Siderata På Hösten: Vilket är Bättre För Trädgården Och Om Det är Nödvändigt Att Gräva Upp Före Vintern, Sådd I Ett Växthus Och öppet Fält

Innehållsförteckning:

Video: Siderata På Hösten: Vilket är Bättre För Trädgården Och Om Det är Nödvändigt Att Gräva Upp Före Vintern, Sådd I Ett Växthus Och öppet Fält

Video: Siderata På Hösten: Vilket är Bättre För Trädgården Och Om Det är Nödvändigt Att Gräva Upp Före Vintern, Sådd I Ett Växthus Och öppet Fält
Video: Höst i trädgården - september är bästa planteringsmånaden - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Siderata På Hösten: Vilket är Bättre För Trädgården Och Om Det är Nödvändigt Att Gräva Upp Före Vintern, Sådd I Ett Växthus Och öppet Fält
Siderata På Hösten: Vilket är Bättre För Trädgården Och Om Det är Nödvändigt Att Gräva Upp Före Vintern, Sådd I Ett Växthus Och öppet Fält
Anonim

När jordens bördighet minskar, liksom för att förbättra kvaliteten, använder många markägare gödselmedel. Det finns dock Ett utmärkt och billigare alternativ till kemikalier är gröngödsel . Användningen av denna metod bidrar till att eliminera svampsjukdomar, parasiter och förhindrar också utarmning av mark.

Vad är vi för

Det finns många huvudorsaker till att jordkvaliteten försämras, men de vanligaste är följande:

  • Plantera samma gröda på en permanent plats . Till exempel planterar många människor alltid potatis på samma plats. Växten drar alla näringsämnen från marken. Växlingen av vegetation gör det möjligt att delvis återställa jordens bördighet.
  • Årlig bränning av växtrester i trädgården där kulturen tidigare växte. Ask är naturligtvis en användbar ingrediens för jord, men när växter bränns förblir jorden bar, och under den är en förstörd struktur och mikroflora för flora representanter.
  • Vatten- eller vinderosion … Jordbruksmarken är utarmad på grund av otillräcklig vård och uppmärksamhet från människor. Denna situation kan dock korrigeras och som ett resultat kan en underbar skörd erhållas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten ska du inte bara skörda utan också förbereda marken för efterföljande sådd . Som du vet bör jorden vila en gång vart 3-4 år. Om vi pratar om ett växthus med små dimensioner kan du ändra jorden i det. Vissa jordbruksarbetare tar bort matjorden och ersätter den med en ny. Allt detta görs för att förbättra landets bördighet.

Bild
Bild

Om en person inte har möjlighet att utföra ovanstående aktiviteter, kommer de till undsättning sidor … Dessa är de så kallade gröna gödningsmedel som växer på platsen . Säkra gröna gödselväxter som sås i trädgården är på många sätt överlägsna organiska gödningsmedel, till exempel gödsel, med vilket infektioner och skadedjur kan införas i jorden.

De kan planteras inte bara mellan grödor, utan också på ett kontinuerligt sätt.

Bild
Bild

Denna typ av vegetation omfattar cirka 400 grödor .som har kraftfulla rötter och kan snabbt växa grön massa. Förespråkare för ekologiskt jordbruk är väl medvetna om att sådd av gröngödsel på hösten inte bara är ett billigt utan också ett enkelt sätt att återställa jordens bördighet. Deras huvudfunktioner är följande:

  • lossa jorden;
  • berikning av jorden med en massa användbara ämnen och som ett resultat en ökning av fertiliteten;
  • bistånd för att skydda territoriet från angrepp av skorv, röta, skadedjur;
  • ett hinder för odling av ogräs;
  • minskning av frostskador på grödor;
  • kvarhållande av snö respektive fukt i marken.

Dessutom kan klippt vegetation användas som täckmaterial.

Nackdelen med att plantera gröngödsel kan kallas förmågan hos några av dem att gro i samma område efter en viss tid . Detta ögonblick kan förstöra de befintliga planteringarna.

Experter rekommenderar också att inte överexponera örtgödselmedlet, så det börjar ge frön, och det blir svårt att bli av med det.

Bild
Bild

Vilka är de bästa växterna att så

Många är intresserade av frågan om vilken gröngödsel som kan användas för gurkor, ärtor, tomater och hallon. För trädgården är det värt att välja frostbeständigt gräs, vilket kommer att bidra till korrekt förberedelse av jorden för framtida grödor för nästa säsong . Huvudprincipen när du väljer gödselväxter är att du aldrig ska så gröna gödsel från samma familj på samma ställe flera säsonger i rad.

Senap

Senap kan tillskrivas snabbt växande, kallresistenta gödselväxter . Denna gröna gödsel har fytoncidala egenskaper. Senap kan förstöra sjukdomar av svampart, till exempel fusarium, senblåsa, röta. Dessutom skrämmer växten bort trådmaskar, så den används ofta för att så potatis på åkrar.

Denna typ av gröngödsel sås inte före och efter kålgrödor.

Bild
Bild

Havre

Eftersom många grönsaksodlingar i Ryssland är leriga, täta jordar som torkar ut dåligt, lider därför många grödor av rotröta. Havre kännetecknas av ett starkt rotsystem som tränger igenom skikt av lera och därigenom skapar en porös struktur för luftgenomträngning . Efter att jorden börjar "andas" försvinner den förorenande infektionen. Havre är en underbar föregångare för gurka, squash och pumpa.

Bild
Bild

råg

Sådd vinterråg främjar lossning av jorden och förflyttning av ogräs från den … Emellertid beaktas den största förtjänsten med denna siderat förmågan att ha en skadlig effekt på infektions- och svampsjukdomar liksom nematoder. Under perioden från vår och höst rengör vinterråg jorden med sin närvaro. Denna växt är ett bra val av en föregångare för potatis, tomater, pumpa, squash, gurka, tulpan, påsklilja, bergenia.

Bild
Bild

Korn

Korn är utmärkt som gröngödsel, liksom opretentiös för växande förhållanden . Den kan skydda jorden från urlakning, vittring och hjälper också till att lossa den och behålla fukt. Den används som gödningsmedel för sådd inför potatis, klöver, ärtor, majs och bovete.

Rekommenderas inte för vintergrödor och gräs.

Bild
Bild

Phacelia

Phacelia är en representant för en separat familj som nästan inte har något att göra med grödorna som växer i trädgården. Av detta följer att denna representant för floran kan användas som gröngödsel för alla grönsaker. Phacelia bygger perfekt upp grön massa från öppet, fluffigt lövverk. Efter klippning förfaller detta gräs snabbt och mättar därmed jorden med mikro- och makroelement.

Bild
Bild

Som sidor kan du också använda raps, rädisa, klöver, alfalfa, calendula, nasturtium och rajgräs . På vattentät mark visar de sig bra lupin, seradella.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Påverkan av gröngödsel på marken

Typer av vegetation Påverkan på marken
Vår, vinter raps, raps Mättnad med fosfor, svavel och organiska ämnen
Senap Mättnad med fosfor, svavel, eliminering av trådmask
Olja rädisa Ovanstående egenskaper, liksom minskning av nematoder, eliminering av rotröta
Solros Högt innehåll av organisk fiber, som bildar en struktur och samtidigt är svårt att brytas ned
Råg och vete Mättar jorden med organiskt material, liksom kalium, kväve
Havre Berikar jorden med organiska föreningar, kalium
Bovete Mättar jorden med organiskt material, kalium, fosfor, visar hög effektivitet på tunga jordar
Phacelia Berikar jorden med kväve och organiska föreningar

Enligt proffs, baljväxter Är de bästa föregångarna för tomater, paprika, gurkor, potatis, rädisor. Efter bovete du kan så alla växter utom sorrel, spenat, rabarber. Spannmål Är en gröngödsel för samma grödor som baljväxter. Efter korsblommiga du kan odla tomat, aubergine, potatis, morötter, persilja, dill.

Bild
Bild

Landningsdatum

Den bästa tiden för sådd av gröngödsel anses vara tidig höst och augusti . Proceduren kan utföras omedelbart efter att de sista grönsakerna har skördats. Vintersorter av gödselväxter bör sås senast andra halvan av september och endast om hösten är varm.

Innan det blir kallt ute ska gröngödsel se ut som formade buskar som är cirka 20 cm höga . Annars kommer de inte att kunna överleva vintern. När regionen kännetecknas av kalla september och frostiga oktober är det ingen mening att så grön gödsel, eftersom de inte kommer att överleva frosttiden. I det här fallet är det bättre att skjuta upp såningsförfarandet till våren eller sommaren, efter att ha samlat lök och vitlök.

Bild
Bild

Hur man planterar korrekt

Varje typ av gröngödsel har sina egna planteringsegenskaper, som bör beaktas:

  • baljväxter gillar inte sur jord;
  • färgämnen kan överleva temperaturfall, liksom torrt väder;
  • vetch är en krävande representant för floran, det rekommenderas att plantera den genom att blanda med spannmålsvegetation.

På hösten i ett växthus kan såsiderater utföras två gånger på hösten . Men även med en engångsplantering kommer trädgårdsmästaren att få en god effekt av att så gödselväxter. Liksom alla andra representanter för floran matar gröngödsel från jorden under dess tillväxt och utveckling.

Vid betydande brist på jord blir grönsaker, ogräs som växer på den, som gröngödsel, bräckliga. Av denna anledning rekommenderar proffs mata jorden innan du sår gödselväxter . Till exempel kan du lägga till nitroammofosk i mängden 30 gram per m2. Om platsen kännetecknas av bördig jord krävs ingen ytterligare gödning.

Bild
Bild

Steg-för-steg-proceduren för sådd av gröngödsel är följande:

  1. Det är nödvändigt att gräva upp området tillsammans med gödningsmedel i bajonetten i en spade eller lossa det till ett djup av 5 centimeter. Människor som är anhängare av naturligt jordbruk har en positiv inställning till att lossa jorden.
  2. Skär spår med ett djup av 20-40 centimeter på ett avstånd av 15 centimeter från varandra. Fröer bör sås eller fläktas ut. Såningen ska kännetecknas av densitet, fröna ska vara i form av kontinuerliga ränder. Den gröna gödseln som sällan spirar kommer inte att kunna tävla med ogräs.
  3. Furkor, både i trädgården och i växthuset, måste jämnas. Om sådd var kontinuerligt, bör de blandas med jorden.
  4. Torrt höstland måste vattnas. Annars kan fröna ligga i marken utan att gro. Om vattning inte är möjlig, är det värt att så grön gödsel före regn.
Bild
Bild

Behöver jag gräva innan vintern

Det finns fortfarande inget svar på frågan om vad man ska göra med den såda gröngödseln innan vintern börjar, var och en av bönderna har sin egen uppfattning om denna fråga. Tidpunkten för skörd av gödningsväxten väljs individuellt. För närvarande finns det tre städmetoder:

  1. 7 dagar före kallt väder kan stjälkarna av gröngödsel klippas av och lämna små hampor … Och bara på våren bör jorden grävas upp innan grönsaksgrödor planteras på den. De gröna som har skurits kan användas som kompost eller mulch.
  2. För vintern behöver sidor inte klippas, vilket gör att de kan övervintra i sin naturliga form . Med frostens början kommer dessa representanter för floran att sluta växa, de kommer inte att producera frön och deras höga stjälkar kommer att behålla snötäcket. Som ett resultat av sådana åtgärder värms jorden upp, och marken får mer nytta av gröngödsel. Under de första vårdagarna, efter att snön har smält, staplas vegetationen i en hög och bränns sedan. Askan som bildas efter denna process har näringsegenskaper. Denna metod kommer att producera en mörk, fet jord med ett högt näringsinnehåll.
  3. Under årets höstperiod kan gröngödsel grävas upp . Det finns ingen anledning att klippa stjälkarna, men jorden plöjs upp tillsammans med det odlade gräset och lämnas att ruttna för vintern. Med vårens början grävs jorden upp igen, varefter grödor planteras.

För att bestämma den mest lämpliga metoden för dig själv, rekommenderar experter att prova allt en efter en.

Bild
Bild

Grön gödsel anses vara ett bra organiskt gödselmedel .som normaliserar jordens tillstånd på ett naturligt sätt. Men vid tidig klippning kan denna vegetation fylla hela området, eftersom det är ett ogräs. Naturliga gödselväxter kan planteras både utomhus och i växthus. Det viktigaste som ägaren bör komma ihåg är förhindra trötthet och övermättnad av marken på din egen webbplats.

Bild
Bild

Vilken gröngödsel att välja för tomater och hur man planterar dem korrekt kan du lära av följande video.

Rekommenderad: