Jord För Violer: DIY -jord För Saintpaulias. Vilken är Den Bästa Jordkompositionen För Inomhusväxter Och Vilken Syra Behövs? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Jord För Violer: DIY -jord För Saintpaulias. Vilken är Den Bästa Jordkompositionen För Inomhusväxter Och Vilken Syra Behövs? Recensioner

Video: Jord För Violer: DIY -jord För Saintpaulias. Vilken är Den Bästa Jordkompositionen För Inomhusväxter Och Vilken Syra Behövs? Recensioner
Video: Poslednjaja orgija 2024, April
Jord För Violer: DIY -jord För Saintpaulias. Vilken är Den Bästa Jordkompositionen För Inomhusväxter Och Vilken Syra Behövs? Recensioner
Jord För Violer: DIY -jord För Saintpaulias. Vilken är Den Bästa Jordkompositionen För Inomhusväxter Och Vilken Syra Behövs? Recensioner
Anonim

I familjen Gesneriaceae finns ett släkte med blommande örtväxter som heter Saintpaulia eller Usambara violet. Till skillnad från den riktiga violetten från den violetta familjen, som anpassar sig till alla förhållanden och växer i öppen mark och krukor på fönsterbrädan, odlas den afrikanska skönheten Saintpaulia bara hemma och spenderar mycket tid på vård. När de odlas håller de en hög temperatur, skyddar mot drag, övervakar mikroklimatet, belysning i rummet, jordens sammansättning och fertilitet.

Även om detta inte är helt korrekt förenar folket blommor med det vanliga namnet "violer".

Historia

År 1892 arbetade baron Walter von Saint-Paul som militär befälhavare på det moderna Rwanda, Tanzania och Burundi i den tyska kolonin. Han gick runt i grannskapet och stötte på en ovanlig växt. Baronen samlade sina frön, skickade dem till sin far, chefen för German Dendrological Society, Ulrich von Saint-Paul, och han gav dem efter mottagandet till biologen Hermann Wendland. Ett år senare odlade Herman en blomma från fröna, sammanställde en beskrivning och gav namnet Saintpaulia ionanta, som förvarade minnet av Saint-Pauls son och fars deltagande i upptäckten.

Bild
Bild

Beskrivning

Saintpaulia är en låg växt med en kort stjälk och en rosett som bildas av ett överflöd av långblommiga sammetslen blad med en hjärtformad bas. Beroende på sorten varierar bladens form och kan vara oval, rund eller äggformig. Färgen på bladplattans ovansida kan vara mörk eller ljusgrön, och den nedre - lila eller ljusgrön med tydligt synliga ådror.

Med rätt vård blommar den violetta i 8 månader om året . Från 3 till 7 små 1- eller 2-färgade knoppar blommar på en peduncle. Med massblomning är växten dekorerad med upp till 80-100 blommor. Terry kronblad med vågiga eller kantade kanter, och knopparnas färg varierar och kan vara vit, lila, blå, rosa, crimson eller blå. Knopparnas färg och storlek beror på vilken av de mer än 1 5000 kända inomhusvarianterna som Saintpaulia tillhör.

Jordtypen påverkar Saintpaulias tillväxt, utveckling och blomning. Det är bättre att välja det baserat på tips och tricks nedan. Blomman kommer att slå rot och kommer att glädja odlaren och hans familjemedlemmars prakt och särart. Annars kommer de vidrörande Saintpaulias att dö på grund av den dåliga jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Å ena sidan bör jorden för violer vara näringsrik, och å andra sidan den måste uppfylla vissa villkor.

  • Luftgenomsläpplighet. För att mätta jorden med luft tillsätts sönderdelningsmedel (kokosfibrer, perlit, vermikulit) till den. Utan deras tillsats kommer jorden att skrynkla ihop, "härda" och rötterna kommer att ruttna.
  • Fuktkapacitet. Marken måste behålla lite fukt.
  • Lägga till fosfor-kaliumgödselmedel. Annars bildas inte knoppar på blomman, bladen blir gula och krullar.
  • Aciditet. För inomhus Saintpaulias är den optimala pH-nivån 5, 5-6, 5. För bildning av lätt sur jord förbereds ett substrat av blad, torv, torvjord och sand i förhållandet 2: 2: 2: 1.

Pottyp

Amatörblomstrare odlar inte jorden med sina egna händer, utan köper den i en blomsterbutik. Det finns inga problem med köpet, och priset för det kommer inte att göra något i familjens budget.

Erfarna blomsterhandlare gör annorlunda. De vet att många färdiga grytblandningar innehåller torv. På grund av detta tårar jorden och hårdnar med tiden. Redan 3 månader efter transplantationen får rötterna inte tillräckligt med syre och växten dör. Därför köper de antingen substratet utan torv eller förbereder det med egna händer.

Bild
Bild

Färdigt underlag och dess sammansättning

Florister köper ofta ett färdigt underlag, inte beaktar viktiga faktorer.

  • Storejorden är osteriliserad och dess kemiska egenskaper förändras till det sämre efter några månader. Därför desinfekterar erfarna blomsterhandlare plantmaterialet.
  • Skadedjursinfekterad mark säljs ofta.
  • Det säljs med ett överflöd eller brist på näringsämnen.
  • Om jorden är svart, så är huvudkomponenten i kompositionen lågt liggande torv, som surt med tiden.
  • Om jorden är rödbrun i färg och torven är grov, är den idealisk för odling av violer.

För att förhindra att växten dör, köper de jord av hög kvalitet i en blomsterbutik genom att välja en av de som föreslås nedan

  • Universal jord för tysk produktion ASB Greenworld Är en balanserad jord för Saintpaulias. Den innehåller fosfor, kalium, kväve, som är nödvändiga för växtens normala utveckling. Priset på ett 5-literspaket är 200 rubel.
  • Som en del av jorden för violer från företaget FASCO "Flower Happiness " det är hög myrtorv. Den säljs helt färdig. Det har inga brister, och priset tilltalar - 90 rubel för ett 5 -literspaket.
  • Nära jorden från en tysk tillverkare Klasmann TS-1 homogen struktur. Det säljs inte i små omgångar. Vid användning av Klasmann TS-1 tillsätts perlit till transplantationsfioler. För ett 5-literspaket måste du betala 150 rubel.
  • Till skillnad från andra jordblandningar " Kokosjord " säljer inte i Ryska federationen. Det är dyrt: 350 rubel för ett 5-literspaket, innehåller mycket salter, men samtidigt skyddas det på ett tillförlitligt sätt mot skadedjur även under långtidslagring.

Jordar av märkena "Biotech", "Miracle Garden", "Garden and Vegetable Garden" är inte lämpliga för odling av fioler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självmatlagning

Erfarna blomsterodlare förbereder sin egen jord för inomhusväxter hemma. För saintpaulias behöver du flera nödvändiga komponenter.

  • Lummig humus . Det används för att förbättra markstrukturen. Det är en bra kompost- och försurningskomponent. Bladhumus är gjord av olika växter, men för saintpaulias samlas fallna löv från björkar och läggs i speciella påsar för förfall.
  • Torva har en hög vattenlyftskapacitet och låg fuktgenomsläpplighet och fuktkapacitet. Det skördas på en plats där lövträd och buskar växer och skär försiktigt av det yttre jordlagret med sammanflätning av växtrötter.
  • Vermikulit och / eller perlit . Trädgårdsbutiker säljer små eller stora bitar av mineraler. För saintpaulias köps små ämnen och läggs till jorden som bakpulver. De behåller fukt för att ge Saintpaulia rötter tills nästa vattning.
  • Vitmossa . Mossa kan användas för att lura jorden. Sphagnum läggs till i stället för vermikulit, samlas i skogen, nära vattendrag eller i träskiga områden. Den lagras rå, torkad eller fryst. I det senare fallet tinas den frysta mossan före användning.
  • Grov flodsand . Med sin hjälp blir jorden luftig och dess övriga komponenter får ett tillförlitligt skydd mot uttorkning.
  • Kokos substrat . Detta kosttillskott säljs i en blomsterbutik eller kommer från stormarknadsköpta kokosnötter.

Om komponenterna för beredning av substratet för fiolerna samlades i skogen desinficeras de. I ugnen tänds de i ugnen eller håller torv, gräs, humus i ett vattenbad. Sanden tvättas och kalcineras och mossan desinficeras genom att hälla kokande vatten över den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Innan du planterar / transplanterar Saintpaulias bereds en lämplig behållare. Ett dräneringsskikt läggs i botten. För att göra detta köper de expanderad lera och fyller potten med den med en tredjedel. Kol läggs i ett tunt lager, som ger näring åt växten och skyddar den från ruttning.

Sod (3 delar), bladhumus (3 delar), mossa (2 delar), sand (2 delar), vermikulit (1 del), perlit (1, 5 delar), kokossubstrat och torv (en näve). Nyblivna odlare håller proportionerna exakt, och deras erfarna kollegor lägger ingredienserna för ögat. Om du köper färdig jord med grov torv berikas den med mossa, perlit och kokosnötsubstrat för att förbättra dess kemiska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

När man förbereder jorden med egna händer tänker blomsterodlare ofta på om man ska lägga gödselmedel i den. Vissa köper påsar med vitt mineralpulver, medan andra förbereder sitt eget foder med naturliga och ofarliga ingredienser.

Mullein är en av källorna till viktiga element för tillväxt av Saintpaulias . Om du planterar en blomma i marken med tillägg av en mullein kommer den att blomma praktfullt och effektivt. Det viktigaste är att inte befrukta marken med stora bitar av toppdressing. De är krossade. Utan att lägga till mullein vid plantering, bli inte upprörd. Efter blötläggning, använd sedan vattnet som är rikt på mikroelement för bevattning.

Gödsla marken med äggskal. Den innehåller kalium och kalcium. Dessa komponenter minskar surheten. Butiksköpt jord befruktas inte om den redan innehåller näringsämnen, som anges på etiketten. Annars kommer växten att dö på grund av ett överskott av gödningsmedel.

Saintpaulia är en vacker blomma som dör om fel jord används under plantering / plantering. De köper det antingen i en butik eller gör det på egen hand, efter att ha förberett humus, torv, spagnum, sand, vermikulit och toppdressing.

Rekommenderad: