Helbildskamera (38 Bilder): SLR, Budget Och Dyra Kameror. Vad är Helbild? Betyg Av De Bästa Modellerna

Innehållsförteckning:

Video: Helbildskamera (38 Bilder): SLR, Budget Och Dyra Kameror. Vad är Helbild? Betyg Av De Bästa Modellerna

Video: Helbildskamera (38 Bilder): SLR, Budget Och Dyra Kameror. Vad är Helbild? Betyg Av De Bästa Modellerna
Video: Hur man ska välja rätt slags kamera - Elgiganten förklarar 2024, Mars
Helbildskamera (38 Bilder): SLR, Budget Och Dyra Kameror. Vad är Helbild? Betyg Av De Bästa Modellerna
Helbildskamera (38 Bilder): SLR, Budget Och Dyra Kameror. Vad är Helbild? Betyg Av De Bästa Modellerna
Anonim

Fototeknikens värld är stor och varierad. Och det är naturligt att många vill lära känna honom bättre redan från början. Bland annat är det värt att ta reda på huvuddragen i fullformatskameror.

Vad det är?

Alla som är intresserade av fotografering har hört talas om fullformatskameror minst en gång. Ett antal entusiaster (både proffs och amatörer) lämnar fina recensioner om dem. För att förstå vad fullformat betyder måste du vara uppmärksam på principen för bildförvärv . I en digitalkamera fångar sensorn ljus från det att slutaren öppnas tills den slutligen stängs. Före den digitala eran användes en separat, förexponerad ram som en "sensor".

Bild
Bild

Ramstorleken i båda fallen är inte så lätt att styra . - den matchar exakt storleken på den fotokänsliga delen av kameran. Traditionellt anses en hel bild som en 35 mm bild, eftersom detta var det vanligaste filmformatet. Skaparna av digital teknik kopierade helt enkelt denna storlek. Men sedan, för att spara på matriser, började deras dimensioner minska.

Än idag är det väldigt dyrt att göra ett fotokänsligt element i full storlek, och tillverkare skryter ofta med denna utrustning på sina modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den uppenbara fördelen med en fullformatskamera är den ökade detaljen. Eftersom mer ljus kommer in i den stora matrisen ökar också bildens klarhet . Det råder ingen tvekan om att även relativt små detaljer kommer att ritas väl. Sökarens storlek ökar också, vilket förenklar och påskyndar fotografens handlingar. Samma omständighet gör det möjligt att öka bildens upplösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa tillverkare, i stället för att lägga till ytterligare ljuskänsliga punkter, ökar storleken på redan använda pixlar . Denna tekniska lösning ökar matrisens ljuskänslighet. Därför blir bilderna ljusare i samma belysning. Men den större pixelstorleken garanterar också betydande skärpning.

Avsaknaden av "zoom" -effekt och den ringa manifestationen av digitalt brus vittnar också om fullformatskameror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer de sig från partial-frame?

Men för att få en bättre förståelse av sådana modeller är det nödvändigt att studera skillnaden mellan helformat och delbildskamera. I motsats till vad många tror är inte fullformat alltid bättre . Detta är utan tvekan en användbar sak, men det avslöjar sina fördelar bara i skickliga händer. Ett stort format har ett större potentiellt dynamiskt omfång. Dubbel ljuskapacitet hjälper till att förbättra signal-brus-förhållandet med 2 gånger.

Bild
Bild

Om ISO-värdena är desamma gör fullformatssensorn mindre ljud . Om ISO är lägre blir det mycket svårare för även erfarna fotografer och experter att märka skillnaden. Och när du använder en bas-ISO på 100 är den enda verkliga fördelen med en hel bildruta förmågan att mer effektivt sträcka skuggor vid efterbehandling. Dessutom kan bara modeller som släpps samtidigt och på en mer eller mindre liknande elementbas jämföras direkt.

Tekniska framsteg påverkar också kameror som inte är fullformat, vars moderna design kan vara bättre än äldre enheter med stora ramar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skott med enorma ISO -värden kan verkligen bara intressera sanna proffs som vet hur och varför de ska ta dem . Men vanliga människor kommer sannolikt inte att kunna avgöra skillnaden i ett eller två dynamiska steg. Därför ska du inte vara rädd för att köpa en delbildskamera - den lever nästan alltid upp till förväntningarna. När det gäller skärpedjupet är effekten av ramens storlek på den bara indirekt. Storleken på membranet måste också beaktas.

Bild
Bild

Helformatskameror är något bättre på att skilja huvudmotivet från bakgrunden med otillräckligt skärpedjup . Ett sådant behov uppstår vid fotografering av porträtt. Men allt förändras när du behöver göra en ram med samma skärpa upp till horisonten. Därför är det mer korrekt att använda kameror av grödor i liggande bilder. Under strikt lika förhållanden är deras ökade verkliga skärpa ganska attraktiv.

Det är också värt att överväga valet av objektiv för fullformatskameror är mycket stort … Många framstående tillverkare levererar dem. Men det är mycket svårare att utrusta kameror med delvis ram med ett bra objektiv. Det handlar inte bara om ett mindre sortiment, utan också om mycket mer komplexa allmänna principer. Det räcker med att säga att många amatörfotografer är förvirrade av beräkningen av motsvarande brännvidd. Dessutom är helbildsmodeller större och tyngre än de mindre versionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Om det ändå är bestämt att använda exakt kameror med helbild, måste du vara uppmärksam på SLR -modeller. En speciell spegel är placerad bakom linsen. Installationsvinkeln är alltid 45 grader . Spegelns roll är inte bara att se, utan också att få optimalt fokus.

Det är från det som en del av ljusflödet omdirigeras till fokuseringssensorerna.

Bild
Bild

När spegelelementet stiger hörs ett karakteristiskt ljud . Vibrationer kan förekomma i det här fallet, men det påverkar inte bildkvaliteten. Problemet är att vid höga skjuthastigheter är spegeln under betydande påfrestning. Men kostnaden för en DSLR är mer lönsam än kostnaden för många spegelfria modeller. Designen har fungerat mycket bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att kompakta helformatskameror finns också … Sådana modeller finns i Sony -sortimentet. Men Leica Q är fortfarande ett bra exempel. Sådana enheter fungerar bra i professionella händer. Kompaktheten stör inte att uppnå en anständig bildkvalitet och utrusta enheterna med högkvalitativ "fyllning". Naturligtvis finns det också fullformatskameror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Budget

Listan över de billigaste fullformatskamerorna öppnas förtjänstfullt Canon EOS 6D … Upplösningen når 20,2 megapixlar. En optisk sökare av hög kvalitet tillhandahålls. Det är möjligt att spela in video i 1080p -kvalitet. Det finns ett 5FPS burst -alternativ. Alternativt kan du överväga Nikon D610 … Denna billiga kamera har en upplösning på 24,3 megapixlar. Som med den tidigare versionen används en optisk sökare. Burstkvaliteten höjs upp till 6 FPS. En styvt fixerad skärm med en diagonal på 2 tum är installerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utan tvekan är de användbara egenskaperna hos denna modell närvaron av en dubbel plats för SD -kort och en ökad skyddsnivå mot fukt. Men samtidigt är det värt att påpeka omöjligheten att arbeta med trådlösa protokoll (det tillhandahålls helt enkelt inte). Men det finns ett alternativ för tyst fotografering med en hastighet av 3 bilder per sekund. 39 baspunkter infördes i det automatiska fokuseringssystemet. Som ett resultat visade sig enheten vara ganska prisvärd och dessutom värdig ur teknisk synvinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mellanprissegment

Den förväntade representanten för de bästa fullformatskamerorna är Nikon D760 … Denna digitala DSLR -enhet har ännu inte kommit ut på marknaden men väntas med spänning. Faktum är att en fortsättning på D750 har meddelats. En av de mest troliga tilläggen är närvaron av fotografering i 4K -kvalitet. En ökning av antalet fokuspunkter förväntas också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Har ett gott rykte och Sony Alpha 6100 … Enheten var utrustad med en APS-C-matris. Den mycket snabba fokuseringen är också ett bevis för denna modell. Användare kommer att uppskatta den automatiska fokuseringen på djurens ögon. Lutningsvinkeln på pekskärmen når 180 grader. Skärmen i sig är tillverkad med TFT -teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Premiumklass

Jämfört med andra modeller vinner den på allvar Nikon D850 … Denna version marknadsförs som en bra assistent för professionell skytte. DSLR -matrisen kommer inte att misslyckas i alla situationer. 4K -videoinspelning är möjlig, vilket är mycket bra för 2017 -modellen.

Men det är värt att notera att vid fotografering i dålig belysning, på grund av den ultrahöga upplösningen, visas starkt optiskt brus.

Bild
Bild
Bild
Bild

En värdig avslutning på granskningen blir Sigma FP … Designerna har tänkt sig en aluminiumkropp som garanterar ökad tillförlitlighet i ogynnsamma situationer. Sensorn med en upplösning på 24,6 megapixlar är bakgrundsbelyst. 4K -upplösning är tillgänglig även med 30 bilder per minut. Kontinuerlig fotografering är möjlig med upp till 18 FPS.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det viktigaste är att omedelbart avgöra hur mycket pengar du kan lägga på att köpa en kamera. Så välj en amatör- eller professionell klass av enheten. Det finns en uppdelning mellan hushållsmodeller - enkla automat- och spegelversioner . (som kräver komplexa inställningar). Endast de människor som förstår deras struktur och nyanser i deras arbete kan använda SLR -kameror. För dem som inte har komplexa färdigheter är det värt att välja en automatisk kamera.

Bild
Bild

Du bör inte vägledas av de "senaste" enheterna . Ändå kommer de att bli föråldrade om 2-3 månader, och de kommer inte att överraska någon. Marknadsförare är flitigt främja denna punkt. Men att köpa enheter som tillverkats för över 4-5 år sedan är inte heller rationellt.

Undantaget är de mest framgångsrika modellerna, som uppskattas entusiastiskt av många fotografer.

Bild
Bild

Antalet megapixlar (bildupplösning) är inte alltför viktigt för proffs . De skjuter likadant på utrustning för vilken skillnaden i denna egenskap knappast märks. Men för hemmakameror är det ganska lämpligt att ta hänsyn till denna parameter, det är särskilt relevant när du skriver ut fotografier i storformat. Nybörjarfotografer kan säkert ignorera enhetens vikt och dimensioner.

Men de som planerar att bedriva långsiktig eller reportage, utomhusfilmning bör välja den lättaste och mest kompakta modifieringen som är möjlig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De som ska spela in en video åtminstone ibland bör fråga om det finns en mikrofon. Det är också lämpligt att kontrollera sitt arbete omedelbart i butiken. Om du behöver välja en oklanderligt högkvalitativ enhet bör du bara vara uppmärksam på produkter från Nikon, Canon, Sony . Alla andra märken kan också tillverka högkvalitativ utrustning, men produkterna från "tre grands" har ett välförtjänt ouppnåeligt rykte. Och en rekommendation till är att prova kamerans funktion med olika objektiv, om det bara är möjligt att byta dem.

Rekommenderad: