Diamantfiler: Val Av En Uppsättning Sprutade Filer Och Deras Tillämpning. Runda Och Plana, 4 Mm Och Andra Storlekar, Deras Kornstorlek

Innehållsförteckning:

Video: Diamantfiler: Val Av En Uppsättning Sprutade Filer Och Deras Tillämpning. Runda Och Plana, 4 Mm Och Andra Storlekar, Deras Kornstorlek

Video: Diamantfiler: Val Av En Uppsättning Sprutade Filer Och Deras Tillämpning. Runda Och Plana, 4 Mm Och Andra Storlekar, Deras Kornstorlek
Video: Веб-программирование - информатика для лидеров бизнеса 2016 2024, April
Diamantfiler: Val Av En Uppsättning Sprutade Filer Och Deras Tillämpning. Runda Och Plana, 4 Mm Och Andra Storlekar, Deras Kornstorlek
Diamantfiler: Val Av En Uppsättning Sprutade Filer Och Deras Tillämpning. Runda Och Plana, 4 Mm Och Andra Storlekar, Deras Kornstorlek
Anonim

Diamantbelagda filer används i vardagen och på jobbet. Med deras hjälp kan du utföra bearbetning av sten, metall och andra material. Det finns olika typer av verktyg, så valet beror på egenskaperna hos arbetet och specifika uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Filen används för lager-för-lager-bearbetning av material. Med detta verktyg utförs arkivering av en yta eller del för att avlägsna överskott och ge objektet önskad form . Det finns också sorter som används för att slipa knivar och sågkedjor.

Verktygets design är enkel . Den har en arbetsdel samt ett handtag som är fäst vid skaftet. Vid tillverkning används legerade kromstål och olegerade förbättrade stål; verktygets styrka beror på materialets kvalitet. Handtagen är gjorda av trä eller plast.

Diamantfilen har en speciell beläggning som ersätter snittet med skärande tänder . Användning av ett sådant verktyg är tillrådligt vid arbete med härdat stål med hög kolhalt och andra höghållfasta material. Formen på diamantfilerna sammanfaller med de vanliga som inte har någon sprutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer bör du vara uppmärksam på kornens storlek - sågspånets hastighet och graden av grovhet efter bearbetning beror på detta.

Översikt av arter

Olika sprutverktyg kan variera avsevärt i prestanda, även om de alla används för metallbearbetning. Vissa behövs för grovbearbetning, andra för slipning eller filning av små delar. Enligt GOST 1513-67 måste filerna markeras med huvudparametrarna . Verktyg kan delas in i grupper enligt ett antal egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

Profiltypen berättar om för vilket syfte den här eller den filen är lämplig. Godtagbara blanketter fastställs av den statliga standarden. Det finns ganska många av dem, vilket gör att du kan välja verktyg för olika arbetsskeden.

Platt, med trubbig näsa:

  • har en rektangulär form;
  • har 4 kanter, varav 2 är breda, och resten är smala;
  • lämplig både för bearbetning av plana ytor och för sågning av spår och andra svåråtkomliga platser.

Det finns också platta filfiler med en skarp näsa. De kännetecknas av en annan form på arbetsdelens spets, annars har de samma funktioner som stumtvinklade produkter.

Bild
Bild

Rombisk:

  • de övre hörnen är trubbiga;
  • det finns diamantformade kanter;
  • användningsområde - bearbetning av delar med mångsidiga vinklar.
Bild
Bild

Fyrkantiga produkter behövs för arkivering av rektangulära spår. Alla kanter på verktyget fungerar.

Triangulära filer är av två typer:

  • skarp nos - lämplig för bearbetning av yttre spår i små delar, alla ytor är involverade i arbetet;
  • stumma - de kan ha antingen en arbetssida eller alla tre; den senare är mer populär.
Bild
Bild

Runda instrument har vanligtvis en skarp spets. De är lämpliga för att vrida avlastningselement. Liknande i form - ovala modeller, de kan hantera rundade delar.

Till storlek

Produktparametrar anges vanligtvis i märkningen. Den kan innehålla tre nummer, till exempel en av de populära storlekarna 140x70x3, där 140 mm är produktens längd och 70x3 mm är dess sektion . Och även filer med parametrar 140x50x3 är efterfrågade. I vissa former indikeras sektionen med ett nummer, till exempel en 4 mm rund fil.

Längden på produkterna kan vara olika, men oftast används verktyg för 80 mm, 120 mm, 160 mm . Om det behövs, för arbete, kan du köpa en fil från 100 mm till 450 mm.

Bild
Bild

Efter spannmålsnivå

Beroende på syftet kan filens omslag vara annorlunda. Var uppmärksam på kornens densitet. Om det finns få av dem, kommer produkten efter bearbetning att vara grov, och med en finkornig fil kan du göra ytan slät. För enkelhets skull appliceras färgmärken på handtaget på verktygen:

  • röd - tätheten av korn är från 160 till 80 enheter;
  • blå - kornstorlek från 80 till 55;
  • om det inte finns någon märkning kan beläggningen ha 50-28 korn per 1 cm2.
Bild
Bild

Du kan använda olika filer omväxlande, från grov till fin, för att ge produkten önskat utseende.

Populära tillverkare

Diamantfiler produceras av inhemska och utländska företag. Det är bättre att ge företräde åt betrodda varumärken som har fått ett gott rykte.

" Bison ". Det ryska företaget har tillverkat hand- och elverktyg i över 20 år. Diamantbelagda filer finns i Expert- och Master -serien. Verktygen säljs i uppsättningar och individuellt. Finns i olika former och storlekar.

Bild
Bild

Vallorbe . Företaget tillverkades i Schweiz och grundades 1899. Verktygen är tillverkade av högkvalitativt legerat stål. Sortimentet innehåller filer från 50 cm i längd.

Bild
Bild

Stayer . Detta är ett tyskt märke. I produktkatalogen hittar du verktyg i olika former - kvadratiska, runda och halvcirkelformade, triangulära. Produkterna säljs individuellt och i set, de flesta har plasthandtag.

Bild
Bild

Matris . Märket ägs av tyskarna, men produktionen ligger i Kina och Taiwan. Bland produkterna finns filer av alla vanliga storlekar: 80 mm, 150 mm, 200 mm och andra.

Bild
Bild

Vira . Ryskt företag, på marknaden sedan 2004. Specialiserat sig på konstruktion och låssmedverktyg. Produkterna uppfyller GOST, tillverkaren följer också den tyska DIN -standarden. Filer är gjorda av starkt högkolstål.

Bild
Bild

Nyanser av val

Verktygen säljs individuellt och i uppsättningar. Om du behöver flera filer för olika typer av arbeten är det lämpligt att köpa en uppsättning. Som regel innehåller den 6-10 filer med de mest populära formerna och storlekarna.

  • Kit från tillverkaren Sparta med numret 158255. Innehåller 10 instrument. Lämplig för efterbehandling av stål, keramik, glas.
  • Stayer Bundle -1603-10-H6_z01. Den innehåller 6 filer med bekväma grepp. De kan användas vid arbete med trä eller metall.

Kostnaden för satserna beror på antalet instrument. Bra alternativ kan också hittas till överkomliga priser från 300-500 rubel per uppsättning, men man bör komma ihåg att de är utformade för hushåll och inte för professionellt bruk. Sådana verktyg är lämpliga för reparationer på gården, för slipning av knivar, bearbetningskrokar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom att känna till de tekniska egenskaper som är nödvändiga för att välja rätt fil, bör du också uppmärksamma ett antal nyanser som hjälper till att bedöma produktens kvalitet

  • Undersök instrumentet från alla håll. Formen måste vara korrekt, utan snedvridning. Under härdning kan produkterna böjas - detta anses vara en defekt, så du behöver inte ta en sådan kopia.
  • Rost och smuts på ytan är oacceptabelt. Ett bra verktyg får en jämn färg på stålet.
  • Sprickor och andra defekter är entydiga defekter, men ibland är de inte synliga. Knacka på en hård yta med en nålfil för att avgöra om det finns några inre skador. Om du hör ett klart ljud, utan studs, är allt i sin ordning.
  • Det är viktigt att sprutningen är av god kvalitet. Ta två verktyg och, med lätt tryck, skjut det ena över det andra. Bra sprutning slits inte av sådan exponering, börjar inte smula och kommer inte att ändra färg.
Bild
Bild

Var också uppmärksam på handtaget på verktyget. Det ska vara bekvämt, inte halt, cirka 1,5 gånger längre än skaftet. Om du väljer mellan trä- och plastalternativ är det senare att föredra. De är lättare, spricker inte eller ruttnar och försämras inte från kontakt med olja eller bensin.

Om handtaget är skadat kan du hitta lämpliga reservdelar i filbutiker . Även om vissa hantverkare gör dem på egen hand. Handtagen är gjorda av trä och till och med av gamla tandborstar.

Bild
Bild

Instrumentvård

Filuppsättningar säljs vanligtvis i ett plast- eller mjukt fodral som också fungerar bra för förvaring av verktyg. Stapla dem inte eftersom friktion kan få dem att bli tråkiga. Om du skapar ditt eget lagringsfodral bör det finnas separata platser för varje fil.

Och kom också ihåg att rengöra verktygen efter arbete, håll dem torra för att undvika rost. Du kan använda kol för att ta bort olja från filen. Gnid den över ytan och gå sedan runt med en pensel.

När du köper en ny fil laddar du den gradvis . Börja med mjukare material och arbeta dig fram till hårdare metaller. Detta kommer att slöa tänderna mindre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa enkla steg kan hjälpa dig att förlänga filernas livslängd.

Rekommenderad: