Vici Druvor (30 Bilder): En Beskrivning Av Jungfruens Triangulära Druvor. Kan Jag Klippa Den? Växande Prydnads 3-bladiga Druvor

Innehållsförteckning:

Video: Vici Druvor (30 Bilder): En Beskrivning Av Jungfruens Triangulära Druvor. Kan Jag Klippa Den? Växande Prydnads 3-bladiga Druvor

Video: Vici Druvor (30 Bilder): En Beskrivning Av Jungfruens Triangulära Druvor. Kan Jag Klippa Den? Växande Prydnads 3-bladiga Druvor
Video: paiN vs Vici Gaming, Bucharest Major [Maelstorm, 4ce] 2024, Maj
Vici Druvor (30 Bilder): En Beskrivning Av Jungfruens Triangulära Druvor. Kan Jag Klippa Den? Växande Prydnads 3-bladiga Druvor
Vici Druvor (30 Bilder): En Beskrivning Av Jungfruens Triangulära Druvor. Kan Jag Klippa Den? Växande Prydnads 3-bladiga Druvor
Anonim

Garden liana, känd som Vici -druvan, är en vacker lövfällande klätterväxt med hög dekorativ effekt, stor kraft och god frostbeständighet. Maiden druvor är populära över hela världen. Den odlas i Amerika och Mexiko, Kanada och Europa, Ryssland, Australien, Nya Zeeland.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Den trebladiga vinstockens attraktivitet ligger i dess vackra löv. Maiden druvor blommar med oansenliga små blommor av bleka vitgula toner . Små frukter som mognar i slutet av säsongen är oätliga. Det mest optimala klimatet är tempererat. Tri-spetsig jungfrutruva är en kraftfull trädliknande liana med fluffigt lövverk som täcker ytan på vilken liana växer med en fast matta. En vuxen liana kan nå 10 till 30 meter i längd, även om den under de två första åren växer bara tre meter.

Unga skott är målade i en rödaktig nyans, när de mognar får de en brungrön färg. Till hösten får gröna blad en slående vacker färg: från karminröd till citrongult eller lila nyanser. Arrangemanget av petiolat palmatblad är alternativt.

Från nodal delen bygger liana upp en segt förgrenad mustasch, med hjälp av vilken den fäster på vilken yta som helst, även om den har en negativ lutningsvinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Maiden druvor har många sorter, med hjälp av vilka du kan förvandla alla fula skjul till en mystisk struktur dold av en grön eller flerfärgad gardin . Dess storlek är tillräckligt för att dekorera en byggnad på upp till 8 våningar (om det naturligtvis är ett varmt klimat). Med hjälp av flickaktiga druvor kan trädgårdstomter döljas för nyfikna ögon, buller och damm, en stor massa vinstockar absorberar överflödig fukt. Lövlöven Parthenocissus quinquefolia födde 19 arter av dekorativ murgröna, varav två odlas i Ryssland:

  • jungfru femblad;
  • triangulär (3-blad).
Bild
Bild
Bild
Bild

Kronan av Vici -druvor bildar ett tätt lock genom vilket det är omöjligt att se huvudytan. Efter de första åren börjar vinstockarna ge en stadig ökning med upp till två meter årligen.

De mest populära sorterna:

Don Juan - har ett vackert blad, på hösten är det målat i karmin-skarlet toner;

Bild
Bild

Gul vägg - piskens längd är upp till 14 meter, lövverket målas på hösten i ljusgula toner;

Bild
Bild

STJÄRNADUSCHER - brokig form: på sommaren har lövverket en vitgrön färg, på hösten- rosa-röd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten används i stor utsträckning i stadslandskap i Ukraina, Fjärran Östern, Baltikum, Krasnodar -territoriet etc. I milda klimat och under idealiska förhållanden når lianen ibland 40 meter i längd. Många europeiska slott är sammanflätade med den dekorativa Vici -vinstocken.

Växten är så opretentiös att den kräver nästan ingen särskild vård, särskilt i vuxen ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Maiden -druvornas anspråkslöshet gör att även oerfarna trädgårdsmästare kan odla den . För plantering väljer de de områden som kräver dekorativ täckning, platser för zonering av platsen, väggutrymme, lusthus, terrasser etc. Vici älskar soliga platser, det är där han kommer att visa verklig potential - otrolig dekorativitet och rikedom av vegetativ massa.

För plantering av plantor förbereds hål 50x50 cm i storlek och placerar ett dräneringsskikt längst ner (detta är obligatoriskt). För detta hälls en sandstenblandning, den kan ersättas med fint grus. Den utgrävda jorden blandas med organiskt material (humus, gödsel, kompost), ca 1 liter träaska tillsätts, och detta är tillräckligt. Avståndet mellan plantorna är från 50–70 cm. Plantan planteras på samma sätt som alla andra växter. Det är nödvändigt att täcka roten med jord, komprimera jorden, kasta väl, skugga i en vecka från den brännande solen.

Bild
Bild

Vattning

Vici är en fuktälskande växt, så riklig vattning krävs för det, särskilt i varmt väder . Denna händelse bör genomföras varje vecka för en vuxen rank, medan unga växter måste vattnas ännu oftare, förutom regnperioden, när det redan finns tillräckligt med fukt. Glöm inte ytbevattning vid vattning. Höga vinstockar vattnas helt enkelt från en slang med en splitter - druvorna svarar tacksamt på sådana procedurer.

Bild
Bild

Toppdressing

Växten behöver inte ofta befruktas, den befruktas en gång om året . Organiskt gödningsmedel appliceras efter att vinstocken är täckt med lövverk. Det rekommenderas inte att introducera syntetiska föreningar - flickaktiga druvor reagerar mycket illa på dem.

För toppdressing används kompost, humus, infusion av fågelspillning, träaska eller ett extrakt från det.

Bild
Bild

Beskärning

Sanitär beskärning görs årligen, vilket innebär att det är nödvändigt och möjligt att klippa alla skadade, sjuka och torra skott … Uppförande och formativ beskärning , om kronan behöver bildas, söks en viss form från den, tillväxten är begränsad i en eller annan riktning. Som regel utförs sådana procedurer tidigt på våren eller hösten, innan kallt väder börjar.

Bild
Bild

Vintrar

En vuxen liana vintrar bra i Sibirien utan skydd, men upp till två år är växten ännu inte för stark, och temperaturen sjunker ibland till minus 35 och under. Därför är det bättre att inte riskera det och organisera ett skydd för vintern . Lianen måste sänkas till marken och täckas med mulch eller agrofibre. Om tillväxtkraften är tillräckligt stor och det inte är möjligt att ta bort en 3-meters liana, måste den klippas av.

I mittfältet och söderut växer och utvecklas båda typerna väl - triangulära och fembladiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel på användning i landskapsdesign

Maiden druvor odlas i tomter av alla storlekar och typer. Liana kan odlas i en kruka om det inte finns plats för det, men jag vill verkligen ha detta mirakel i samlingen. Om du använder vinstockens kapacitet för dess avsedda ändamål, är dess användning i landskapsdesign mycket bred:

kosmetisk förklädnad - byggnader som inte finns kvar, fula delar av staketet eller andra byggnader är dekorerade med liana;

Bild
Bild

Vici kan plantera tomt utrymme att ge honom möjlighet att växa som ett lurvigt marktäcke, på vilket barn kommer att leka med nöje, och en sådan gräsmatta kommer att se bra ut på hösten, samtidigt som allt ogräs förskjuts;

Bild
Bild

häck - det är värt att låta vinstocken längs spaljéerna, och ett grönt staket som är ogenomträngligt för nyfikna ögon tillhandahålls för ägaren, dessutom kommer överförda skott med tiden att bli omöjliga för fysisk penetration;

Bild
Bild

om du planterar en växt längs husets väggar kommer byggnaden att se ut om några år vackra europeiska slott , sammanflätad med murgröna (i det här fallet måste du övervaka vinstockens bildning, rengöra fönstret och ventilationsutrymmen);

Bild
Bild

Eftersom rötterna är nära ytan och Vici gör det bra i stora grytor och krukor , det kan odlas i en stadslägenhet på balkongen.

Bild
Bild

Några tips innan du går ombord:

  • om husets väggar är putsade och ägarna har en önskan att dekorera dem med jungfrudruvor, måste man tänka på - det kan allvarligt skada gipsskiktet och värmeisoleringen , så stor är antennens kraft som håller fast vid ytan;
  • bra väggalternativ för dekoration med triangulära druvor - trä, sten, betong;
  • för bältros och skiffer kan växten också utgöra ett hot, så dess massa är tillräckligt stor, särskilt om många rötter planteras - det kan helt enkelt driva igenom dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vici kombineras idealiskt med andra typer av blommande klätterväxter:

  • klättrande rosen ;
  • klematis - berg, prins, klematis;
  • dekorativ kaprifol (hon behöver stöd och Vici kan spela sin roll);
  • kinesiskt citrongräs , klättringsvy över Highlander, Aristolochia, Vingård kortstammad, etc.

Det finns många klättrande vinstockar, men inte alla blommar vackert, så är det någon idé att plantera murgröna och jungfrur druvor tillsammans, för ägaren av platsen att bestämma, eftersom de kommer att skilja sig från varandra först på hösten. Du kan dock tänka dig en kombination av flera typer av vinstockar, till exempel - Vici, murgröna, klätterros, vingård etc.

Alla är dekorativa vid olika tidpunkter under växtsäsongen, så du kan skapa en fantastisk bild av en levande ritning på husets fasad under hela sommaren.

Rekommenderad: