Hur Man Förökar Krusbär? 23 Foton Reproduktion På Våren Genom Att Dela Busken Och På Hösten Med Frön. Vegetativ Förökning Genom Skiktning, Andra Metoder

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Förökar Krusbär? 23 Foton Reproduktion På Våren Genom Att Dela Busken Och På Hösten Med Frön. Vegetativ Förökning Genom Skiktning, Andra Metoder

Video: Hur Man Förökar Krusbär? 23 Foton Reproduktion På Våren Genom Att Dela Busken Och På Hösten Med Frön. Vegetativ Förökning Genom Skiktning, Andra Metoder
Video: Så får du Stor Bärskörd utan att vattna och gödsla bärbuskar! Odla Vinbär och krusbär! 2024, April
Hur Man Förökar Krusbär? 23 Foton Reproduktion På Våren Genom Att Dela Busken Och På Hösten Med Frön. Vegetativ Förökning Genom Skiktning, Andra Metoder
Hur Man Förökar Krusbär? 23 Foton Reproduktion På Våren Genom Att Dela Busken Och På Hösten Med Frön. Vegetativ Förökning Genom Skiktning, Andra Metoder
Anonim

Krusbär är en krävande buske som kan växa och utvecklas i många klimatzoner i Ryssland. Den är älskad för sina läckra stora bär med en söt och sur uppfriskande smak. Krusbär är utsökt som en oberoende dessert, i form av sylt, kompottar och ibland såser till kött.

Bild
Bild

En av de positiva egenskaperna hos denna växt är dess enkla reproduktion . Det finns ett antal metoder för att skapa nya buskar från gamla. Planteringsmaterial erhålls genom sticklingar, delning och skiktning. Hur och vid vilken tidpunkt att föröka krusbär med olika metoder - vi kommer att överväga vidare.

Tidpunkt

För uppfödning av krusbär är både vår och höst lämpliga. Detta beror till stor del på den valda metoden.

Skott från busken tas i början av våren . Operationen kan mycket väl vara tidsinställd för att sammanfalla med nästa beskärning. Det viktigaste är att vara i tid tills växten börjar fasen med intensiv vegetation. Om de vegetativa knopparna har förvandlats till gröna "kottar" eller har öppnat sig helt, går tiden förlorad. De ska bara svälla lite.

Bild
Bild

De planteras också tillräckligt tidigt. Det är nödvändigt att vänta tills jorden har tinat helt på 8-10 centimeters djup, det är tillräckligt . I zoner med milda klimatförhållanden sker detta vanligtvis i mitten av april eller början av maj. Det finns också beprövade folkmärken som kan praktiseras som en ledtråd - öppna blad på björkar eller maskrosor som har börjat blomma.

Gröna sticklingar planteras i marken under hela juni, brunkött - i mitten av oktober . Det är inte nödvändigt att skörda plantor i förväg i det första alternativet.

Du kan klippa dem på avstigningsdagen eller 1-2 dagar före det.

Bild
Bild

Buskens delning kan göras både på våren och på hösten . Det viktigaste är att dess delar hinner anpassa sig till en ny plats. Därför, för varma södra regioner, är tiden från slutet av augusti till början av oktober ganska lämplig. På de ställena brukar vintern komma enligt kalendern, vilket innebär att du kan vara något säker på att det är minst 2 månader kvar innan det första kalla vädret. För att dela busken på hösten måste du verkligen vänta på att bladen ska falla. Efter att ha fallit i en "vintersömn" kommer krusbär att genomgå operationen inte så smärtsamt.

Bild
Bild

På våren är krusbärsbuskar uppdelade i zoner med milda klimatförhållanden . Under sommaren kommer de att kunna anpassa sig till sin nya livsmiljö och ordentligt förbereda sig för vintern. I det här alternativet måste du vara i tid innan njurarna börjar svälla. Inte riktigt "väckt" buske svarar på operationen mycket mindre smärtsamt.

Bild
Bild

Förökning genom sticklingar

En enda buske, oavsett hur produktiv den är, kan inte förse en stor familj med bär. Du behöver inte gå till trädgårdscentret för att få några fler. Det finns ett antal metoder för uppfödning av buskar, och även en nybörjare amatörträdgårdsmästare kan utföra alla nödvändiga operationer.

Grön

Metoden som leder till önskat resultat för rotbildning och bärväxt utförs under andra halvan av juni. Den första plantan är unga tillväxter som bildas i år, som har 5 knoppar. Proceduren utförs i befintlig ordning:

  1. sticklingar skärs i 7-12 cm vardera;
  2. behandlas med ämnen som stimulerar tillväxt;
  3. planteras i en blandning som innehåller torv, jord och sand;
  4. efter rotbildning planteras de på en säng i en liten vinkel så att 2 knoppar är fria på ytan;
  5. jorden runt den planterade processen komprimeras, fuktas och mulas.
Bild
Bild

För att buskens reproduktion ska ge önskat resultat är det nödvändigt att säkerställa konstant bevattning och odling av sängarna . För att påskynda bildandet av skott är det nödvändigt att regelbundet mata dem med näringsrika gödningsmedel: ammoniumnitrat, kaliumsalt, fosfatkalk. I en andel av 40 × 20 × 30 gram per 10 liter vatten kommer en utmärkt toppdressing ut, vilket bidrar till tillväxten av goda ettåriga plantor.

Uppmärksamhet! Man måste komma ihåg att odling av krusbär med gröna sticklingar inte är lämplig för alla sorter.

Bild
Bild

Lignified

Höst är en gynnsam tid för odling av krusbär med lignifierade sticklingar. Den idealiska tiden är mitten av oktober, då det fortfarande inte finns någon extrem kyla. Det görs på detta sätt.

  • Sticklingar 15-25 cm långa skärs från en vuxen buske.
  • De skärs uppifrån och ner på ett avstånd av 2 cm från den nedre njuren.
  • Skölj i kaliumpermanganat eller annan bakteriedödande lösning för desinfektion, tvätta av kompositionen och linda den i en trasa eller lägg den i en påse. Under den kalla årstiden förvaras de på en sval, mörk plats.
  • I februari rotas skärningen genom att den läggs i vatten och täcks med en påse.
  • När de första rötterna och bladen dyker upp tas paketet bort och stjälken planteras i en specialberedd blandning och förseglas runt stammen. Hål görs i burken för att förhindra rotförfall från överflödig fukt under vattning.
Bild
Bild

En ny skott planteras i öppen mark i slutet av april . För en framgångsrik tillväxt av krusbärsuppfödning med hjälp av sticklingar på hösten är det användbart och nödvändigt. Fröplantor anpassar sig snabbt till klimatförhållanden, klarar lätt temperatursvängningar, med de negativa effekterna av instabilt väder.

Bild
Bild

Vår . Om tiden har gått hade du inte tid att reproducera busken på hösten, du kan genomföra proceduren på våren. I början av mars är den perfekta tiden att få saker gjorda. Operationsschema:

  • skär sticklingarna och lägg dem i kylskåpet i 2-3 dagar för att anpassa sig till säsongens olika temperaturparametrar;
  • förbered det skurna materialet för plantering - denna händelse utförs på samma sätt som förökningen av krusbär på hösten, exklusive plantering i en behållare med jord;
  • plantera de färdiga sticklingarna i öppen mark.
Bild
Bild

Det förberedande arbetet kommer att ta en viss tid, under vilket rätt väder kommer att regera för att plantera sticklingar.

Uppmärksamhet! Det måste komma ihåg att klippa av skotten på våren bör göras i tid, tills plantans intensiva flöde av saft börjar och knopparna sväller.

Bild
Bild

Sommar . En bra effekt ges av sticklingar vid denna tidpunkt. För proceduren för förökning av buskar med gröna sticklingar på sommaren är juni eller början av juli den optimala tiden. Detta kräver:

  • skär en 50 centimeter skott från busken;
  • ta bort bladen från den och behåll de två översta;
  • plantera den på ett bördigt, väl upplyst område, i fuktig jord med en liten lutning;
  • täck skotten med burkar för att bilda växthusförhållanden.
Bild
Bild

För att odla buskar med sticklingar, fortsatte hett väder utan några särskilda svårigheter, det är nödvändigt att förhindra överdriven uppvärmning, då och då öppna burkarna för att ventilera kulturen.

Skotten övervintrar under ett varmt skydd av torkade löv eller trasor . De transplanteras till en permanent plats på våren.

Kombinerad

Kombinerade sticklingar är de mest korrekta. Samtidigt ger sticklingar av krusbärsstam de bästa resultaten. Fröplantor rotar sig snabbt och rotar sig väl på en permanent plats.

Den kombinerade metoden innebär användning av planteringsmaterial som erhållits från en brunkörd årlig del som inte är mer än 3 cm lång och ett grönt skott i år.

Busken börjar föröka sig med den kombinerade metoden i maj och under hela växtsäsongen. Det finns 3 typer av kombinerat planteringsmaterial.

  1. Med en häl . Den erhålls genom att plocka en grön skärning så att en bit av en lignifierad gren bevaras i dess nedre del.
  2. Skaft med en krycka . Den gröna skotten klipps med ett fragment av förra årets gren så att snittet löper längs den gamla skottet.
  3. Med stativ . Klipp av grenarna som var över från förra året på ett sådant sätt att de gröna och liknade skotten ligger ortogonalt mot varandra.
Bild
Bild

Klara plantor blötläggs i 24 timmar i en tillväxtstimulator. Sedan planteras de, vilket fördjupar det lignifierade segmentet och den gröna skotten med 2-3 cm.

Marken runt plantorna är tampad och täckt med mulch och vattnas sedan med varmt vatten.

Hur sprids med skikt?

Ett pålitligt sätt att odla krusbär genom lager har tre typer, som alla har sin egen teknik.

Horisontell

Detta görs i oktober. Om det är omöjligt att genomföra processen på hösten kan du överföra den till tidig vår innan knoppbildning, med välfuktad jord. Proceduren utförs enligt en strikt algoritm:

  1. en 5- eller 6-årig buske väljs;
  2. unga grenar som ligger på nära avstånd till jorden är avskurna;
  3. årliga steg skärs av med en tredjedel;
  4. grenarna böjs till jorden och placeras i de spår som gjorts i förväg;
  5. fixerad med specialkrokar;
  6. strös med jord, bevattnas och täckt med mulch.
Bild
Bild

Efter arbetet måste de ogräs och befruktas hela tiden . Efter en tid börjar knopparna på de tilldelade grenarna växa och bilda vertikala processer. Det viktigaste att komma ihåg är att när de skott som har brutit igenom når 8-10 centimeter i längd, kommer de att behöva behöva kullning, vilket bör upprepas inom 2 veckor.

Tillförlitligt rotade skott på hösten måste separeras från basen, grävas och skärs i segment i proportion till antalet sticklingar som har rotat sig . Växtdelar för odling och plantera i öppen mark på våren. Metoden kräver viss ansträngning och noggrant arbete.

Förresten är den mest lämplig för europeiska växtarter.

Bild
Bild

Vertikal

Vid föryngring av buskar praktiseras metoden för vertikal skiktning. Busken på våren under aktiv tillväxt måste grävas in med ett tunt lager jord.

Vi bevattnar och sprinklar grenarna generöst . Till hösten kommer många unga kvistar att bildas, som skärs av och transplanteras till en ny plats för utveckling av unga buskar.

Bild
Bild

Arcuate

Bildandet av rötter i bågformade processer sker ofta utan mänskligt ingripande. Vissa sorter, som berör marken, slår rot på egen hand. Sådan reproduktion genom buskskiktning är möjlig på sommaren . Processen kommer att bli mer framgångsrik om du hjälper busken. Det är nödvändigt att hitta de delar som har fallit till jorden, gräva ett hål under dem, fixa i den en del av grenen som vilar på denna plats och kasta jorden med ruttnad gödsel.

Bild
Bild

På hösten kan du gräva ur sticklingar som har rotat sig . Den är redo att planteras i öppen mark. Svaga groddar kommer över. De skickas för odling, och på våren planteras de i en personlig tomt.

Hur man planterar genom att dela en buske?

Denna metod praktiseras när det är nödvändigt att ändra platsen för krusbärens tillväxt. Växtens grenar, som bildar sig, slår rot nära busken . De förvandlas till planteringsmaterial.

För att skapa förutsättningar för normal reproduktion av krusbär genom denna metod är det nödvändigt på senhösten, när vegetationens livsprocess fryser, eller tidigt på våren, när knoppbildning inte spåras, gräva upp en buske, dela den,välj starkare segment med rötter och plantera dem i lös befruktad jord.

Bild
Bild

andra metoder

Ympa

Ibland används buskförökning genom ympning. De ympade buskarna producerar ofta vilda ungdomar. Med ett framgångsrikt vaccinationsresultat kan en yngre generation med förbättrade egenskaper uppfostras. Krusbär ympas vanligtvis på antingen guld- eller röda vinbärsplantor.

  1. Vinbärsplantor som odlas genom sticklingar planteras i krukor i slutet av sommarsäsongen. De är kvar i källaren för vintern.
  2. I mars förs de in i ett växthus och ympas med en copulationsteknik, som består i att ansluta ett kilformat snitt på en scion med en konformad klyfta på en grundstam och fixa den med mjuk materia.
  3. På krusbärscion föds skott, som bryts av för att få en tät krona. Skott visas också på vinbärsbeståndet, som bör tas bort.
  4. De ympade plantorna planteras i en jord mättad med gödningsmedel.
Bild
Bild

Frön

Denna metod används för att uppnå nya typer av bär. Den har en specifik sekvens:

  • fröna tas bort från de omogna bruna frukterna;
  • strö med råsand och lägg i en låda;
  • begravd i ett hål för vintern;
  • på våren sår de i ett växthus, strö en säng med ett tunt lager torv;
  • utseendet på de första bladen innebär att växten är redo för transplantation till trädgården.
Bild
Bild

På sommaren tar de omsorg om den framtida bärkulturen: de bevattnar, gödslar och lossar ofta marken. På hösten planteras buskarna som har rest sig från frön på en permanent plats.

Bild
Bild

Till sist

Valet av en specifik metod för uppfödning av krusbär beror på många förhållanden- åldern på busken från vilken materialet för plantering tas, närvaron av unga 1- eller 2-åriga skott på det, det erforderliga antalet framtida plantor.

Hur som helst måste "donator" -växten vara helt frisk, utan de minsta symtomen på skador av patogena svampar, mikroorganismer, virus och skadedjur.

Rekommenderad: