Mata Grönsaker Med Jäst: Jästmatning För Alla Grönsaksgrödor. Hur Kan Du Mata Och Gödsla? Vattna Med Jäst Och Socker

Innehållsförteckning:

Video: Mata Grönsaker Med Jäst: Jästmatning För Alla Grönsaksgrödor. Hur Kan Du Mata Och Gödsla? Vattna Med Jäst Och Socker

Video: Mata Grönsaker Med Jäst: Jästmatning För Alla Grönsaksgrödor. Hur Kan Du Mata Och Gödsla? Vattna Med Jäst Och Socker
Video: yeast fertilizer, organic fertilizer,Best natural fertilizer for plants, 2024, April
Mata Grönsaker Med Jäst: Jästmatning För Alla Grönsaksgrödor. Hur Kan Du Mata Och Gödsla? Vattna Med Jäst Och Socker
Mata Grönsaker Med Jäst: Jästmatning För Alla Grönsaksgrödor. Hur Kan Du Mata Och Gödsla? Vattna Med Jäst Och Socker
Anonim

En av principerna för naturligt jordbruk innebär avslag på användningen av kemiskt gödningsmedel. Olika ämnen och produkter av naturligt ursprung används istället för kemi. Jäst är en sådan mat. Att mata grönsaker med jäst har en positiv effekt på växternas tillväxt och utveckling.

Bild
Bild

Egenskaper

Jäst är en grupp av encelliga svampar. I naturen finns det cirka 1500 arter av dessa mikroskopiska organismer. Oftast används i praktiken bagare, bryggeri, vin, humlejäst. Men bara bakersjäst kan användas för att mata växterna i trädgården.

De lever bara på ytan av frukt och grönsaker och dör i jorden, eftersom de fungerar som mat för andra fördelaktiga mikroorganismer som finns där . Med hjälp av dessa miniatyrorganismer aktiveras processen för bearbetning av organiska rester i jorden, medan fosfor och kväve omvandlas till en form som är tillgänglig för växter och kan assimileras av dem.

Bild
Bild

Dessutom ökar växter som har fått jästfoder immunitet mot olika typer av sjukdomar, liksom resistens mot stress.

Jäst toppdressing ger störst effekt först när det är varmt . Om temperaturen i miljön eller jorden är 10 ° C, minskar jästens aktivitet kraftigt, och om den är ännu lägre kan de till och med dö.

Bild
Bild

Vilka grödor är den lämplig för?

Jästdressing är universell, den är lämplig för bokstavligen alla grönsaksgrödor, liksom bärbuskar, fruktträd, prydnadsbuskar och inomhusblommor. Sanning, många erfarna trädgårdsmästare rekommenderar inte att man använder jäst för att mata potatis, eftersom det blir löst och smaklöst.

Tomater

Denna toppdressing är särskilt användbar när man odlar tomater. Det är välkänt att kvävegödsling ökar sockerhalten i tomatfrukter, de blir smakrika och aromatiska. Jäst innehåller en stor mängd protein i sin sammansättning, och protein, när det sönderdelas, blir en kvävekälla.

För tomater görs två dressingar per säsong:

  • den första är rot, 2 veckor efter plantering i marken eller i ett växthus för att stimulera rottillväxt;
  • den andra - blad, under tillväxten av äggstockar och frukt fyllning för att förbättra smaken av tomater.
Bild
Bild

Gurkor

Gurkor älskar också jästmatning. Deras stora löv kräver mycket kväve för att växa, särskilt under den första utvecklingsperioden. Gurkpiskor ska växa sig starka, med korta internoder och massor av äggstockar. Detta underlättas av jästmatning.

Gurkor, precis som tomater, matas två gånger: första gången, när det andra eller tredje paret av äkta blad dyker upp i gurkor i det öppna fältet, behövs rotfodring här . Den andra utfodringen utförs under bildandet av de första äggstockarna, det görs på bladen.

Bild
Bild

När man använder sådana förband för gurkor måste man observera måttet och inte överdriva det, annars kommer växterna att öka den gröna massan till nackdel för äggstockarnas bildning.

Peppar, aubergine

Dessa kulturer kan behandlas med jäst i plantläget. Till skillnad från tomater och gurkor växer paprika och äggplantor långsamt under plantningsperioden, och stimulering av tillväxtprocesser kommer inte att vara överflödig . Dessutom är fröna av dessa grödor tätt lika, och blötläggning i 2 timmar i en jästlösning ökar deras aktivitet, de gror snabbare. Plantor av paprika och äggplantor matas bara i plantläget en gång, nu behöver de inte mycket kväve. Men 10 dagar efter plantering av plantor i marken och före blomning kommer det att vara mycket användbart.

Bild
Bild

Jordgubbe

Jordgubbar är en tidig gröda och användningen av jäst är försenad tills varmt väder sätter in. Vid den här tiden börjar jordgubbar vanligtvis blomma. Top dressing på bladen behövs inte nu, det är bättre att skjuta upp det till det ögonblick då jordgubbarna bär frukt och efter beskärning började växa löv.

Bild
Bild

Fruktträd och bärbuskar

För dem görs jästdressing på bladen under perioden då vädret är varmt eller träden redan har bleknat. Med sin hjälp ökar grödans kvalitet och den håller mycket längre. Bearbetningen är engångs, men riklig-5-6 liter jästmatning kan spenderas på ett litet träd.

Bild
Bild

Krukväxter

De behöver särskilt sådan utfodring. Rotsystemet av blommor har en tät, begränsad volym, jorden töms gradvis och kräver näring. Under hela växtsäsongen kan du mata med jäst 3 gånger:

  • under den första perioden av blomväxt;
  • före bildandet av knoppar;
  • efter blomningen, för att fylla på näringsämnen under en vilande period.
Bild
Bild

Matlagningsrecept

Du kan förbereda toppdressing både från levande frusen jäst och från torr

  • Du bör ta en liten förpackning (100 g) komprimerad jäst och späda ut i 1 liter varmt vatten. För att aktivera och multiplicera svampar, tillsätt 2-3 tsk. socker och 2 tsk. alla flytande gödningsmedel för inomhusblommor. Rör om allt väl och låt stå på en varm plats under en dag, täckt med en handduk eller lock. Du får en moderlut. För användning måste den bringas till en volym på 10 liter under omrörning. Du kan omedelbart vattna plantorna med en lösning med 0,5-1 liter per rot.
  • Ett paket torr jäst (10 g) blandas med socker (2 tsk) och varmt vatten. Låt stå i några minuter för att aktivera svamparna. Under denna tid måste du förbereda en treliters burk varmt vatten, men inte fullt - det räcker med att hälla 2,5 liter vatten i burken. Häll upp den lösta jästen och sockret i den, rör om och låt stå i 6-7 timmar. Därefter kan du redan använda den, återigen utspädd med varmt vatten i ett förhållande 1: 2.
  • Jästmatning kan göras på grundval av avkok av stärkelsehaltiga grönsaker - potatis, pumpa och andra. För att göra detta, tillsätt 100 g komprimerad jäst till en buljong som svalnat till 30 ° C (2 l), rör om och låt stå i 24 timmar. Sedan 1 msk. infusion utspädd i 3 liter varmt vatten och används för utfodring.
  • Siktad ask kan tillsättas till jästfodret för att balansera näringsämnena. För att göra lösningen korrekt måste du hälla en liter burk aska i en hink med vatten, rör om och låt stå i 2-3 dagar, rör om ibland. Efter silning i 10 liter jästmatning tillsätt 1 liter askinfusion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana folkmedicin kan avsevärt minska användningen av kemiskt mineralgödselmedel, vilket avsevärt kommer att förbättra smaken hos odlade frukter och grönsaker och vara till nytta för hälsan.

Hur man matar?

Det finns allmänna principer för användning av jästförband

  • På trädgårdsbädden, innan du matar, måste du vattna jorden väl till ett djup av minst 15 cm.
  • Sängen måste först befruktas, jäst i sig är inte ett gödningsmedel, det hjälper bara näringsämnen att passera över i en form som är lättsmält för växter.
  • I de flesta fall är det nödvändigt att använda antingen aska eller kaliumgödselmedel, till exempel kaliumsulfat, när du förbereder toppdressing. För bladbearbetning används inte aska.
  • I ett växthus kan sådan gödsling vara mer effektiv än i en sommarstuga på det öppna fältet, eftersom temperaturen i luften och jorden i ett stängt fält är mycket högre, vilket innebär att jästen kommer att fungera mer effektivt. Här kan du gödsla jorden med jästförband, men bladbearbetning är mycket mer effektiv. Tillsammans med utfodring får växterna skydd mot sjukdomar. Tomater, till exempel, är mycket mindre benägna att drabbas av senblåsa, och gurkor utvecklar skydd mot peronospora. Tyvärr kan 100% skydd mot sjukdomar inte garanteras, detta är bara förebyggande. Därför måste du fortfarande vattna jorden med lösningar av organiska eller mineralgödselmedel, men inte i samma utsträckning som utan jästbehandlingar.
  • För unga växter som nyligen planterats i marken kommer 0,5 liter lösning att räcka för en rot, men för vuxna, beroende på hur stor växten är, behövs 1-1,5 liter jästmatning.
  • Och en viktigare punkt - bladbehandlingar bör utföras på kvällen efter solnedgången, eftersom solens strålar är destruktiva för jäst och deras effektivitet minskas avsevärt.

Rekommenderad: