Hur Man Planterar En Plommon? Ympning På Vår Och Höst För Nybörjare, Aktieval. Kan Du Ympa På Körsbär? Behöver Jag Plantera Ett Plommon Som Odlats Från Roten?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Planterar En Plommon? Ympning På Vår Och Höst För Nybörjare, Aktieval. Kan Du Ympa På Körsbär? Behöver Jag Plantera Ett Plommon Som Odlats Från Roten?

Video: Hur Man Planterar En Plommon? Ympning På Vår Och Höst För Nybörjare, Aktieval. Kan Du Ympa På Körsbär? Behöver Jag Plantera Ett Plommon Som Odlats Från Roten?
Video: GRAFTING fruit trees 101 STEP by STEP 🍐🍎🍋🍊🍌🥭🍑🍇🍒 2024, April
Hur Man Planterar En Plommon? Ympning På Vår Och Höst För Nybörjare, Aktieval. Kan Du Ympa På Körsbär? Behöver Jag Plantera Ett Plommon Som Odlats Från Roten?
Hur Man Planterar En Plommon? Ympning På Vår Och Höst För Nybörjare, Aktieval. Kan Du Ympa På Körsbär? Behöver Jag Plantera Ett Plommon Som Odlats Från Roten?
Anonim

För att adla plommon, förbättra sorten och avkastningen, samt öka frostbeständigheten och motståndskraften mot skadedjur, planterar många trädgårdsmästare träd. Även om det här jobbet inte är särskilt svårt, kräver det viss kunskap. De förvärvade färdigheterna gör att manipulationen kan utföras korrekt, vilket leder till önskat resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Ympning på en art som liknar eller ligger nära kulturen anses vara en effektiv och okomplicerad metod som gör att du kan föröka fruktträd med lämpliga egenskaper, förbättra fruktsmaken, öka produktiviteten och öka frukttiden. Nybörjare, och även erfarna trädgårdsmästare, måste förstå essensen i själva proceduren och utföra alla åtgärder steg för steg med ett lämpligt verktyg . Nybörjare i denna verksamhet kommer att få hjälp av sekventiella instruktioner för utförande av arbete.

Ympning anses vara en av metoderna för vegetativ förökning av växter. I detta fall implanteras plommonsticklingar på moderns gren, som kommer att ansvara för ytterligare vegetation och näring av scion.

Fördelarna med sådana manipulationer inkluderar:

  • odling av självsådd;
  • möjligheten att odla sorter (sällsynta, värdefulla eller favorit);
  • anpassning av plommon till snabbare mognad under vissa klimatförhållanden;
  • sannolikheten för att väcka ett gammalt träd till liv;
  • förmågan att odla fruktskott.

Ofta är ympning av ett träd på våren det enda sättet att rädda en gröda eller sorttyp från frostskador, gnagare eller andra ogynnsamma faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ingen hemlighet för många trädgårdsmästare att det ibland inte är så lätt att uppnå en bra fullvärdig skörd. Det är nödvändigt att utföra förebyggande arbete, applicera mineralgödselmedel, organiskt material, bli av med ogräs, tunna ut grenar, bearbeta grödor från skadedjur. Om du vill uppdatera trädet vaccineras många trädgårdsmästare.

Tack vare sådana åtgärder:

  • en igenväxt kultur förnyas;
  • fruktens smaklighet förbättras;
  • termen för deras fruktning förlängs;
  • läkning av grenar efter att mekanisk skada accelereras;
  • växtimmunitet ökar;
  • den gamla försummade fruktträdgården håller på att restaureras.

Om du vill få en full skörd i framtiden och förnya trädet ympas plommon på grödor som klassificeras som rosa. Det är bättre att köpa scion från trädgårdsodlingar, från erfarna trädgårdsmästare eller lämna det efter en planerad beskärning . Flera transplantat av olika sorter kan utföras på samma träd, vilket gör att du kan diversifiera den odlade grödan. I vissa fall kan minst 4 olika sorter odlas på ett träd.

Bild
Bild

Tidpunkt

För att plantera en plommon odlad från roten måste du ta reda på vad proceduren är, förstå dess funktioner. Den bästa tiden för sådant arbete anses tidigt på våren i början av saftflödet . Vid denna tidpunkt finns det en uppsättning styrka och en ökning av grenarnas volym. Vaccinationer på våren görs bäst för nybörjare, oerfarna trädgårdsmästare, eftersom det kan göras på ett enkelt sätt. Under denna period är kulturens överlevnadshastighet cirka 95%. Fjäderproceduren utförs beroende på regioner. De gör det först efter tillbakadragandet av allvarliga frost på natten. Den lämpligaste tiden för detta är från mars till maj. Vårtransplantation gör att du kan utföra tester och bestämma behovet av att odla en viss sort och uppdatera trädgårdsplanen. I detta fall kan den första grödan tas bort i 2 eller 3 år.

Andelen överlevnad av plommon på sommaren kommer att vara lägre, det är något mer än 80-85% . När proceduren utförs vid denna tidpunkt är en kosmetisk defekt minst synlig på fusionsstället. Juni och juli anses vara den optimala tiden för sommarproceduren. Med höstens början ympas grödor från 10 september till sista veckan i oktober. Det är i oktober som intensiteten i sapflödet minskar, men för ett framgångsrikt förfarande finns det fortfarande en tillräcklig mängd nödvändiga näringsämnen för näring. De främsta riskerna är höstfrost eller plötslig förkylning. För en inte särskilt stark grundstam kan de vara katastrofala. Dessa villkor gäller i Moskva -regionen, i mittfältet och andra regioner.

En viktig faktor är rekommendationen att vaccinera sig på den växande månen. Det är också lämpligt att undvika att göra manipulationer på en avtagande eller fullmåne.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och lagring av Scion

Att få ett positivt resultat beror till stor del på materialets beredning. Under lagring skyddas scion:

  • från frysning;
  • torkar ut;
  • skador av gnagare;
  • svullnad i njurarna.

Genom att skapa optimala förvaringsförhållanden kan du få ett helt och friskt material för korsning.

Du kan själv skaffa material

  • För att skörda sticklingar väljs ett friskt träd som ger en bra skörd. Det är önskvärt att hans ålder var från 3 till 10 år.
  • För scion är det värt att välja starka, friska årliga skott. De bör ha korta internoder. Deras diameter bör vara upp till 7 mm.
  • Det är viktigt att scion innehåller minst 4-5 knoppar.
  • När du skär sticklingar är det lämpligt att hålla dem i vikt, var försiktig så att du inte vidrör snittområdet.

Efter att ha förberett sticklingarna knyts de med garn och fäster en etikett med namnet på grödans sort.

Bild
Bild

För att inte missa perioden med saftflöde bör sticklingar för ympplommor skördas under hösten . Så snart lövfallet slutar och till själva frosten kan du klippa det. En sekatör är bättre lämpad för detta. Med hjälp av verktyget utförs separationen av årliga friska skott. Trädgårdsmästaren måste välja släta skott med tillväxtknoppar på cirka 1 cm i diameter och upp till 40 cm i längd. Enligt erfaren specialist är det för bättre engraftment på våren bättre att klippa ett träd från söder eller väster sida. Det är viktigt att inte välja grenar med formade fruktknoppar.

En isolerad skjul eller källare kan vara lämplig som förvaringsplats . Den optimala temperaturen för detta anses vara 8-14 grader Celsius. Transplantatet placeras i behållare med fuktad sand eller med en blandning av sand och torv. Det är nödvändigt att täcka behållarna och skydda dem från ljus, annars kan knoppar eller rötter dyka upp på grenarna. Med vårskörd utförs beskärning endast innan saftflödet börjar. Nyklippta sticklingar lindas in i plastfolie och lämnas under snön. När snön smälter kan du förvara dem i kylen under frysen. På denna plats kan du lagra scion cut på hösten, men det är inte alltid bekvämt, eftersom det tar mycket plats.

När du tar bort sticklingar för lagring, kontrollera dem för vitalitet genom att böja. Grenarna som inte gick sönder samtidigt är kvar.

Bild
Bild

Vad kan du vaccinera mot?

Plommon kan planteras under olika årstider, förutom vintern. I detta fall är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till temperaturindikatorerna. Negativa faktorer inkluderar plötslig frost, kraftig nederbörd eller värme. Överlevnadsgraden påverkas mer av hälsan hos själva rotstocken. Vid sjukdom matas trädet med organiskt gödningsmedel, behandlas med skadedjur och lämnas ensamt tills det återställs.

Du kan plantera ett plommon på ett liknande träd, liksom på relaterade grödor:

  • för körsbär (vanliga sorter och filt);
  • på körsbärsplommon;
  • aprikos;
  • tagg (taggig plommon);
  • bergsaska.

I detta fall är det lämpligt att använda vilda eller halvgrödor av körsbär eller körsbärsplommon för detta. Ett mer korrekt alternativ anses vara ympning i en art, medan grundstammarna helt kommer att kunna behålla egenskaperna hos den valda sorten.

Bild
Bild

Vaccinationsmetoder

På plantskolor eller i din egen trädgård används flera metoder för ympning. Några av dem är mer lämpliga för oerfarna trädgårdsmästare, andra metoder kan bemästras av mer erfarna proffs . I grund och botten har trädgårdsmästare vissa preferenser och väljer ett eller annat alternativ som är lämpligt för en viss person. För dem som var långt ifrån uppfödning tidigare är det bättre att börja arbeta med enkla metoder.

Du kan ympa en fruktgröda med olika tekniker, men innan själva proceduren är det absolut nödvändigt att förbereda sticklingar och rotstam, för att studera hur skivorna kombineras, hur implantationsplatserna bearbetas. Med vanlig ympning läggs stjälken, det vill säga scion, i sprickan på en gren, hampa eller vildtypsstam . Efter att denna plats är förseglad och förseglad.

Beståndet i detta fall kan vara ett vilt eller ett plommonträd med god immunitet.

Bild
Bild

In i klyftan

Klyftinokulationen kan göras när som helst utom på vintern. Denna metod är en av de enklaste och mest prisvärda.

För att göra allt rätt bör du följa de detaljerade instruktionerna med anvisningar

  • Det är nödvändigt att skära förrådet, vilket gör snittet rakt. En beskärare kan användas som verktyg, en vass kniv är också lämplig.
  • Dela den på mitten till ett djup av ca 5-7 cm.
  • Transplantatet sätts in i delningen.
  • Stäng såret med hjälp av trädgårdshöjd, vax, plasticin eller PVA -lim.

För att täta kambiumets vidhäftning är det nödvändigt att klämma in snittet, linda det med eltejp, skotstejp, garn, gips eller FUM -tejp är också lämpligt.

Bild
Bild

Kopulation

Ett särdrag hos denna metod är användningen av en rotstock med en liknande diameter. Det finns flera tekniska alternativ. Med enkel kopulation görs ett symmetriskt snitt på handtaget och på basen. Samtidigt är det viktigt att dessa element är säkert fixerade. Kopulation anses vara den enda tekniken som gör att du kan plantera plommon på vintern.

Bild
Bild

För barken

För sommarboende kan metoden för ympning för barken vara lämplig. Denna metod liknar klyvning inom teknik . Den enda skillnaden är att beståndet lämnas intakt. Denna metod består inte i att klyva mitten, utan i att utföra vertikala halvskärningar av barken längs kanten, där sticklingar-kilar implanteras. Därefter förseglas den med en tätning.

Bild
Bild

Sidoskärning

De mest populära metoderna för nybörjare sommarinvånare är sidoskärning och klyvning. Denna metod är lämplig för föryngring av vuxna fleråriga plantor. Efter beredning av sticklingar görs en dubbelsidig snitt, medan inte bara barken skärs i grundstammen, utan träet fångas också.

Manipulationer görs genom att sätta in ett skarpt instrument i en vinkel på 30 grader . Efter det är det nödvändigt att sätta in stjälken i snittet med 2-3 centimeter, kombinera lagren på ena sidan. Platsen är fixerad och täckt med trädgårdslack med ytterligare uppvärmning med en film.

Bild
Bild

Gryende

Knoppning är en njureinokulation. I det här fallet är titthålet inblandat, inte handtaget. Ögat är en knopp med en träig bas. Det sätts in i det förberedda "T" -formade snittet på grundstammen. Denna metod används oftare under sommararbete med aktivt sapflöde . En annan metod kan övas med en sovande njure, den utförs tidigt på våren.

Bild
Bild

Vid bron

Denna metod är lämplig för att utföra manipulationer efter skador orsakade av harar eller möss. Efter att ha valt det är det nödvändigt att inspektera stammen och täcka över de skadade områdena med trädgårdslack eller oljefärg. Det är nödvändigt att försöka göra allt så att saftflödet återställs, detta kommer att leda till tillförsel av ämnen som är nödvändiga för näring till kronan.

För att utföra proceduren är det nödvändigt att rengöra området och ta bort var som använts tidigare i form av en ambulans, göra nedskärningar i form av bokstaven "T" upp till 4 cm lång . Vidare, på sticklingarna måste du göra snitt (snett) på båda sidor, sätt in i de tidigare förberedda platserna, något pressa. Bron i detta fall bör böjas i en båge.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter att ha utfört sådana manipulationer måste plommonen tas om hand. Det är viktigt att kontrollera tillståndet på vaccinationsstället . De första resultaten kan ses på några veckor. Om en utväxt bildades vid korsningen, medan grenen förblev elastisk, betyder det att scion kunde slå rot väl. Utseendet på blad från knoppen kan också berätta om detta. Selen lossas eller tas bort helt. Om flera grundstammar har gjorts, väljs de bästa, tar bort de överskott som täcker snittet med trädgårdshöjd.

Efter en sådan operation på våren försvagas växterna, så på sommaren är det lämpligt att nypa toppen av dessa sticklingar . Och utför också borttagning av överflödig tillväxt, överflödig frukt och blomställningar. Sådana förfaranden kommer att göra det möjligt att göra växten starkare i framtiden, påskynda dess frukt och att klara vinterkylan väl. På hösten utförs kalium-fosfor-befruktning, på våren införs organiskt material och kväve.

Bild
Bild

Användbara tips

Många trädgårdsmästare rekommenderar att du använder en enklare metod, planterar plommon med en borr. Genom att utföra sådana åtgärder kan du föryngra gamla träd genom att lägga till saknade grenar.

För att göra detta måste du utföra ett antal åtgärder

  • De rengör barken från damm och smuts.
  • En scion väljs och en borr med önskad diameter väljs för den. Dess diameter bör vara 2 mm mindre än skärningen.
  • Skärningen rengörs med hänsyn till djupet av hålet som borrats i trädet.
  • Efter att ha borrat stammen och rengjort stjälken hamras den i hålet, varefter den knyts med material med trädgårdshöjd.

Använd en borr eller skruvmejsel för detta. Eltejp tas som en begränsare, det gör det inte möjligt att göra urtaget djupare än nödvändigt.

Rekommenderad: