Skador På Induktionsspisar För Hälsan: är Det Skadligt För Människor? Vilken Effekt Har Kaminer På Hälsan Och Hur är De Farliga?

Innehållsförteckning:

Video: Skador På Induktionsspisar För Hälsan: är Det Skadligt För Människor? Vilken Effekt Har Kaminer På Hälsan Och Hur är De Farliga?

Video: Skador På Induktionsspisar För Hälsan: är Det Skadligt För Människor? Vilken Effekt Har Kaminer På Hälsan Och Hur är De Farliga?
Video: Danger Of Using Induction Cooker - Don't Use Before Watch This Video | Induction Cooker How To Use 2024, April
Skador På Induktionsspisar För Hälsan: är Det Skadligt För Människor? Vilken Effekt Har Kaminer På Hälsan Och Hur är De Farliga?
Skador På Induktionsspisar För Hälsan: är Det Skadligt För Människor? Vilken Effekt Har Kaminer På Hälsan Och Hur är De Farliga?
Anonim

Bland de olika moderna köksapparaterna är induktionshällar mycket populära på grund av deras praktiska och tillförlitlighet. Men det finns en uppfattning att induktionskokare kan skada människokroppen. Är det verkligen så, är effekten av en sådan enhet farlig? Alla svaren väntar redan på dig i vårt specialmaterial.

Funktioner och arbetsprincip

Induktionskokaren blir mer och mer populär för varje år, och moderna hemmafruar är mycket nöjda med sitt arbete. En sådan spis har ett antal fördelar och alternativ, på grund av vilka moderna konsumenter alltmer väljer den. Vad är det som är speciellt med sådana spisar, vad är principen för deras arbete?

Bild
Bild
Bild
Bild

Inuti varje induktionshäll finns det ett speciellt värmeelement - en induktor. Denna viktiga detalj finns under hällbrännarna. Det är denna del som passerar strömmen genom sig själv, vilket i slutändan låter dig skapa ett elektromagnetiskt fält i delar av denna spole. Magnetfältet skapar speciella strömmar som tillåter en mycket hög värmeöverföring. Huvuddragen i denna design är det magnetfältet gör att endast den nedre delen av kokkärlet kan värmas. Ytan runt själva kokkärlet värms inte upp.

Separat är det värt att nämna att induktionsmodeller av spisar endast fungerar med speciella köksredskap.

Det vill säga att alla grytor, kastruller och andra köksredskap måste vara gjorda av en speciallegering. Denna legering kallas ferromagnetisk.

Tack vare denna speciella driftsteknik har induktionskokaren ett antal betydande fördelar, som vi kommer att diskutera mer detaljerat nedan. Men många konsumenter, efter att ha lärt sig om principen på vilken spisens induktionsmodell fungerar, börjar frukta att det kan orsaka betydande hälsoskador. Är det verkligen?

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Är det hälsoskadligt?

Det finns många legender om att en induktionshäll har en mycket negativ effekt på människors hälsa, att mat som lagas på en sådan spis är fylld av hälsorisker. Naturligtvis är de flesta av de befintliga legenderna bara myter som du inte bör uppmärksamma. Till exempel finns det en populär uppfattning att efter tillagning på en induktionshäll förlorar alla grönsaker cirka 80% av sina fördelar. Ingen forskning har gjorts om detta, så detta är bara en hypotes.

Många är också säkra på att kokt kött på en induktionskokare helt förlorar sina fördelaktiga egenskaper, och all mat blir radioaktiv. I själva verket är det bara myter som inte har bekräftats av vetenskapliga fakta och forskning.

Men det finns några nackdelar som är värda att överväga för dem som planerar att förvärva just en sådan modern spis. Isåfall, om köksredskapen som du lagar i den här spisen inte överlappar området på en eller annan brännare helt, kommer strålningen att påverka människokroppen negativt.

Det är viktigt att tänka på att du säkert kan laga mat på ett avstånd av 30 centimeter från själva hällen.

Bild
Bild

Som regel kan en vuxen enkelt hantera detta och inte komma nära hällen medan du lagar mat. Naturligtvis kan svårigheter i detta avseende uppstå hos gravida kvinnor och hos personer med liten storlek. Om dessa enkla regler följs kan det inte entydigt sägas att driften av en induktionsspis påverkar hälsan negativt.

Om du inte följer sådana enkla regler kan strålningen som avges under induktionskokarens funktion skada nervsystemet .… Regelbunden och frekvent felaktig användning av enheten kan leda till frekvent huvudvärk, sömnlöshet och trötthet.

Det är värt att nämna separat att personer med pacemaker inte rekommenderas att hålla sig nära induktionskokaren. De elektromagnetiska strömmar som uppstår under drift av utrustning kan påverka driften av en implanterad pacemaker.

Av denna anledning, laga mat med största försiktighet och undvik att komma för nära hällen. Avståndet ska vara minst en halv meter. Denna rekommendation gäller inte bara spisar av denna typ, utan även arbete med en dator eller andra elektriska apparater .… Under alla omständigheter bör du skydda dig själv och rådfråga din läkare om eventuella skadliga effekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Vi har redan pratat om de möjliga skadliga effekterna av induktionsmodeller av spisar på människors hälsa. Naturligtvis, vid korrekt installation av själva kaminen, om alla driftsrekommendationer följs och med rätt val av rätter, kommer dessa spisalternativ inte att kunna orsaka allvarlig hälsoskada. Dessutom, som alla apparater, har dessa spisar sina fördelar, som är värda att nämnas separat.

En av de främsta fördelarna med induktionshällar är att tillagningen startar direkt. Det vill säga, så snart du slår på kokplattan och placerar disken på den, börjar tillagningen. Naturligtvis är fördelen i detta fall uppenbar, eftersom det sparar tid och energi … Dessutom är det värt att nämna att induktionshällar är mycket mer ekonomiska jämfört med en konventionell elektrisk spis. Och detta är ytterligare ett viktigt plus för dessa modeller.

En annan egenskap hos kaminen är dess praktiska, bekvämlighet och säkerhet. Till exempel, så snart du tar bort grytan från hällen slutar kokplattan att fungera … Det är mycket praktiskt och bekvämt, speciellt för glömska hemmafruar. Var inte rädd om du plötsligt tappar din gaffel eller sked på hällen. Om sådana föremål värms upp direkt på andra spisar och deras borttagning kan leda till brännskador, ska du inte vara rädd för detta med en induktionsspis. Faktum är att små föremål, vars diameter är mindre än 20 centimeter, inte värms upp när de kommer upp i kokzonen.

Ett annat plus är det ingenting brinner på ytan på en sådan spis , vilket underlättar underhållet av hällen. Du kan rengöra ytan direkt efter tillagningen utan att vara rädd för att bli bränd.

Dessutom har moderna modeller många alternativ, tack vare vilka du kan laga mat snabbt, ekonomiskt och gott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan man minska skadan?

Så av allt ovanstående kan vi dra slutsatsen att en liten men ändå skada på en induktionsspis kan orsaka människors hälsa.

Vi har några användbara tips för att hjälpa dig att avsevärt minska skadorna från dessa spisar

  • Till att börja med, utan att misslyckas läs instruktionerna mycket noga som följer med varje spis. Försumma inte alla de regler som anges i instruktionerna, eftersom det hjälper dig att skydda dig själv och din hälsa.
  • Använd endast specialredskap för matlagning .… Det är viktigt att ta hänsyn till brännarens storlek och kokkärlets storlek. Välj grytor och kastruller på ett sådant sätt att deras botten matchar brännarens diameter.
  • Laga inte mat på kanten av kokplattan, lägg rätterna i mitten så minimerar du ugnens skadliga effekter under drift.
  • Under matlagningen använd skedar med lång handtag och spatlar för att undvika att komma för nära hällen … Det är dock viktigt att komma ihåg att det är bäst att använda trä- eller silikonapparater, snarare än metallapparater.

Rekommenderad: