Hur Beskärs Svarta Vinbär På Hösten? Korrekt Höstbeskärning, Scheman För Nybörjare. Ta Hand Om Buskar Efter Beskärning. Behöver Jag Trimma?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Beskärs Svarta Vinbär På Hösten? Korrekt Höstbeskärning, Scheman För Nybörjare. Ta Hand Om Buskar Efter Beskärning. Behöver Jag Trimma?

Video: Hur Beskärs Svarta Vinbär På Hösten? Korrekt Höstbeskärning, Scheman För Nybörjare. Ta Hand Om Buskar Efter Beskärning. Behöver Jag Trimma?
Video: How to Prune Your Blackcurrants For High Yields 2024, Maj
Hur Beskärs Svarta Vinbär På Hösten? Korrekt Höstbeskärning, Scheman För Nybörjare. Ta Hand Om Buskar Efter Beskärning. Behöver Jag Trimma?
Hur Beskärs Svarta Vinbär På Hösten? Korrekt Höstbeskärning, Scheman För Nybörjare. Ta Hand Om Buskar Efter Beskärning. Behöver Jag Trimma?
Anonim

När du förbereder vinbärsbuskar för övervintring är det viktigt att klippa av dem i tid. Korrekt förkortning har stor effekt på grödorna.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Hösten är den bästa tiden för beskärning av vinbärsbuskar . Under denna period är plantans fruktprocess redan slut. Alla löv faller från det, så trädgårdsmästaren kan tydligt se alla grenar som måste tas bort.

Bild
Bild

Tidig beskärning av vinbärsbuskar hjälper:

  • ytterligare stimulera tillväxten av starka unga skott;
  • bilda en snygg buske som är mycket lätt att ta hand om;
  • bli av med skadedjur, samt skydda växten från olika sjukdomar.

Det rekommenderas att rengöra både unga buskar och vuxna växter från onödiga grenar. Det kommer bara att gynna dem.

Bild
Bild

Tidpunkt

För att inte skada anläggningen är det mycket viktigt att ta hänsyn till tidpunkten för alla procedurer. Erfarna trädgårdsmästare noterar att busken är redo för beskärning direkt efter att bladen faller.

Vid beskärning av vinbär är det viktigt att ta hänsyn till klimatets särdrag i den valda regionen . Så i Sibirien, där vintrarna är mycket kalla, är det nödvändigt att förkorta skotten från mitten av september. I Moskva -regionen börjar de förbereda vinbär för frost i slutet av oktober, i de södra delarna av landet - i november.

Bild
Bild

Många amatörträdgårdsmästare föredrar att klippa växter och bilda buskar enligt månkalendern: det rekommenderas att trimma vinbär före nymånen.

Det är mycket viktigt att hinna klippa buskarna före den första frosten. I det här fallet kommer plantorna att vara riktigt redo för vintern.

Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

För att beskära svarta vinbär på hösten använder trädgårdsmästare vanligtvis en liten uppsättning trädgårdsredskap

  1. Beskärare . Den är idealisk för att ta bort grenar som inte är för tjocka. Det är ganska enkelt att arbeta med det. En bra beskärare ska vara mycket skarp. I det här fallet kommer det inte att skada växtens bark.
  2. Trädgårdskniv . Detta verktyg kan användas för att trimma tunna vinbärskvistar. Det låter dig noggrant skära av onödiga skott. Men för att göra allt rätt måste en person ha erfarenhet av detta verktyg.
  3. Bågfil . Detta verktyg används för att ta bort tjockare grenar. De skär skotten vid roten. Motorsågen ska inte vara för stor. I det här fallet kommer det att vara bekvämt att arbeta med det.
  4. Lopper . Detta verktyg rekommenderas för arbete med täta och gamla buskar. Det har mycket att göra med beskärningssax. Skillnaden är att den har något längre handtag.
  5. Borstklippare . Detta verktyg kan användas för att arbeta med buskar i olika former och storlekar. Den kan användas för att ta bort grenar av vilken tjocklek som helst.
Bild
Bild

Trädgårdsmästaren behöver också en kratta och trädgårdshandskar för att rengöra området efter beskärning av busken. Alla instrument rekommenderas att desinficeras före användning.

Bild
Bild

Beskärning av olika buskar

Innan du beskär busken måste du förbereda platsen för arbete. För detta måste området rensas helt från fallna löv, liksom ogräs. Det är särskilt viktigt att göra detta om buskarna var sjuka på sommaren eller attackerades av insekter.

Efter det kan du börja bilda en buske. I processen måste du ta hänsyn till plantans ålder.

Ung

Innan du beskär en ung vinbärsbuske måste den inspekteras. Alla svaga och tunna skott måste tas bort . I detta skede behöver du inte lämna mer än fyra grenar. Resten av skotten skärs vid roten. Snittet ska vara rakt.

De återstående stammarna trimmas också noggrant . En buske som är väl förberedd för vintern bör uteslutande bestå av träiga stjälkar. I det här fallet kommer han att kunna överleva vintern utan problem.

Bild
Bild

Vuxen

Buskar vid 3-4 års ålder är också ganska lätta att trimma . I detta skede fortsätter de att bildas. För närvarande är det mycket viktigt att helt ta bort all rottillväxt. Detta görs så att busken inte växer mycket. Unga skott skärs vanligtvis direkt vid rötterna med en skarp beskärare.

När du har blivit av med överväxten kan du börja ta bort svaga grenar . Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt skotten som ligger precis inuti busken.

Ändarna på grenarna måste också beskäras. Detta görs för att växten ska utvecklas väl och bära frukt.

Bild
Bild

En vuxen buske är vanligtvis sfärisk.

Gammal försummad

Buskens höstberedning för vintern tar lite längre tid. Växter i detta skede består av ett stort antal grenar, så de måste gallras väl. Buskbeskärningssystemet består av tre steg.

  1. Det första steget är att ta bort alla trasiga, torra och sjukdoms- eller skadedjurskadade grenar. De skärs vid roten.
  2. Därefter måste du bli av med de skott som stör utvecklingen av nya grenar. Detta görs enklast med en tappa.
  3. Efter det måste du ta bort grenarna som inte bar frukt under hela säsongen. Detta hjälper till att föryngra växten.
Bild
Bild

Efter beskärning av buskarna måste alla grenar, liksom fallna löv, tas bort och brännas omedelbart . Om detta inte är möjligt måste växtligheten tas bort utanför platsen.

Bild
Bild

Funktioner för beskärning av buskar av olika sorter

Separat är det värt att prata om beskärning av olika sorter av vinbär.

Altai

Det säregna med dessa växter är att bären visas på mitten eller övre delen av stammen, så de behöver inte klippas. Vid beskärning av sådana buskar tas endast torra och gamla grenar bort . Alla andra skott lämnas intakta. Detta görs för att inte skada de unga vinbären.

Bild
Bild

Växer snabbt

På sådana buskar bildas ett stort antal skott årligen. De visas vanligtvis i rotzonen. För att buskarna ska utvecklas väl och bära frukt måste de tas bort helt . Unga skott skärs vid roten.

Bild
Bild

Passiv vinbär

Sådana sorter är inte särskilt populära nu. De växer för långsamt, vilket inte passar många trädgårdsmästare . Du måste trimma sådana växter noggrant. Det är nödvändigt att bara ta bort gamla och torra grenar, liksom toppar. I detta fall kommer unga skott att få fler näringsämnen.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Det är viktigt för nybörjare att lära sig hur man sköter buskarna ordentligt efter att de har beskurits. Denna process består av flera huvudfaser.

  1. Skärbearbetning . Denna process hjälper till att skydda växter från infektionssjukdomar. Innan grenarna bearbetas är det viktigt att vänta tills saften börjar komma ut ur snittet. Vidare bör en liten mängd trädgårdslack appliceras på dessa områden.
  2. Toppdressing . Efter beskärning av växten måste jorden bredvid den grävas väl. Vidare är det också nödvändigt att införa högkvalitativt gödningsmedel i det. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder fosfor-kaliumgödselmedel. Om du matar buskarna med dem, kommer de bättre att motstå frost och också bära frukt väl. För att inte skada växtens rötter måste jorden vattnas väl innan den göds. För detta används minst 10 liter vatten. Vattna plantorna noggrant. Fukten måste absorberas helt i jorden.
  3. Behandling mot skadedjur och sjukdomar . För att inte vara rädd för olika sjukdomar och insekter försöker trädgårdsmästare att behandla buskarna med skyddande medel på hösten. Denna procedur måste utföras i torrt och lugnt väder. Detta kan bara göras efter skörd.
  4. Förbereder sig för vintern . I processen med att förbereda en plats för kallt väder är det viktigt att ta hänsyn till det lokala klimatets särdrag. Om vintrarna i regionen vanligtvis är frostiga och snölösa, rekommenderas att täcka buskarna med ett lager sågspån eller grangrenar. I andra fall bör buskarna inte isoleras. Det räcker med att snyggt knyta alla skotten med ett starkt rep. Detta görs för att snön inte ska bryta av plantans grenar med tiden. Det finns ingen anledning att böja plantorna till marken.

Korrekt vård av vinbär har stor effekt på buskarnas skick. Beskärning vid rätt tidpunkt kan avsevärt öka livslängden för unga växter.

Rekommenderad: