Ternoslum (18 Bilder): Vård Av Plommon Blackthorns, Beskrivning Av En Hybrid Av Blackthorns Och Plommon. Tresorter. Beskärning På Hösten. Hur Skiljer Det Sig Från Vändningen?

Innehållsförteckning:

Video: Ternoslum (18 Bilder): Vård Av Plommon Blackthorns, Beskrivning Av En Hybrid Av Blackthorns Och Plommon. Tresorter. Beskärning På Hösten. Hur Skiljer Det Sig Från Vändningen?

Video: Ternoslum (18 Bilder): Vård Av Plommon Blackthorns, Beskrivning Av En Hybrid Av Blackthorns Och Plommon. Tresorter. Beskärning På Hösten. Hur Skiljer Det Sig Från Vändningen?
Video: Pruning an old plum tree, how to prune a plum tree 2024, April
Ternoslum (18 Bilder): Vård Av Plommon Blackthorns, Beskrivning Av En Hybrid Av Blackthorns Och Plommon. Tresorter. Beskärning På Hösten. Hur Skiljer Det Sig Från Vändningen?
Ternoslum (18 Bilder): Vård Av Plommon Blackthorns, Beskrivning Av En Hybrid Av Blackthorns Och Plommon. Tresorter. Beskärning På Hösten. Hur Skiljer Det Sig Från Vändningen?
Anonim

Ternosplum är ett ganska ovanligt fruktträd. Som namnet antyder är det en hybrid av svarttorn och plommon. Växten är ganska hård, så det är inte svårt att odla den på din webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Under lång tid ansågs denna växt vara en mängd svarttorn. Dess frukter skiljer sig bara från vanliga plommon genom en sötare smak. Buskens grenar växer upp till 3-4 meter i höjd. De är täckta med små, långsträckta löv. På våren är busken dekorerad med ljusa blommor, och då ser växten väldigt vacker ut.

Under fruktperioden dyker mörka stora bär upp på trädet. Det finns ett ben inuti varje sådan frukt. Bären själva är läckra, men ganska syrliga. Bärens smakegenskaper beror på hur tidigt de plockades. Ju längre frukten mognar desto sötare smak.

Svarthornen har många positiva egenskaper som den ärvde från plommon och svängen

  1. Fertilitet . Tårtfrukterna dyker upp på trädet under sensommaren. De skördas vanligtvis på hösten. Läckra bär kan hänga på trädet tills frosten börjar. Detta kommer bara att förbättra deras smak.
  2. Frostmotstånd . Ternovka är frostbeständig. Därför kan den odlas säkert även i kalla regioner i landet. Växten kan motstå plötsliga temperaturförändringar, samt återhämta sig från rostskador i rotsystemet.
  3. Torka tolerant . Svarthornen är inte heller rädd för värmen. Hon behöver inte ytterligare vård i torrt väder. Stamens yta skadas inte av solen eller spricker.

I allmänhet är taggig plommon en mycket stark och härdig växt som kan växa även under de mest olämpliga förhållandena. Busken växer mycket snabbt och redan under de första åren efter plantering glädjer ägarna till platsen en utmärkt skörd.

Bild
Bild

Populära sorter

Efter att ha bestämt dig för att plantera en svarttorn på din webbplats är det värt att välja den mest lämpliga sorten. De mest populära är följande sorter av taggiga plommon.

  1. Burluksky . Denna sort av taggiga plommon anses vara en av de mest produktiva. Dess frukter mognar i september. Bären som växer på buskens grenar är mörka och stora. Själva växten rotar sig väl i trädgården. Det känns bra både i solen och i skuggan.
  2. " Storfruktig ". Som namnet antyder är den största skillnaden mellan denna sort stora frukter. En bra trädgårdsmästare kan skörda cirka 30 kg av en gröda från en buske. Bären skördas vanligtvis i början av hösten.
  3. " Uzbek ". Denna sort av taggiga plommon bär frukt under hela september. Bären är djuplila i färgen. Deras smak är trevlig, inte för syrlig.
  4. " Storfruktigt tidigt. " Den största skillnaden mellan denna sort är att buskarna börjar bära frukt tillräckligt tidigt. Läckra bär kan skördas från dem i slutet av augusti. Samtidigt har växten inte ett högt utbyte. En sådan svarttorn är utmärkt för att växa i Moskva -regionen.
  5. " Höst ". Denna sort av svarttorn är senmognad. På buskarna växer långsträckta bär med en mörk hy och saftigt grönt kött. För att njuta av de läckra frukterna bör de plockas under andra hälften av hösten.
  6. " Solyanovsky ". Detta är en av de bästa hybriderna. Trädgården är frost- och torktålig. Busken bär utmärkt frukt. De skördade bären har en behaglig smak med lätta tårtnoter.
  7. " Överflödigt ". En kort buske bär frukt väl och behöver inte särskild vård. Bär dyker upp på det väldigt tidigt. De börjar mörkna nästan omedelbart. Du måste börja skörda när de blir nästan svarta. Vid den här tiden kommer bären redan att vara goda och mjuka.

På en plats kan du inte plantera en, utan flera olika sorter av taggiga plommon.

Bild
Bild

Landning

För att unga plantor ska slå rot på platsen måste de planteras korrekt. Planteringsprocessen för taggiga plommon består av följande steg.

  1. Först måste du förbereda webbplatsen. Det är nödvändigt att gräva ett eller flera hål av lämplig storlek på den. Avståndet mellan dem bör vara inom 5 meter.
  2. Häll 5 kg humus i varje hål och tillsätt ett glas torr träaska. Dessutom kan du lägga till en liten mängd mineralgödselmedel där. Vanligtvis tillsätter trädgårdsmästare 40 gram kaliumsulfat till varje grop, liksom 100 gram superfosfat.
  3. Vidare hälls en liten mängd jord i gropen. Som ett resultat bör det vara halvfullt. Om allt görs korrekt kommer plantans rötter inte i kontakt med gödningsmedel.
  4. Unga växter måste sänkas ner i förberedda gropar. Deras rötter måste försiktigt räta ut och sedan täckas med jord. Marken runt stammen bör vara väl komprimerad.
  5. Därefter bör den unga växten vattnas. Det rekommenderas att lägga ett tätt lager av mulch runt stammen. Detta hjälper till att behålla fukt i jorden samt skyddar växten från ogräs.

Efter plantering måste kronan på en ung planta klippas av omedelbart. Totalt bör dess höjd inte överstiga 80 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanserna i vården

Ternoslum är en ganska opretentiös växt. Därför behöver den inte särskild vård. I processen att odla en buske är det värt att komma ihåg följande procedurer.

Toppdressing

Eftersom jorden är rikligt gödslad vid plantering av ett träd behöver inte svarttornen ytterligare gödsling under de första åren av livet. För första gången appliceras gödningsmedel på jorden först under det tredje året av buskens liv.

I framtiden matas plantorna stabilt en gång om året . Vanligtvis utförs denna procedur mitt på hösten. Ruttnad gödsel används för att mata svarttorn.

Innan man gödslar gräver trädgårdsmästare alltid jorden väl och tar också bort allt ogräs från platsen. Efter att ha slutfört detta förfarande mults jorden bredvid stammen med torrt halm, sågspån eller gammalt lövverk.

Bild
Bild

Vattning

Under de första månaderna efter plantering måste plantorna vattnas. Detta görs vanligtvis en eller två gånger i veckan. Frekvensen av vattning beror på klimatet. Om jorden förblir fuktig efter regn, vattna inte den ytterligare.

Ternosplum är torktolerant, så du behöver inte vattna det för ofta. En kort torka kan inte göra mycket skada för en ung växt.

Bild
Bild

Beskärning

Liksom många andra växter i trädgården behöver taggig plommon också beskäras i tid. Denna procedur hjälper till att förhindra stark tillväxt av skott. Därför bär busken frukt väl, och dess bär på hösten är praktiska att plocka från grenarna.

Det rekommenderas att beskära växten tre gånger om året. För första gången tas alla onödiga grenar bort från busken i slutet av mars. Växten beskärs sedan i slutet av juni och hösten. Det finns flera varianter av detta förfarande.

  1. Sanitär . Beskärningsprocessen tar bort alla torkade eller skadade grenar. Detta hjälper till att förbättra trädets hälsa och förlänga dess livslängd. För att växten ska bära frukt bättre under nästa säsong måste några av dess grenar förkortas ytterligare.
  2. Gallring . Det är värt att utföra denna procedur om plantans grenar starkt stör varandra. Vid den här tiden tas de flesta skotten bort. I detta skede lämnar trädgårdsmästare bara 4-5 huvudgrenar. Sådan beskärning kan avsevärt öka buskens utbyte.
  3. Formning . Denna procedur utförs under de första åren efter att busken planterats. Korrekt beskärning får det att se snyggare ut.

Det är värt att komma ihåg att taggig plommon återhämtar sig mycket snabbt efter beskärning. Därför behöver trädgårdsmästare inte vara rädda för att ta bort överflödig vegetation från busken.

Bild
Bild

Vintrar

Ternovka är en vinterhård växt, så den är inte rädd för kallt väder. Faran för växten är inte frost, utan gnagare, som skadar barken av träd. Därför är det nödvändigt att skydda den taggiga från dem.

Buskens stam är vanligtvis insvept i ett tätt lager av agrofiber eller täckt med takmaterial.

Bild
Bild

Fortplantning

Nu finns det flera sätt att föda taggiga plommon. De mest populära är två huvudmetoder.

  1. Fortplantning av plantor . Oftast använder trädgårdsmästare unga rotskott för att föröka buskar. Starka skott grävs ut i förväg. Detta kan göras både på hösten och våren. De utgrävda plantorna undersöks noggrant. Om de har ett väl utvecklat rotsystem transplanteras de omedelbart till en ny plats. Annars skärs skotten försiktigt av och placeras sedan i näringsjord i flera månader.
  2. Med vaccinationsmetod . Det första steget är att välja en växt till vilken du kan yta taggarna. Vinterhärdiga plommon eller körsbär kan användas som en buljong. De ympas i taggiga växter enligt samma princip som andra fruktträd. Denna växtförökningsmetod är utmärkt för sällsynta sorter.

Det finns också en metod för att föröka en buske med frön, men den är ganska komplex och mödosam, därför är den inte särskilt populär bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ternoslum är inte rädd för de flesta vanliga sjukdomar och skadedjur. Det finns dock sjukdomar som trädgårdsmästare bör vara försiktiga med.

Fruktröta . Huvudtecknen på denna sjukdom är ett lager av röta på frukterna, liksom vissning av unga skott. När man märker att växten är infekterad måste den behandlas med järn eller kopparsulfat.

Bild
Bild

Plommonfickor . Denna svampsjukdom är också ganska vanlig. Frukten på det infekterade trädet växer och blir deformerad. I vissa fall bildas inte ben inuti. Det finns inga botemedel mot denna sjukdom. Nybörjare kan bara hjälpas av förebyggande åtgärder i tid. För att växten inte ska göra ont måste den behandlas med en Bordeaux -blandning. Denna produkt används för att skydda trädet två gånger om året. För första gången sprutas taggiga plommon under sin blomningstid. Andra gången utförs proceduren under mognaden av bären.

Bild
Bild

Dvärgväxt . I en sjuk växt deformeras bladen och frukterna minskar avsevärt i storlek. Sjukdomen botas praktiskt taget inte. Därför måste infekterade träd tas bort från platsen. För att förhindra att sjukdomen sprids i framtiden desinficeras alla trädgårdsredskap noggrant efter användning och grenarna och bladen bränns.

Bild
Bild

Om du gör allt rätt kommer den taggiga plommon inte att skada vare sig på våren eller sommaren.

Skörd och lagring

Det rekommenderas att skörda frukterna när de är fullt mogna. Skördetiden beror på klimatet och växttypen.

De flesta trädgårdsmästare föredrar att lagra bären för vintern . Det rekommenderas att lägga frukterna i lådor eller praktiska behållare. De ska inte vara för stora. Som regel läggs bär i en låda i två lager. Frukter som skördas för lagring bör vara något omogna. I detta fall kommer de att lagras mycket längre. Lådor med envisa kan placeras i ett kallrum eller källare. Där kan de förvaras i flera månader.

Bären som ska bearbetas bör plockas efter att de blivit mjuka och saftiga . De kan torkas, konserveras eller frysas. Efter bearbetning av bären ökar deras hållbarhet betydligt.

Ternosplum är ett bra växtalternativ för ett litet område eller en stor trädgård . Det behöver inte särskild vård och glädjer regelbundet sina ägare med läckra bär. Även nybörjare trädgårdsmästare kan odla taggiga plommon på sin webbplats.

Rekommenderad: