Bordben (65 Bilder): Smidda, Snidade Och Förkromade Modeller För Glasmöbler, Justerbara Och Vikbara Mönster Från Ikea Och Andra Tillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Bordben (65 Bilder): Smidda, Snidade Och Förkromade Modeller För Glasmöbler, Justerbara Och Vikbara Mönster Från Ikea Och Andra Tillverkare

Video: Bordben (65 Bilder): Smidda, Snidade Och Förkromade Modeller För Glasmöbler, Justerbara Och Vikbara Mönster Från Ikea Och Andra Tillverkare
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Bordben (65 Bilder): Smidda, Snidade Och Förkromade Modeller För Glasmöbler, Justerbara Och Vikbara Mönster Från Ikea Och Andra Tillverkare
Bordben (65 Bilder): Smidda, Snidade Och Förkromade Modeller För Glasmöbler, Justerbara Och Vikbara Mönster Från Ikea Och Andra Tillverkare
Anonim

Det är svårt att föreställa sig vissa föremål utan några av dess delar. Så benen är en oumbärlig egenskap hos bordet. Det kan finnas flera eller en av dem. De kan förvåna fantasin med sin form, men deras huvudsakliga uppgift är att fungera som ett stöd och ge stabilitet.

Typer och material

I de vanligaste varianterna kan tabellen vara:

  • På fyra ben - detta alternativ anses vara det mest traditionella och hållbara.
  • På tre stöd det kan finnas både stora föremål och små dekorativa. Mer lämplig för runda och fyrkantiga bord.
  • Med två stöd - en mer modern version, som visuellt gör produkten mer graciös, och i middagsmodellen kan du placera dina ben mer bekvämt.
  • Ett stöd Ger nödvändig stabilitet när den hålls till rätt dimensioner. Ett sådant ben stör inte de som sitter och låter dig ta emot fler människor och spara utrymme.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om kriteriet för separation är materialet, kan sådana typer särskiljas.

Metallisk

Vanligtvis används aluminium, rostfritt stål, stål, krom, järn. Järn och aluminium är de mest demokratiska.

Ytan på sådana ben kan vara:

  • glänsande (förnicklad eller förkromad);
  • matt;
  • tonad (för koppar, brons, mässing, guld, eftersom användningen av själva metaller är irrationell);
  • målad emalj.

Stålstöd är oftast tillverkade av formade rör. I det här fallet kan du till och med göra dem själv genom att installera pluggar i ändarna. När du väljer mellan gjutna eller smidda produkter väljer du de senare eftersom de är de mest hållbara. De gjutna är dock lättare och billigare.

Använd specialgummi eller plast för att bevara golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Trä - ett klassiskt alternativ som alltid ser status ut. För deras tillverkning används en stång med en bredd på minst 5 cm. Deras största nackdel är behovet av speciell bearbetning så att de inte deformeras under påverkan av fukt eller höga temperaturer och deras höga kostnad.

De mest demokratiska modellerna är ek, tall, ask, valnöt, bok, björk. De dyraste är från solid mahogny och wenge. Ekoläder kan användas för täta passningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Plast - på grund av fuktbeständighet kan de användas för toalettbord i badrummet eller till och med utomhus. Var särskilt uppmärksam på tjockleken på plasten, eftersom tunna stöd är mindre pålitliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkad av MDF

Detta material har blivit populärt på grund av dess prisvärdhet och egenskaper. Plast och film kan användas för beläggning. Tack vare olika färger och texturer som imiterar naturmaterial kan den passa alla stilistiska trender.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glas

Glas, även härdat glas, används oftare i stöd för låga modeller. Den kan vara transparent, spegelblank, matt eller färgad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En sten

Stenmodeller av ben, även om de tål en tung belastning och är hållbara, har en betydande nackdel - mycket vikt. De är mer lämpliga för stationära (till exempel utomhus) bordsmodeller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stöden är sällan gjorda av samma material som bänkskivan. Tvärtom ser kontrast i vissa fall mer imponerande ut - till exempel transparent glas på smidda metallben.

Design egenskaper

På den moderna marknaden för alla typer av bord och bord kan du se en mängd olika material, mönster och former på benen.

Enligt deras funktionalitet är alla ben indelade i:

  • vanlig - utan att ändra höjden;
  • växer (med höjdjustering, utrustad med både konventionella skruvmekanismer och mer komplex teleskopisk eller glidande teleskop).
Bild
Bild
Bild
Bild

En funktion hos vissa bordsmodeller är:

  • hopfällbar;
  • skruva av (avtagbara) ben.

Sådana hopfällbara och hopfällbara modeller låter dig ge produkten ett kompakt utseende och enkelt flytta dem genom alla dörröppningar och transportera till en annan plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Små föremål kan inkludera hjul (enkelriktade eller svängbara). Det är mycket viktigt att de är utrustade med lås för att reglera rörelser och ge stabilitet.

Det finns flera sätt att fästa benen, det beror naturligtvis på bordstypen och dess tjocklek:

  • med hjälp av lådor som förbinder benen och bordsskivan;
  • montering av hårdvara (i vissa fall måste du borra hål i benen, i andra - i bordsskivan);
  • det enklaste sättet är ett skruvben med skruvfäste;
  • när det gäller metallprodukter - fästelement kan vara en del av benen;
  • i vissa modeller är underrede och bordsskiva en enda enhet;
  • i fällbara bord är en av stöden en vägg, så hållarna kommer att vara lämpliga;
  • för ben som ändrar sin lutningsvinkel krävs fästen med svängningsmekanism.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I transformerbara bord (ökning av ytarean genom att förlänga ett extra plan) kan endast fyra ben eller ett, men ett brett och mycket stabilt stöd, fungera som stöd, eftersom detta hotar att välta hela strukturen.

I fällbara modeller av boktabellen fungerar vikstöd och en piedestal i mitten som stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

I icke-konvertibla bord kan benen vara vad du vill.

Skrivbord med lådor har sina egna krav. En eller flera lådor kan vara ett stöd. Eftersom bordet i detta fall utför lagringsfunktionen - krävs stabila stöd i form av fyra ben eller sidoställ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bordet inte är tillräckligt högt kan benen förlängas genom att fästa plast-, metall- eller träkuddar på dem. Denna tillägg bör matcha utseendet på bordet.

Former och storlekar

Enligt formkriteriet utmärks stöd:

  • fyrkant;
  • runda;
  • rektangulär;
  • polygonal;
  • pyramidalt;
  • hetero;
  • böjd;
  • lockig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De kan fungera som möbeldekoration och vara:

  • glänsande eller matt;
  • slät eller gängad;
  • med överliggande element.

Benen är indelade i höjd och är:

  • bar (100 cm och mer);
  • standard (72 cm);
  • magasin (från 10 till 45 cm).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ett bord med fyra ben är de lägsta standardtvärsnittsparametrarna:

  • för kvadrat (45 x 45 mm);
  • för rektangulär (60 x 45 mm);
  • för runda (50 mm).

Mått för färre stöd måste beräknas individuellt. Dessutom kan tjockleken över hela höjden variera. Till exempel - avsmalnande mot mitten och vidga mot botten.

Och baserna kan vara geometriska eller någon annan godtycklig form. Samtidigt används ofta kors med tre, fyra eller fem balkar som bas för stödet för runda modeller för stabilitet.

Ändamål

Bord och bord är en integrerad del av alla rum. De finns på vårdcentraler och banker. En armé av kontorsarbetare tillbringar sin arbetsdag bakom dem. Deras tillförlitlighet och bekvämlighet bör komma först, och det beror direkt på stöden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om lägenheter och hus, kan de hittas i nästan alla rum.

I vardagsrummet du kan se vackra kaffe- eller soffbord som fungerar som ställ för en fjärrkontroll, tidskrifter, vaser och andra små saker eller utrustning. I detta fall kan underramen vara ganska låg, utrustad med hjul och fungera som ett annat element i rummets inredning.

I matsalen benen håller bordsskivan som används för att äta, bland kraven på dem finns därför inte bara estetik, utan också praktiska. Deras antal, form och hur de kommer att se ut beror på bänkskivans storlek och modell.

Bild
Bild
Bild
Bild

I kvinnors sovrum eller omklädningsrum de stöder bordet med spegeln och bör vara lämpliga för inredningen. Dessutom lagrar sådana möbelobjekt mycket vårdprodukter, kosmetika, frisyranordningar, så detta måste beaktas vid val av material.

Obligatoriskt attribut skåp eller kontor är ett skriv- eller datorbord. Supports kan vara lådor eller andra sektioner för förvaring av kontorsmaterial och dokument.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till bordet i barnrummet särskilda krav gäller. Om barnet är litet är det nödvändigt att komma ihåg om säkerheten för material, fästelement och glidmekanismer. När det gäller en student som tillbringar mycket tid vid bordet, är det mest rimligt att använda växande modeller.

Kom ihåg att allt material måste ha lämpliga certifikat, så välj pålitliga tillverkare (till exempel Ikea).

Bild
Bild

Designlösningar

Om du har valt en speciell stil för att inreda ett rum måste interiören och alla möbler (även deras minsta detaljer) motsvara den.

Klassisk stilriktning barock är synonymt med lyx. Därför bör alla detaljer i möblerna skapa en "palats" -stämning. Naturmaterial är välkomna, såsom naturligt trä, förgyllning, målning, invecklade snidade och frästa element, balustrar. Alla element bör vara massiva, så denna stil är mer lämplig för rymliga rum.

Bild
Bild
  • Riktning rokoko - lämplig för älskare av klassisk stil som bor i små lägenheter. En egenskap hos denna stil är mångfalden av invecklat svängda snidade detaljer, naturliga färger (wenge, valnöt, beige, vit) och material.
  • möbel i gotisk stil - en mängd råsten och trä, dekorerad med smidda metallelement.

Moderna bordsben är inte lika massiva, tunga och imponerande, men lika effektiva.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Minimalism - en modern trend. Antar skarpa linjer, materialens enhetlighet och fasta färger. Ett slående exempel är stöden som är en fortsättning på bordsskivan.
  • Fusion stil kombinerar ovanliga saker. Detta gäller inte bara färgschemat, utan också den ursprungliga kombinationen av texturer och proportioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Högteknologisk - en stil som kombinerar ljusa kontrasterande färger, blanka blanka ytor med praktiska material som används - plast, MDF och metall.
  • Loftstil så populärt numera uttrycks i användningen av råvaror. Färgschemat är strikt, det innehåller två eller tre nyanser.
  • Shabby chic kombinerar klassiska former och moderna material. Det främsta kännetecknet är skapandet av en åldrande effekt i idén om skav, flis och sprickor. Pastellfärger används: ljusgrön, rosa, beige, blå. Blommönster och bilder i antikens anda är välkomna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Om du väljer vissa ben för bordet kan du styras av praktiska eller estetiska.

Glasmodeller är i täten bland de mest efterfrågade modellerna. De kan vara med genomskinligt glas, i vilket fall speciell uppmärksamhet bör ägnas åt benens form, eftersom de kommer att vara tydligt synliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bordsskivan i härdat glas kan transformeras, i så fall krävs fyra stöd. De transformerande benen kan göra ett matbord till ett soffbord.

Vikbara modeller är efterfrågade bland älskare av resor till en picknick eller till landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassiska ihållande former, texturer och färger i modern design är alltid på modet.

Rekommenderad: