Gödsel För Citrusfrukter: Matning Inomhus Och Utomhus Citrusväxter Hemma, Val Av Gödselmedel Och Tidpunkten För Applicering

Innehållsförteckning:

Video: Gödsel För Citrusfrukter: Matning Inomhus Och Utomhus Citrusväxter Hemma, Val Av Gödselmedel Och Tidpunkten För Applicering

Video: Gödsel För Citrusfrukter: Matning Inomhus Och Utomhus Citrusväxter Hemma, Val Av Gödselmedel Och Tidpunkten För Applicering
Video: Övervintra citrusväxter inomhus 2024, Maj
Gödsel För Citrusfrukter: Matning Inomhus Och Utomhus Citrusväxter Hemma, Val Av Gödselmedel Och Tidpunkten För Applicering
Gödsel För Citrusfrukter: Matning Inomhus Och Utomhus Citrusväxter Hemma, Val Av Gödselmedel Och Tidpunkten För Applicering
Anonim

Citrusväxter har blivit vanliga "invånare" i många ryssars hem. Lusten att växa exotisk uppstår hos många, men bara ett fåtal lyckas uppnå ett positivt resultat.

Det vanligaste misstaget är med utfodring. Vad du behöver veta om citrustillskott?

Bild
Bild

Tecken på brist på näring

Varje växt, precis som en person, behöver bra näring.

Om den är av hög kvalitet, i tid och balanserad, kommer kulturen stadigt att öka den gröna massan, producera blommor, bilda knoppar av dem och kommer att kunna motstå sjukdomar.

Citrusgrödor är mycket känsliga för näringsbrister. Du kan ta reda på detta genom yttre skyltar:

  • blek nyans av kronan;
  • sträckande skott;
  • förlust av löv;
  • täcker bladplattor med mörka fläckar;
  • böjda kanter på bladen;
  • brist på knoppar eller deras död i ett tidigt skede.
Bild
Bild

Om du tittar noga på växterna kan du av yttre tecken bestämma bristen på ett visst ämne:

  • överdriven svårighetsgrad av venerna på bladen uppstår när det finns otillräckligt mangan och järn;
  • med förändringar i bladens färg kan vi prata om brist på svavel;
  • slöhet av löv och curling av kanten kommer att indikera en låg mängd kalium eller bor;
  • vissna övre blad, bladplattans oregelbundna form och unga skotts snabba död indikerar en låg kopparhalt i jorden;
  • färgning av frukter, förlust av färgens ljusstyrka och ytterligare utsläpp är de viktigaste tecknen på fluoros, som uppstår på grund av brist på järn.

Om minst ett av dessa tecken identifieras måste du mata växten utan onödigt dröjsmål. Om du kör situationen kan anläggningen dö.

Bild
Bild

Villkor och tillämpningstakt

Trots citrusväxternas nyckfullhet och krävande näring kommer alla att klara av denna vetenskap. Frekvensen för toppdressing och befruktningshastigheten spelar en viktig roll. Följande regler gäller här:

  1. Med ankomsten av sommaren är det nödvändigt att applicera gödselmedel för citrusfrukter, som syftar till att öka sockernivån i frukterna. Efter sådana dressingar tappar citrusfrukter sin bitterhet, vilket är en av huvuddragen i exotiska växter som odlas hemma. Var tionde dag kan matas med kväve och kalium, och var fjärde dag befruktas med uppslamning och superfosfat.
  2. Med en ökning av transplantationsfrekvensen och en ökning av kulturens ålder ökar behovet av ytterligare näring.
  3. Efter transplantation kan introduktionen av näringsämnen utföras efter 1, 5 månader. Gödselmedel för blommande växter kan användas. I avsaknad av blommor används ekologiskt (tre doser varannan vecka). Extraktion av hästgödsel, humus eller färdig vermikompost används ofta. Substratet kan inte övermättas med mineraler och organiskt material, eftersom dess surhet kommer att öka.
  4. Under den kalla årstiden minskar behovet av extra näring för exotiker betydligt, så att de inte kan matas mer än en gång i månaden. Ännu bättre, gör en minimal toppdressing varannan månad.
  5. Med början av mars bör mängden gödselmedel gradvis öka och frekvensen för deras applicering bör minskas.
Bild
Bild

Populära medel

Valet av gödningsmedel för citrusfrukter är stort, därför är det lätt att gå vilse i det och du kan välja en produkt som inte helt kommer att uppfylla de krav som ställs på den.

Baserat på erfarenhet från specialister och användarrecensioner har vi valt flera värdiga gödningsmedel

" Blommans planet för citrusfrukter " är ett komplext gödselmedel baserat på organiska och mineraliska komponenter. En multikomponentkomposition, tydliga proportioner och kvalitetskomponenter är huvuddragen i denna produkt. Tack vare denna befruktning får grödan den nödvändiga mängden kalium, fosfor och kväve. För rotbehandling är det nödvändigt att späda ut produktens lock i en liter vatten. Ett halvt lock sätts till spraykompositionen.

Bild
Bild

" Miraklens trädgård " är en av de bästa organiska gödningsmedel som utvecklats för citrusväxter. Kompositionen innehåller alla nödvändiga komponenter som sådana exotiska växter är i stort behov av. Dosen är densamma som för den första produkten. Användningen av denna komposition kan startas från februari, sådan påfyllning upphör i november.

Bild
Bild

" Effekt-vår " är en kvalitet, tidtestad mineralgödsel. Om du börjar mata från början av våren, kommer växten snabbt att kunna gå bort från vinterdvala och aktivt växa. Företaget har utvecklat ett liknande gödningsmedel för användning medan exotiska grödor är vilande. 1 kapsel krävs per liter vatten.

Bild
Bild

" GUMI-20 " är en naturlig stimulans för aktiv tillväxt och full utveckling av citrusgrödor. För att förbereda en arbetslösning måste du späda 5 droppar av kompositionen i 1 liter vatten

Bild
Bild

" Ripen-KA " är ett koncentrerat gödningsmedel med organiska och mineraliska komponenter. För att vattna jorden späds en tesked av läkemedlet i 2 liter vatten. För sprutning späds en liknande mängd av produkten i 4 liter vatten.

Bild
Bild

Hur sätter man in?

Topdressing utförs i enlighet med vissa regler, vars efterlevnad kommer att rädda växten från eventuella negativa konsekvenser

  1. Gödsel hemma bör endast appliceras med vatten. Detta kan vara sprutning (befruktning på bladet) eller vattning (rotförband) - det finns inga andra alternativ. Det bästa alternativet är en kombination av de två.
  2. Toppdressing kan endast utföras för friska växter. Annars kommer den sjuka kulturen att försvaga immunsystemet ytterligare och det blir svårt för honom att motstå sjukdomen.
  3. Mineralförband och organiskt material för inomhusväxter kan inte appliceras samtidigt, eftersom rotsystemet kommer att få en kemisk förbränning. Denna regel gäller inte färdiga sammansatta gödningsmedel.

Gödsling av citrusfrukter beskrivs i nästa video.

Rekommenderad: