Lärketrä: Egenskaper Och Nackdelar Vid Användning Av Treslag, Omfattning Och Egenskaper Hos Lärk, Färger

Innehållsförteckning:

Video: Lärketrä: Egenskaper Och Nackdelar Vid Användning Av Treslag, Omfattning Och Egenskaper Hos Lärk, Färger

Video: Lärketrä: Egenskaper Och Nackdelar Vid Användning Av Treslag, Omfattning Och Egenskaper Hos Lärk, Färger
Video: 5 WOODS Better Than PINE 2024, April
Lärketrä: Egenskaper Och Nackdelar Vid Användning Av Treslag, Omfattning Och Egenskaper Hos Lärk, Färger
Lärketrä: Egenskaper Och Nackdelar Vid Användning Av Treslag, Omfattning Och Egenskaper Hos Lärk, Färger
Anonim

Lärke är ett träd som är känt för många för sina helande egenskaper och oförglömliga doft. Men få människor vet att denna ras på grund av dess egenskaper inte är sämre än ek. Vi pratar om styrka och fuktbeständighet, varför det används aktivt i konstruktion. I vårt land är lärkbestånden allmänt representerade i Fjärran Östern och Östra Sibirien.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Lärk är en mängd barrträd i tallfamiljen. Ordet exakta ursprung är okänt, det är bara klart att namnet går tillbaka till det keltiskt-latinska ordet Larix, laridum (harts, oljeträd på grund av harts). Det är hartset som finns i stora mängder lärkträ som skiljer det från tall . Det bör noteras att tack vare hartset anses trädet vara mycket hållbart, eftersom ju äldre det är, desto hårdare är hartset.

Styrka beror på tillväxtplatsen (de starkaste träden växer i Altai) och sorten (venetianska alpina lärkhögar är mer än 1000 år gamla).

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärken har vissa egenskaper gemensamma för alla dess sorter

  1. Detta är den enda barrträd som tappar nålar för vintern.
  2. På våren kan du ibland märka trädets fantastiska blomningsprocess. Detta representeras av stötar av extraordinär skönhet.
  3. Väl tolereras av ett kallt träd (upp till -60 grader).
  4. Lärka är ett högt träd. Stamtjockleken på ett vuxet träd kan vara upp till en meter.
  5. Kronan på ung lärk är konisk. I ett vuxet träd (växer från 300 till 800 år) är det äggformat.
  6. Träets struktur är sådan att den har en rik, ljus färg.
  7. Som nämnts är strukturen mycket hållbar. Den här egenskapen är särskilt uttalad på platser med långa, svåra vintrar och korta somrar.
  8. Stammarna på lärkträd har rätt form - de är långa och raka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Trädet har ett antal fördelar och nackdelar. Låt oss titta på proffsen först.

  • Trä anses vara ett mycket hållbart material. Det ruttnar inte ens i vatten. På grund av det höga hartsinnehållet, desto längre blir det i det, desto starkare blir det.
  • Lärken utsätts inte för snickarbaggar, som avvisas av samma harts.
  • Träet är brandbeständigt.
  • Lärkbark och harts används ofta i medicin.

Det finns också några nackdelar, som inkluderar ett antal faktorer

  • På grund av dess höga densitet är det ganska svårt att köra in en spik i torrt trä, vilket gör det svårt att använda materialet i konstruktion.
  • Det höga hartsinnehållet blir ett hinder för sågning när det täpper fast i sågtänderna, vilket ökar verktygsslitaget. Du kan måla trädet först efter avfettning med en speciell lösning.
  • Före användning måste lärktimmer torkas på ett speciellt sätt. Först är det under påverkan av ett speciellt "ångande" läge under lång tid, sedan utsätts materialet för ett försiktigt torkningsläge. Annars kommer materialet att bli förstört, eftersom om det inte torkas ordentligt kommer det att skrynkla och spricka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Mer än 20 arter av lärk har identifierats. Av dessa växer 14 på Rysslands territorium. I vårt land representeras främst sibirisk lärk och daurisk lärk, som är en av de vanligaste sorterna.

Sibirisk lärk (även kallad Sukachevs lärk) upptar cirka 13-15% av andra sorter . Det känns igen av grenarna som sträcker sig från stammen i rät vinkel. Deras ändar stiger smidigt uppåt. Trädet är ganska opretentiöst och växer i stadsmiljö. Det har nästan helt egenskaper som är användbara för människor (och bark, nålar och harts).

Bild
Bild

Daurisk lärk är det mest utbredda trädet . Detta är en av de mest frostbeständiga sorterna. Den växer på många jordar, men inte på alltför sumpig jord, med ett stort överskott av fukt.

Bild
Bild

Förutom sibiriska och dauriska är europeiska och japanska (Kempfera) också utbredda.

Europas växer oftast i Europa (centrala och västra). Det ska noteras att denna sort har cirka 5 raser (Horstmann Recurved, Kornik, Puli m.fl.) . Detta är den högsta sorten: i Alperna når höjden 50 m, stammdiametern är mer än 1 m. I Ryssland kan europeisk lärk inte växa till sådana parametrar på grund av klimatförhållanden (här kommer maxhöjden att vara 25 m, men så är det inte alltid).

Japansk lärk fick sitt namn från landet där dess egenskaper först avslöjades . Den växer mycket i Korea. Används endast för dekorativa ändamål. Det kännetecknas av en höjd av upp till 35 m, på hösten blir nålarna ljusgula.

Förutom de sorter som nämns ovan, särskiljer också Kuril, Olginskaya . Och även hybrider föddes upp: Amur, Chekanovsky, Lyubarsky, Okhotsk. Numera, för att förbättra området för den personliga tomten, kan du köpa i plantskolor och sorter av dekorativa lärkarter som är speciellt uppfödda av uppfödare. De anses, till skillnad från vilda arter, som dvärgträd (deras höjd överstiger inte 2 meter). Dessa är sorterna "Puli", "Kornik", "Kreichi" och andra.

Bild
Bild

Ansökningar

Ett antal funktioner av lärk gör det möjligt att i stor utsträckning använda materialet från detta träd både i konstruktion och vid färdigställande av lokalerna: som foder (tunn mantelbräda), kantad bräda, golv och planka (profilerad icke-räfflad skiva).

När det gäller konstruktion finns det en viktig egenskap hos trädet: lärkbyggnadsmaterial tål alla belastningar, vilket motiverar dess användning som takbjälkar.

Eftersom lärk inte absorberar fukt och inte är sämre i styrka än ek, används den dessutom för tillverkning av timmerhus, fönster.

Motståndskraft mot hög luftfuktighet avgör den aktiva användningen av lärk för konstruktion och dekoration av bad och andra rum med överskott av fukt . Lerkmaterialets samma fuktbeständighet är anledningen till att trä också används för tillverkning av trädgårdsmöbler. Hon är inte rädd för regn, snö, temperaturförändringar, vilket gör det möjligt att använda lärkmöbler på öppna verandor och terrasser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärktunnor och baljor, som används vid vinframställning på samma sätt som ek, är kända för sin hållbarhet.

Det är inte förvånande att många gamla byggnader uppförda från lärk har överlevt till denna dag. Dessa är detaljer om dekoration av gamla gods (Sheremetyevs gods), kyrkor (St. Basil's Cathedral). Lärk har aktivt använts och används, tillsammans med sällsynta sorter av tropiska träd, i skeppsbyggnad. De gör också musikinstrument av det.

När det gäller användning av trä i medicin, alltså inte bara lärknålar används för bearbetning - dess bark, som innehåller vissa organiska ämnen (syror: katekiner, flavonoider) och tanniner, är ett värdefullt material . Tack vare detta används tinkturen från barken för extern användning vid behandling av olika bölder, sår, det förhindrar uppkomsten av blödande tandkött. Traditionella healers och healers rekommenderar att tugga lärkharts för att förebygga munsjukdomar. Unga nålar olja används ofta i aromaterapi för behandling av förkylningar. En tinktur av unga skott i mjölk, enligt representanter för traditionell medicin, är ett bra hostmedel.

Rekommenderad: