Mata Gurkor Med Hästgödsel: Hur Kan Du Mata Dem I Växthuset Och På Det öppna Fältet? Hur Späds Gödselmedel? Applicering Av Flytande Gödsel Och Granulat

Innehållsförteckning:

Video: Mata Gurkor Med Hästgödsel: Hur Kan Du Mata Dem I Växthuset Och På Det öppna Fältet? Hur Späds Gödselmedel? Applicering Av Flytande Gödsel Och Granulat

Video: Mata Gurkor Med Hästgödsel: Hur Kan Du Mata Dem I Växthuset Och På Det öppna Fältet? Hur Späds Gödselmedel? Applicering Av Flytande Gödsel Och Granulat
Video: Första 3 tidigaste sådderna i växthuset kallväxthuset eller odlingstunnel Odla effektivt Vintersådd 2024, Maj
Mata Gurkor Med Hästgödsel: Hur Kan Du Mata Dem I Växthuset Och På Det öppna Fältet? Hur Späds Gödselmedel? Applicering Av Flytande Gödsel Och Granulat
Mata Gurkor Med Hästgödsel: Hur Kan Du Mata Dem I Växthuset Och På Det öppna Fältet? Hur Späds Gödselmedel? Applicering Av Flytande Gödsel Och Granulat
Anonim

Det är nästan omöjligt att uppnå en bra skörd av gurkor utan införande av gödningsmedel under växtsäsongen. Ett värdigt substitut för mineralbaserade preparat kan vara användning av gödsel och andra typer av organiskt material. Men för korrekt användning måste du veta vilken gödsel som är mer effektiv för att gödsla gurkor och hur man använder den.

Bild
Bild

Särdrag

Gurkor av alla sorter reagerar väl på införandet av organiskt material, inklusive hästavfall. Denna typ av utfodring har ett antal fördelar:

  • relativt billigt ämne (för många bönder och de mest tillgängliga);
  • orsakar inte svårigheter vid användning;
  • för befruktning kan du göra utan användning av teknik;
  • främjar effektivare assimilering av gödningsmedel av växter;
  • lämnar inte giftiga sönderdelningsprodukter i jorden.
Bild
Bild

Hästgödsel är bekvämt för att mata gurkor i växthus och i det öppna fältet . Biosubstratet är fullt av användbara element som är nödvändiga för korrekt mognad av grönsaken. Hästgödsel värmer upp jorden och förbättrar dess sammansättning. Och det är också mycket användbart i trädgården, eftersom det snabbt bryts ner. Hästgödsel är överlägsen kogödsel när det gäller uppvärmning och värmehållning.

Regelbunden introduktion av hästhumus i jorden förbättrar dess strukturella egenskaper, gör den spröd och normaliserar syre-vattenbalansen . På grund av det intensiva förfallet är hästgödsel mer aktivt för att släppa ut användbara ämnen än andra arter. Enligt dess kemiska sammansättning kan extraktet av hästgödsel bestämmas som det rikaste. Det används ofta för att skapa en värmekudde för växter.

Bild
Bild

Samtidigt är det värt att komma ihåg att färsk gödsel är olämplig för toppdressing, eftersom bränning av rotsystemet och lövdel är möjlig. En infusion bereds från ett färskt substrat för ytterligare vattning och sprutning.

Dessutom är den i sin ursprungliga form endast lämplig på hösten i form av en tillsats vid grävning av jorden. Eftersom färsk avföring innehåller mycket ogräsfrön kan spridning över området leda till överväxt av ogräs.

Bild
Bild

Typer av hästgödsel

Användbara organiska finns i flera former. För varje finns ett specifikt recept och en tillämpning.

Färsk

Materialet samlas upp med fragment av hö, halm och annat växtskräp. Den bästa tiden att lägga gödsel på sängarna är hösten . Det är lämpligt att applicera det i ett grävt område, eftersom spridning av gödsel på växter kan skada rötterna.

Bild
Bild

Gödsel blir lämplig för växthus efter vintern … Fram till vårens ankomst sönderdelas och släpper organiskt material helt ut den nödvändiga mängden kväve som matar grönsaksplanteringarna på platsen. Det är också värt att försöka förbereda flytande foder från hästekskrement.

Halvmogen

I detta tillstånd är gödsel lämpad för näring av jorden innan du planterar en gröda. Dessa avföring kännetecknas av en mörk färg och egenskapen att förstöras under påverkan av yttre faktorer. Efter applicering med två års recept får man en bra skörd av grönsaker på den berikade jorden.

Bild
Bild

Dåligt ruttnat

Ämnet är nästan svart i färg, optimalt för att mata plantor. Användningen av ruttet organiskt material är särskilt viktigt vid plantering av knölar.

Det används också som plantering under rötterna av fruktgrödor, särskilt äppelträd.

Bild
Bild

Humus

Detta är namnet på hästgödsel i det extrema nedbrytningsstadiet. Det kommer att ta flera år att få det. Humus används för att befrukta alla växter som växer på platsen. Koncentrerad humus i denna form, införd i jorden i tillräckliga mängder, aktiverar tillväxten av trädgårdsgrödor och har en positiv effekt på deras smak. Gödsel i detta tillstånd är lämpligt för mulching.

Bild
Bild

Gödsel i granulat

Alla kan inte hålla hästar, och inte ens alla regioner har hästuppfödare och stall . Och inte alla agronomer gillar att pyssla med naturgödsel. Därför är gödselmedel i en speciell form mycket populärt bland sommarinvånare i stora städer och på förorts mini-gårdar. Korngödsel appliceras under vårplanteringen. Matningens kompakta format gör den lämplig för långtidsförvaring och enkel transport.

Bild
Bild

Hur späds?

Färsk hästgödsel smaksätts med gurksängar på hösten. För 1 m2 räcker det med en mängd på 5,5 kg. På våren, när du gräver upp platsen, är det lämpligt att lägga till en del ruttet gödsel under gurkorna. Flytande gödningsmedel introduceras i blomningsstadiet och under bildandet av äggstockar.

Hästgödsel för gurkodlingar odlas på detta sätt: en hink med organiskt material läggs i en fat och 5 liter vatten hälls . Lösningen infunderas i 2 veckor med periodisk omrörning av innehållet. Det färdiga koncentratet späds ut med vatten i en hastighet av 1: 10. I flytande form används gödsel endast på vattnad mark. De visar sig befruktas fram till fruktningsfasen för bildandet av äggstockar.

Bild
Bild

Hästgödsel späds ut i mängden 1 liter burkar med torrsubstans per 10 liter vatten. Tillsatsen av gödsellösning till jorden leder till en ökad luftning.

Flytande gurkgödsel kan också framställas enligt följande . I en kompostgrop eller en stor plastbehållare samlas ytterligare komponenter i form av halm, fallna löv, sågspån och potatisplattor. Allt detta är kryddat med infusion av hästgödsel. Sprid sedan igen ett lager kompost, alternerande med flytande gödsel till kanten av behållaren.

Under hela utvecklingsperioden måste trädgårdsbädden för gurkor matas minst fyra gånger

Bild
Bild

Flytande gödningsmedel

För att förbereda kompositionen behöver du färsk hästavföring. De blandas med vatten och håller förhållandet 1: 7. Växter livnär sig av organiskt material genom jorden och fyller på bristen på näringsämnen.

Bild
Bild

I ett flytande substrat är koncentrationen av aktiva substanser högre än i ett torrt, därför är det viktigt att studera instruktionerna innan du börjar mata .… Annars kan flytande gödsel vara skadligt för odling av grödor.

Om medlet används i granulat, innan de läggs, måste de fyllas med vatten och förvaras i rumstemperatur. Därefter omrörs de och hälls under roten av kulturen.

Bild
Bild

Hur kan du mata?

Som nämnts tidigare används färsk gödsel endast vid bearbetning av en grönsaksträdgård på hösten. På våren är det dags att mata gurksängarna med ruttna hästgödsel . Under växtsäsongen och bildandet av äggstockar används den i flytande form. Hästkompost accepteras också väl av gurkor.

För att göra en trädgårdsbädd för gurkor i ett växthus måste du först ta bort det översta jordlagret. Lägg sedan gödsel ovanpå den återstående bädden och vattna den med kokande vatten för desinfektion från patogena mikroorganismer. Du måste vattna rikligt och häll ytterligare ett lager jord ovanpå, gräva upp och jämna ut sängarna.

Bild
Bild

Om gödselgödsel används korrekt kommer fördelarna med det att börja visa sig snart . Men det första året ska du inte räkna med en påtaglig höjning av avkastningen. Detta beror på den faktiska frånvaron av nästan mineraliskt kväve i gödseln. I framtiden kommer fördelarna med att applicera gödsel bli mycket mer uppenbara.

Rekommenderad: