Mata Gurkor Med Jäst I Det öppna Fältet: Recept Med Torr Och Rå Jäst. Hur Man Vattnar Med Jästgödsel?

Innehållsförteckning:

Video: Mata Gurkor Med Jäst I Det öppna Fältet: Recept Med Torr Och Rå Jäst. Hur Man Vattnar Med Jästgödsel?

Video: Mata Gurkor Med Jäst I Det öppna Fältet: Recept Med Torr Och Rå Jäst. Hur Man Vattnar Med Jästgödsel?
Video: Bort med chipspåsen,ät en varm blomma istället,få fantastiska hälsoeffekter 2024, Maj
Mata Gurkor Med Jäst I Det öppna Fältet: Recept Med Torr Och Rå Jäst. Hur Man Vattnar Med Jästgödsel?
Mata Gurkor Med Jäst I Det öppna Fältet: Recept Med Torr Och Rå Jäst. Hur Man Vattnar Med Jästgödsel?
Anonim

Alla trädgårdsmästare och trädgårdsmästare vet hur viktigt det är att sköta växterna ordentligt. Dessutom gäller vårdåtgärder inte bara vattning, ogräs och korrekt plantering (eller transplantation), utan också införandet av lämpligt gödningsmedel i jorden. Endast om alla regler följs kan du få en stor och snabb skörd som motsvarar de ansträngningar som läggs ned . Bland alla odlade växter idag är gurkor en av de mest populära. En mängd olika medel kan användas för att befrukta dem. Dessutom kan du använda både speciella blandningar och tillsatser som säljs i trädgårdsbutiker och folkmedicin. Jäst är en av dessa populära lösningar. Idag, i vårt nya material, kommer vi att prata mer detaljerat om reglerna och principerna för att gödsla gurkor med jäst i det öppna fältet, vi kommer att analysera fördelar och nackdelar med denna typ av utfodring och också bekanta oss med de mest populära recepten.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Att ta hand om växter i form av att mata gurkor i det öppna fältet med jäst (som alla andra typer av vårdåtgärder) har ett antal unika egenskaper och egenskaper. Dessutom är de inte bara positiva utan också negativa. Först och främst ska det sägas att jäst är en kemikalie som har en positiv effekt på gurkor . Detta är möjligt på grund av den unika jästkompositionen, nämligen närvaron av encelliga svampar av Saccharomycete -klassen, aminosyror, vitaminer, proteiner, mineraler och spårämnen.

Bild
Bild

Med hjälp av jäst som växtfoder förbättrar trädgårdsmästaren inte bara gurkornas tillstånd utan påverkar också jorden positivt och berikar den med många användbara ämnen. I detta avseende menar vi det faktum att efter att ha vattnat jorden med en lösning av jäst ökar antalet fördelaktiga mikroorganismer och element i marken avsevärt.

Anmärkningsvärt är det faktum att jäst har en positiv effekt inte bara på unga växter, utan också på mogna gurkor

Experter säger att på detta sätt är det möjligt att befrukta och mata även plantor. Unga växter befruktade med jäst börjar växa snabbare, deras rotsystem utvecklas aktivt, kvaliteten på bladen ökar (de blir ljusare och mer mättade, och deras antal ökar också betydligt).

Bild
Bild

Bland annat inkluderar de positiva effekterna av jästgödselmedel på gurkor det faktum att plantornas immunitet ökar flera gånger, de kan mer aktivt motstå och motstå negativa miljöpåverkan (till exempel gäller det ogynnsamma klimatförhållanden och temperaturindikatorer). Jästgödsel bidrar till den aktiva utvecklingen av gurkafransar, stimulerar plantans anpassning till nya förhållanden (till exempel efter plockningsproceduren). Införandet av jäst är särskilt viktigt och relevant om gurkorna växer i ett växthus och har dåliga ljusförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan positiv effekt av jäst på gurkor och jorden där de växer är möjlig om du spädar ut ämnet i vatten och därigenom skapar en lösning. Saken är att jäst i interaktion med vatten frigör en stor mängd ämnen (inklusive meso-inositol, biotin, vitamin B1). Det är dessa användbara komponenter som ger den positiva effekten av gödningsmedel, inklusive aktivering av fytohormoner, och accelerationen av regenereringsprocesser och många andra. dr.

På grund av att jäst är svampar av naturen skapar deras inträde i jorden gynnsamma förutsättningar för utvecklingen och livet för organismer, vilket i sin tur säkerställer högkvalitativ, effektiv och snabb bearbetning av organiska föreningar. Samtidigt förbrukar jorden stora mängder kväve och fosfor.

Bild
Bild

När det gäller nackdelarna med att använda jästgödsel finns de inte. Samtidigt är det värt att komma ihåg att användningen av förband inte alltid är en fördelaktig process. I vissa fall kan sådana handlingar vara värdelösa.

Så, införandet av jäst i jorden blir en värdelös övning om den omgivande lufttemperaturen är mindre än 15 grader Celsius . Dessutom måste jorden där du introducerar jäst vara rik på organiskt material som jästen kan bearbeta. Vid vårdåtgärder bör man också komma ihåg att jästlösningen bibehåller sin effektivitet endast den första dagen för beredningen. Därefter går alla användbara egenskaper hos matningen förlorade.

Bild
Bild

Dessutom kan jästgödsel inte användas regelbundet. Du kan gödsla jorden med dem bara ibland. Annars kommer jorden att sakna sådana viktiga komponenter som kalcium och kalium.

Du bör inte bara lägga till jäst i marken, kom ihåg att de för det mesta fungerar som ett tillväxtstimulerande medel, och inte ett vanligt gödningsmedel.

Introduktionsvillkor

För att befruktning ska ge det önskade resultatet måste proceduren utföras inom strikt definierade termer, liksom i närvaro av vissa omständigheter. De vanligaste fallen av toppdressing i jorden är:

  • svaghet hos plantor;
  • liten tjocklek av växtstammar;
  • låg andel etablerade plantor efter plockningsförfarandet;
  • brist på rotprocesser;
  • brist på lövbildningsprocesser;
  • låg utveckling av piskan;
  • gurkor växer i ett växthus och tolererar inte brist på ljus;
  • växten växer i ogynnsamma väderförhållanden;
  • jorden har en låg fertilitet.
Bild
Bild

Direktmatningsförfarandet utförs vanligtvis på våren, när gurkorna befinner sig i plantplantstadiet . Om vi pratar om unga plantor, matas de flera gånger. Första gången - i det ögonblick då 2 riktiga löv dök upp, andra gången - vid transplantation av plantor i separata krukor med ny jord, tredje gången - innan växten planteras i trädgården.

Receptöversikt

Det finns ett stort antal recept för att göra jästgödsel som är utformat för att mata gurkor i det öppna fältet. Låt oss överväga de mest populära.

Med vatten och socker

Oftast blandas vatten och socker med råjäst för att skapa gödningsmedel. Så för 10 liter varmt vatten måste du förbereda 10 gram jäst och 50 gram socker. En sådan blandning kan inte användas omedelbart; den måste först infunderas i ett varmt rum i en sluten behållare i flera timmar. Efter den angivna tiden måste lösningen blandas med vatten i proportionerna 1 del av lösningen till 5 delar vatten.

Bild
Bild

Det finns ett annat alternativ för att framställa en sådan blandning av socker-jästvatten . Ta i så fall 10 gram jäst, 3 liter vatten och en liten mängd socker. Innan du använder en sådan lösning är det viktigt att den infunderas i en vecka. Sedan måste den också spädas med vatten: 250 milliliter gödselmedel späds ut i 10 liter vatten.

Bland annat är de positiva egenskaperna med att använda ett sådant gödningsmedel det faktum att det hjälper till att undvika bildning av oönskade karga blommor.

Med mejeriprodukter

Ofta blandas jäst inte bara med vatten, utan också med mjölk. Sådana blandningar används för att skydda gurkor från en mängd olika sjukdomar och skadedjur . Samtidigt är det mycket viktigt att noggrant och ansvarsfullt närma sig valet av en mejeriprodukt - mjölk måste nödvändigtvis vara färsk och okokt. När du skapar toppdressing måste komponenterna tas i vissa proportioner: 1 liter mjölk och 100 gram levande jäst. Den resulterande blandningen infunderas och fermenteras i 2 timmar. Därefter tillsätts en liten mängd toppdressing till vattnet och används.

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att gödningsmedlet ska hällas uteslutande vid roten eller användas för sprutning av bladen.

Infusion av torr jäst

Ett annat alternativ för utfodring är en infusion av torr jäst. För att göra det måste du ta en hink med varmt vatten, vars temperatur inte bör överstiga 38 grader Celsius, samt 100 gram torr jäst. En sådan infusion måste förvaras i 24 timmar - på så sätt får du den vätska som behövs för att ge näring åt växten och jorden . Det rekommenderas att hälla det vid roten av växten, och för 1 buske måste du spendera en halv liter infusion. Om så önskas används ofta andra gödningsmedel i samband med infusionen för att förbättra effekten. Till exempel kan du använda denna metod: 12 gram torr jäst blandas med 2 gram askorbinsyra och denna torra blandning löses i 5 liter vatten. Detta gödningsmedel infunderas i en vecka och späds sedan ut i vatten i en andel av 250 milliliter per 10 liter.

Bild
Bild

Med aska

Ofta använder trädgårdsmästare en blandning av jäst och aska för att gödsla gurkor på det öppna fältet. En sådan blandning har en stor positiv effekt, eftersom träaska innehåller ett stort antal användbara komponenter: kalcium, kalium, fosfor, bor, järn och många andra. dr . Blandningen av jäst och aska ger gynnsamma förutsättningar för reproduktion av specialiserade knölbakterier som fixerar kväve. För att göra gödselmedel måste du ta 100 gram socker, samma mängd aska från trä och jäst. Häll torra ingredienser med 3 liter vatten. Därefter späds toppdressingen i förhållandet 1 till 40.

Bild
Bild

Med örtinfusion

För att göra ett växtbaserat gödningsmedel måste du ta en hink med finhackat nyklippt gräs, ett bröd rågbröd (som först måste skäras i små bitar) och ett kilo levande jäst. Allt detta måste fyllas med 50 liter vatten. Gödsel lämnas på en varm plats i 72 timmar . En infusion av örter och jäst som gödningsmedel kan användas under hela säsongen.

Bild
Bild

Hur matar man ordentligt?

Både vattning och utfodring av gurkor måste utföras med beaktande av vissa regler och principer. Till exempel bör växter befruktas och vattnas vid en viss tidpunkt. Det finns andra förutsättningar:

  • jästgödsel får endast appliceras efter att du har utfört riklig vattning av den odlade växten;
  • under 3 sommarmånader är det tillåtet att utföra högst 3 matningsförfaranden;
  • endast en nyberedd blandning kan användas för befruktning;
  • du kan inte utföra matningsförfarandet direkt efter att plockningen har gjorts;
  • endast varmt vatten kan användas för att tillverka gödselmedel;
  • du måste hälla toppdressing vid roten;
  • du kan inte gödsla gurkor med både jäst och organiska blandningar samtidigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gurkor med öppna fält befruktas när växten går igenom växtsäsongen. Under inga omständigheter bör utfodring utföras i varmt väder. Samtidigt kan befruktning endast göras när jorden redan har värmts upp tillräckligt.

Rekommenderad: