Lupin Som Siderat (16 Bilder): Hur Man Sår Enåriga Smalbladiga, Vita Och Andra Typer Av Lupin?

Innehållsförteckning:

Video: Lupin Som Siderat (16 Bilder): Hur Man Sår Enåriga Smalbladiga, Vita Och Andra Typer Av Lupin?

Video: Lupin Som Siderat (16 Bilder): Hur Man Sår Enåriga Smalbladiga, Vita Och Andra Typer Av Lupin?
Video: Lupine - Lupinus species - How to grow Lupines 2024, Maj
Lupin Som Siderat (16 Bilder): Hur Man Sår Enåriga Smalbladiga, Vita Och Andra Typer Av Lupin?
Lupin Som Siderat (16 Bilder): Hur Man Sår Enåriga Smalbladiga, Vita Och Andra Typer Av Lupin?
Anonim

Användningen av gröngödsel för att förbättra jorden och mätta jorden med näringsämnen har blivit utbredd under lång tid. Trots att det finns ganska många grödor med liknande egenskaper sticker lupin fortfarande ut bland dem för sina exceptionella egenskaper - det är inte krångligt om vård och kan växa på alla i gruppen. Vi kommer att berätta om funktionerna i att använda lupin som en effektiv gröngödsel i vår recension.

Bild
Bild

Fördel

Forskningsdata från jordbruksforskare har bekräftat det att plöja grönt gödselmedel i jorden när det gäller dess näringsvärde för planteringssubstratet är inte på något sätt sämre än det vanliga införandet av organiskt material såsom kompost, gödsel och mullein och fågelspillning. För att inte tala om de komplexa mineralpreparaten. I vissa fall överträffar gröngödsel till och med den gödsel som är populär bland trädgårdsmästare i deras effektivitet, vilket befriar markens ägare från onödig tid och ansträngning för inköp och ytterligare kompostering.

Så, vermikompost, som erhålls från gröna fragment av trädgårdslupin, kan ersätta 50 g karbamid eller 5 kg gödsel per en löpande meter planteringar.

Bild
Bild

Det kan vi lugnt säga plantering av lupin är en av de mest effektiva metoderna för att förändra jordens sammansättning och struktur till det bättre . Dessutom har lupin själv många användbara egenskaper som också gynnar jorden . Så gröna gödselrötter är ganska kraftfulla - de kan bokstavligen lösa upp djupa envätefosfater, vilket gör dem mer tillgängliga för trädgårdsväxter. Dessutom, med sitt långa och grenade rotsystem, lossar årlig lupin perfekt även den mest komprimerade jorden och mättar den aktivt med kväve.

Det är allmänt accepterat att lupin är en riktigt optimal gröngödselkultur för de substrat som är fattiga på mikronäringsämnen eller har ökade surhetsparametrar, liksom för sandjord - det vill säga tomt och för löst . Alkaloiderna som finns i biomassan av ettårig lupin omedelbart efter grävning och sönderfall i marken, även om de inte är så aktivt och snabbt som vi skulle vilja, bidrar ändå till viss avoxidering av jorden och med långvarig odling, även jorden förvärvar alkaliska parametrar.

Bild
Bild

Samma ämnen - alkaloider, som finns i överskott av volym i lupin, kan neutralisera trådmaskaktivitet - en av de farligaste skadeinsekterna av trädgårdsväxter.

På grund av det faktum att den gröna massan omedelbart efter klippningen av denna kultur är inbäddad i marken, när det går sönder blir det grönt gödningsmedel av hög kvalitet och berikar därmed jorden med kväve . Därför ökar avkastningen många gånger om på planteringsytorna där lupin odlas, efter användning av gröngödsel.

Det är viktigt att på grund av den aktiva tillväxten av ett år gammal lupin kan den önskade effekten uppnås inom en månad efter plantering . Om vi lägger till det faktum att kulturen nästan inte behöver vård, visar det sig att detta gödningsmedel verkligen är bekvämt för de trädgårdsmästare och trädgårdsmästare som inte har möjlighet att arbeta på sin personliga tomt varje dag.

Bild
Bild

För vilka jordar och växter är det lämpligt?

Lupin kan mätta jorden med kväve med en hastighet av 20 g / kvm. m substrat . Förutom kväve, det kunna frigöra näringsämnen som kalium, fosfor och organiskt material - detta gör den till en idealisk föregångare för växter som spannmål, jordgubbar, jordgubbar och potatis. Erfarna trädgårdsmästare noterar att siderater kan avsevärt öka utbytet av tomater, paprika, gurka, liksom krusbär, körsbär, vinbär och plommon.

Lupin är absolut inte kräsen om markens egenskaper, även om torvmyr och för tunga leriga marker inte kommer att vara det bästa valet.

Bild
Bild

Samma den växer dåligt på marker med en sur jordstruktur . Om du ska plantera en växt på en sådan plats, i slutet av april eller de första tio dagarna i maj, är det absolut nödvändigt att tillsätta lite svavel i marken för att gräva (5-10 g per kvadratmeter).

Omedelbart före plantering ska jorden lossas och alla rester av rhizomer och ogräs ska avlägsnas. Det är inte nödvändigt att applicera några kvävehaltiga preparat före eller omedelbart efter plantering.

Bild
Bild

Varianter av lupin som siderat

Lupin kanske årlig och flerårig . Om du avser att plantera den uteslutande som en siderat, bör dess årliga sorter användas - det är i deras sammansättning att de innehåller en tillräcklig mängd alkaloider, vars verkan hjälper till att undertrycka skadliga mikroorganismer.

Bild
Bild

Lupin vit

Denna sort har förmågan att självbestämma . Siderat planteras alltid i ett upplyst område öppet för solljus, eftersom vit lupin tillhör termofila växter. Höjden på vissa sorter når 2 m. I slutet av blomningen formas frukten i form av en böna, var och en innehåller från 3 till 6 kubikvita frön.

Om du ständigt planterar vit lupin, kommer jorden att utarbetas och mättas med användbara mikroelement.

Bild
Bild

Smalbladig lupin

En sådan kultur har också förmågan att självbestämning . Stammens höjd når 1,5 m, blommorna är färgade med känsliga nyanser av vitt, ljusrosa samt lila eller blått.

Planteringsmaterialet är vanligtvis fatformat eller runt i formen; ett marmormönster uttrycks på plantornas skal.

Denna typ av lupin behöver inte särskild uppmärksamhet under grooming. Växten är inte rädd för kortsiktiga frost.

Lupin av denna typ kännetecknas av hög tillväxttakt . Det växer ett kraftfullt rotsystem ganska snabbt. Den grenade rhizomen tränger in i marken med 1-2 m, därför tar växten alla spårämnen som är nödvändiga för dess utveckling från de lågt liggande lagren av jorden, utan att påverka de övre, så trädgårdsjorden förblir imponerad.

Bild
Bild

Gul lupin

Denna kultur är annorlunda korsartad pollinering . Stammen kan bli upp till 1-1,5 m, blomställningarna är piggformade, målade i en ljusorange eller gul färg. Varje böna innehåller 5 beige frön.

Gul lupin klassificeras som en termofil gröda . För att plantorna ska gro är det viktigt för honom att den genomsnittliga dagliga lufttemperaturen stannar vid cirka 13-15 grader, även om kortsiktiga frost upp till -5 grader inte är kritiska före det. När växter växer, mycket Det är viktigt att ge dem regelbunden vattning och god belysning av marken . Bäst av allt, denna typ av lupin växer och utvecklas på neutrala och sandiga jordar.

Bild
Bild

Landningsregler

Låt oss bo mer detaljerat om jordbrukstekniken för att plantera och odla lupin som en gröngödselväxt.

Val av tid och plats

Innan du planterar plantor jorden måste grävas till djupet av spade bajonetten och måste vara jämn . När det gäller gödsling, i det allra första skedet, även när jorden är ganska dålig, det är inte nödvändigt att tillsätta varken organiska eller andra kväve- eller komplexa föreningar . Faktum är att kvävebindande bakterier, omedelbart efter tillväxten av ett år gammal lupin, snabbt utvecklas av sig själva, och överskott av kväve kommer bara att hämma denna process.

Vanligtvis planteras lupinfrön från mitten av maj, när jorden redan är tillräckligt uppvärmd och hotet om återkommande frost har passerat.

Bild
Bild

Landning

Lupinplanteringstekniken är ganska enkel. Det enda som krävs av ägaren av webbplatsen är att gräva upp den och jämna den noggrant. Därefter är det nödvändigt att göra spår, fördjupa dem med 3-5 cm, avståndet mellan dem ska vara 20-25 cm i bredd. Fröplantor placeras i dem så att cirka 10-12 cm jord återstår mellan dem. Standardförbrukningen av ettåriga lupinplantor för varje tunnland är vanligtvis cirka 3 kg, men om fröet är för litet kan det krävas färre frön.

Bild
Bild

Om frömaterialet har lagrats i 12 månader eller mer, eller om du inte vet den exakta lagringstiden, är det bäst att skarpa fröna för att de ska gro så snabbt som möjligt . För detta är skalet i varje familj lätt skadat.

Det kan tyckas att detta är ganska enkelt - i praktiken är det inte det, eftersom fröskiktet av lupin är mycket tufft. Säkert erfarna trädgårdsmästare mer än en gång kunde se hur unga skott som hade dykt upp på markens yta inte kunde befria sig från sina kärlblad. Därför måste du vara mycket försiktig och inte skada dig själv i processen med skärpning.

Vanligtvis, för att påskynda fröspridning räcker det med 2-3 lätta snitt med en skarp skalpell. Alternativt kan du bearbeta plantorna lätt med det finaste sandpappret.

Bild
Bild

Vård

Lupin kräver ingen särskild vård . 3-5 dagar efter plantering i marken är det nödvändigt att gräva med en kratta eller en lätt harv. Och om du har att göra med jord med ett lågt sandinnehåll, ska harvning endast utföras efter att plantorna har bildat 4-5 fullvärdiga löv. Det är bäst att göra detta efter 16:00.

Den andra lossningen utförs först efter att lupinen blivit 13-15 cm, och en vecka senare måste den sista, tredje harvningen utföras.

Det är nödvändigt att vattna plantorna endast om en torr skorpa dyker upp på jordytan ., om så önskas, kan du lägga till biologiska produkter med aktiva mikroorganismer.

Bild
Bild

Städdags

Om du tänker plantera lupin som siderat, då du måste klippa den innan massblomningen börjar . I de flesta fall gräver vissa trädgårdsmästare upp sängarna, men det är inte alls nödvändigt - det räcker bara att klippa den gröna massan, hugga rötterna och strö allt ovanpå med jord. Om vädret är torrt och varmt bör du dessutom vattna sängarna. Mikroorganismerna kommer att göra allt ytterligare arbete åt dig.

Bild
Bild

Expertråd

Sammanfattningsvis kommer vi att ge ett svar på en av de vanligaste frågorna för nybörjare - av någon anledning vill lupin inte växa på sin bakgård . Oftast är orsaken till ett sådant obehagligt fenomen ökad surhet i substratet … Som vi redan har noterat, på surgjord mark, inte alla typer av lupiner lyckas slå rot, utvecklas och växa. Och om du har att göra med blå lupin, kommer det helt enkelt inte att stiga.

I alla andra fall finns det bara ett råd - ha tålamod. Ibland i de mycket tidiga stadierna av deras utveckling växer trädgårdslupiner extremt långsamt . Förresten, detta används ofta av gårdar och industriföretag, sådd grödor för vintergrödor, havre eller ettåriga gräs. Efter klippning börjar lupin vanligtvis utvecklas snabbt, så du kan till och med få ett par grödor på en åker.

Rekommenderad: