Maj
Ammoniak För Trädgården Och Grönsaksträdgården: Använd För Växter Som överdressing. Hur Odlar Man Ammoniak Från Skadedjur? Bearbetar Grönsaker Med Ammoniak
Ammoniak För Trädgården Och Grönsaksträdgården: Använd För Växter Som överdressing. Hur Odlar Man Ammoniak Från Skadedjur? Bearbetar Grönsaker Med Ammoniak
Anonim

Ammoniak eller ammoniak består av ammoniumnitrat som innehåller spårelementet kväve. Det är en nödvändig komponent för korrekt tillväxt och utveckling av både inomhus- och frukt- och bär- och trädgårdsväxter. I ammoniak har kväve en ammoniakform, som lätt absorberas av plantor. Lax finns och har ett lågt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ammoniakblandningen som används av trädgårdsmästare och trädgårdsmästare bildas genom att kombinera kaustisk ammoniakgas med vatten. Ämnet säljs på apotek och Sadovod -butiker som en 10% lösning av ammoniak eller ammoniak . Fördelarna med det är obestridliga. Kväve är fördelaktigt för en mängd olika grödor, särskilt på våren. Cirka 78% av kväve finns i luften, men för växter är det tillgängligt i en lätt assimilerad form från jorden. Plantor absorberar det bättre från marken. Med ett tillräckligt innehåll av detta spårämne är utseendet på växter glädjande för ögat. Detta garanterar den rika färgen på bladen, deras massivitet, bildandet av ett stort antal peduncles och äggstockar.

Alla fruktträd och bärgrödor svarar bra på behandling med ammoniak, från äppelträd, päron, plommon, aprikoser till hallon, vinbär, björnbär och jordgubbar . Men för vissa grönsaker, som paprika, kan ammoniakblandningen vara skadlig. Efter införandet av ammoniak i jorden under denna grönsak sker en gradvis oxidation av jorden. Planteringarna lider och deras tillväxt hämmas av överskottet av kväve.

Läkemedlet ska användas tillsammans med en syra som citronsyra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning som toppdressing

Ammoniak används i trädgårdsodling när växten saknar kväveföreningar. Med brist på kväve förändras utseendet på växter . Bladen torkar ut eller blir vita vid roten av växten. Både vuxna och unga planteringar är mottagliga för detta. Stammen blir tunnare, bladen blir mindre, plantans tillväxt saktar ner eller stannar helt. Peduncles och frukter bildas inte. Sådana försvagade växter är mottagliga för sjukdomar och angrepp av skadedjur.

Skörden kommer att vara i fara. Vissa trädgårdsmästare och trädgårdsmästare i landet börjar mata växterna med ammoniumnitrat . Men detta mineralgödselmedel kan mätta växter med nitrater, från vilka frukterna av vissa grönsaker och frukter kommer att vara skadliga för människors hälsa. Och detta kommer inte att hända från ammoniak. Frukterna, tack vare ammoniak, tar många proteinkomponenter från jorden. Som ett resultat erhålls stora storlekar av frukt, bär, grönsaker och fruktens elasticitet ökar.

Du kan mata plantorna med en ammoniaklösning både genom att spraya på lövverket och genom att vattna rotzonen . Kvävet i ammoniak absorberas nästan omedelbart av grödor och har en gynnsam effekt på deras växtlighet.

Bild
Bild

Arbetsblandningen för bevattning av olika växter är gjord i en högre koncentration än för rotmatning. Det späds ut i följande proportioner: tillsätt 5 ml ammoniak till 1 liter vatten . Trädgårds- och grönsaksodlingsplantor bearbetas en gång i veckan.

Bladmatning av växter med en blandning av ammoniak utförs inte så ofta som rotmatning. Orsakerna kan vara:

  • brådskande matning av grödan;
  • vattentätning av det övre landtäcket när det regnar kraftigt.

Sprutning utförs med trädgårdsredskap (sprutpistol, spruta), skyddar synorganen och andas med skyddsglasögon och en mask . För att vattna plantorna under roten måste du förbereda följande sammansättning: 3 msk.tillsätt matskedar ammoniak i en behållare med 10 liter vatten. Kulturen vattnas med denna lösning högst 1 gång per vecka. Grundgödsling bör göras när jorden är fuktig och fuktig. Gödningsmedlet absorberas bättre på detta sätt. För vattning, använd en vattenkanna eller en mugg. I trädgårdsodling rekommenderas att applicera gödselmedel, vilket gör en fördjupning på 5-10 cm.

Denna procedur kan inte utföras med alla landningar. Det finns en risk för skada på växtens rotsystem.

Bild
Bild

Används mot skadedjur

Ammoniumnitrat luktar stickande och äckligt. Denna egenskap kan skrämma bort skadedjur, oavsett hur stark mättnaden av läkemedlet kommer att vara . Bärnsten av ammoniak introducerar insekts andningsorgan i ett tillstånd av förlamning, följt av dess död. Skadedjur är mycket känsliga för lukt, de har en subtil doft. Därför, tills lukten av ammoniak försvinner från de behandlade planteringarna, kommer parasiterna inte att attackera dem.

Arbetslösningen bereds före direkt användning . Faktum är att lukten av ammoniumnitrat snabbt avdunstar från den beredda lösningen. På grund av ammoniakens flyktighet tillsätts tvål till den aktiva lösningen genom att gnugga den på ett rivjärn. Tvålösningen fäster vid de behandlade växtytorna, vilket förlänger effekten av den aktiva ingrediensen. Ammoniakblandningen används i kampen mot sådana parasiter som skalbaggar, larver, snäckor, sniglar, björn, trådmask, myror, korsblommiga loppor. Sanitära och hygieniska åtgärder mot skadliga insekter utförs i grumligt väder eller efter solnedgången, när värmen har avtagit. Kväve absorberas i blad och stjälkar av växter inom 40 minuter.

" Ammoniakvatten" framställs av majbaggarnas larver . Den är gjord av ammoniumnitrat och vatten. 200 gram nitrat löses i 10 liter vatten och blandas noggrant tills det är helt upplöst. Denna dosering är tillräcklig för 1 kvm. m förberedda sängar. Behandlingen av sängarna utförs 3-4 månader före plantering. Jorden för den framtida sängen grävs upp och bevattnas med den förberedda lösningen. Denna metod låter dig bli av med skalbaggarnas larver under en lång period, upp till flera år.

För att förhindra utseende av en skalbagge på planteringar är det nödvändigt att spraya plantorna med en blandning av ammoniak och vatten i förväg tidigt på våren. Den bereds enligt följande: lösa 2 msk i en hink med vatten. skedar av läkemedlet . I kampen mot sniglar används en 25% ammoniaklösning. En liter av denna produkt måste spädas i en hink med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en sådan koncentrerad lösning behandlas marken efter skörd av kål och hälls i sprickorna. För behandling av växter från sniglar används en 10% beredning . För en halv hink vatten tas 1 liter ammoniak. Planteringsbädden sprutas med denna arbetslösning.

Med hjälp av ammoniak kan du skrämma bort björnen . Blöt trasor med en koncentrerad blandning av läkemedlet och lägg dem längs planteringarna, eller stoppa skadedjurets hål. Kampen mot trådmask, som är en skadlig skadedjur för rötterna av tomat- och pepparplantor, består i att vattna växterna med en lösning av 10 ml ammoniak löst i vatten i en 10 liters behållare. Ett bo av myror i trädgården eller i trädgården förstörs med en blandning av 100 ml av läkemedlet utspädd med en hink med vatten. Toppen av myrstacken avlägsnas med en skopa och vätskan hälls i mitten.

När en korsblommans loppa attackerade kål, rädisor, senap, betor, är det värt att behandla med följande sammansättning:

  • 2 msk. skedar ammoniak;
  • ett halvt glas vanlig flytande tvål;
  • 10 liter vatten.

Allt blandas och hälls i en spruta, med hjälp av vilka de bearbetar inte bara själva växten, utan också marken intill den . För att långsamt förånga kväve bör jordmullning utföras. Ammoniak hjälper även vid utvisning av mol. I detta fall hjälper outspädd ammoniak. Bitar av bomullsfukt fuktas med koncentrerad ammoniak och placeras i hålen mot molorna. Topp täckt med jord. Mullvadar gillar inte den hårda lukten av "ammoniakvatten" och kommer att lämna platsen för alltid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan du annars ansöka?

Det finns flera fler situationer när ammoniak helt enkelt är nödvändigt för växter.

Fröbehandling

Beredningen med 10% koncentration används för att förbereda för sådd av grönsaksfrön med ett tätt skal. Dessa inkluderar pumpa, zucchini och gurkafrön. Med denna metod förstör ammoniak preliminärt fröskiktet och de gror snabbt.

När denna händelse genomförs läggs fröna ut i ett kontinuerligt lager på en plan yta och en droppe ammoniak droppas på varje frö med en pipett.

Bild
Bild

För plantor

"Ammoniakvatten" används för att vattna plantor av blommor och grönsaker. Om växterna slutar växa och bladen blir gula är behandling med kvävegödsel nödvändig .och. För detta ändamål ges plantorna vattning och sprutning en gång i veckan med en ammoniakblandning i andelen: 15 ml av preparatet per 5 liter vatten. Efter att ha matat plantorna under en viss tid förbättras dess tillstånd.

Innan plantor planteras är det nödvändigt att desinficera planteringsbehållarna och lådorna för unga växter med en svag lösning av ammoniak . Kännare-sommarboende säger att befruktning med en ammoniakblandning utesluter utvecklingen av svampsjukdomar (mjöldagg, senblåsa) och mängden karga blommor minskar. Du måste mata den varje vecka efter att riktiga löv släppts med en lösning av 1 tesked läkemedlet per 1 liter vatten. Vattning utförs vid roten och försöker att inte skada plantornas löv och stjälkar.

Bild
Bild

Hur hanterar du olika växter?

Vissa grödor gillar inte hög kvävehalt. Dessa inkluderar: rotfrukter (rödbetor, morötter), majs, vinbär, krusbär, äppelträd. Baljväxter som ärtor och bönor behöver inte kväve, eftersom de själva absorberar det från atmosfären och berikar jorden genom sina rötter.

För olika grödor kan du använda det universella "ammoniakvattnet ". För att göra detta, späd 3 msk i en halv hink varmt vatten. skedar av läkemedlet. Genom att blanda en matsked ammoniak i en hink med vatten får vi en svag vattenhaltig blandning av ammoniak. Den är lämplig för vattning och sprutning av vinbär, dill, aubergine, zucchini. Den högsta koncentrationen av ammoniak för växter: 5 ml ammoniak per liter vatten.

Bild
Bild

Jordgubbe

För att få en bra skörd av jordgubbar, för att skydda dem mot parasiter, är det nödvändigt att använda en vattenlösning av 10% ammoniak. För att få bästa resultat bör bearbetning och utfodring av jordgubbar med "ammoniakvatten" utföras 3 gånger per säsong . Den första behandlingen utförs tidigt på våren för att bli av med övervintrade skadedjur och deras larver, svamp- och infektionssjukdomar. Kväve är också avsett som ett viktigt spårelement för att bygga upp växtens gröna massa. För att förbereda lösningen, ta 10 liter vatten, 1 liter tvålösning, 40 ml ammoniak med en koncentration av 10%.

Denna första behandling utförs i början av april. Efter det måste du vattna jordgubbarna så att den återstående lösningen på bladen inte orsakar kemisk förbränning. Efterföljande bearbetning utförs efter grödans blomning för att skydda mot skadliga insekter, i synnerhet viveln. För denna behandling, ta den mest koncentrerade lösningen i en dos av en 3% blandning av "ammoniakvatten". Den sista dressingen görs i slutet av skörden.

För att växten ska återfå styrka och lägga knopparna för nästa års bär odlas 3 msk i en hink med vatten. matskedar ammoniak och 5 droppar jod.

Bild
Bild

Gurkor

Du måste mata gurkor under hela växtsäsongen, börja med utseendet på det första äkta bladet och sluta med bildandet av ett äggstock. Arbetslösningen är gjord av 1 tesked ammoniak och 1,5 liter vatten. Varje planta matas genom att vattna vid roten.

Bild
Bild

Hallon

Denna kultur matas och behandlas från skadedjur i tre steg

  • Tidig vår . Bered en lösning med hastigheten: 30 ml ammoniak per hink vatten. Häll 5 liter av blandningen under roten för varje buske. I slutet av evenemanget vattnas hallon omedelbart med rent vatten så att det inte blir någon kemisk förbränning av växten.
  • Innan hallonblomman . Blandningen består av en hink med vatten, 45 ml ammoniak och 200 gram aska, som är en kaliumkälla. Askan ökar effekten av att mata hallon.
  • Hösten eller före vintern bearbetning . Vatten tas i en mängd av 10 liter, 45 ml av en 10% ammoniaklösning späds ut i den.

Vid sen skörd av hallon är rotdressing inte nödvändig.

Bild
Bild

Lök och vitlök

Grönsaker som lök och vitlök reagerar bra på ammoniakmatning. Dosen består av 10 liter vatten och 3 msk. matskedar ammoniak.

Vattning utförs med en arbetslösning från en vattenkanna. Du kan uppnå:

  • blad- och rotmatning;
  • desinfektion mot parasitiska insekter.
Bild
Bild

Tomater

Denna nattskärmskultur behandlas med ammoniak under två förhållanden

  • Med manifestationen av den karakteristiska egenskapen hos brist på kvävehaltiga föreningar. Gödselblandningen bereds i en dos: 1 msk. en sked ammoniak för 2 liter vatten. Med positiv dynamik bör matningen stoppas.
  • För att påskynda mognaden av senmogna tomater, på senhösten. Vattning utförs med "ammoniakvatten" i en andel av 10 liter vatten per 10 ml ammoniak.
Bild
Bild

Inomhus blommor

" Ammoniakvatten" används för bevattning och besprutning av inomhusväxter med brist på kväveföreningar och angrepp av skadedjur . Arbetslösningen består av 30 ml ammoniak och en liter vatten. När bladen på inomhusväxter blir gula vattnas de i rotzonen. Sprutning utförs på bladet. Efter bearbetning, nästan omedelbart, torkas bladen av med en fuktig trasa. Vid bearbetning av inomhusväxter med en blandning av ammoniak och vatten bör försiktighetsåtgärder vidtas. Denna procedur måste utföras i ett rum med öppna fönster. Vid tidpunkten för transplantation av inomhusväxter sprutas blomkrukor för plantering med samma arbetslösning av "ammoniakvatten". Petunior planteras ofta inte bara i trädgården, utan också hemma på balkongen eller terrassen.

Om blommorna inte växer bra, matas de med speciellt gödningsmedel som innehåller kväveföreningar . Sådana gödningsmedel inkluderar ammoniumnitrat. En beredd lösning av 10 liter vatten och 1 matsked gödningsmedel hälls över de stuntade planteringarna av petunier. Efter det växer växten grön massa och bildar knoppar. Under sommarsäsongen sprutas petunier tre gånger (bladbete) med en lösning av kalciumnitrat: 2 gram gödselmedel löses i en hink med vatten. Med dålig tillväxt av petunia plantor vattnas den med en vattenlösning blandad med mineralgödsel. Dessa inkluderar Energen och Fitosporin. Nog 1 matsked av lösningen i en liten kruka med plantor för att växterna ska växa och vara resistenta mot olika sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Trädgårdsgubbar absorberar praktiskt taget inte ammoniakkväve. Men behandling från många skadedjur med en lösning av ammoniak har en fördelaktig effekt på det. Och sådana desinfektionsmedel utförs tre gånger under sommarsäsongen.

  • Första gången sprayas när bladen bildas. Gör kompositionen: vatten - 5 liter, ammonium - 1,5 msk. skedar och 100 gram tvätttvål.
  • Andra gången sker behandling efter blomningen för att skydda äggstocken. Använd "ammoniakvatten" från en halv hink vatten och 20 ml av preparatet.
  • För tredje gången utförs behandlingen på hösten för att förbereda växterna för vintern. Ta: 5 liter vatten, 2 msk. matskedar ammoniak och 3 droppar jod.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga misstag

Vissa misstag kan göras vid användning av ammoniaklösning

  • Fel koncentration vald . Om arbetsblandningen är av låg intensitet kommer sådan behandling att gå till spillo. När mättnaden av ammoniaklösningen är hög, finns det risk för att blad och rötter på växterna bränns.
  • Massor av behandlingar . Det föredragna tidsintervallet mellan behandlingar av grödor med "ammoniakvatten" är 7 dagar. I motsatt fall är övermättnad av växter med kväve möjlig.
  • Användning av en försämrad bearbetningsblandning . Ammoniak är en gas som snabbt förångas. Den utspädda arbetslösningen av ammoniak ska användas omedelbart. Om det applicerades efter en eller två dagar, ger behandlingen ingenting.
  • Rotdressing vid fruktbildningen . Kvävegödselmedel är nödvändiga för plantor under tillväxtperioden och före bildandet av frukter.

Efter det är det inte värt att mata med kväve, eftersom växterna spenderar resurser på fruktbildning och inte på kronans prakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När ska du inte använda ammoniak?

Det finns vissa begränsningar vid användning av ammoniak

  • Desinfektion med ammoniak utförs inte en varm dag. Du kan andas in ångorna och bli förgiftad. I regnet används inte heller "ammoniakvatten", eftersom det i detta fall omedelbart kommer att tvättas av med vatten.
  • Med högt blodtryck och tecken på VSD kan du inte arbeta med läkemedlet.
  • Arbeta inte med ammoniak i rum med stängda fönster och dörrar.
  • Det är omöjligt att använda "ammoniakvatten" tillsammans med klorinnehållande preparat. Bättre att ta tvätttvål.
  • Det är nödvändigt att skydda synorganen och luftvägarna med personlig skyddsutrustning: glasögon, andningsskydd och gummihandskar.
  • Arbete med ammoniak utförs inte med barn.
  • Eftersom bildandet av äggstockar och frukter utförs inte befruktning med kvävegödselmedel.

För att få ett rikt och högkvalitativt utbyte måste läkemedlet användas vid en viss koncentration och enligt matningsschemat.

Rekommenderad: