Mata Tomater Med Jäst I Det öppna Fältet: Hur Matas Tomater Med Torr Jäst? Hur Befruktas Rå? Jästgödselrecept

Innehållsförteckning:

Video: Mata Tomater Med Jäst I Det öppna Fältet: Hur Matas Tomater Med Torr Jäst? Hur Befruktas Rå? Jästgödselrecept

Video: Mata Tomater Med Jäst I Det öppna Fältet: Hur Matas Tomater Med Torr Jäst? Hur Befruktas Rå? Jästgödselrecept
Video: Yeast for seedlings 2024, April
Mata Tomater Med Jäst I Det öppna Fältet: Hur Matas Tomater Med Torr Jäst? Hur Befruktas Rå? Jästgödselrecept
Mata Tomater Med Jäst I Det öppna Fältet: Hur Matas Tomater Med Torr Jäst? Hur Befruktas Rå? Jästgödselrecept
Anonim

Jästdressing har använts av trädgårdsmästare i många decennier. De är bra eftersom de hjälper till att öka utbytet av tomater utan att skada jorden och utan att minska kvaliteten på grödan.

Bild
Bild

Fördel och skada

Toppdressing av tomater utomhus har många fördelar

  1. Växten blir stark och resistent mot olika sjukdomar.
  2. Regelbunden matning gör dem också mer motståndskraftiga. Därför är de inte rädda för ogynnsamma väderförhållanden.
  3. Växter utvecklar ett starkt rotsystem. De rotar sig mycket bättre efter transplantation.
  4. Mogna tomater bär bättre frukt. Samtidigt visar sig grödan vara miljövänlig, eftersom inga kemikalier används i odlingen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är jäst billig och kan köpas i vilken butik som helst. Därför kan alla förbereda hemma ett effektivt sätt att mata växter.

Men samtidigt har jästfoder sina nackdelar. Först och främst utarmar dess tillämpning jorden. Förutom, om dosen överskrids kommer jorden att vara övermättad med kväve … Det betyder att växterna kommer att växa och bli gröna, men samtidigt bildas inte äggstockar på buskarna. Det är också värt att komma ihåg att om du använder kallt vatten för att föda upp jäst blir det helt ineffektivt.

Bild
Bild

Gödselrecept med jäst

De flesta trädgårdsmästare föredrar att mata plantorna med beprövad jästmatning. Sådana lösningar kan framställas med både torrjäst och råjäst . I båda fallen kommer produkten att vara effektiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med torrt

Torrjästlösningar är mycket enkla att förbereda. Den klassiska söta lösningen passar bäst för bearbetning av tomater . För att förbereda det måste du ta 5 liter vatten. Späd 5 gram torrjäst i en varm vätska. En matsked socker tillsätts också där. Allt detta blandas väl och infunderas i 2-3 timmar. Produkten kan användas omedelbart efter beredning. Innan bearbetningsanläggningar måste det kombineras med kallt vatten i förhållandet 1: 1.

En komposition framställd på basis av kycklinggödsel fungerar också bra . Om möjligt är det bäst att använda färsk spillning. Den innehåller mycket kväve samt spårämnen som är viktiga för att hålla jorden i gott skick. För att förbereda lösningen måste fjäderfägödsel hällas med vatten och sedan lämnas i 2-3 dagar. Efter 0 måste 5 liter av extraktet blandas med 10 gram torrjäst. Tillsätt 500 gram träaska och 5 msk socker i behållaren med innehållet.

Allt detta måste hällas med 10 liter varmt vatten och blandas väl. Blandningen infunderas i en vecka. Därefter måste den spädas i ett 1: 1 -förhållande och användas för att vattna växten vid roten.

Bild
Bild

Med rå

Det finns också många recept baserade på färsk jäst

  • Klassisk . För att förbereda gödselmedel, tillsätt 1 kg jäst i en behållare med 5 liter uppvärmt vatten. För att få dem att lösas upp snabbare rekommenderas det att hacka dem fint före användning. Rör om blandningen väl. Innan du använder den måste kompositionen spädas om. En liter produkt löses i 10 liter varmt vatten. Den beredda lösningen ska användas omedelbart. Varje dag kommer den bara att förlora sina egenskaper.

Bild
Bild

Med askorbinsyra . Denna lösning bereds på samma sätt som den föregående. Men ytterligare 2 gram askorbinsyra tillsätts till blandningen med jäst och varmt vatten. Vissa trädgårdsmästare lägger till en handfull jord till en behållare med en lösning. Det är nödvändigt att insistera på produkten under dagen. Efter det måste det också blandas med vatten. Proportionerna är desamma som i föregående recept.

Bild
Bild

Med mjölk . För att förbereda ett sådant gödningsmedel måste du ta 5 liter mjölk. Det används i detta recept istället för vatten. Värm mjölken något. Därefter måste 1 kilo jäst tillsättas till den varma vätskan. Blanda komponenterna och låt stå i flera timmar. Före användning måste produkten spädas i vatten i förhållandet 1 till 10. Den resulterande blandningen vattnas till rötterna. Sådan utfodring kommer att ha stor effekt på tomaternas immunitet.

Bild
Bild

Mask av träaska . Kompletterar väl det klassiska jästgödselmedlet och träaska. Det gör kompositionen mer fördelaktig för växten. Lösningen är mycket enkel: 50 gram färsk jäst löses i 5 liter varmt vatten. Så snart de stiger något, tillsätt samma mängd vätska i behållaren. Därefter måste 500 gram träaska siktas i lösningen. Blandningen måste omröras noggrant och få jäsa i flera timmar. Produkten kan sedan användas för att mata tomater.

Bild
Bild

Blanda med nässlor . För att förbereda denna lösning måste du använda unga nässlor. Det är nödvändigt att förbereda det i förväg. För 20 liter vatten går en hel hink nässelblad. Ett kilo jäst måste spädas i varmt vatten. Du måste också lägga till en liter mullein där. Alla ingredienser måste blandas väl. När jästen stiger måste hinkens innehåll hällas i en behållare med löv. Denna blandning bör infunderas i 10-12 dagar på en varm plats. Efter det måste du anstränga det. Det rekommenderas att vattna tomaterna med en lösning antingen under blomningsperioden eller när äggstocken bara börjar bildas.

Bild
Bild

Ansökningsfrekvens och tidpunkt

Jästdressing är lämplig för befruktning av alla slags tomat. Det kan användas för att befrukta buskar i olika stadier av deras tillväxt.

Bearbetning av plantor

För första gången är det värt att behandla plantor omedelbart efter dykning. Detta gör att plantorna kan slå rot och rota snabbare. Det kan behandlas med en enkel lösning som endast består av vatten och jäst.

Blandningen måste läggas till roten. Det bästa sättet att göra detta är att använda en liten vattenkanna. Och även i detta skede kan du använda bladmatning. Lösningen för detta filtreras och hälls i en behållare med en spray. Sprutning bör utföras i flera steg. Stammarna bearbetas först, sedan bladen. De måste sprutas först inifrån och sedan utifrån.

I detta fall kan dosen inte ändras, eftersom jästlösningen inte kan bränna bladen . Fördelen med bladmatning är att den snabbt absorberas, vilket innebär att den verkar direkt efter applicering.

Bild
Bild

Efter avstigning

Efter att plantorna har planterats i öppen mark måste de ges lite tid för att de ska kunna anpassa sig på en ny plats. Den första utfodringen kan utföras endast 9-12 dagar efter transplantation av plantor.

Tidig matning av transplanterade växter gör att de kan få fotfäste på en ny plats och växa över med ljusgrönt lövverk på kort tid. En buske tar 1-2 liter lösning.

I framtiden kan tomatbuskar bearbetas vidare . Detta bör göras var 20: e dag. Ju äldre växten blir, desto mer utfodring behöver den. Men när du använder jästlösning regelbundet är det värt att komma ihåg att detta kan leda till urlakning av kalium och kalcium från jorden.

Bild
Bild

Så att tomaterna inte lider på grund av detta, ett par dagar efter vattning, måste utrymmet runt buskarna strös med träaska.

Under blomningen

Bearbetningen av växter under blomningen bör behandlas särskilt ansvarsfullt. Under denna period är det bäst att använda en torr jästlösning. Du måste laga den precis före användning. Jästen måste lösas upp så att inget sediment finns kvar i behållaren.

För att kontrollera om utfodring av tomater skadar bör du först bearbeta en buske och efter några dagar kontrollera hur jästgödseln påverkar det. Om allt är i ordning med anläggningen kan du bearbeta följande buskar.

Under blomningsperioden bör tomater vattnas rikligt innan de matas . Det är lämpligt att använda en svagt koncentrerad lösning. Om buskarna ser svaga och slöa ut, tillsätt några droppar jod till jästtinkturen.

Bild
Bild

Under fruiting

En stamlösning kan användas för att mata tomaterna i detta skede. Den bereds av 10 liter vatten och 50 gram jäst. Det är nödvändigt att insistera på en sådan blandning före användning i flera timmar. Vattna buskarna med det vid roten. Användningen av detta gödningsmedel ökar växtens utbyte.

Bild
Bild

Hur matar man ordentligt?

Det finns flera regler för användning av torrt eller färskt jästbaserat foder

  1. Det är lämpligt att vattna plantorna antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen . Gödsling av buskarna under dagen rekommenderas inte.
  2. Eftersom jäst fungerar bäst i värme, är det bäst att använda under de varmare månaderna . Marken ska vara väl uppvärmd och tillräckligt fuktig. Vatten används också bara varmt. Detta hjälper till att återuppliva jästen. Den optimala vattentemperaturen är 30-40 grader.
  3. Det rekommenderas inte att använda kranvatten för avel av jäst , eftersom den innehåller för mycket klor. Tomater tål det inte.
  4. Innan du använder jäst för att göra markbete , det är nödvändigt att vara uppmärksam på utgångsdatumet som anges på förpackningen. I en föråldrad produkt dör svampar, vilket innebär att det inte finns någon nytta för växter från det.
  5. Om du använder jästdressing på sommaren , det kommer inte bara att stärka växterna och påskynda deras tillväxt, utan också hjälpa dem att tåla sommarvärmen bättre.
  6. Om jästlösningen infunderas utanför måste behållaren med den stängas med ett lock eller en trasa . Detta görs så att insekter som lockas av den skarpa lukten inte kommer in.
  7. Jästgödsel bör, liksom alla andra gödningsmedel, inte appliceras för ofta . För normal växts utveckling räcker det med 3-4 förband per säsong. Mer frekvent användning av gödningsmedel kan leda till att både plantor och buskar dör.
  8. Trots att jästlösningen inte kan skada växterna , det rekommenderas fortfarande inte att använda en koncentrerad lösning för bladförband. Den beredda blandningen måste spädas minst 2 gånger till innan buskarna bearbetas med den.
  9. Om en liten lösning återstår efter att ha matat tomaterna , den kan användas för att behandla andra växter som gurkor eller paprika.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du applicerar jästmatning enligt alla regler, kommer plantorna att se bra ut och glädja trädgårdsmästare med en utmärkt skörd.

Rekommenderad: