Äppelträdplantor (14 Bilder): Hur Väljer Man Rätt För Plantering På Våren? Hur Ser Enåriga Plantor Ut Vid 3 års ålder? Hur Gamla Ska De Vara?

Innehållsförteckning:

Video: Äppelträdplantor (14 Bilder): Hur Väljer Man Rätt För Plantering På Våren? Hur Ser Enåriga Plantor Ut Vid 3 års ålder? Hur Gamla Ska De Vara?

Video: Äppelträdplantor (14 Bilder): Hur Väljer Man Rätt För Plantering På Våren? Hur Ser Enåriga Plantor Ut Vid 3 års ålder? Hur Gamla Ska De Vara?
Video: Hur man planterar ett äppelträd 2024, April
Äppelträdplantor (14 Bilder): Hur Väljer Man Rätt För Plantering På Våren? Hur Ser Enåriga Plantor Ut Vid 3 års ålder? Hur Gamla Ska De Vara?
Äppelträdplantor (14 Bilder): Hur Väljer Man Rätt För Plantering På Våren? Hur Ser Enåriga Plantor Ut Vid 3 års ålder? Hur Gamla Ska De Vara?
Anonim

Äppelträdplantor av hög kvalitet är många trädgårdsmästares dröm. Hur man väljer växtmaterial som snabbt kommer att slå rot, vara hälsosamt och ge en riklig skörd - du hittar svaret på denna fråga nedan.

Bild
Bild

Översikt av arter

Till salu kan du hitta två typer av äppelträdplantor: med en öppen, bar rot och plantor i behållare. Den första typen lockar potentiella köpare med en lägre kostnad, men det är i regel mindre accepterat på en ny plats, eftersom efter att ha grävt trädets rötter torkar snabbt och är mottagliga för alla typer av skador under transport. Du behöver inte möta sådana problem om du väljer växter med slutna rötter. Plantan avlägsnas från marken strax före plantering.

Det är också värt att säga att plantor idag kan odlas på två sätt:

  • gryende;
  • ympa.

Vanligtvis de med ett slutet rotsystem, de är från vintertransplantation, med spirande, plantningsmaterial säljs ofta med ett öppet rotsystem

Plantor som odlades med vintertransplantation utvecklas ett år snabbare än den andra arten. Biennala växter säljs vanligtvis med spirande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

Lämpliga plantor för plantering på våren skiljer sig åt i vissa funktioner som gör att du kan bedöma deras tillstånd och hälsa . Först och främst måste trädgårdsmästaren bedöma plantans allmänna tillstånd. Dess höjd, storlek, vikt. Grenarna på sådana plantor får inte torkas ut eller skadas. Vid inspektionsstadiet kommer det också att vara nödvändigt att utesluta symptom på sjukdom eller skadedjur. Från alla plantor bör prover som är proportionellt utvecklade väljas, eftersom de är lättare att ta emot och bilda.

Starka skott, stora löv och rötter är tecken på bra, friska plantor. Det är bättre att alltid köpa sådant plantmaterial från specialiserade plantskolor. Om plantorna som trädgårdsmästaren valde för vidare odling skiljer sig åt i åtminstone en av följande egenskaper, är det bättre att vägra att köpa dem:

  • torrt rotsystem;
  • skadad eller torr överjordisk del;
  • några skott eller knoppar;
  • skiljer sig i mindre storlek från andra plantor;
  • synliga tecken på förekomst av skadedjur, till exempel insekter synliga med blotta ögat, hängande, deformerade löv och skott, gnagade knoppar, det finns spindelnät eller rester som liknar bomull på bladen;
  • synliga symptom på sjukdomsinfektion - dessa inkluderar runda gula fläckar på bladen, vattniga, bruna fläckar, vita blommor, fläckar vid foten.
Bild
Bild

Det är inte svårt att förstå om du köper ett friskt träd, du bör fokusera på följande tecken:

  • det måste finnas minst tre stora rötter och många små, utan frosthål och andra defekter;
  • bladplattorna är rena, utan spår av insekter eller tecken på infektion;
  • barken är jämn, utan svullnad och fläckar;
  • vaccinationsstället är tydligt synligt;
  • stammen är ren, utan tillväxt och svullnad.
Bild
Bild

Rhizome

När du köper en planta måste du alltid bedöma rotsystemets tillstånd . Det är svårare att förstå situationen när vi har att göra med material i containrar. I det här fallet kontrollerar vi om jordklumpen och rötterna inte är övertorkade, inte sönderfaller och inte växer genom hålen i behållarens botten, då är allt bra. Rotsystemet bör vara välformat, med mycket flimmer. Alla skott är bruna jämna nyanser, inga mörka eller andra fläckar, tillväxt.

Rotsystemet hos en äppelträdplanta av hög kvalitet är utvecklad, fuktig och flexibel. Huvudrotten är 40 cm lång, med flera kraftfulla tänder . Om det skärs av är tillväxthämning möjlig, trädet blir svagt och smärtsamt. Utan jord kan rotsystemet i ett äppelträd inte leva längre än 2 veckor; det torkar med långvarig lagring. Ett sådant träd kommer sannolikt inte att slå rot i framtiden.

Om växten är i en behållare, ta bort den därifrån - behållarens form, som rötterna har tagit, ska förbli intakt och rötterna bör vara väl sammanflätade.

Om jorden faller sönder betyder det att växten nyligen har placerats i en kruka. Du bör inte ta en sådan planta.

Bild
Bild

Ålder

När man undersöker unga plantor i en plantskola bör man vara uppmärksam på deras ålder, höjd, stamstjocklek och förgreningsgrad. Ju äldre äppelplantor du köper, desto snabbare får du den första skörden . Vanligtvis erbjuder butiker tvååriga prover och plantor som är 3 år gamla. Årliga träd kan köpas från plantskolor och från händer.

Det är svårt att säga hur gammalt ett äppelträd måste vara så att det framgångsrikt kan planteras i en sommarstuga. Det är snarare en fråga om rätt val av plantmaterial och efterföljande vård av det.

Korrekt utvecklade plantor bör vara 120-150 cm höga, ha en slät bark utan fläckar, en stam med en diameter på minst 10-12 mm (bör mätas 15-20 cm över ympplatsen) och minst 3-5 sidor skjuter.

Ett- och tvååriga äppelträd är bättre rotade. Ettåriga har bara en stjälk utan förgrening, och tvååriga träd har två eller tre grenar. Årliga plantor med ett utvecklat rotsystem rotar oftare än tvååriga. Stammen ska vara slät, fri från skador och ha levande knoppar. Om tätningen är 7 cm från rothalsbandet är detta ympplatsen. Kvistarna ska vara flexibla.

Bild
Bild

Utseende

Ett friskt träd ser levande ut, lövverket är ljust, saftigt, stammen är jämnt färgad . Om grönskan hänger livlöst finns det skador, sår, svamp, då är en sådan planta farlig för trädgården, eftersom den inte bara kommer att överleva, utan också kommer att infektera andra träd.

Du bör alltid överväga på vilken rotstock plantan odlades. Det är absolut nödvändigt att stammen mäts 5 cm högre än ympningen. Om detta är ett kraftfullt träd, kommer denna indikator att vara 1-1, 2 cm, för medelstora-1-1, 1 cm och för låga -växande -bara 0,9-1 cm.

Plantans höjd mäts från tillväxtlinjen. En vanlig linjal tas. Om växten är frisk, bör dess tillväxt vara 110-130 cm i starkt växande, 100-120 cm i medelstora, och från 100 till 110 cm i lågväxande.

Vi uppmärksammar sidogrenarna, som bör vara från 3 till 5, om mindre, då är en sådan planta inte lämplig för plantering

Ett annat knep - när vi utvärderar utseendet inspekterar vi den första gaffeln och avståndet från marken till den. Om den är under 40 cm måste den klippas i framtiden. Vanligtvis bör det vara på ett avstånd av 40 till 60 cm.

Bild
Bild

Hur ska man inte förväxlas med andra kulturer?

Hur konstigt det än låter, men ibland kan även en erfaren odlare förvirra ett äppelträdplanta med samma päron eller plommon … Det svåraste är att förstå var äppelträdet är och var päronträdet är, eftersom färgen på barken på unga träd är densamma och något annorlunda. I detta fall måste all uppmärksamhet riktas till njurarna. I ett päron har de en skarpare form än i ett äppelträd. De verkar sticka upp, medan de i äppelträdet är runda och tätt ligger vid basen.

Det är ännu svårare med körsbär, eftersom det kan förväxlas med vilda djur. Äppelträdet har en riklig och tjock kant på knopparna, och de är själva större i storlek. I körsbär är de runda och något bakom skottet. Barkens färg kan endast beaktas om äppelträdet är sorter, eftersom dess nyans blir ljus. Wildlife har en tegelbrun barkfärg, grenar är i förhållande till stammen i en vinkel på 90 grader.

Bild
Bild

Om det är nödvändigt att skilja en plommon från ett äppelträd, är all uppmärksamhet på kanten av knoppen, eftersom den saknas i det första trädet. Dessutom fäster den första knoppen på ett äppelträd närmare skottet.

Ibland är det nödvändigt att skilja ett odlat äppelträd inte från andra fruktträd, utan från dess vilda motsvarighet. Erfarna odlare har dragit fram flera tecken att lita på, men i de flesta fall kommer det att vara nödvändigt att inspektera moderträdet .… Vilda äppelplantor har taggar, som saknas i odlade sorter. Det finns andra tecken också.

Bild
Bild

Gaffelträd

Du kan omedelbart förstå att det finns ett vilt vilt framför dig genom frånvaron av en stam . Om du tittar noga på plantan, där den vanligtvis ligger, och det är direkt nära marken, finns det flera stammar. Ibland når deras antal 5 stycken. Varje sort äppelträdplanta har en väldefinierad bole, vars bildning sker under hela tiden trädet växer.

Om det inte finns där, så finns det bara en förklaring: det kunde ha skurits ner eller torkat ut, och därför började bildandet av koppskott. De kan snabbt nå storleken på ett fullvärdigt träd, så det är svårt att märka substitutionen.

Bild
Bild

Trädspår

Du kan identifiera naturen med den återstående hampan . Om stammen började bildas av en sådan stubbe, så grodde en skärning från överväxten som låg under transplantatet. Innan dess var trädet sorter, men efter att skottet togs bort började skotten aktivt utvecklas. Om du gräver en planta bredvid den är det värt att inspektera moderträdet.

Bild
Bild

Enstaka vilda

Ibland utvecklas ett träd med en stam, stammen och grenarna, som kallas skelett, är idealiskt belägna, men en sådan planta anses fortfarande vara vild. Detta beror på att den utvecklades från en tillväxt som tidigare avbröts och bara en skott var kvar, som senare blev till ett vanligt träd.

Rekommenderad: