Gråtande Lärk (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Lärk På En Stam, Användning I Landskapsdesign. Hur Rotar Man Sticklingar?

Innehållsförteckning:

Video: Gråtande Lärk (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Lärk På En Stam, Användning I Landskapsdesign. Hur Rotar Man Sticklingar?

Video: Gråtande Lärk (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Lärk På En Stam, Användning I Landskapsdesign. Hur Rotar Man Sticklingar?
Video: All About Larches – European Larch, Japanese Larch, and more! 2024, Maj
Gråtande Lärk (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Lärk På En Stam, Användning I Landskapsdesign. Hur Rotar Man Sticklingar?
Gråtande Lärk (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Lärk På En Stam, Användning I Landskapsdesign. Hur Rotar Man Sticklingar?
Anonim

Om du funderar på vilken växt du ska använda för att dekorera platsen, bör du vara uppmärksam på lärk. Denna växt har ett ovanligt utseende, så det kommer att få ögonen på inte bara ditt hushåll, utan också grannar, såväl som åskådare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och sorter

Lärke är ett träd som tillhör klassen barrträd, divisionen Gymnosperms. En av de mest populära och utbredda sorterna av lärk är gråtande lärk. Denna växt används ofta för att dekorera områden i landskapsdesign . Den största fördelen med att använda en växt i landskapsdesign är det faktum att växten praktiskt taget inte skapar skugga, så lågväxande blommor kan planteras vid basen.

Viktig! Det bör noteras att bland trädgårdsmästare och landskapsdesigners är dvärgvarianter av gråtande lärk relaterade till Pendula -formen vanligast. Den japanska sorten är också populär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett utmärkande kännetecken för den gråtande lärken på stammen är dess ovanliga hängande krona. För att trädet ska kunna fylla sin dekorativa roll fullt ut, formas kronan genom beskärning och klippning. Dessutom utförs för detta ändamål ett annat obligatoriskt förfarande för ympning av ett träd. Om du följer anvisningarna och råden från botaniska forskare och erfarna trädgårdsmästare kommer du att få ett friskt, vackert och starkt träd med en rak stam och grenar som växer vertikalt nedåt.

Växtens höjd kan variera avsevärt beroende på den specifika sorten, tillväxtort och vårdåtgärder . Så gråtande lärk kan nå från 1 till 8 meter. Trädet växer ganska långsamt - på ett år kan det inte lägga till mer än 20 centimeter i kronvolym och 30 centimeter i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under vårens utvecklingsperiod kan knoppar av nålar dyka upp på lärk. Trädets nålar är ganska mjuka vid beröring, och de kan i sig målas i en mängd olika nyanser av gröna och ljusgröna färger. Växtens skott är mycket tunna och heterogena i struktur, medan ett stort antal olika knölar, processer och andra oegentligheter kan lokaliseras på dem. Efter att gråtlärken äntligen är mogen börjar den bilda kottar, som är indelade i hane och hona.

De skiljer sig inte bara i inre struktur och organiska egenskaper, utan också i utseende . Så det är honkottarna som anses vara mer estetiskt attraktiva. Deras färg domineras av ljusa och rika nyanser, och av sig själva liknar de en rosa blomställning (knopp eller blommande blomma).

Vid hösten börjar nålarna av gråtande lärk gradvis bli gula och faller sedan helt av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag räknar forskare flera typer av lärk. Tänk på de mest populära och vackraste, nämligen:

  • Repens - denna sort kännetecknas av ovanliga grenar som sprider sig längs marken;
  • " Kulor " - denna art bildar ljusgröna skott som når jordens yta;
  • " Kornik " - plantans höjd är ganska liten, lärken har en otroligt vacker krona, som har en sfärisk form och är målad i en rik smaragdton;
  • " Kreichi " - sorten skiljer sig från alla andra i sin miniatyrstorlek (upp till 1 meter i höjd) och en fluffig krona med oregelbunden form;
  • " Grå pärla " har en tät rundad krona och kännetecknas av en mycket långsam tillväxtprocess;
  • " Blå dvärg " - trädskott är mångsidiga.
  • " Bambino " - denna sort har de minsta dimensionerna bland alla de sorter som beskrivs ovan, och har också nålar, vars färg varierar mellan blått och grönt;
  • Wolterdingen - den maximala höjden på lärk är cirka 0,5 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Som du vet bestämmer plantering till stor del den framtida tillväxten och utvecklingen av alla växter. För att lärken som planterats av dig ska uppfylla alla dina förhoppningar är det viktigt att noga överväga valet av planteringsplats. Så platsen ska vara solig eller i halvskugga. När det gäller jordmassan måste den vara lätt och dränerad utan att misslyckas. Om du inte har mycket att välja på när det gäller jorden, och du bara har sur jord till ditt förfogande, är det viktigt att utföra nödvändiga dränerings- och kalkförfaranden innan du planterar . Det är värt att notera att det inte rekommenderas att plantera lärk i sandjord, eftersom växten är mycket sannolikt att dö.

För plantering är det endast tillåtet att använda plantor vars ålder inte når två år. Typiskt säljs sådana prover i behållare, medan deras rotsystem är i ett slutet tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland annat för att landningen ska lyckas måste flera obligatoriska regler följas

  • Först och främst måste du förbereda ett lämpligt hål i storlek. Dess dimensioner bör vara 2 gånger större än jordklumpen på plantan som du köpte.
  • Det är nödvändigt att förbereda en lämplig jordblandning: den bör bestå av jord, torv, humus eller kompost (i detta fall är det nödvändigt att observera proportionerna 1 till 1 till 2). Det är värt att uppmärksamma det faktum att om jorden är lera, rekommenderas det att tillsätta en liten mängd sand till jordblandningen.
  • Efter att allt förberedande arbete har utförts placeras plantan i hålet, täckt med jordblandning, och sedan tampas ytan ovanpå och vattnas.

Viktig! Hålets djup bör vara minst 80 centimeter, och om du planterar flera växter samtidigt bör det vara ett avstånd på minst 2 meter mellan dem. Endast under sådana förhållanden kommer lärken att kunna växa och utvecklas aktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att ta hand om gråtande lärk är enkelt. Men samtidigt måste du ta hand om det exakta genomförandet av alla rekommendationer. Det bör förstås att plantering bara är det första steget. Skötselåtgärder är också viktiga och nödvändiga.

  • Först bör du bekanta dig med vattningsreglerna. Gråtande lärk behöver riklig och systematisk fukt. Om växten växer i ett torrt klimat (till exempel i södra landet), är den nödvändiga mängden bevattning 2 hinkar vatten 2 gånger i veckan. Under regnperioden behövs dock inte vattning.
  • För att utvecklingsprocessen ska gå mer aktivt måste du ta hand om införandet av förband och gödningsmedel. Det bästa alternativet i detta avseende skulle vara en blandning av kalium- eller fosforgödselmedel. Och du kan också använda kompost, urea, komplexa gödningsmedel för barrträd eller näringssammansättningen av "Kemir". Alla dessa ämnen kan köpas i trädgårdsbutiker eller online. Det rekommenderas att applicera gödselmedel under de första åren av trädets liv på våren.
  • Obligatoriska aktiviteter inkluderar också mulching och lossningsprocesser. Så, mulching bör göras efter plantering och vattning runt stolpen. Således skyddar du trädet från att torka ut. För mulching kan du använda tallbark, torv eller humus (i det senare fallet kommer du att utföra 2 procedurer samtidigt - mulching och befruktning). Lossningsförfarandet rekommenderas att inte utföras för djupt - med 20 centimeter.
  • För att hålla trädet vackert och friskt måste du utföra regelbunden beskärning och barkbildning. Det finns sådana typer av liknande procedurer som:

    • formande frisyr utförs på våren, enligt dess resultat blir trädet frodigt och buskigt; formning är särskilt viktigt för unga växter;
    • föryngra - i sin kurs måste du ta bort alla svaga skott och friska - förkorta med en tredjedel;
    • sanitär beskärning utförs om växten har utsatts för skadliga mikroorganismer, skadedjur eller sjukdomar.

Viktig! För att skydda den gråtande lärken från kylan måste den täckas med ett fiberduk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Föröka gråtande lärk kan göras på flera sätt.

  • Sticklingar . För att föröka ett träd med sticklingar måste du ha särskild kunskap. Det är därför denna metod används av specialister på plantskolor. Metoden är ganska mödosam.
  • Frön . Du kan också rota gråtande lärk i ditt område med hjälp av frön. För att göra detta måste du ta mogna knoppar, separera fröna från dem och dra i 14 dagar. Frösådd rekommenderas i en speciell blandning av sand och sågspån. Efter sådd, kom ihåg att återfukta växten väl. Efter att de första skotten groddar måste du plantera dem i stora behållare, och efter ett år kan du plantera lärk i öppen mark på det sätt som beskrivs ovan.
  • Vaccinationer . Förökningsmetoden genom ympning används om de vill behålla sortens renhet. För att göra detta, på ett ungt träd, måste du göra ett snitt i vertikal riktning, placera stjälken i detta snitt med knopparna och binda sedan ihop det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Med rätt och noggrant tillvägagångssätt kommer användningen av gråtande lärk att hjälpa till att skapa en ovanlig grön oas på din webbplats. Trädet kan planteras både oberoende (till exempel längs vägen eller nära ingången till huset), eller läggas till andra färdiga växtsammansättningar. Till exempel, gråtande lärk används ofta för design av alpina rutschbanor, lusthus, rabatter, häckar … Gråtande lärk kommer att se bra ut i kombination med andra barrträd, särskilt mörka.

Rekommenderad: