Ammoniak För Jordgubbar: Vattning Med Ammoniak Under Blomning Och Efter. Proportionerna Av Behandlingslösningen. Hur Matar Man Jordgubbar Med Ammoniak?

Innehållsförteckning:

Video: Ammoniak För Jordgubbar: Vattning Med Ammoniak Under Blomning Och Efter. Proportionerna Av Behandlingslösningen. Hur Matar Man Jordgubbar Med Ammoniak?

Video: Ammoniak För Jordgubbar: Vattning Med Ammoniak Under Blomning Och Efter. Proportionerna Av Behandlingslösningen. Hur Matar Man Jordgubbar Med Ammoniak?
Video: Odla Jordgubbar och bondbönor bredvid varandra i sandjord - Leva hållbart på villatomt 2024, April
Ammoniak För Jordgubbar: Vattning Med Ammoniak Under Blomning Och Efter. Proportionerna Av Behandlingslösningen. Hur Matar Man Jordgubbar Med Ammoniak?
Ammoniak För Jordgubbar: Vattning Med Ammoniak Under Blomning Och Efter. Proportionerna Av Behandlingslösningen. Hur Matar Man Jordgubbar Med Ammoniak?
Anonim

Vissa ämnen som trädgårdsmästare använder under sin yrkesverksamhet kan ha flera effekter samtidigt. De spelar rollen som gödningsmedel och ger också pålitligt skydd mot olika skadedjur. I många år har ammoniak aktivt använts för att gödsla jordgubbar, samtidigt som det visar dess effektivitet och tillförlitlighet.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ammoniak är en kombination av ammoniak och kväveföreningar. Ett särdrag hos dessa element är att de är extremt nödvändiga för växtvärlden och alla organismer som helhet . Den unika kombinationen möjliggör en hög effektivitet vid användning. Det bör noteras att detta ämne inte kan användas i sin rena form, därför kommer det att vara nödvändigt att skapa sin lösning, exakt efter proportionerna. Annars kan du inte bara se effekten av applikationen utan också orsaka irreparabel skada på jordgubbarna.

Ammoniak innehåller 80% kväve, därför anses det vara ett av de mest optimala sätten att mata jordgubbar . Det är på grund av dess unika sammansättning att detta ämne aktivt används som kvävegödsel.

Dessutom har elementet en speciell struktur som gör att det snabbt kan hitta sig i vävnader och absorberas i dem, och detta har en positiv effekt på jordgubbarnas tillstånd och förhindrar att nitrater bildas i det, som är skadliga ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de främsta fördelarna med att använda denna produkt är följande

  • Användning av ammoniak är tillåten under alla vegetativa perioder, vilket förenklar användningen mycket. Ämnet kommer att visa sig perfekt både tidigt på våren och under skörd, eftersom det inte innehåller giftiga element.
  • Användningen av ammoniak för matning av jordgubbar kommer att vara en utmärkt lösning på sur jord, eftersom ämnet i detta fall kommer att spela alkali.
  • Produkten är helt säker, vilket gör att den kan bearbeta även växter med mogna bär. Detta skiljer produkten positivt från bakgrunden av bekämpningsmedel som är förbjudna att använda under denna period. Frukterna får ätas omedelbart efter skörden. För att göra detta, skölj dem helt enkelt.
  • Ämnet visar sig perfekt i kampen mot både bakterie- och svampsjukdomar. Dessutom anses det vara en idealisk lösning mot en mängd olika skadedjur som kan attackera jordgubbar.
  • Ammoniak är mycket billig och kan köpas på vilket apotek som helst.
  • En ammoniaklösning, när den används korrekt, leder till snabb lövväxt, vilket har en positiv effekt på avkastningen.
  • Lösningen kan också användas som en förebyggande åtgärd för att skydda grödan från olika skadedjur. Denna behandling skyddar nästan helt jordgubbar från myror och skalbaggar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den enda nackdelen med ammoniak är att efter skörd kan produkterna lukta som ett ämne, men detta problem löses snabbt genom att skölja jordgubbarna med stora mängder vatten.

Hur odlar man ammoniak?

För att medlet ska vara så effektivt som möjligt och inte skada kulturen är det nödvändigt att ägna stor uppmärksamhet åt dess uppfödning. Det bör noteras att proportionerna under beredningen av lösningen kan variera beroende på när produkten exakt används.

Om behandlingen sker tidigt på våren bör 1000 ml vatten tillsättas till 40 ml vätska med 10% sammansättning. Den resulterande lösningen kommer att vara en utmärkt lösning för att skydda jordgubbar från skadedjur, utfodring och även för andra ändamål.

Bild
Bild

Tillagningsprocessen är följande:

  1. 100 gram tvätttvål ska rivas, lös sedan allt detta genom att hälla en liter kokande vatten;
  2. tillsätt lite kallt vatten och rör om så att vätskan blir så homogen som möjligt;
  3. lite ammoniak tillsätts i skopan i en optimal andel.

Efter beredning appliceras lösningen omedelbart. Om jordgubben redan blommar, kommer det att vara nödvändigt att justera koncentrationen något. För 10 liter vätska bör du ta cirka 30 ml alkohol. Efter att ha plockat bären bör du använda samma lösning som på våren. Några droppar jod kan tillsättas för maximal effektivitet.

Bild
Bild

Ansökan

För att ammoniak ska vara så effektiv som möjligt måste den användas korrekt. Det är nödvändigt att strikt följa reglerna för bearbetning och utfodring.

Toppdressing

En av de mest effektiva och beprövade matningsmetoderna är att vattna jordgubbar tre gånger. Första gången bearbetningen utförs i början av säsongen, när löv dyker upp på växten . I ett sådant fall kommer den vanliga portionen av ammoniak att räcka. Under vattning är det absolut nödvändigt att vattna de ovanjordiska delarna av jordgubbarna, liksom rötterna. Detta kommer att ge pålitligt skydd av växten från de negativa effekterna av svampsjukdomar och bildandet av nematoder.

När det gäller den andra behandlingen utförs den vanligtvis i minimala proportioner . Det räcker med att lägga till 25 droppar per 10 liter vätska. Du måste mata jordgubbarna efter att de har blommat för att ge dem styrka för mognad. För tredje gången utförs utfodring efter skörden har skördats. Professionella trädgårdsmästare rekommenderar att du använder en fjäderlösning med medelstyrka. Tack vare detta kommer tomterna som har bearbetats att gå till vintern och kommer att kunna vakna redan fulla av styrka för en ny skörd.

Detta gör det inte bara möjligt att öka anläggningens överlevnad, utan ger också en hög inkomstnivå.

Bild
Bild

Om jordgubbar har odlats i flera år och det finns en misstanke om att jorden är väldigt trött, kan du använda ytterligare ett mycket användbart råd . När du använder ammoniaklösning kan du tillsätta en liten mängd jodlösning. Fem droppar är tillräckligt för att kraftigt förbättra resultaten av desinfektion, samt ge växten den nödvändiga mängden mineraler och spårämnen. Gödsla jorden med lösningar med låg koncentration.

Det finns också en hemlighet att använda ammoniak för att påskynda mognaden av jordgubbar . Om det kalla vädret snart går, och det finns ett stort antal omogna bär på buskarna, kan denna process påskyndas genom att helt enkelt sprinkla växten med den förberedda lösningen. För att göra detta måste du blanda schampo för barn, ett par matskedar ammoniak och äppelcidervinäger med en hink med vanligt vatten. Om du bearbetar jordgubbar med en sådan lösning kommer det att vara möjligt att påskynda mognaden avsevärt och kunna skörda grödan redan innan frost kommer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pestkontroll

Trots alla ansträngningar och kompetent vård attackeras jordgubbar fortfarande av olika skadedjur. Användningen av en ammoniaklösning gör det möjligt att uppnå hög effektivitet i kampen mot nästan alla trädgårdsskadegörare, och den skarpa lukten skrämmer även stora rovdjur.

Här är de vanligaste sätten att slåss

Tillsätt 2 ml ammoniak till en hink med vätska . Dessutom tillsätts ofta tvätttvål eller något slags diskmedel här, på grund av vilket det är möjligt att ge utmärkt vidhäftning till växtens löv. Bearbetning av plantor bör utföras efter behov. Den perfekta tiden för detta är tidig morgon. Tvålösning med ammoniak gör att du kan driva bort många "fiender".

Bild
Bild

Myror, naturligtvis, utgör de inte ett direkt hot mot jordgubbar ., men de bidrar till utseendet på bladlöss eller så kan de bygga stora myrstackar alldeles nära roten. För att bli av med dem på plats är det tillräckligt att förbereda en lösning av ammoniak med en medelkoncentration och spraya området med det. För att göra detta måste du späda 20 ml alkohol i en liter vatten och sedan hälla kompositionen i myrpassagerna. Denna metod används också aktivt för att bli av med myror i huset.

Bild
Bild

I kampen mot skalbaggar visar sig ammoniak också perfekt . Det räcker att späda ut 5 ml alkohol i en hink med vatten och tillsätt ett par droppar jod och lite läsk där. Resultatet är en lösning som måste behandlas med jordgubbar en gång i veckan tills problemet är helt eliminerat.

Bild
Bild

Ofta blir jordgubbar ett föremål för attack av mol . Om du vill få skadedjuret att lämna platsen och inte längre stör dig, räcker det med att gräva hålet och sedan lägga lite bomull som doppats i ammoniak inuti. Om det finns en önskan att förbättra effekten kan du stänga hålet med skiffer eller någon form av bräda. Om ett par timmar kommer molorna att gömma sig från platsen och kommer aldrig tillbaka.

Bild
Bild

Användbara tips

Ammoniak har en ganska skarp och stark lukt som kan orsaka obehag. För att förhindra detta och säkerställa maximal effektivitet från applikationen är det värt att uppmärksamma vissa behandlingsregler.

  • Proportionerna bör observeras så exakt som möjligt.
  • Under arbetets gång är det absolut nödvändigt att använda skyddsutrustning: handskar och glasögon.
  • Lösningen förbereds bäst utomhus. Om växterna bearbetas inuti växthuset, bör rummet vara väl ventilerat.
  • Det rekommenderas att sprida produkten runt i trädgården med sprutor. Vissa människor behandlar växter med en kvast eller pensel, men det kan göra att växten blir för mättad med aktiva ämnen.
  • Lugnt väder anses vara den perfekta tiden för bearbetning, och proceduren utförs efter vattning.
  • Om en lösning av ammoniak används som profylax, kan en trädgårdsvattning också användas för dessa ändamål.
  • Om ammoniak kommer på slemhinnorna, skölj dem genast med stora mängder rinnande vatten. Om det finns några tecken på förgiftning, bör du omedelbart kontakta en läkare.
Bild
Bild

Således är ammoniak ett utmärkt botemedel för att skydda jordgubbar från de flesta sjukdomar och skadedjur . Med hjälp av denna lösning kan du bli av med sniglar, mol, majbaggarlarver, myror och förhindra uppkomsten av svamp- och bakteriesjukdomar. En sådan ammoniaklösning är bra eftersom den kan sprutas under blomning, fruktning eller till och med efter plockning av jordgubbar.

Rekommenderad: