Mata Blommor Med Socker: Hur Kan Du Mata Inomhusväxter Med Sockergödsel Hemma? Vattna Med Vatten Med Socker Och Jäst

Innehållsförteckning:

Video: Mata Blommor Med Socker: Hur Kan Du Mata Inomhusväxter Med Sockergödsel Hemma? Vattna Med Vatten Med Socker Och Jäst

Video: Mata Blommor Med Socker: Hur Kan Du Mata Inomhusväxter Med Sockergödsel Hemma? Vattna Med Vatten Med Socker Och Jäst
Video: Nina vattnar blommor 2024, April
Mata Blommor Med Socker: Hur Kan Du Mata Inomhusväxter Med Sockergödsel Hemma? Vattna Med Vatten Med Socker Och Jäst
Mata Blommor Med Socker: Hur Kan Du Mata Inomhusväxter Med Sockergödsel Hemma? Vattna Med Vatten Med Socker Och Jäst
Anonim

Specialiserade trädgårdscenter erbjuder en mängd olika befruktnings- och utfodringsalternativ för olika grödor, inklusive blommor. Men många odlare är inte begränsade till valet av färdiga produkter. Sanna älskare av blomsterodling har alltid en touch av kreativitet när de odlar sina favoritgröna husdjur. Folkmedicin och bortglömda "mormors recept" används ofta för att få mycket dekorativa frodiga blommor.

Bild
Bild

Till vilka växter är den lämplig?

Sockerdressing är ett av de mest populära naturliga gödningsmedlen . De är en källa till glukos, denna viktiga komponent för vitala biokemiska processer i växter. Inkommande glukos är en intensiv energikälla och stimulerar fotosyntesen i växter.

Socker är nästan lämpligt för alla inomhusväxter, men blommande grödor svarar på utfodring särskilt aktivt : blomningstiden förlängs, kronbladen växer sig större, får en rik grön färg.

Hemmagjorda rosor, succulenter (deras typiska representanter är kaktusar), liksom stora växter (ficuses, dracaena, palmer) och slättbladiga arter svarar bra på sockermatning.

Bild
Bild

Tecken på uttömning av blommor är:

  • avmattning i tillväxten;
  • minskning av färgintensiteten på löv och stjälkar;
  • minskning av bladstorlek;
  • töjning och gallring av stjälkarna;
  • brist på blomning;
  • gulning och efterföljande kassering av löv;
  • förlust av dekorativitet och minskad immunitet mot växtsjukdomar.

Efter att ha hittat minst ett av dessa tecken måste du omedelbart mata växterna

Bild
Bild

Recept

Sockerförband har en fördelaktig effekt inte bara på inomhusblommor, utan också på trädgårdsblommor. Kombinerade förband bestående av socker och andra naturliga ingredienser är särskilt användbara .: jäst, träaska, kaffesump. Men det är nödvändigt att formulera näringsblandningar med kunskap om frågan. Toppdressing påverkar olika grödor på olika sätt, så det tas säkert med i beräkningen vad som växer i trädgården eller vilka växter som "lever" i fönsterbrädan.

Jordens sammansättning förändras också ojämnt . Till exempel kan kaffegryn försurra jorden något, jäst kan orsaka överdriven jäsning och träaska vid överdosering kan orsaka brännskador.

Alla faktorer måste beaktas för ett framgångsrikt resultat.

Bild
Bild

Här är några recept för att göra effektiva sockerbaserade förband, rekommenderade av erfarna blomsterodlare

  1. Det enklaste receptet är 1 msk. en sked strösocker (utan glid) för 1 liter varmt vatten . Det finns ingen enda åsikt om sådan utfodring. Vissa blomsterodlare rekommenderar att vattna en gång varannan vecka, men de flesta tror att inomhusblommor bör vattnas med den resulterande lösningen en gång i månaden (inte oftare!).
  2. Du kan göra det ännu enklare - strö torrt strösocker över markytan i en blomkruka (1 tsk utan glid för 1 blomkruka) och häll rent vatten (ca 1 glas) . Men blomsterodlare anser att flytande sockerlösningar är mer effektiva, eftersom i flytande tillstånd, tillsammans med vatten, strömmar socker jämnt till alla element i rotsystemet, och toppdressing kan framkalla utseende av mögel och skadedjur.
  3. Matning med socker i kombination med jäst är mycket användbart . Det är känt att ämnen som produceras med deltagande av jäst (vitaminer från grupp B, spårämnen, olika fytohormoner) stimulerar aktiv växttillväxt, aktiverar regenerativa processer i växtvävnader, stärker rotsystemet, påskyndar aktiviteten i markens mikroflora, främjar ökad produktion av koldioxid, vilket hjälper till snabb assimilering av glukos. Jästbaserade kosttillskott likställs med komplexa gödningsmedel .

Socker och jästdressing kan beredas enligt följande:

  • Lös upp 1 tsk socker och 1 g torrjäst i 1 liter sedimenterat vatten och vattna blommorna med en hastighet av 50-100 ml blandning per 1 kg jord i blomkrukor;
  • 1 msk. en sked socker och 10 g torr jäst löses i 1 liter varmt vatten och förvaras i cirka 2 timmar på en varm plats, sedan späds blandningen med sedimenterat vatten i förhållandet 1: 5 och används för vattning (mängd lösning bereds med hänsyn till hur många blommor som behöver matas, men proportionerna förblir oförändrade).
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter jästdressing rekommenderar blomsterodlare att tillsätta lite (5-10 g) träaska till jorden för att fylla på kalcium.

Folkrecept är inte rekommendationer som skapats en gång för alla. De förbättras ständigt empiriskt tack vare experimenten från amatörblomsterodlare och deras observationer av de erhållna resultaten. Publikationer visas ständigt på Internet på speciella webbplatser, i bloggar, på tematiska forum, där odlare delar sina prestationer och lär sig av varandras användbara erfarenheter.

Bild
Bild

Applikationsteknik

På hösten och vintern, när det är lite naturligt ljus, försvagas växterna och behöver särskilt matas. Men om blomkrukor med blommor visas i rum med otillräcklig belysning, måste de få ökad uppmärksamhet och matas när som helst på året, utan att vänta på uppenbara problem i växternas utveckling och utveckling.

Vid utfodring måste en viktig regel komma ihåg (odlare kallar denna regel "gyllene"): Överskrid inte dosen av gödningsmedel och socker också. Bättre att lägga till mindre än överskottet. Växter kommer inte att klara av en överdos, och konsekvenserna kommer att vara mycket långt från det förväntade resultatet. Det är mycket lättare att korrigera "underfodring" än att återställa en deprimerad växt efter en överdos.

Bild
Bild

För försvagade växter rekommenderas att halten av näringslösningar reduceras till hälften och dessutom späds ut med rent vatten utan klor.

Växterna måste övervakas noggrant, och om blomman märkbart har "återupplivats" efter utfodring, utförs jordbrukstekniken korrekt . Istället för socker kan du använda apoteks glukos tabletter. Ta 1-2 tabletter, lös upp i 1 liter varmt vatten, och matningen är klar. Glukos absorberas endast av växter om det finns tillräckligt med koldioxid i jorden. Överskott av glukos skapar förutsättningar för utveckling av svampsjukdomar och förorenande bakterier i jorden … För att förhindra detta rekommenderas att använda sockerförband tillsammans med biologiska produkter från EM-serien, till exempel "Baikal-EM-1" eller "Vostok-EM-1".

Bild
Bild
Bild
Bild

Sockerlösning kan appliceras inte bara under roten, utan också sprutas över kronan och torka bladen med en fuktig trasa doppad i sockerlösning, om bladen är breda . För vissa växter (till exempel phalaenopsis) rekommenderas att göra en kompress på bladen: torra ljusa servetter fuktas i en lösning (1 matsked socker per 1 liter vatten), appliceras på bladen och lämnas i en halvtimme, sedan tas servetterna bort.

Bild
Bild

Stora misstag

När du använder sockerförband kan nybörjare odlare omedvetet göra misstag som, istället för att vara användbara, allvarligt kommer att skada inomhusblommor. Oftast uppstår sådana fel.

  1. Överdosering av glukos på grund av för ofta vattning med sockerlösning … Överskott av glukos hämmar utvecklingen av växter, ruttnande av rotsystemet och död är möjlig. Vattna blommor med sött vatten rekommenderas inte mer än 1 gång per månad.
  2. Brott mot utfodringsschemat … Endast systematisk introduktion av en sockerlösning ger ett synligt resultat, eftersom sockerets fördelaktiga effekt är tillfällig. För att förlänga det måste du mata växterna i tid.
  3. Felaktigt förhållande mellan komponenter för blommande grödor och för dekorativa lövgrödor . Ofta förlorar nybörjare varför växten "inte vill" blomma med god tillväxt, många skott och en saftig grön krona, men hela poängen är i fel proportioner av förband.
Bild
Bild

Naturlig växtnäring med folkmedicin är ett värdigt, miljövänligt alternativ till industriella arter. Alla gödningsmedel som säljs i moderna trädgårdscenter är garanterat säkra. Naturligtvis bör du inte anta att sockerdressing är ett universalmedel för alla sjukdomar . De kan inte helt ersätta alla gödningsmedel, utan främjar bara absorptionen av näringsämnen. Detta är bara en liten länk i den komplexa vårdkedjan för odling av blommande och dekorativa bladväxter.

Rekommenderad: