Hur Förvarar Jag äpplen I Källaren För Vintern? Lagringsregler I Källaren. Kan Vinteräpplen Förvaras Tillsammans Med Potatis? De Bästa Sätten Att Plantera äpplen På Ett Delfält

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förvarar Jag äpplen I Källaren För Vintern? Lagringsregler I Källaren. Kan Vinteräpplen Förvaras Tillsammans Med Potatis? De Bästa Sätten Att Plantera äpplen På Ett Delfält

Video: Hur Förvarar Jag äpplen I Källaren För Vintern? Lagringsregler I Källaren. Kan Vinteräpplen Förvaras Tillsammans Med Potatis? De Bästa Sätten Att Plantera äpplen På Ett Delfält
Video: How to Harvest and Store Apples for Winter 2024, April
Hur Förvarar Jag äpplen I Källaren För Vintern? Lagringsregler I Källaren. Kan Vinteräpplen Förvaras Tillsammans Med Potatis? De Bästa Sätten Att Plantera äpplen På Ett Delfält
Hur Förvarar Jag äpplen I Källaren För Vintern? Lagringsregler I Källaren. Kan Vinteräpplen Förvaras Tillsammans Med Potatis? De Bästa Sätten Att Plantera äpplen På Ett Delfält
Anonim

Ett äpple är en av de vanligaste och läckra frukterna som du kan odla i ditt område. För att njuta av din skörd inte bara på sommaren och hösten, utan också på vintern, måste trädgårdsmästaren lära sig hur man lagrar frukterna på rätt sätt.

Bild
Bild

Primära krav

Den perfekta förvaringsplatsen för äpplen måste uppfylla vissa krav

  • Temperatur . Den idealiska temperaturen för förvaring av äpplen är 1-2 ° C. Samtidigt bör luftfuktigheten i rummet vara hög. I det här fallet kommer frukten inte att torka ut eller krympa med tiden. När den förvaras i en torr källare bör frukten förpackas i oljat papper.
  • Rummets storlek . Det är mycket viktigt att väggarna i källaren inte är lägre än 2 m. På grund av detta kommer kondens inte att samlas i taket. Golvet i rummet ska inte betongas, utan trä eller kantat med tegel.
  • Ventilation . Det kan vara både naturligt och konstgjort. Det viktigaste är att luften i rummet cirkulerar fritt. I det här fallet kommer mögel inte att dyka upp i husets källare.
Bild
Bild

För att skydda rummet mot svamp, samt för att göra källaren till en säkrare plats att förvara frukt och grönsaker, måste dess väggar kalkas i förväg. Detta görs vanligtvis på sommaren. Väggarna behandlas med en lösning av kalk och kopparsulfat. Dessutom är rummet väl ventilerat.

Efter kalkning behöver rummet också ytterligare rengöring . Källaren måste sopas väl. Allt skräp, ruttna brädor och lådor måste tas bort och förstöras.

I en ren och torr miljö håller den skördade grödan mycket längre.

Bild
Bild

Träning

För att vinteräpplen ska vara välbevarade till våren måste de vara ordentligt förberedda.

Urval av äpplen

Det första steget är att välja goda äpplen för förvaring. De får inte bucklas eller skadas på något sätt. Det är bäst att välja frukt med stjälkar. Det är önskvärt att äpplena har en naturlig vaxblomning. Du behöver inte skicka frukt som har fallit från ett träd för förvaring . De försämras mycket snabbt.

Bild
Bild

Sortering

Alla skördade frukter måste delas in i sorter, samt sorteras efter storlek. Först och främst rekommenderas att skilja stora äpplen från små och medelstora . På så sätt kommer de att hålla längre och bättre. När allt kommer omkring mognar små äpplen som ligger bredvid stora mycket snabbare. Detta leder i sin tur till förstörelse av stora frukter. Därför rekommenderas att lägga äpplen i olika storlekar i olika lådor.

Frukter av olika sorter lagras också separat. Endast senmogna sorter av äpplen är värda att ligga i källaren för vintern.

De kan stanna i källaren i sex månader . Under denna tid förlorar frukterna inte sin smak. Dessa äpplen skördas innan de är mogna.

Bild
Bild

Fruktbearbetning

För att öka fruktens hållbarhet bearbetar vissa trädgårdsmästare dem med olika medel

  • Kaliumpermanganat . En svag lösning används för bearbetning. Frukten blötläggs i den i bara 2-3 minuter. Därefter torkas produkterna med en torr handduk eller servett och läggs för förvaring.
  • Glycerol . För att bearbeta äpplen fuktas en trasa med en liten mängd glycerin. Därefter gnids frukterna försiktigt med det. Denna bearbetningsmetod låter dig hålla äpplen inte bara vackra, utan också mycket saftiga.
  • Jodinol . Lösningen du behöver kan köpas på apoteket. Höstens äpplen ska stå kvar i den i en halvtimme. Efter bearbetning måste frukten torkas och läggas i påsar eller förpackas i papper.
  • Vax . Rent vax är försmält. Äpplen doppas i flytande massa i bara ett par minuter. Denna procedur skadar inte äpplena, utan förlänger bara hållbarheten. Du kan lägga frukt i lådor eller på hyllor först efter att vaxet har stelnat.
  • Bikarbonat . Lös den torra produkten i varmt vatten. 50 g läsk tillsätts till 1 liter vätska. Lösningen blandas noggrant. Efter det doppas äpplena i det i ett par minuter. Frukt som behandlats på detta sätt måste tas bort från skålen och sedan torkas väl.

Frukt som behandlats med någon av dessa livsmedel ska tvättas noggrant innan du äter. Använd endast varmt vatten för att göra detta. Det rekommenderas inte att tvätta frukter med vatten innan de läggs. Att ta bort det skyddande vaxlagret från ytan av äpplen kan förkorta hållbarheten avsevärt.

Bild
Bild

Förvaringsmetoder

Det finns flera sätt att lagra frukt i källaren.

I lådor

Oftast läggs äpplen i små trälådor efter plockningen. Förvaringsbehållare är täckta med papper eller trasa i förväg . Vissa trädgårdsmästare strö botten av lådan med bovetskal eller torra löv. Under sådana förhållanden känns saftiga och välsmakande äpplen väldigt bra.

Det är lämpligt att inte bara stapla frukterna, utan att snyggt vika dem i lådor i jämna rader . I processen ska äpplen inte krossas eller repas. Du behöver inte stoppa lådan för mycket med frukt. På så sätt lagras frukten bättre.

Fruktlådor kan staplas ovanpå varandra. De placeras antingen på golvet eller på hyllorna.

Bild
Bild

I paket

Den skördade frukten kan också förpackas i vanliga transparenta påsar. Om det görs korrekt kommer äpplen att hålla länge, mogna långsamt och blir också mer smakliga.

Efter att ha packat frukterna i påsar måste de stå i källaren i 7 timmar . Under denna tid kommer frukten att ha tid att svalna. Efter det kan du börja packa äpplena. Fruktpåsar kan knytas med snöre.

Så att frukterna inte försämras med tiden är det viktigt att göra flera hål i påsen för ventilation. För att göra detta, använd en tunn tandpetare eller tändsticka. Om det görs korrekt kan frukter lagras så här i 7-8 månader.

Bild
Bild

På ställningar

Om det finns mycket utrymme i delfältet och äppelskörden inte är för stor kan de skördade frukterna läggas ut direkt på hyllorna. De måste först täckas med rent papper . Frukten måste torkas i förväg. Bokmärkning är väldigt enkelt. Äpplen läggs ut på hyllorna i ett jämnt lager. I detta fall ska stjälkarna riktas uppåt.

Äpplen rekommenderas inte att staplas nära varandra . Det borde finnas lite ledigt utrymme mellan dem. Ovanifrån måste frukten täckas med ett annat lager papper. Om det finns många äpplen kan du inte göra en, utan 2-3 sådana rader.

I detta fall är varje lager täckt med kartong.

Bild
Bild

I papper

När du planerar att lägga äpplen på hyllor eller i lådor kan du förpacka dem med papper. I det här fallet kommer frukterna inte i kontakt med varandra. För inslagning kan du använda torra servetter eller vita lakan. Du ska inte använda tidningar i ditt arbete. Äpplena är helt inslagna i papper. Sedan förvaras de på en lämplig förvaringsplats.

Om luften i rummet är torr bör papperet smörjas med olja med en neutral lukt . I det här fallet kommer frukten att hålla längre.

Bild
Bild

I påsar

Äpplen i praktiska påsar förvaras på samma sätt som i påsar. Att lägga äpplen i dem är ganska enkelt. Det viktigaste är att göra allt noggrant och inte rusa. I det här fallet kommer frukten inte att brytas och täckas med bucklor. Förvaringspåsar måste vara rena och torra.

Säckade äpplen kan förvaras på hyllor eller lämnas på golvet. Det rekommenderas inte att förvara dem mot en vägg.

Bild
Bild

Vad kan lagras i närheten?

Många olika frukter och grönsaker lagras vanligtvis i källaren. För att produkterna inte ska försämras med tiden måste äpplen plocka upp rätt "grannar". Det är bäst att förvara frukter i källaren bredvid päron . Detta kommer att gynna alla frukter.

Men tillsammans med potatis, morötter eller rödbetor kommer frukten inte att ligga på länge. Det rekommenderas inte att stapla dem bredvid vitlök eller lök. Detta kommer att ge äpplen en obehaglig smak.

I allmänhet bör frukt inte förvaras bredvid grönsaker i källaren . Det är bäst att stapla olika typer av mat i motsatta delar av rummet. Om du följer dessa enkla tips kommer äpplen i källaren att lagras nästan till våren.

Rekommenderad: