Komposthög: Hur Påskyndas Mognad? Hur Gör Man Det Själv? Schema Och Tillverkningsalternativ, Heap -enhet. Kan Jag Lägga äpplen?

Innehållsförteckning:

Video: Komposthög: Hur Påskyndas Mognad? Hur Gör Man Det Själv? Schema Och Tillverkningsalternativ, Heap -enhet. Kan Jag Lägga äpplen?

Video: Komposthög: Hur Påskyndas Mognad? Hur Gör Man Det Själv? Schema Och Tillverkningsalternativ, Heap -enhet. Kan Jag Lägga äpplen?
Video: Composting for Beginners | The Dirt | Better Homes & Gardens 2024, Maj
Komposthög: Hur Påskyndas Mognad? Hur Gör Man Det Själv? Schema Och Tillverkningsalternativ, Heap -enhet. Kan Jag Lägga äpplen?
Komposthög: Hur Påskyndas Mognad? Hur Gör Man Det Själv? Schema Och Tillverkningsalternativ, Heap -enhet. Kan Jag Lägga äpplen?
Anonim

Varje trädgårdsmästare vet kompostens stora värde. Men inte alla känner till reglerna för dess bildande och tillämpning. Enligt de flesta räcker det för att få kompost att dumpa alla sorters avfall och matrester på ett ställe. Men det här är inte riktigt tillräckligt.

För att få kvalitetskompost måste du veta exakt vad det är, hur du gör det rätt och vilka misstag du ska undvika.

Bild
Bild

Vad det är?

Officiellt är kompost ett naturligt organiskt gödningsmedel som är utformat för att förbättra jordens kvalitet, liksom för växande växter i trädgården. Det kommer från nedbrytning av matavfall och vegetation. Denna process sker under påverkan av olika typer av mikroorganismer. Av denna anledning är det absolut nödvändigt att skapa lämpliga förutsättningar för deras utveckling i komposthögen. För att förstå användbarheten av detta organiska gödningsmedel måste du bekanta dig med följande fördelar:

  • syftet med komposten är ganska klart - ur hygienisk synvinkel är det en av de mest användbara produkterna för trädgårdsmästare; Dessutom är det miljövänligt, eftersom kompost skapas av vanligt avfall, som annars skulle förorena naturen;
  • markant förbättrad markkvalitet - efter tillsats av kompost blir även lermarker mer bördiga; om jorden är sandig, kan du med tillsats av kompost behålla mer fukt i den;
  • den resulterande komposten kommer att spara pengar på gödselmedel .
Bild
Bild

På tal om nackdelarna med ett sådant ämne är det värt att notera det organiskt gödselmedel tar lång tid att mogna . Dessutom måste trädgårdsmästare blanda innehållet i kompostgropen då och då.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

För att få kompost av hög kvalitet så snabbt som möjligt måste du följa regler som:

  • primärt, lådan måste installeras på en välskuggad plats , som ligger så långt som möjligt från själva huset; detta görs så att den obehagliga lukten som avges under avfallets sönderfall inte orsakar problem för människor;
  • kompostgrop ska inte vara nära träd eller buskar , trots allt kan de helt enkelt dö av ett överskott av näringsämnen;
  • kompostgrop måste placeras så långt från brunnen som möjligt så att vattnet alltid förblir rent;
  • plats bör inte placeras där mycket vatten samlas , detta kommer trots allt att leda till en avmattning i processen;
  • perfekt enligt reglerna gropen ska mäta från 1,5 till 2 meter - om det är för litet, kommer avfallet i det inte att kunna värmas upp tillräckligt, respektive kommer sönderfallsprocessen att vara långsam; en stor grop behövs bara på de gårdar där det finns mycket avfall;
  • experter rekommenderar att dela kompostgropen i två delar - den första av dem kan användas samma år, men den andra är avsedd att slänga avfall för senare;
  • foder inte botten med polyeten ; det är bättre att använda hackade trädgrenar eller hö;
  • toppen kan täckas med vanlig takpapp eller en bit agrofiber , eller göra ett speciellt omslag;
  • en gång varannan vecka hela innehållet i kompostgropen måste blandas noggrant , så ruttnar kommer att ske jämnt;
  • för att få kompost av hög kvalitet det bör behandlas inom två år . först efter det kan gödningsmedlet användas säkert.
Bild
Bild

Ingredienser

Det finns avfall som kan dumpas i en kompostgrop, liksom det som är strängt förbjudet att ta sig dit.

Användbart avfall

Programmet är ganska enkelt, så även nybörjare kan hantera det. Så följande komponenter kan sättas in i komposten:

  • ruttna äpplen;
  • sågspån från trä eller bark;
  • tunna krossade trädgrenar, liksom fallna löv;
  • bomullstrasor;
  • tidningsurklipp eller kartong;
  • bränd och kyld aska;
  • små rötter av olika växter;
  • strimlade stjälkar av blommor som redan har bleknat;
  • nyligen klippt gräs;
  • en mängd olika växtavfall, inklusive tepåsar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbjuden mat

Följande saker ska inte läggas till i en enhet, till exempel en kompostgrop:

  • växter som påverkas av olika skadedjur, liksom sjukdomar;
  • avföring från husdjur, eftersom de oftast påverkas av helminthägg;
  • köttavfall, såsom ben; de kan orsaka en obehaglig lukt och kommer också att locka till sig råttor och möss;
  • oorganiskt avfall såsom gummi, syntet eller plast;
  • herbicidbehandlade växter;
  • kålhuvuden, eftersom de avger en ganska obehaglig doft.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komposteringsmetoder

Det finns flera alternativ för kompostering av organiskt avfall

Verikompost . I detta fall används olika typer av maskar för att behandla avfall. Det kan vara gödsel, daggmaskar och till och med regn kryper.

Avfall som kött, fett och oljor måste dock undvikas. Resultatet ska vara vermicompost.

Bild
Bild

" Bokashi " … Sådana komposter är avsedda för små förortsområden. Behandlingen av organiskt avfall sker här på grund av effektiva mikroorganismer, som klarar sin uppgift mycket snabbare. Om kompost erhålls på vanligt sätt om två år, kan du få den på en säsong när du använder "EM".

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa komposter är små behållare som liknar en vanlig hink. Längst ner finns en kran genom vilken överskott av vätska dräneras. Oftast vattnas blommor i tomterna med sådant vatten. Det finns ett galler över botten som gör att vätskan kan rinna ner. Längst upp finns två omslag. En av dem är avsedd för att rama avfall, och den andra är för att blockera aromer.

Den enda nackdelen med sådana komposter är att det efter en viss tid kommer att vara nödvändigt att köpa en lösning med nödvändiga bakterier.

Bild
Bild

Hur gör man det rätt?

Det är inte alls svårt att göra en komposter med egna händer i ett lanthus eller en personlig tomt . Oftast är kompostgropar gjorda av pallar som finns i alla järnaffärer. Dessutom måste allt innehåll behandlas mot sjukdomar eller skadedjur enligt reglerna. För vintern är det bäst att isolera komposten så att jäsningsprocessen sker mycket snabbare.

Platsval och arrangemang

När du väljer att välja en plats för att installera en kompostgrop måste du tänka på dess korrekta plats. Först och främst bör det placeras så långt hemifrån som möjligt. Och det är också värt att överväga avståndet till grannplatsen och till staketet. Kompostorn måste vara tillverkad på ett sådant sätt att den blåses av vinden från alla håll .… Detta förhindrar att dålig lukt bildas i kompostgropen.

Det måste finnas konstant åtkomst till kompostern, för på så sätt kan du lägga till avfall när som helst. Du bör inte placera gropen nära brunnen så att innehållet inte kommer in i dricksvattnet. Avståndet måste vara minst 20 meter.

Bild
Bild

Att göra en låda

Naturligtvis kan du köpa en komposter i vilken specialaffär som helst. Det blir dock mycket mer intressant att göra det själv . För att göra detta är det tillräckligt att köpa några träblock, varifrån det är nödvändigt att göra komposterns framtida ram. Efter ett visst avstånd måste du fylla i flera brädor. Dessutom måste du göra ett lock som kan tas bort när det blir nödvändigt att blanda organiska ämnen.

Alternativt kan du göra en vägg avtagbar eller utrusta en tillräckligt tät dörr i den. För att göra det mer bekvämt att underhålla kompostern bör den installeras på en betongbas. Många trädgårdsmästare bygger en komposter i två delar, vilket gör en speciell partition i lådan . Således kan en del användas omedelbart, och den andra kan lämnas för nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bokmärke

Innan du börjar lägga avfall, du måste först komprimera jorden inuti kompostgropen och sedan täcka botten med tätt material . Enligt många experter räcker det dock med att bara komprimera jorden så att maskarna kan komma in i kompostgropen utan hinder. Nästa steg är att lägga dräneringsskiktet. För detta är bark, grovhackat halm eller hö och små grenar lämpliga. Dräneringsskiktet bör inte vara mindre än 10 centimeter. Detta gör att överflödig vätska kan avlägsnas, samt skapa ytterligare ventilation, vilket kommer att påskynda nedbrytningsprocessen något.

Först måste du lägga organiskt avfall i ett av de förberedda facken. När det är fyllt till toppen måste allt innehåll överföras till det andra facket. Detta tillvägagångssätt kommer att berika komposten med syre. Så snart det är förbrukat kan proceduren upprepas. För att gödselmedlet ska vara av hög kvalitet är det nödvändigt att följa ett antal regler när man lägger avfall .… Först och främst måste du byta lager. Om det första kommer det "bruna" skiktet, det vill säga torrt avfall, måste ett lager med "grönt" avfall, det vill säga örter eller krossade växter, placeras därefter. Om du alternerar staplingen av avfall på detta sätt kommer det inte att bildas hålrum i gropen och jäsningsprocessen kommer att ske mycket snabbare.

Bild
Bild

Dekor

Oavsett vad kompostgropen gör, orsakar dess utseende inte positiva känslor hos någon. Därför bör ägarna av personliga tomter ta hand om utformningen av en sådan enhet, det vill säga dekorera den. Du kan använda många alternativ för detta, nämligen:

  • det räcker med att plantera några fruktträd eller buskar runt gropen ; de kommer inte bara att dölja en ful komposter i grenens grönska, utan också fungera som ett utmärkt komplement till landskapsdesignen på platsen;
  • ett annat alternativ att dölja gropen är placering av växter i krukor; de kan installeras både i en rad, och rack kan byggas för dem, så hela strukturen kommer att döljas under denna skönhet;
  • du kan bygga en liten blomsterträdgård runt kompostgropen , på vilket det är värt att plantera växter över 60-70 centimeter;
  • nära komposten du kan installera ett lusthus eller båge , men i detta fall är det absolut nödvändigt att se till att den obehagliga lukten som härrör från den inte når denna struktur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är det mycket lättare att dekorera små komposter än stora kompostgropar. Men resultatet är i alla fall värt ansträngningen.

Hur påskyndas mognaden?

En av de viktigaste indikatorerna för nedbrytning och bildning av organiskt avfall är fukt. För att bibehålla den nödvändiga fuktnivån måste du vattna det organiska materialet med en vattenkanna. Låt dig dock inte dra för mycket, för med överdriven luftfuktighet kommer inte bara bakteriernas livskraft att minska, utan också deras aktivitet.

Det är mycket viktigt att blanda innehållet i kompostgropen då och då för att tillåta syre att komma in i spillgropen. Tack vare detta ruttnar inte organiska ämnen utan brinner bokstavligen ut. Om hålet är för djupt och det är svårt att nå botten bör du ändå försöka gräva upp innehållet.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar kompostering så mycket grönska som möjligt , eftersom den innehåller en stor mängd kväve. Med sin hjälp är mognadsprocessen av gödningsmedel mycket snabbare. Det kommer att ta 1, 5 till 2 år att få kompost av god kvalitet. Under denna period kan allt avfall brytas ner helt. Dess beredskap bestäms inte bara visuellt, utan också av lukt. När det gäller den första indikatorn är komposten en brun massa. Angående lukten - komposten börjar lukta som skogsmark.

Bild
Bild

Hur man använder?

Kompost är ett av de viktigaste organiska gödningsmedlen. Men inte alla vet hur man använder det korrekt, sådana organiska ämnen är så viktiga för växter. Det mesta av komposten är lämplig för squash eller pumpa, paprika eller gurkor. Inom en eller två säsonger efter att ha använt naturgödsel kan du se positiva resultat. Befruktade frukter blir goda och stora. Dessutom kommer de att ha en ljus färg.

Jordgubbskompost är särskilt användbar . För att effekten ska bli mycket större är det nödvändigt att skära den vid roten och sedan lägga över den med färdig kompost. Efter det måste växten vattnas väl. En riklig skörd kan förväntas nästa år.

Bild
Bild

Alla växter kan dock inte befruktas med kompost. Så för många rotfrukter eller tomater blir kompost faktiskt gift. Dess användning kommer att avsevärt sänka avkastningen. I allmänhet är det inte så svårt att bygga en kompostgrop efter alla regler. Det viktigaste är att följa de grundläggande reglerna och försöka lägga till endast ingredienser som är användbara för dina växter.

Rekommenderad: