Vit Vinbär (27 Bilder): De Bästa Sorterna. Beskärning På Hösten Och Våren. Plantering, Vård Och Förökning Av Sticklingar

Innehållsförteckning:

Video: Vit Vinbär (27 Bilder): De Bästa Sorterna. Beskärning På Hösten Och Våren. Plantering, Vård Och Förökning Av Sticklingar

Video: Vit Vinbär (27 Bilder): De Bästa Sorterna. Beskärning På Hösten Och Våren. Plantering, Vård Och Förökning Av Sticklingar
Video: Beskär och ta sticklingar av svarta vinbär 2024, Maj
Vit Vinbär (27 Bilder): De Bästa Sorterna. Beskärning På Hösten Och Våren. Plantering, Vård Och Förökning Av Sticklingar
Vit Vinbär (27 Bilder): De Bästa Sorterna. Beskärning På Hösten Och Våren. Plantering, Vård Och Förökning Av Sticklingar
Anonim

Vit vinbär är ett hälsosamt och gott bär. Frukterna av växten används i stor utsträckning i matlagning, ger sofistikering och unikhet till rätter. Bär är rika på vitaminer, sockerarter, organiska syror, pektiner. De har väldigt lite askorbinsyra, men mycket kalium och järn, som stärker det kardiovaskulära systemet, förbättrar blodcirkulationen.

Vinbär kan ges till barn, eftersom bären är färglösa, därför är de inte allergener. Förutom bär används buskens gröna blad. De tillsätts vid saltning av grönsaker, te tillagas av färska och torkade blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Vita vinbär är en unik grupp av röda vinbärssorter. Detta är en artificiellt uppfödd sort som tillhör krusbärsfamiljen . Denna fleråriga buske med gröna snidade löv i form av tre plattor och ett kraftfullt rotsystem, beroende på förhållanden, kan växa upp till 2,5 m i höjd och bredd.

Blomningen sker i maj. Små blommor med ljusgula eller grönaktiga kronblad, samlade i tofsar. Bären mognar från juni till juli . De är genomskinliga vita i färgen med en knappt märkbar gul eller gräddfärg, rund i formen, med en diameter på 5 till 10 mm, samlade i kluster. Efter mognaden kan bären hänga på busken länge utan att smula. Vita bär är inte lika ömma som svarta, så de stannar på busken längre, tills den första frosten.

Buskar med mogna vita kluster ser mycket bra ut i trädgården. Bären är i perfekt harmoni med grönt bladverk. Växten bär frukt varje säsong … Du kan skörda en hög avkastning genom att plantera bara några buskar. Vita vinbär har en underbar sötsyrlig smak. Den fasta, saftiga frukten skördas vanligtvis på sommaren.

Hela bärklasar kan användas omedelbart eller hållas färska i kylskåpet eller frysta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Inte en enda trädgårdstomt är komplett utan vinbärsbuskar, mestadels svarta och röda bär. Vita vinbär är mindre vanliga än svarta eller röda, så det finns inte så många sorter, men det finns ett val.

  • Uralsky - anses vara den bästa sorten av vita vinbär. Sorten var mycket uppskattad av smakarna. Det är resistent mot sjukdomar och frost, dessutom ger det en bra skörd. Vinbär med utmärkt smak, innehåller få frön inuti. Denna sort har en rik vitaminkomposition, vilket gör den till en hälsosam matprodukt.
  • " White Fairy " - avser de tidiga sorterna av vita vinbär. Det är mycket populärt på grund av sitt låga kaloriinnehåll, utsökta frukter och anspråkslöshet. Diamantbär lagras länge och tolererar långsiktig transport bra.
  • " Dessert" betyg Är ett stort, saftigt bär med en krämig gul färg. Det rotar sig väl i hela Ryssland, frostbeständigt och inte mottagligt för svampsjukdomar.
  • " Bayana " - sorten uppträdde som ett resultat av korsningen av två sorter: "Rote shpetlese" och "Red Lake". Detta är en sen sort, vars frukter växer upp till tre gram i vikt, innehåller en stor mängd pektiner. Buntknippen är långa, täta, hänger ner.
  • " Belyana " - en känd sort. Bären är medelstora, alla mognar tillsammans på en gång. De har en tunn hud, så de lagras inte på länge, sorten är utmärkt för färsk konsumtion och ämnen. Busken är inte kräsen när det gäller jordens sammansättning, den växer både i skuggan och i solen.
  • " Smolyaninovskaya " - växer bra i de centrala regionerna. Busken utvecklas snabbt, men är benägen att tjockna, den behöver definitivt beskäras. Börjar bära frukt tidigt. De transparenta runda vita bären har en uppfriskande sötsyrlig smak.
  • " Versailles vit " - denna gamla sort av vita vinbär har sitt ursprung i Frankrike. Bildar äggstockar tidigt, men är känslig för kallt väder. Bären är ljusa gräddfärg, transparenta. Det smakar surt, men väldigt saftigt.
  • " Grädde " - mycket hög avkastning. Frukterna är stora, krämiga. Busken är resistent mot sjukdomar.

Valet av sort beror på klimatförhållandena och trädgårdsmästarens preferenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Vita vinbärsbuskar kan odlas i alla regioner. De bär lätt frukt i alla klimat och i alla områden . Växten är väldigt opretentiös , bär frukt oavsett värme eller regn. Det viktigaste i odlingen är att välja och plantera rätt plantor.

Dags att gå ombord

Den bästa tiden för plantering i marken är höst: i september eller början av oktober . Buskar som växer i en behållare planteras på hösten och våren. Det är nödvändigt att transplantera vinbär till en ny plats på senhösten eller tidig vår. Gamla buskar tolererar inte att transplantera bra, så det är bättre att inte röra vid dem. Unga buskar kommer perfekt att slå rot på en ny plats, de kan transplanteras.

Först måste du förbereda området där busken kommer att växa, gräva upp marken, applicera nödvändigt gödningsmedel. Gräva upp en buske genom att ta bort gamla torkade och trasiga grenar. Överför vinbär med en jordklump till ett nytt hål, gräva i, vattna rikligt.

Bild
Bild

Urval av plantor

Plantan väljs med ett välutvecklat rotsystem. Den ska ha upp till 5 trädrötter upp till 25 centimeter långa. Rötterna måste vara levande, inte torra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsplats

En väl upplyst plats väljs för plantering. Busken ska få mycket värme och ljus, då blir frukterna söta. Växten måste skyddas från vinden … Därför planteras busken ofta längs staketet eller nära husets väggar. Alla växter tål inte att ligga i anslutning till andra planteringar. Vissa kämpar för mat, medan andra har vanliga skadedjur och sjukdomar. När du planterar vita vinbär i öppen mark är det nödvändigt att ta hänsyn till kompatibiliteten mellan olika typer av växter med vinbär.

Det är bättre att inte plantera buskar med stora fruktträd . De har ett utvecklat rotsystem, och det kanske inte finns tillräckligt med vatten för vinbär, dessutom gillar vinbär inte skugga, men den stora kronan av träd skapar det.

Vinbär kan planteras med calendula, lök, vitlök, jordgubbar, kaprifol, hassel. Några av dessa växter avger stark lukt och stöter bort skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordberedning

I förväg, några dagar före plantering, måste du gräva upp området, ta bort ogräs, du kan lägga till kompost eller humus. Marken är att föredra bördig, fuktig, lätt sur eller neutral. Om jorden är sur måste kalk tillsättas. Var noga med att tillsätta gödselmedel, superfosfat eller träaska, blanda noggrant.

Bild
Bild

Landningsplan

Ett hål för vita vinbär måste grävas 35-45 centimeter djupt. Vid plantering, räta ut rotsystemet genom att ta bort ruttna eller torkade rötter. Plantera plantorna på ett avstånd av minst en meter från varandra, i en vinkel på 45 grader, 40 centimeter djup. Fyll hålet med jord, lämna inga tomrum, komprimera jorden, vattna med en liten mängd vatten. Täck med jorden ovanpå när vattnet absorberas.

Bild
Bild

Vård

Alla växter behöver vård, vita vinbär är inget undantag.

Vattning

Vita vinbär älskar fukt, men stagnation av vatten i jorden är oacceptabelt. Vid vattning behöver jorden inte översvämmas kraftigt med vatten. Det är nödvändigt att vattna buskarna från juni, flera gånger i veckan. En bra tid att vattna är morgon och kväll. Om busken inte har tillräckligt med fukt blir bären små och smaklösa. En 10 liters hink räcker till en buske. Det är bättre att vattna i speciellt grävda hål nära rotsystemet. Detta kommer att vara effektiv vattning av växten, särskilt under växtsäsongen.

För att förhindra att en skorpa bildas lossas jorden en gång var 2-3: e vecka.

Bild
Bild

Toppdressing

Toppdressing av bärbuskar kan utföras på våren eller hösten när grödan skördas . Kväveföreningar eller annat gödningsmedel appliceras på våt mark. En välmatad växt garanterar en bra bärskörd. Lossning av jorden utförs mellan buskarna till ett djup av 6-8 centimeter. Buskarna behandlas med kopparsulfat eller Bordeaux -vätska. Bearbetningen utförs både på våren och hösten. Det är nödvändigt att ta hand om vinbärsbuskar under hela året. Planteringsvård består av att följa enkla regler för jordbruksteknik.

Bild
Bild

Beskärning

Det är bättre att börja ta hand om buskarna i mars . Täck rotsystemet för att behålla fukt i marken. I april saneras plantor. Klipp ut frostbitna, sjuka, trasiga grenar och skott.

Om du inte skär busken växer den dåligt .… Eftersom växten lägger mycket energi på utvecklingen av rotsystemet, och det inte längre finns någon styrka på de ovanjordiska skotten, utvecklas därför inte skotten fullt ut. Buskarna är missbildade och ger dåliga grödor.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

För att de vita vinbärsbuskarna ska kunna övervintra säkert och ge en bra skörd nästa sommar måste de vara förberedda för det kalla vädret .… Efter att bladen faller och saften slutar röra sig skärs buskarna av. Ta bort skadade, torra, gamla grenar som inte bär frukt. Beskärning bör utföras vid jordens grund. Efter omskärelse är det absolut nödvändigt att behandla de klippta platserna med trädgårdshöjd för att skydda mot sjukdomar och skadedjur. Lämna så många unga skott som du behöver för nästa år. Mulching av jorden utförs på buskens stammar. Torv, kompost eller humus kan användas som mulch.

Kvistarna är böjda till marken, förstärkta och täckta. Tidpunkten och metoderna för att förbereda vinbär för vintern bestäms av klimatet och väderförhållandena i regionen där området där busken växer ligger. Eftersom klimatet i vårt stora land är olika är metoderna och tiderna för förberedelser för vintern olika. Om vintern är kall, kan avtäckta vinbärsbuskar frysa ut. Då blir det färre knoppar och äggstockar - detta leder till minskad avkastning. I kallare områden måste växten täckas noggrant. Buskarna är kalltåliga växter, men det är fortfarande nödvändigt att skydda vinbär från kylan. Det finns många sätt att skydda dina planteringar från kalla temperaturer.

Burlap, gamla kläder eller andra naturmaterial är lämpliga för att täcka grenar. Grenarna samlas ihop, lindade med ett skyddande lager, medan de inte kan dras ihop ordentligt - i en hård vind kan de gå sönder.

Du kan köpa modernt material i specialaffärer, till exempel polymervävnader, de andas och temperaturen inuti sjunker inte särskilt lågt eller snurras. Dessa material kan användas flera gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Reproduktion av vinbär är ett enkelt och samtidigt ansvarsfullt arbete. Det är nödvändigt att förbereda trädgårdsredskap och gödningsmedel för det i förväg. Vita vinbär kan förökas på två sätt.

Horisontella böjningar

Detta är det enklaste sättet att föda upp, det kräver inga extra kostnader . Om allt görs korrekt kommer grenarna definitivt att slå rot. Först måste du förbereda marken. För att göra detta, under busken, utan att skada rötterna, bildas fåror med ett djup av cirka 10 centimeter. De hälsosammaste och starkaste grenarna böjs in i fårorna. Med hjälp av häftklamrar eller tjock tråd fixeras grenarna i marken. Topparna är klämda, täckta med fuktig jord.

Dessutom kan böjarna förstärkas uppifrån med en belastning, det kommer att pressa ner växten och grenarna kommer inte att glida ut ur furen. Efter att skikten har härdat och bildar rötter separeras de från huvudbusken med beskärningsaxar.

Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar är en vanlig metod för förökning av vinbär . På så sätt kan många plantor erhållas på kort tid. Växter förökas på våren, när knoppar dyker upp på buskarna. Från en frisk buske, bäst av allt från de nedre grenarna, skärs sticklingar 25-30 centimeter långa, med en sektion på mer än 1 centimeter.

Sticklingar planteras i fuktad beredd jord så att 2-3 knoppar finns kvar på ytan och 3-4 i marken. Därefter befruktas jorden med organiskt material och se till att jorden inte torkar ut. Sticklingar kan omedelbart planteras i marken, de kan förberedas i förväg och planteras senare. För att behålla fukt doppas de i paraffin. I denna form kan skärningen förvaras länge på en sval plats.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vita vinbär är mottagliga för olika sjukdomar. Under sommarsäsongen är det nödvändigt att ofta inspektera växten för att upptäcka tecken på sjukdomen i tid, för att vidta åtgärder. Om behandlingen inte påbörjas i tid kan växten dö och sjukdomen sprider sig till andra planteringar. Sjukdomar är indelade i svamp och virus.

Svampsjukdomar uppstår på sommaren

  • Små fläckar av röd och brun färg visas på bladen … Mitt på denna plats bildas en tuberositet och börjar fånga hela plantans blad. Bladen torkar gradvis och faller av. Denna sjukdom kallas antraknos.
  • Cercosporosis … Här finns bruna fläckar med en ljus mitt, längs fläckens kant finns en mörk duk. Plack visas på båda sidor, bladen torkar och faller av.
  • Mjöldagg Det finns två typer: amerikansk och europeisk. Sjukdomen påverkar löv, bär och skott. Hon känns igen av en grå beläggning som gradvis mörknar. Sjukdomen påverkar buskarna starkt. Svampen kan överleva vintern på fallna löv, och på våren bosätta sig på andra plantor. Sporer bärs av vind och insekter.
  • Rost händer:

    • pelar - - små grå fläckar med brun kant;
    • bägare Är en koloni av orange prickar på vinbärsblad.
  • Septoria (vit fläck) - många ljusa fläckar med brun kant.
  • Grå röta - påverkar löv och bark, ser ut som bruna fläckar.
  • Nektrisk torkning - utseendet på orange prickar på buskens grenar. Sjukdomen är farlig eftersom den stoppar tillväxten av skott och orsakar deras död.
Bild
Bild
Bild
Bild

Svampsjukdomar är mycket lömska, sporer sprider sig snabbt och tål allvarlig kyla mycket ihållande. Därför är det nödvändigt att behandla omedelbart, som de första tecknen märkte . Svampsjukdomar måste behandlas med Bordeaux -vätska. Spraya buskar och mark bör vara på våren och hösten. På våren - när det inte finns några blommor ännu, och på hösten - när skörden skördas.

En virussjukdom - terry - ser ut som oregelbundna blad och blomställningar . Blomställningarna torkar upp utan att det bildas bär. Denna sjukdom kan gå obemärkt förbi, insekter kan överföra viruset till angränsande planteringar. Det är svårt att bekämpa virus; vid första tecknet är det bättre att gräva upp busken och bränna den. På denna plats rekommenderas det inte att plantera vinbär.

Det är nödvändigt att följa alla vårdregler, utföra förebyggande åtgärder i tid, och då kommer sjukdomarna inte att orsaka stor skada. Irreparabel skada på vita vinbär kan orsakas inte bara av sjukdomar, utan också av farliga skadedjur. De är bärare av många sjukdomar. För att lyckas hantera dem måste du beräkna dem exakt.

I naturen finns det ett ganska stort antal insekter som infekterar växter. Många av dem är sällsynta.

Bild
Bild

Tänk på de mest kända skadedjur

  • Bladlus … En liten men aggressiv gul eller grön insekt, cirka 6 millimeter stor. Det finns många typer, alla är farliga. Ägg som läggs på sommaren vilar på kvistar, med ankomsten av varma dagar kryper larverna ut. De är för frossare, kluster underifrån på bladet och livnär sig på plantans saft. Som ett resultat visas rödbruna knölar, bladen krullar, torkar ut. Bladlöss förökar sig snabbt och orsakar stor skada på växten. Bladlöss är lätta att upptäcka. Innan blomningen är det nödvändigt att behandla buskarna med kemikalier "Aktara", "Fufanon", "Vofatox" och andra.
  • Glasstillverkare - en liten fjäril med genomskinliga vingar, lägger ägg i trasiga och vridna grenar. Det är svårt att bli av med detta, eftersom det inte syns inuti grenarna och larverna äter busken. Det första året av denna skadedjur kan inte ses. Med tiden kommer du att märka att bladen har blivit små och bären är små. Eftersom larven är inne i växten är det omöjligt att ta bort den med kemikalier. Det är nödvändigt att ta bort skadade grenar.
  • Njurkvalster - det farligaste och mest utbredda skadedjuret. Det ser ut som en liten vit mask. Det sätter sig i njurarna och förökar sig direkt. På kort tid kan det förstöra många vinbärsbuskar. Du kan märka det om du uppmärksammar njuren - den ökar i storlek och blir som ett litet kålhuvud. Det mest effektiva botemedlet är att skålla njurarna med kokande vatten.
  • Spindelkvalster - skadar vinbärsblad och blommor. En tunn väv är ett karakteristiskt tecken på att detta skadedjur ser ut. Det är lätt att märka det, eftersom fästingen trasslar ihop löv, klungor, kvistar med sina spindelväv. Du kan bli av med det på ett enkelt sätt - det är bra att vattna busken med vatten. Om detta inte hjälper bör kemikalier användas.
  • Njurmalen är en fjäril . Fjärilen i sig orsakar inte skada, larverna är skadliga, som kommer ut ur deras kokonger i det ögonblick som vinbärsknopparna öppnas. Larver är gröna, upp till 1 centimeter långa. Om busken ser ut efter en frostbränning, har den angripits av larverna i en njurmal. Alla buskar måste sprutas med kemiska lösningar innan knoppen går sönder.
  • Vinbär gall midge - larverna av en liten mygg som parasiterar på vinbärsblad. De gör rörelser i gröna skott och blad, varefter de torkar upp och går sönder. De bekämpar också detta skadedjur med kemikalier.

Rekommenderad: