Hur Använder Jag En Lasernivå? Hur Fungerar Man Korrekt? Justera Och Kontrollera Nivån Före Justeringen

Innehållsförteckning:

Video: Hur Använder Jag En Lasernivå? Hur Fungerar Man Korrekt? Justera Och Kontrollera Nivån Före Justeringen

Video: Hur Använder Jag En Lasernivå? Hur Fungerar Man Korrekt? Justera Och Kontrollera Nivån Före Justeringen
Video: Laser Level Basics | How To use a laser level 2024, Maj
Hur Använder Jag En Lasernivå? Hur Fungerar Man Korrekt? Justera Och Kontrollera Nivån Före Justeringen
Hur Använder Jag En Lasernivå? Hur Fungerar Man Korrekt? Justera Och Kontrollera Nivån Före Justeringen
Anonim

Tiderna då endast professionella byggare och reparatörer kunde ge hög noggrannhet under reparationsarbetet är sedan länge borta. För närvarande kan detta göras oberoende med ett unikt verktyg - en nivå som kan ersätta en linjal, penna och nivå. Det finns dock vissa nyanser som måste beaktas för att kunna använda verktyget korrekt och produktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

I denna artikel hänvisar ett nivåinstrument till en lasernivå. Att använda nivån korrekt är ganska enkelt - du behöver bara följa några enkla riktlinjer.

Först och främst är det nödvändigt att förse enheten med el. Detta kan vanligtvis göras med batterier, mindre ofta med ett laddningsbart batteri. Normalt räcker batterierna i 8-10 timmars kontinuerlig användning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig punkt är att köpa skyddsglasögon i förväg, eftersom laserstrålar påverkar en persons ögon negativt. I vissa modellvarianter kan de inkluderas i själva enheten.

Det är också nödvändigt att bli av med damm på enheten då och då. För att undvika skador rekommenderas att du bara bär instrumentet i de speciella påsarna som vanligtvis följer med.

Vissa modeller (mestadels dyra och den senaste generationen) är utrustade med en självnivellerande funktion, även kallad justering.

En viktig punkt när du använder enheten är att fixa den på ett stativ ., som är ansluten till enheten med en speciell skruvanslutning. Om det visar sig att de gängade anslutningarna inte matchar måste du köpa en så kallad adapter.

Bild
Bild

Ta till arbetsställning

Processen för att få instrumentet att fungera är en av de viktigaste när du använder nivån - mätningens noggrannhet beror på den. Nedan följer några viktiga rekommendationer som hjälper dig att ställa in din nivå.

  1. Det bör inte finnas några hinder mellan ytan på vilken laserstrålen projiceras och själva nivån, annars reflekteras strålarna från olika ytor, vilket leder till felaktiga resultat under drift.
  2. Det är också nödvändigt att välja det optimala värdet för avståndet, vilket kan ses i instruktionerna som bifogas instrumentet. Det är uppenbart att enhetens närhet till ytan direkt beror på felet: ju närmare enheten är, desto mindre blir felet. Men i varje fall väljs avståndet individuellt. Det är också värt att notera denna punkt: ju dyrare modell av enheten, desto vanligare har den en lägre felnivå.
  3. Det är bäst att använda ett stativ när du ställer in nivån. Om inte, bör nivån endast placeras på en plan yta. Enheten kan också installeras på vägg eller tak.
  4. Man måste komma ihåg att enheten måste vara väl fixerad. Under arbetet får den inte flyttas någonstans.
  5. Enheten måste vara i linje med horisonten innan den används. För att göra detta kan du använda en funktion som "automatisk inriktning". I detta fall kommer enheten att signalera närvaron av störningar. Det är värt att komma ihåg att instrumentet bara känner igen felaktigheter i inställningen mindre än 15 grader. Med en större förvrängning måste du själv korrigera nivån.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa modeller är också utrustade med en bubbelnivå. Om en person installerar enheten på asfalterad mark är det nödvändigt att inte bara fixa den utan också att gräva benen i marken.

Förresten, det är när man arbetar i luften att det är nödvändigt att noggrant övervaka enhetens inriktning, eftersom det senare kan påverka processen att slå av planet eller utjämna olika väggar.

Det rekommenderas inte att arbeta med nivån i närvaro av barn eller husdjur

Naturligtvis är det viktigaste av allt ovanstående att sätta upp instrumentet stadigt och jämna ut med ett stativ.

Bild
Bild

Inställning av lasernivå

Om enheten redan har installerats enligt instruktionerna, börja inte arbeta direkt - du måste vänta lite. Kontrollera nivån för noggrannhet innan arbetet påbörjas . För det första verifieringssteget (noggrannhet för laserns lutning av planet) måste du placera enheten på ett avstånd av 5 m från väggen.

Nu måste du markera med en penna på ytan där strålen berör väggen. Vrid nivån varje gång 90 grader, du måste också markera topp- och bottenpunkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om avståndet mellan dem är mindre än 6 mm är enheten korrekt konfigurerad.

Det andra steget är att kontrollera den vertikala vinkelns noggrannhet . Det är nödvändigt att fixa en lod med en sladd 2,5 m lång på samma yta. Därefter måste du rikta nivåstrålen mot den. Om laserstrålens avböjning är mindre än 3 mm, kan enheten anses vara korrekt inställd.

Varje sådan enhet har vanligtvis sin egen lista med funktioner. Den viktigaste av de senare är installationen av två strömmar: horisontellt och vertikalt. Ibland kan de slås på samtidigt.

Bild
Bild

Andra funktioner inkluderar 90-graders vinkel, X-lutning, Y-lutning, line-off-läge och andra lägen.

Arbetsteknik

Vanligtvis kommer inte ens en nybörjare att vara svår att behärska tekniken att arbeta med en sådan enhet. Trots att den detaljerade arbetstekniken bara kan läsas i instruktionerna som bifogas verktyget, är det värt att gå igenom huvudpunkterna.

Arbetstekniken kan delas in i två huvudfaser

  1. Det är nödvändigt att bestämma med vilket plan (funktion) du måste arbeta. När du har slagit på enheten och ställt in gränssnittet till rätt alternativ måste du gå till nästa steg.
  2. Det är nödvändigt att justera eller kontrollera den redan justerade enheten. Då kan du börja jobba.
Bild
Bild

Extra alternativ

Standardmodeller är inte alltid utrustade med ytterligare alternativ. Men de är utrustade med professionella verktyg. Kompletterande alternativ är en rad alternativ, som kommer att diskuteras nedan.

  1. En laser som kan rotera 360 grader.
  2. Optisk syn. Denna funktion av nivån gör det möjligt att spåra laserns räckvidd i nästan 100 m.
  3. Järnväg. Hjälper till att rita flera parallella linjer på samma avstånd.
  4. Laserstrålemottagare. Ökar strålens räckvidd. Det ersätts ibland av en reflekterande platta, som har samma effekt.

Förresten, under arbetets gång används nivån inte bara av team av byggare och reparatörer, utan också av specialister som lägger olika kommunikationer.

Bild
Bild

Avslutningsvis vill jag notera det faktum att de flesta modeller av en sådan enhet kan vara dyra. Enligt konsumentrecensioner betalar priset sig dock med en högkvalitativ och snabb reparation samt sparad tid.

Rekommenderad: