Barkmjölk: Användningen Av Lärk Och Tallbark För Mulching, Trädbarkens Fördelaktiga Egenskaper För Jord

Innehållsförteckning:

Video: Barkmjölk: Användningen Av Lärk Och Tallbark För Mulching, Trädbarkens Fördelaktiga Egenskaper För Jord

Video: Barkmjölk: Användningen Av Lärk Och Tallbark För Mulching, Trädbarkens Fördelaktiga Egenskaper För Jord
Video: Petunteko - Making pine bark flour - Ilkka Seikku 2024, Maj
Barkmjölk: Användningen Av Lärk Och Tallbark För Mulching, Trädbarkens Fördelaktiga Egenskaper För Jord
Barkmjölk: Användningen Av Lärk Och Tallbark För Mulching, Trädbarkens Fördelaktiga Egenskaper För Jord
Anonim

Kompostering - detta är markens täckning runt växten med ett speciellt skyddande lager för att skydda den från effekterna av kyla, vind och sol, för att förhindra uppkomsten av skadedjur och ogräs, samt för att förhindra att jorden torkar ut och fylls det med näringsämnen. Kompost utför också en estetisk funktion , blir ett viktigt dekorativt element i trädgårdstomter.

I rollen som "markskydd" använder de olika sådana - hur organisk och oorganisk material. I denna artikel kommer vi att prata om mulching med en av de naturliga "produkterna" - trädbark . Den har höga skyddande och dekorativa egenskaper, därför njuter den av trädgårdsmästarnas välförtjänta kärlek. Du kommer att lära dig om dess användbara egenskaper, egenskaperna hos olika trädslag, samt hur du självständigt kan skörda och använda denna typ av kompost med olika utrustningar.

Bild
Bild

Vad är det för?

Bark är en råvara av naturligt ursprung som kombinerar absolut miljövänlighet, skönhet och funktionalitet .… Marken under barken förblir fuktig länge och skyddad från inträngning av smittämnen, skadedjur, insekter och patogena bakterier.

Bild
Bild

Mulch från den fungerar som ett pålitligt skydd mot frost, motstår framgångsrikt värme och sol, mättar jorden med näringsämnen som är viktiga för växternas liv.

Trämassa är särskilt populär som ett inslag i trädgårdsdesign .… Med henne kommer den personliga tomten att bli mycket mer attraktiv. En trevlig brun färg kommer att passa bra med grönområden och rabatter, betona deras prakt. Denna mulch kan användas för att dekorera rabatter, ramar träd och buskar, strö bär och grönsaksbäddar, och även använda den som dekor för trädgårdsvägar och lekplatser. Och om du vill ha mer ljusstyrka kan du till och med ändra barkens färg med naturliga färgämnen.

Bild
Bild

Fördel och skada

Barken av träd har ett brett utbud av användbara egenskaper

  1. På grund av sin täta konsistens kan mulkbark behålla fukt i jorden under lång tid, så mängden vattning minskar. Det fungerar också som ett naturligt filter för vatten, vilket blockerar inträdet av skadliga element i jorden.
  2. Med utmärkt värmeisolering håller den en konstant temperatur i marken. Under dagen skyddar den växten från solens strålar och överhettning, och på natten hindrar den rötterna från att överkylas.
  3. Ett tjockt lager bark som blockerar solljus hämmar ogräsets tillväxt och skyddar marken runt växten från vindblåsande ogräsfrön.
  4. Fytoncider (så kallade naturliga antibiotika) som ingår i barken hämmar tillväxten av bakterier, skadliga mikroorganismer och svampinfektioner, förhindrar utveckling av gråröta och andra sjukdomar. Ett lager av träig mulch skyddar växten från insekter och olika skadedjur, inklusive jordnematoder, som är mycket svåra att bli av med.
  5. Det lockar daggmaskar till jorden, vilket ökar jordens bördighet. De förser rötterna med syre, mättar jorden med användbara spårämnen och minskar dess surhet.
  6. Håller jorden lös länge. Detta gör att du kan öka klyftan mellan ogräs, vilket också kan påverka växter med höga rötter negativt.
  7. Bidrar till bevarande och förbättring av markens bördighet. Barkmjölk tillåter inte användbara element som redan finns i jorden att lämna den tillsammans med vind och nederbörd. Och i förfallsprocessen stannar trärester i humus och mättar jorden med ytterligare näringsämnen.
  8. Barken är motståndskraftig mot vind och flyger inte isär som lättare typer av mulch.
  9. Hög dekorativitet, vilket gör att den aktivt används i landskapsdesign för att skapa olika kompositioner.
  10. En annan tveklös fördel med mulkbark är att den långsamt bryts ner, vilket innebär att den kommer att hålla mycket länge (stora bitar ruttnar inte i upp till 6 år), till skillnad från till exempel sågspån, som måste bytas årligen. Detta eliminerar dock inte behovet av att fylla upp det översta lagret när det nuvarande sönderfaller, och på kvällen före vintern förtjockas barkskyddet för pålitligt skydd mot frost.
Bild
Bild

De få nackdelarna med mulkbark inkluderar följande

  1. Det används främst för fleråriga växter som har uppnått 3 års ålder. Det är bättre att täcka årliga och unga grödor med andra råvaror, till exempel sågspån, halm eller spån.
  2. Barken (i större utsträckning gäller detta barrträd) drar kväve från jorden, vilket är nödvändigt för växternas liv. På grund av bristen på detta spårelement börjar lövverket bli gult och skottens tillväxt saktar ner.
Bild
Bild

Vilken typ av bark används?

För mulching kan du använda barken av vilket träd som helst . För vissa grödor är mulch gjord av bark av lövträd (ek, björk, asp) mer lämplig. Tänk på de enskilda egenskaperna hos huvudraserna.

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att barrträd (tall, lärk, gran) har en hög surhet, så de används endast för växter som behöver försurning.

Tall

Tallbark är den mest populära och prisvärda typen av träklädsel … Det är hon som oftast finns i trädgårdar och grönsaksodlingar. Det skyddar växten perfekt från olika nederbörd, frost, stekande solljus och andra negativa naturfenomen, samtidigt som den inte blockerar tillgången på syre till rötterna. Tallbark absorberar perfekt vatten och delar det med skyddade grödor.

Bild
Bild

Med stark antibakteriell och antioxidant egenskaper fungerar den som en pålitlig sköld mot skadedjur, patogener och svampinfektioner (mycket effektiv mot mögel). Tallbark blockerar också inträdet av skadliga radioaktiva element i jorden. Tallmjölk är mycket förtjust i hortensior, pioner, orkidéer, rododendroner; för rosor kommer det också att vara ett utmärkt skyddsalternativ.

Bild
Bild

Mulch gjord av tallbark kommer inte bara skydda växten och berika jorden runt den med näringsämnen, men också för att glädja ögonen på ägaren och gästerna på trädgårdstomten med ett spektakulärt utseende och en trevlig barrträd. Lärkbark har också många värdefulla egenskaper.

Bild
Bild

Lärkträd

Detta träd är mycket tåligt och motståndskraftigt mot de flesta skadedjur, insekter, gnagare och svampsjukdomar . Temperaturförändringar är inte hemska för henne, så barken av detta träd kommer inte att tillåta växterna att frysa eller omvänt överhettas. Det behåller vatten mycket bra, vilket kommer att hålla fukt i jorden länge och minska vattningsfrekvensen. Minskar växtväxten väsentligt . Eftersom den innehåller olika oljor sönderfaller den långsammare än tall och dess livslängd är längre. Har en vacker mättad färg, så det kommer att vara en bra bakgrund för "invånarna" i din trädgård eller grönsaks trädgård.

Bild
Bild

Fruktträd

Sådan bark är också lämplig för mulching. Om du har äppelträd eller päronträd på din webbplats, ta bort det yttre lagret från de avlägsna (bara inte sjuka och torra) grenarna efter beskärning och använd det som mulch . Fruktträdets bark kan dock inte placeras under barrträd (de reagerar dåligt på det), och skadedjur och svampar finns också ofta i den.

Bild
Bild

Andra typer

Bark ek , som innehåller många viktiga element, har använts aktivt inom medicin under lång tid. Men hon kan gynna inte bara människor, utan också växter. Tanninerna som ingår i dess sammansättning skrämmer av skadedjur och insekter, bekämpar effektivt svampinfektioner och andra patogener. Det rekommenderas att använda det för nyckfulla trädgårdsodlingar.

Bark björk har höga skyddskvaliteter, utmärkt luftgenomsläpplighet och ett attraktivt utseende. Björkbark, med sin vackra naturliga färg, utgör en utmärkt ram för trädgårdsodlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mulch storlekar

När det gäller storlek kan barkmjölk tillskrivas en av tre fraktioner:

  • stor (över 15 cm);
  • medium (från 7 till 15 cm);
  • liten (upp till 7 cm).
Bild
Bild

Large används främst som ett element i landskapsdesign: den används för att dekorera stora trädgårdsvägar, stigar mellan planteringar och dekorativa områden. Men det är också ett utmärkt täckmaterial för rabatter för vintern, som skyddar jorden från att frysa. Ju större fraktion, desto längre livslängd. För små bitar är det 1-2 säsonger, mulningsbarkens genomsnittliga storlek kan inte ändras på 3-4 år och stora fragment "lever" upp till 6 års ålder.

Medelstora och små sorter har fler "praktiska" tillämpningar: de strös på bär- och grönsaksgrödor.

Bild
Bild

Beredning av råvaror

Du kan få färdig barkmjölk, men det är inte billigt . Det blir mycket mer lönsamt att få och göra det. på egen hand , särskilt eftersom det inte är så svårt att göra det. Det är sant att du måste lägga ner lite tid och ansträngning.

Bild
Bild

Barkmullningsproduktion inkluderar följande steg.

  • Extraktion av material . Vi går till skogen för barken. Att välja avverkade men inte förfallna träd. Den ideala åldern är 6 månader. Unga individer ska inte beröras - avskalning av barken leder till deras död. För gamla träd är inte heller lämpliga - de innehåller inte längre användbara ämnen, men de är ofta "hemma" för svampar och skadliga mikroorganismer som kan infektera täckta grödor. Barken ska lätt avskalas utan ansträngning och inte smulas i bitar. Du kan göra det med dina händer, men det är mycket mer bekvämt att använda en häxa eller kniv.
  • Sorteringsmaterial … Vi inspekterar noggrant de mottagna råvarorna. Vi tar bort områden med mögel, blomning och andra "misstänkta" sekret, och det ska inte finnas några larver eller ägg på den framtida mulchen.
  • Torka barken … Proceduren tar cirka 10 dagar. Barken kan torkas både inomhus och utomhus genom att täcka den med en markis. Torkområdet bör dock vara borta från grönsaksgården för att undvika eventuell kontaminering av grödorna som finns där.
  • Strimling … Detta är ett av huvudstadierna. Att dela barken i små bitar krävs inte bara för estetiska ändamål. Skadliga mikroorganismer kommer att ackumuleras under stora lager. Du kan slipa råvaror manuellt, men processen kommer att ta lång tid och bitarna kommer att bli ojämna och stora. Det bästa sättet att göra detta är med sax, beskärningssax, flis eller tång. Makulatorn kommer snabbt och effektivt att klara uppgiften.
  • Sterilisering … Det finns flera sätt att desinficera mulch. Det enklaste är att koka i vatten i 10-15 minuter. Det andra alternativet är att placera barken i ugnen och förvara den där i 20 minuter vid en temperatur av 80-100 grader. Kaliumpermanganatbehandling kommer också att hjälpa till att bli av med mulch av skadliga mikroorganismer.
  • Lagring … För att undvika buggar, insektslarver och andra skadedjur, packa färdiga mulch i små traspåsar. I dem kan materialet förvaras säkert tills du bestämmer dig för att använda det.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsfunktioner

Mulking av jorden utförs under våren eller på hösten … Ibland görs detta också på vintern (november-december) för att skydda jorden från frysning. På våren läggs mulchen in Maj när marken redan var uppvärmd tillräckligt bra torkade den ut och det första ogräset började dyka upp på den. Våren är den bästa tiden för den första mulchen . På hösten läggs barken i september, efter slutet av sommarsäsongen, när användbara ämnen fortfarande lagras i jorden.

Bild
Bild

Hur utförs mulchingproceduren?

  • Först och främst är det nödvändigt att rensa landet för ogräs och fallna löv.
  • Om jorden är torr, då är den fuktad, du kan lossa den lite mer.
  • Organiskt gödningsmedel appliceras på jorden (fågelspillning, humus, kompost, ko- eller hästgödsel). Det optimala planteringsdjupet är 18-20 cm, så att näringsämnen går direkt till rötterna, och genom dem ger de mat för hela växten. Förbrukning per 1 m2 - från 5 till 8 kg.
  • Det är också värt att tillsätta mineralföreningar inklusive kväve, kalium och fosfor.
  • Barkmjölk sprids på den förberedda jorden. Skiktets tjocklek är från 2 till 8 cm. Det beror på jordens struktur. Ju tätare och hårdare jorden, desto tunnare ska skyddsskiktet vara. Så för lerjord räcker det med 2-3 cm, och den lösa sandiga substansen är täckt med mulch rikligare (upp till 8 cm).
Bild
Bild
Bild
Bild

För att inte skada växterna och få maximal effekt av mulching med bark måste följande regler följas

  1. Lägg inte ut nyskördad bark, eftersom den innehåller ämnen som blockerar grödans tillväxt. Se därför till att torka trämaterialet före användning.
  2. Ett gap måste lämnas mellan växten och kompostskiktet: för buskar är det 45 cm, och det bör vara ett avstånd på 80 cm från träden till barken. Underlåtenhet att följa denna regel kan leda till ruttnande av rotsystemet.
  3. Ogräs som kommer att dyka upp efter att du har lagt mulchen måste avlägsnas mycket försiktigt för att inte kränka integriteten hos det utlagda skyddande lagret. Vattning görs också utan att flytta mulch.
  4. Utför inte vårmullning tidigare än maj. Marken runt växten kommer inte att ha tid att värma upp tillräckligt, vilket kommer att bromsa tillväxten av unga grödor.
  5. Täck växter som är i solen med ett tjockare lager av mulch för att skydda dem från överhettning.
Bild
Bild

Med hjälp av barkmassa kommer du inte bara att gynna din trädgård eller grönsaks trädgård, utan också göra den ovanligt effektiv!

Rekommenderad: