Glaskeramikhällar: Egenskaper Av Glaskeramik I Elektriska Spisar, Fördelar Och Nackdelar Med Ytan. Varför är Glaskeramik Bättre än Härdat Glas?

Innehållsförteckning:

Video: Glaskeramikhällar: Egenskaper Av Glaskeramik I Elektriska Spisar, Fördelar Och Nackdelar Med Ytan. Varför är Glaskeramik Bättre än Härdat Glas?

Video: Glaskeramikhällar: Egenskaper Av Glaskeramik I Elektriska Spisar, Fördelar Och Nackdelar Med Ytan. Varför är Glaskeramik Bättre än Härdat Glas?
Video: Ovente Dual Infrared Ceramic Glass Cooktop Portable Stove Overview & Test 2024, Maj
Glaskeramikhällar: Egenskaper Av Glaskeramik I Elektriska Spisar, Fördelar Och Nackdelar Med Ytan. Varför är Glaskeramik Bättre än Härdat Glas?
Glaskeramikhällar: Egenskaper Av Glaskeramik I Elektriska Spisar, Fördelar Och Nackdelar Med Ytan. Varför är Glaskeramik Bättre än Härdat Glas?
Anonim

Glaskeramikhäll anses vara ett av de bästa och mest populära alternativen. De är av hög kvalitet, tillförlitlighet och hållbarhet. Sedan starten har sådana plattor blivit en seriös konkurrent till elektriska paneler och gradvis trängt bort dem från marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Glaskeramikhällen är en bekväm och modern teknik som låter dig ändra interiören och ge den en touch.

Materialet i denna teknik erhålls genom att smälta glas med hjälp av en speciell teknik, på grund av vilken glaskeramik i sitt utseende starkt liknar glas.

De tekniska egenskaperna hos ett sådant material är emellertid i stort sett olika och till viss del unika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det särdrag hos glaskeramik är dess styrka mot mekanisk påfrestning, liksom motståndskraft mot plötsliga temperaturförändringar. Det är därför sådana spisar kan skryta med sin hållbarhet och deras förmåga att behålla ett attraktivt utseende i många år.

Idag är det ganska svårt att välja en glaskeramikhäll med tanke på antalet modeller på marknaden. Bland dem kan du hitta både konventionella modeller med ett minsta antal tilläggsfunktioner och spishällar som inte är lägre i kostnaden för en bil.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Innan du köper sådana apparater för köket bör du noggrant studera fördelarna och nackdelarna med glaskeramik. Den enorma populariteten hos kokplattor av detta material förklaras av ett antal fördelar, bland vilka följande kan noteras:

  • Effektivare drift av värmeelement . På grund av de unika egenskaperna hos glaskeramik värms de upp och svalnar snabbare än en vanlig spis. Det speciella med detta material är att det leder värme vertikalt, vilket bidrar till snabb uppvärmning av botten på den använda behållaren. Om det behövs kan vatten på en sådan yta kokas på några minuter, vilket förenklar och påskyndar tillagningen. Det har också en positiv effekt på energiförbrukningen.
  • På grund av egenskapen hos glaskeramik värms det snabbt upp , uppvärmningsgraden kan styras optimalt. Tidigare kunde bara gasmodeller skryta med en sådan funktion.
  • Byta uppvärmningsområde , som låter dig styra storleken på den uppvärmda ytan. Med andra ord kan du använda kokkärl med olika diametrar och former, men de kommer fortfarande att värmas upp jämnt från alla sidor.
  • Glaskeramikplattor är ganska lätta att rengöra . Det räcker att använda en fuktig trasa för tvätt. Men det är bättre att vägra användning av slipande produkter, eftersom de kan repa ytan.
  • Brännarens hållbarhet som inte behöver bytas ut konstant.
  • Enkel hantering . De nya keramiska glasmodellerna på marknaden har en praktisk inbyggd pekskärm som förenklar användningen av spisen.
  • Attraktivt utseende . En sådan yta ser mer imponerande och snyggare ut än en vanlig elspis.
  • Ytan på en sådan panel är helt plan . Brännaren kan ändra form och storlek beroende på vilken kokkärl som används.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots det stora antalet fördelar är sådana hällar inte utan vissa nackdelar, bland vilka följande kan särskiljas

  • Det är tillåtet att använda behållare med platt botten . Om det finns vissa inskriptioner eller graveringar på produktens yta, värms sådana rätter ojämnt.
  • Vid tvätt av en sådan yta kan endast speciella kompositioner användas . Vissa rengöringsmedel kan skada panelen allvarligt och göra den oanvändbar.

Vyer

Ett stort antal elektriska spisar med en glaskeramisk panel presenteras på den moderna marknaden. Bland de mest populära är el-, gas- och induktionsmodeller.

Elektrisk

Elektriska spisar sticker ut för sin imponerande funktionalitet. Om tidigare sådana enheter endast användes i rum där det inte fanns någon gastillförsel, är elspisen idag redan ett medvetet val av majoriteten av användarna.

Innan du väljer och installerar sådan utrustning måste du se till att ledningarna i huset eller lägenheten klarar högspänning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Induktion

Induktionshällar är en avancerad enhet som nästan helt har ersatt andra sorter i europeiska länder.

Funktionerna hos sådana modeller är praktiska och hållbarhet, liksom närvaron av avancerade funktioner, de förenklar processen med att använda spisen och matlagningen kraftigt. Dessutom sparar induktionsmodeller energi på grund av att ytan värms upp mycket snabbt och stängs av av sig själv om det inte finns några behållare på panelen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gas

Gasugnar anses vara en av de mest överkomliga för sitt pris. Dessutom är de kända för sin tillförlitlighet och hållbarhet.

Gasugnar kan arbeta under de mest extrema förhållandena, vilket ger snabb uppvärmning av disken.

Tidigare var ytan på de flesta modellerna gjorda av metall, eftersom bara den tål höga temperaturer och effekterna av förbränningsprodukter som släpptes vid förbränning av naturgas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna och deras egenskaper

Det finns ett stort antal modeller på den moderna marknaden som skiljer sig åt i design, funktionalitet, kostnad och andra egenskaper. Bland de mest populära och efterfrågade modellerna idag är följande.

Hansa FCCW53040 - en av de mest populära modellerna, som kan skryta med närvaron av en elektronisk programmerare och gjutjärnsgaller. Den mångsidiga designen gör att hällen kan användas i alla rum: de kan harmoniskt passa in i varje kök.

Bild
Bild

Gorenje EC52CLB - den inbyggda modellen har en elektronisk programmerare med en analog display och härdat glas. Det är tack vare denna funktion som du kan ställa in rätt tillagningstid för rätten och början av vissa lägen. Andra fördelar inkluderar närvaron av en grill och pyrolytisk emalj, som, även efter år, inte förlorar sitt attraktiva utseende. Roterande elektromekaniska omkopplare förenklar användningen av spisen kraftigt. Modellen är också känd för sin avancerade elektroniska timer med spis från funktion.

Bild
Bild

KAISER HC 52010 W Moire - en multifunktionell enhet som har en termocirkulationsfunktion, en infraröd grill och förinställda värmeprogram. Utvecklarna har utrustat denna modell med en ökad volym, som kvalitativt skiljer den från konkurrenterna.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att en glaskeramikhäll helt ska uppfylla sina skyldigheter måste du ta ett ansvarsfullt förhållningssätt till urvalsprocessen.

Brännartyp

Först och främst måste du vara uppmärksam på vilken typ av brännare som är installerad. Det är hon som ger bekvämligheten med att använda spisen, liksom graden av uppvärmning. Bland de mest populära brännaralternativen är följande:

  • Halogen , som kan värmas upp tillräckligt snabbt tack vare den inbyggda lamaen. De är fästa vid spiralen, vilket ger snabb ytuppvärmning. Dessa spiraler kännetecknas av hög effekt, tack vare vilken du snabbt kan värma vatten och perfekt steka kött. Nackdelen med sådana brännare är deras bräcklighet, liksom hög energiförbrukning.
  • Snabba alternativ , som är sämre än halogen när det gäller uppvärmningshastighet, kan de dock skryta med större hållbarhet. Den tätt åtskilda spiralen gör att kokplattan kan värmas upp tillräckligt snabbt och svalna inom ett par sekunder efter att den stängts av.
  • Induktion . Det speciella med sådana brännare är att de bara värmer botten av behållaren som används, men hällen förblir kall. Det bör noteras att kostnaden för sådana spisar är ganska hög. Dessutom måste du köpa specialrätter. I de flesta fall utrustar tillverkaren en sådan spis med brännare med olika kraft.

Beroende och oberoende paneler

Glaskeramikhäll kan vara beroende eller oberoende. Det särdrag hos det förra är att de levereras komplett med ugnen och har en rad kontroller. Men oberoende paneler kan skryta med sina egna styrenheter, vilket gör det möjligt att bättre och mer exakt justera hela ytvärmeprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare funktioner

Moderna glaskeramiska hällar kan ha följande uppsättning extra funktioner:

  • Pekskärm . Det är bäst att föredra en spis som har liknande kontroller. Trots de höga kostnaderna är de mycket enkla att använda, eftersom de gör det möjligt att enkelt ställa in den optimala temperaturen för varje brännare. Dessutom ser en sådan panel väldigt snygg och modern ut.
  • Restvärmeindikatorer - en användbar funktion hos moderna spisar, vilket möjliggör effektivare elanvändning.
  • Programmering . Avancerade matlagningsmodeller kan förprogrammeras för att laga en viss maträtt.
  • Kokkontroll , där spisen självständigt upptäcker när vattnet börjar koka och omedelbart minskar panelens effekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att ju fler funktioner en glaskeramisk panel har, desto dyrare kommer det att kosta.

I urvalsprocessen är det absolut nödvändigt att bestämma vilka funktioner som behövs för att inte betala för mycket för teknik som inte kommer att användas.

Hur man bryr sig?

Den största fördelen med den glaskeramiska panelen är att den inte behöver noggrant underhåll. Det är nödvändigt att följa vissa regler så att avgångsprocessen blir så enkel och obegränsad som möjligt.

De flesta tillverkare av glaskeramik tillverkar också speciella ytrengöringsmedel.

De är inte bara effektiva, utan passar också egenskaperna hos varje modell, vilket helt eliminerar risken för ytskador under rengöring.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byt inte ut sådana produkter mot hushållskemikalier, eftersom de kan skada panelerna . Dessutom bildar rengöringsprodukter från märken en skyddande silikonfilm som förhindrar att olja och annan mat brinner. Ett specialiserat blad ska också användas för rengöring. Det är bättre att vägra användning av plastalternativ, eftersom de inte skiljer sig i motståndskraft mot mekanisk påfrestning, därför är de mindre hållbara.

Rekommenderad: