Hur Hälls Ammoniak På En Lök? Proportioner För Matning Och Bearbetning Av Lök Med Ammoniak, Om Den Blir Gul. Hur Späds?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Hälls Ammoniak På En Lök? Proportioner För Matning Och Bearbetning Av Lök Med Ammoniak, Om Den Blir Gul. Hur Späds?

Video: Hur Hälls Ammoniak På En Lök? Proportioner För Matning Och Bearbetning Av Lök Med Ammoniak, Om Den Blir Gul. Hur Späds?
Video: Skörda lök sådd i kluster 2024, Maj
Hur Hälls Ammoniak På En Lök? Proportioner För Matning Och Bearbetning Av Lök Med Ammoniak, Om Den Blir Gul. Hur Späds?
Hur Hälls Ammoniak På En Lök? Proportioner För Matning Och Bearbetning Av Lök Med Ammoniak, Om Den Blir Gul. Hur Späds?
Anonim

Användningen av ammoniak är ett prisvärt och budgetmässigt sätt som bidrar till en snabbare utveckling av lök. Det farmaceutiska preparatet är lämpligt inte bara som ett gödningsmedel, utan motstår också framgångsrikt sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Ammoniak, som i huvudsak är 10 procent ammoniak, rik på kväve , nämligen är detta element nödvändigt för utvecklingen av nästan vilken kultur som helst, inklusive lök. En kvävebrist leder till en avmattning av tillväxten av grön massa och en försvagning av växtens immunitet. Denna komponent spelar en särskilt viktig roll tidigt på våren, direkt efter att snön smälter och jorden värms upp. Dessutom skrämmer ammoniakångor bort många insekter: myror, bladlöss, lökflugor och andra. Pluset är att läkemedlet, som tas i låg koncentration, praktiskt taget inte kommer att kännas av en person, men för skadedjuret kommer dess effekt att vara outhärdlig . Den klara, luktfria vätskan absorberas mycket snabbt av grödor.

Lök som behandlats med ammoniak ger ut ljusa och starka fjädrar, och själva frukterna blir mer intensiva . Samtidigt växer växterna mycket snabbare och blir tjockare. Kan tio procent ammoniak och en gynnsam effekt på jordens skick, vilket gör det mindre surt, vilket bara är nödvändigt för lök. Det bör nämnas att även en liten avvikelse från en svagt sur eller neutral indikator kan väsentligt skada kulturen. Ammoniak kan också förändra jordens skick till det bättre och öka dess fertilitet. Kvävet i den vattenhaltiga ammoniaklösningen tränger in i marken och tvättas inte ut av regn.

Effekten av behandlingen med ammoniak - elastiska stjälkar och starka lökar - varar i en månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du späda med?

Ytterligare komponenter ökar effektiviteten vid användning av ammoniak

  • Salt … Bevattning av sängarna med en blandning av salt, ammoniak och rent vatten gör att du kan rensa jorden från patogena mikrober som har befunnit sig där på grund av insekters vitala aktivitet. I det här fallet måste du använda 5 milliliter av ett farmaceutiskt preparat och 5 matskedar stensalt för en hink med vatten. En välblandad lösning är lämplig för vattning av lökhuvuden.
  • Soda … Det är inte vanligt att trädgårdsmästare kombinerar bakpulver och en kvävekälla i ett recept. I förberedelsestadiet blötläggs fröet i en halvtimme i en lösning där läsk och vatten tas i en andel av 1 tsk per liter vatten. När löken börjar gro i trädgården kan den matas med ammoniak.
  • Kaliumpermanganat och salt . För beredning av ett mangansaltpreparat används en speciell dos. Först späds 40 milliliter ammoniak i 10 liter vatten och tillsätts sedan kaliumpermanganat tills vätskans skugga blir måttligt mättad. Slutligen berikas kompositionen med 100 gram ätbart salt, och den resulterande blandningen används för att behandla sängarna från sjukdomar och skadedjur.
  • Jod … Ett recept som involverar användning av jod låter dig skapa ett läkemedel som effektivt bekämpar lökflugor. För dess beredning måste 5 milliliter ammoniak och 3 droppar jod spädas ut i 10 liter vatten. Efter blandning hälls lösningen på sängarna från vattenkannan. Förresten kan ammoniak kompletteras med borsyra för att förbättra folkmedicinens antiseptiska egenskaper. Den resulterande vätskan förhindrar utvecklingen av förorenande processer och främjar bildandet av äggstockar. Det är nödvändigt att späda allt i samma hink med vatten med 5 milliliter ammoniak och ett par teskedar borsyra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur används det mot sjukdomar och skadedjur?

Behandlingen av lökplantor från skadedjur kan variera beroende på vilken insekt som angriper grödan . Till exempel lökflugor, som livnär sig på frukt och därigenom förstör skörden, skadar ofta växter. Innan löken hälls med ammoniak, bör beredningen i mängden 1 matsked spädas ut i 10 liter vatten. Den färdiga blandningen används för att blötlägga utrymmet mellan sängarna, utförs från juni till juli (månader av aktiv reproduktion av insekten) och åtföljs av lossning. Denna blandning är också lämplig för bladbearbetning. Sprutning av lökplantor från bladlöss utförs med en blandning av 4 matskedar ammoniak och 20 liter flytande bas. Vid behov tillsätts tvålspån till komponenterna, "fixerar" läkemedlet på ytan, eller en annan "klibbig " … Spruta växter från muggar kommer att vara på samma sätt.

Behandling av växter från effekterna av björnar som lever under jorden och gnager på lökar sker genom att vattna lökrötterna eller bevattna hålen innan grödan planteras. Lösningen framställs av 10 milliliter vattenhaltig ammoniak och 10 liter vanligt vatten. För att bli av med myror räcker det att kombinera en liter vatten och en hel flaska ammoniak och häll sedan den resulterande blandningen på myrstacken. Utvisningen från planteringarna av den dolda snabeln, det vill säga skalbaggen, sker genom att dagligen vattna sängarna med en svagt koncentrerad blandning av 10 liter vatten och en matsked ammoniak. Läkemedlet används regelbundet, från och med det andra decenniet i juni.

Efter skörd rensas området nödvändigtvis från skalet som lockar dessa insekter. För att bli av med maskar måste du bearbeta sängarna med en universell lösning på 10 liter vatten och 3 matskedar av en apoteksprodukt. Det ska nämnas att för en djupare penetration av de aktiva ingredienserna i jorden rekommenderas att behandlingen åtföljs av riklig bevattning, vars volym är nästan 2 gånger högre än vanligt.

Under den första halvan av sommaren rekommenderas det också att bearbeta utrymmet mellan raderna från äggen som läggs flera gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användning som gödningsmedel

Det faktum att kulturen kräver utfodring med ammoniak kan bestämmas av plantornas tillstånd … Till exempel kan gulnade spetsar och fjäderns bleka färg - ljusgrön eller till och med gul - indikera detta. Du bör vara försiktig och om stjälkarna blir helt vita eller blir gula, i detta fall behöver växten omedelbara åtgärder. Trädgårdsmästare föreslår att lökplantor spills med ammoniakvatten vid små fjädrar eller långsam tillväxt av växten. Folkmedicin kan också hjälpa i fall där lökstjälken, som saknar näringsämnen, börjar tunna eller gå sönder.

För att mata kulturen ordentligt, Det är oerhört viktigt att respektera dosen . Det är tillåtet att befrukta planteringar i öppen mark endast i mycket utspädd form, hälla vätska under roten eller spruta gröna. Det är viktigt att inte glömma att ett överskott av kväve kommer att provocera antändningens tillväxt, men kommer att fördröja mogningen av rotgrödor och försämra deras hållbarhetskvalitet . Alltför ofta genomförda behandlingar kan provocera utvecklingen av förorenande processer. För att undvika gulhet eller andra problem med kulturen är det vettigt att genomföra förebyggande behandlingar med en svag lösning. En blandning beredd av 3 matskedar av ett farmaceutiskt preparat och en hink med vatten används för att behandla rotzonen. Den resulterande mängden är vanligtvis tillräckligt för 2 kvadratmeter planteringar. En mer koncentrerad blandning av en liter vatten och en matsked ammoniak bör appliceras för utfodring. Vätskan hälls på alla gångar, som sedan strös lätt med jord.

Slutligen kan bladbevattning också vara näringsrik. Lösningen erhålls från 5 matskedar ammoniak och 10 liter bas, samt en liten mängd hushålls- eller babysåpa, riven på ett fint rivjärn. I fallet när kulturen odlas på en fjäder ersätts tvålspånen med 2 matskedar senapspulver. Det bör nämnas att förband som innehåller ammoniak alltid organiseras efter riklig vattning av planteringarna. Sprutning bör utföras tidigt på morgonen eller sen kväll och vänta på en dyster dag utan vind och nederbörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Scheman för olika sorter

Du kan befrukta lök i trädgården enligt ett av de beprövade scheman.

Gröna lökar

Förebyggande behandling av sängarna med en ammoniaklösning utförs på våren, så snart marken värms upp . I framtiden fortsätter användningen av ammoniak i juni och juli med en frekvens på ungefär en gång i veckan. Dessutom, innan du lämnar för vintern, kompletteras lossningen av sängarna genom att hälla en lösning med svag koncentration till ett djup av cirka 15 centimeter. Huvudschemat för utfodring är följande: allt börjar med införandet av medel vid roten. Cirka 7 dagar senare sprutas grödan, och efter ytterligare 10 dagar utförs ytterligare en bladpåföring.

Därefter vilar kulturen i 10 dagar, och allt slutar med rotmatning. Du bör börja med svagt koncentrerade lösningar och sedan gå vidare till mer mättade blandningar. Resultatet av sådan bearbetning kan observeras redan på femte dagen: kulturen växer och fjädrarna blir tjockare. Om du observerar doseringen och andra villkor för befruktning kan lökfrukterna ätas efter noggrann sköljning under varmt rinnande vatten.

Det är värt att betona att när lökfjädrarna blir mörkgröna måste appliceringen av gödningsmedel innehållande kväve stoppas … Om koncentrationen av läkemedlet har överskridits och det finns risk för en kemisk förbränning, ska en halvtimme efter ammoniakbehandlingen sprutas med vanligt vatten.

Vi får inte glömma att överdriven införsel av ammoniak leder till förgiftning av jorden, på vilken det inte är tillåtet att odla några grönsaksgrödor efteråt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lök "Stuttgart"

Lök "Stuttgart" vattnas med ammoniak bara vid extremt behov, eftersom han inte särskilt välkomnar ytterligare behandling , och även ganska framgångsrikt själv motstår skadedjur.

När man odlar denna sort tror man att det är bättre att underfodra grödan än att överfodra den och förvärra fjädrarnas och fruktens tillstånd.

Sevok

Lökuppsättningar bearbetas med en blandning av ammoniak och jod först efter blötläggning i borsyra. Ammoniak används i detta fall främst för att bli av med skadedjur.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Eftersom ammoniak är en ganska frätande kemikalie måste dess användning vara i överensstämmelse med alla skyddsregler. Barn och husdjur bör hållas borta från odlade sängar. Trädgårdsmästaren som utför behandlingen måste bära en speciell overall . Om det inte finns någon sådan skyddas andningsorganen av en andningsapparat eller gasmask, ögonen är gömda under speciella glasögon och resten av ansiktet är täckt av en mask, de flesta av de stängda kläderna tas bort under förklädet och gummihandskar läggs på händerna. Det är också vettigt att bära en hatt som döljer ditt hår.

Under inga omständigheter ska arbetet utföras på en solig dag, annars omvandlas dropparna som återstår på fjädrarna till brännskador … Lika viktigt är frånvaron av vind, vars vindbyar kan leda till kontakt med huden. För att vattna lök behöver du en speciell vattenkanna med hål av medelstor eller liten storlek och för bevattning - en spray med lämpliga dimensioner. I princip anses det vara mer effektivt att utföra bladbehandling med en vattenkanna. Av säkerhetsskäl rekommenderas att späda ut den maximala koncentrationen av ammoniak endast i de fall kulturen tydligt visar kvävsvält eller behöver akut ingripande.

Förutom, interagera inte med ammoniak för de människor som lider av hypervaskulär dystoni - detta kan orsaka trycksteg . Vägran att använda ammoniaklösning rekommenderas också för dem som lider av andningssjukdomar.

Läkemedlet får inte kombineras med aktiva substanser som klor. En annan viktig regel är att förvara produkten i en hermetiskt försluten behållare, utom räckhåll för små barn.

Rekommenderad: