Gödsel Som Gödselmedel: Introduktion Av Flytande Ko Och Gris, Kanin, Get Och Annan Gödsel I Jorden På Våren Och Hösten. Vilket är Bäst För Trädgården? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Gödsel Som Gödselmedel: Introduktion Av Flytande Ko Och Gris, Kanin, Get Och Annan Gödsel I Jorden På Våren Och Hösten. Vilket är Bäst För Trädgården? Recensioner

Video: Gödsel Som Gödselmedel: Introduktion Av Flytande Ko Och Gris, Kanin, Get Och Annan Gödsel I Jorden På Våren Och Hösten. Vilket är Bäst För Trädgården? Recensioner
Video: Förnya jorden i dina krukor inför hösten/våren - Gödsla upp den istället för att slänga 2024, Maj
Gödsel Som Gödselmedel: Introduktion Av Flytande Ko Och Gris, Kanin, Get Och Annan Gödsel I Jorden På Våren Och Hösten. Vilket är Bäst För Trädgården? Recensioner
Gödsel Som Gödselmedel: Introduktion Av Flytande Ko Och Gris, Kanin, Get Och Annan Gödsel I Jorden På Våren Och Hösten. Vilket är Bäst För Trädgården? Recensioner
Anonim

Organiskt material, kallat gödsel, är en naturlig biologisk avfallsprodukt från matsmältningen av olika husdjur eller fjäderfä. Denna komponent används för att gödsla jordbruksgrödor för att öka avkastningen. Naturliga organiska gödningsmedel har en hög koncentration och är värdefulla för alla jordbruksgrödor som odlas av människor. Fördelarna med gödsel är obestridliga, men det är viktigt att använda det korrekt för att inte skada växter och människors hälsa.

Bild
Bild

Fördel och skada

Enligt sin sammansättning innehåller gödsel som gödningsmedel värdefulla element som assimileras av växter - dessa är kalium, magnesium, kväve, fosfor, kalcium och andra spårämnen. Studier har visat att kycklinggödsel är det rikaste i kvävehaltiga ämnen, lite mindre av dessa komponenter finns i kaningödsel, ännu mindre kväve finns i get- och fåravfall, följt av hästgödsel och grisgödsel ligger på sista plats i termer av elementets innehåll. Fåravfall anses vara mästare när det gäller kalium- och magnesiuminnehåll, medan alla andra typer av gödsel innehåller något mindre av det. Och den största mängden fosforelement finns i grisgödsel. Om vi jämför koncentrationen av ämnet, kommer det att visa sig vara dubbelt så mycket som jämfört med ko -gödsel.

Fördelarna med att använda gödsel beror på ett antal fakta

  • Husdjursavfall innehåller komponenter som växter behöver för att förbättra tillväxt och frukt, vilket uppnås genom att förbättra jordens fysiska och kemiska struktur efter applicering av gödsel på den. I jäsningsprocessen bildar gödsel näringsrika humusföreningar, vilket ökar jordkompositionens bördighet.
  • Alla typer av gödsel är en källa till biologiskt aktiva mikro- och makroelement. Dessutom innehåller spillningen också en mängd olika bakterier och mikroorganismer, vilket är en värdefull näringskälla och energi som behövs för markens bakteriella mikroflora.
  • Varje typ av kull har sina egna egenskaper. Till exempel utmärks de av nivån av syra-basmiljö. PH -värdet för ko -gödsel är upp till 8, 2 enheter, hästgödsel - upp till 8 enheter, och i grisgödsel är det 7, 8 enheter. När gödsel införs i jorden minskar dess surhet med en övergång till en alkalisk miljö.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi jämför mineralkemiska och naturliga organiska gödningsmedel med varandra, då organiskt material ger mycket bättre näring och förbättrar jordkompositionens struktur, lossar jorden, ökar dess absorptionsförmåga och mättar också den användbara mikrofloran som är nödvändig för växttillväxt … Alla komponenter i organiskt material levereras till växter i en lätt assimilerad form.

Bild
Bild

Användning av gödsel bör strikt doseras - det måste tillämpas enligt vissa regler. Om dessa förhållanden försummas, kan organiskt material skada grödor.

  • Rotbrännskador . På grund av den höga koncentrationen av organiskt material kan färsk gödsel inte användas; du måste vänta tills spillningen är överväldigad. Dessutom börjar färsk gödsel, när den kommer in i fuktig jord, aktivt interagera med markens mikroflora, samtidigt som den släpper ut en stor mängd gas och värmeenergi. Sådana processer beror på att färsk gödsel innehåller mycket metan och kväve. Startprocessen bränner växts rotsystem och förstör deras livskraft. Koncentrerad färsk gödsel är särskilt farlig för rötterna hos unga omogna växter.
  • Försurning av jordsubstratet . Tillförsel av gödsel, som grisgödsel, kan försurra jorden, och de flesta växter kan inte växa i en sådan miljö, eftersom de föredrar neutrala, lätt alkaliska eller svagt sura jordindikatorer. För att undvika försurning bör stora mängder gödsel inte införas i jorden och träaska, kalk eller dolomitmjöl bör användas som avgiftningsmedel. Avgiftningsmedel bör appliceras separat med gödsel så att båda ämnena inte kan bidra till produktionen av stora mängder ammoniak, vilket är skadligt för växter. När detta ämne släpps kommer jorden att förlora kvävehaltiga föreningar och dess fertilitet försämras.
  • Förekomsten av ogräsfrön . Eftersom djur huvudsakligen livnär sig på gräs, kommer frön in i mag -tarmkanalen, som i en obearbetad form kommer in i spillningen och med den - till din trädgård. Näringsmediet tillåter ogräs att växa våldsamt, men sådan såning kommer inte att hända om du använder redan ruttnat gödsel.
  • Överskott av kväve . Kull är ett gödningsmedel som innehåller mycket kväve. Den överskjutande mängden kväve som har kommit in i jorden omvandlas till nitrater under påverkan av markmikroflora. En överdriven mängd nitrater från jorden kommer in i de odlade bären, frukterna och grönsakerna, vilket orsakar skada på människokroppen. Endast en verifierad dosering hjälper till att undvika ackumulering av nitrater i jorden och jordbruksprodukter som odlas på den.
  • Skadedjursöverföring . Tillsammans med gödsel kommer mikroorganismer och bakterier, ibland inte bara gynnsamma utan också patogena, in i trädgårdsbädden. Ägg av helminter eller skadedjur kan komma in i trädgården och därifrån med grönsaker och frukt in i människokroppen. Ofta lockar lukten av spillning insekter. Björnen är särskilt förtjust i färsk gödsel, som lägger ägg i högar med spillning så att hennes avkomma kan övervintra och bli mer aktiv på våren.
Bild
Bild

För att gödsel ska vara en användbar komponent bör du känna till rätt dosering och regler för användning när du använder den.

Vyer

Mängden gödsel som används för att stimulera växttillväxten beror inte bara på vilken typ av djur eller fågel som används. Organisk gödningsmedels sammansättning beror också på kullen, som också ingår i gödseln . I kombination med det minskar koncentrationen av spillning, men i dess sammansättning ökar mängden kalium. Den typ av kull som en fågel eller ett djur lever på är halm, torv eller sågspån. Gödsel med halm anses vara det bästa för trädgården, och torvblandningen har minst värde.

För gödningsmedel används gödsel inte bara från klövdjur . För växtnäring används också fjäderfäavfall - kycklinggödsel, vaktelgödsel. För den bästa kombinationen kombineras ibland olika typer av gödsel.

Bild
Bild

Nötkreatur

Denna typ av gödsel visar sina maximala näringsegenskaper under de första 2-3 åren (när gödseln införs i sand- eller sandjord). Det bibehåller sin effektivitet i lersubstrat mycket längre - där varar dess effekt upp till 6 år . Mullein anses vara den vanligaste organiska arten och passar alla typer av växter. Men samtidigt är kogödsel det minst bördiga. Enligt forskning innehåller 1 kg av ämnet upp till 3,4 gram. kvävehaltiga komponenter, upp till 2, 8 gr. kalcium, ca 2, 9 gr. fosfor och upp till 1, 5 gr. kalium. Dessutom innehåller gödselkompositionen svavel, magnesium, natrium. Indikatorerna för den kemiska sammansättningen ändras beroende på vilken typ av föda djuret hade, dess ålder och kön . Gödsel från vuxna djur är cirka 17–20% mer bördig än gödsel från unga djur. Det låga innehållet av näringsämnen i mullein minskar sannolikheten för att bränna rotsystemet och överfodra växterna, vilket skulle medföra utseende av nitrater i grödan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Häst

Det anses vara det mest näringsrika och balanserade organiska gödningsmedlet i sin sammansättning. Hästgödsel har en mer porös struktur än mullein . När den släpps ut i jorden sönderfaller denna gödsel med utsläpp av en stor mängd värme, därför har den etablerat sig som ett effektivt sätt att mata växter i öppen mark och i växthusförhållanden. Tyvärr är hästgödsel nu mindre lättillgängligt än kogödsel. Detta beror på en minskning av antalet djur.

Bild
Bild

Kanin

Kaninspillning är ganska torr och tät. På grund av sin kompaktitet är den lättare att transportera. Experter som använder detta gödningsmedel noterar att spillning inte bara är användbar för växter, utan att de inte innehåller ogräsfrön i sin sammansättning, eftersom kaniner bara matar på blad och stjälkar av växter . Kaninspillning är rik på kväve, magnesium och kalium. Växter absorberar sådan matning väl, och den är lämplig för nästan alla trädgårdsodlingar. Avföringen kan innehålla coccidia, vilket orsakar protozoala tarmsjukdomar hos kaniner. Av denna anledning bör spillning från sjuka individer inte placeras bredvid friska kaniner. För människor är coccidia inte farliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fläsk

Grisgödselns sammansättning innehåller lite kalcium, men kan snabbt försura jorden. Därför är detta gödningsmedel inte lämpligt för alla typer av grödor, och det används sällan. Grisavfall är känt för låg värmeutsläpp vid överhettning, och sönderdelningstiden är mycket längre än för andra djur . Mest av allt innehåller gödsel kväve, i outspädd eller färsk form, det kan bränna växts rotsystem. Grisavfall innehåller inte bara ogräsfrön, utan också patogener i tarminfektioner, samt helminthägg som är farliga för människor. Om du lägger till sådant spillning i en svagt sur jord blir det surt, det vill säga det blir omöjligt att odla något på det utan deoxidering. Ibland kombineras denna typ av gödsel med hästgödsel, och dolomitmjöl tillsätts också i kompositionen.

Blandningen kan endast användas efter ett år, när komposten rensas naturligt från skadliga bakterier och helminter.

Bild
Bild

Kyckling

Fjäderfägödsel är känt för att vara det snabbast verkande organiska gödningsmedlet, med en sönderdelningstid på 1 år. Men det är värt att komma ihåg att koncentrationen av detta medel är så stor att för att använda det måste du späda det 12 gånger. Kullen innehåller kalium, kalcium, kväve, fosfor, magnesium. Koncentrationen är 4 gånger högre än i djurgödsel. Efter applicering på jorden kommer kompositionen att visa den bästa prestandan under det första året, men även efter 2-3 år kommer dess egenskaper fortfarande att bevaras, om än i en något mindre volym . Kycklingavfall ökar avsevärt produktiviteten och deltar också i bildandet av jordhumus och deoxidering av marken.

Bild
Bild

Get

Man tror att getavfall är 8 gånger mer näringsrikt för växter än mullein, och det beror på det höga innehållet av kvävehaltiga komponenter. Getgödsel kan sönderdelas ganska snabbt och generera en stor mängd värme, därför används den för att förbättra egenskaperna hos tät jord, som är svår att värma upp av solens strålar . 1 kg gödsel innehåller upp till 2,6 gram. fosfor, upp till 5, 8 gr. kalium och ca 5 gr. kväve. Denna komposition låter dig applicera gödselmedel på jorden 3-4 gånger mindre ofta än häst- eller kogödsel. Gettspillning används för organisk gödsling av nästan vilken jordbruksgröda som helst. Tomater och gurkor, liksom lök och vitlök, svarar bäst på sådan befruktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Får

Ett mycket effektivt gödselmedel är får (eller fårkött). Det sönderfaller med utsläpp av en stor mängd värme, och det används för att mätta lerjord eller lerjord med organiska komponenter . Fåravfall har inte en hög koncentration av kalium, magnesium, kväve och fosfor, men om man jämför det med hästspillning eller mullein är fårens avfallsprodukt tätare och torrare. För att mjukna fårgödsel för användning som gödningsmedel är det förimpregnerat med gödsel .… Som gödningsmedel används sådan gödsel extremt sällan, oftast används det i form av torrt bränsle för tändugnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vilken form används den?

Som organiskt gödningsmedel används fågel- eller djurspillning efter förberedelse. Vid bearbetning hjälper det till att återställa strukturen och fertiliteten hos utarmade jordar. Gödsel kan användas på flera sätt.

Färsk gödsel . Det används endast om det blandas med annat organiskt material och utsätts för isolering av rötterna under matningsprocessen. Oftast sprids färsk gödsel över fältet på hösten efter skörden, så att det under vintern hinner överhettas och gödsla jorden vid vårplanteringen. Det är absolut nödvändigt att begrava spillningen i jorden, och detta görs genom att gräva över hela fältets yta. Varje kvadratmeter kräver upp till 10 liter. gödsel. Ofta används mullein för att gödsla jorden, mindre ofta hästgödsel. Kanin- eller fläsksallning används inte före vintern på grund av deras höga koncentration och omöjligheten att få en enhetlig fördelning (för kaninspillning).

Bild
Bild

Torr gödsel . Inom 2-3 år kan gödsel torka väl, varefter det blir lätt, smuligt men inte förlorar sina värdefulla komponenter. Efter torkning bör gödseln inte innehålla helminter och patogener. Häst- och hästspillning torkar i 3 år, kyckling torkar på ett år. För att påskynda torkningsprocessen vänds stallgödseln regelbundet med en gaffel - på så sätt värms den upp och torkar jämnare. När man planterar växter läggs torrgödsel till planteringshålet - detta görs när man planterar paprika, gurkor, tomater. Efter vattning förses växten med komponenter som är värdefulla för sin tillväxt under lång tid. Detta gödningsmedel är också lämpligt för att mata hemblommor som växer på en veranda eller balkong.

Bild
Bild

Gödsel i form av granulat . Det frigörs genom pelletering av färsk spillning. Granuler innehåller inte fukt, de är lätta att transportera och har ingen stark gödsellukt. Sådana organiska ämnen används för långsiktig befruktning genom att gräva ner granulerna i jorden. Efter vattning börjar de svälla och sönderdelas, näring av jorden och växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande typ av organiskt material . Flytande gödsel som marknadsförs i flaskor eller burkar. Detta är ett koncentrat av fermenterad fågel- eller djurspillning; före användning måste kompositionen spädas med vatten enligt instruktionerna. Gödselkoncentrat är den mest praktiska appliceringsformen jämfört med naturlig gödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta blandas också organiskt material med ett ytterligare mineralkomplex, vilket resulterar i ett komplext universellt gödningsmedel.

Bearbetningsmetoder

Användningen av organiskt gödningsmedel beror på hållbarheten och bearbetningsmetoden. Olika metoder används för att förbereda arbetskompositionen.

Överhettning . Den enklaste metoden är lagring av gödsel för beredning från 3-12 månader. För lagring, i enlighet med de veterinära och sanitära reglerna för beredning av gödsel som organiskt gödningsmedel, krävs det att man gör en speciell låda. Färdig gödsel kan ruttna eller halvruttna, ha en plastisk konsistens och en mörkare färg. Oftast bereds mullein eller hästspillning på detta sätt för att fördjupa det med 40-50 cm vid grävning av en planteringsplats. I välruttnad gödsel skiljer sig inte kullens struktur längre, och den lösa sammansättningen av organiskt material införs i området av växtens rotcirkel. Om det behövs kan ruttnad gödsel spädas med vatten och en arbetslösning för bevattning av grödor kan beredas.

Bild
Bild

Humus . För att förbereda det staplas avföringen, inuti vilken sönderdelningsprocessen sker med frisättning av värme. Mikroorganismer och bakterier bearbetar gödsel till humus, och i slutändan erhålls en lös, lätt och näringsrik substans med mörk färg, liknande ett bördigt jordlager. För att få bra humus behöver du tillräckligt med utrymme - för detta ändamål tilldelas ett visst område och gitterväggar används i form av extra utrustning, som är nödvändig för att gödselhögen inte ska smula, men luftmassor cirkulerar inuti den. Den färdiga produkten används i form av mulch eller arbetslösningar för bevattning görs.

Bild
Bild

Vermicompost . Gödseln bearbetas med daggmask. Förutom spillning läggs organiskt material till komposten i form av växtfragment, matavfall och annat organiskt material. Därefter tillsätts kaliforniska maskar till kompositionen. Hela processen sker i höga högar, som regelbundet hälls med vatten och vänds med en högfurk. Under grävningen tillsätts kalk eller torv till komposten. Bokstavligen efter 3 månader bearbetar maskarna organiskt material och ett lätt och näringsrikt bördigt substrat erhålls som används som mulch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompost med humater . Särskilda humiska ämnen tillsätts till spillningen, vilket bidrar till snabb nedbrytning av organiskt material och förstörelse av patogena bakterier. För att bearbeta 20 kg gödsel krävs 20 g. humates, späds de ut med vatten och gödsel spills med en lösning. Den resulterande sammansättningen blandas regelbundet med en höna och efter 3 månader. organiskt gödningsmedel är redo att appliceras på jorden som toppdressing för bär- och fruktgrödor.

Bild
Bild

Infusion av mullein . Det framställs genom att kombinera ko -spillning med vatten i förhållandet 1: 4. Denna metod gör att du snabbt kan bli av med ogräsfrön, helminthägg och patogen mikroflora. Alla värdefulla komponenter finns kvar i en väljäst komposition, men för att befrukta växter med dem krävs ytterligare utspädning med vatten.

Bild
Bild

Valet av beredningsmetod beror på den ursprungliga mängden gödsel och tillgängligheten av villkor för bearbetning.

Varför och hur gör man det rätt?

Växter älskar organiska gödningsmedel, deras användning motiverar sig med höga skördar, om du använder en sådan toppdressing på våren eller hösten. Du kan gödsla grönsaksgrödor med gödsel: potatis, tomater, gurkor, och även gödsel appliceras under bärmarker eller under fruktträd. Användningen av gödsel är också effektiv som hösttoppdressing när kompositionen appliceras på jorden.

Det finns flera regler för att applicera gödsel på jorden

  • För toppdressing används inte färsk gödsel. Du kan använda ruttna spillning eller humus.
  • Gödsellösningar hälls inte under växternas rötter, utan förs in i specialtillverkade gångar.
  • Hösten anses vara den bästa tiden att applicera färsk gödsel på jorden. Gödsel som har mognat under vintern kommer att ge plantorna tillräckligt med näring under hela växtsäsongen.
  • Det är lämpligt att använda gödsel i form av humus på våren, när växter behöver styrka för blomning och en uppsättning frukt äggstockar.

Erfarna trädgårdsmästare gör också detta: på hösten tillsätts humus till jorden, och under vår- och sommarmånaderna utför de rotdressing med arbetslösningar av ruttnad gödsel.

Bild
Bild

Granska översikt

Enligt recensioner av experter inom agronomi, erfarna trädgårdsmästare och biologer är det helt enkelt nödvändigt att använda gödsel för att odla grödor. Utan denna organiska bioaktiva tillsats är det omöjligt att uppnå normal växttillväxt och utveckling, samt att skörda en full skörd.

Enligt recensioner från ryska trädgårdsmästare används oftast en flytande form av häst- eller kogödsel på personliga tomter . Kycklingspillning används lite mindre ofta. Andra typer av organiskt material är mindre tillgängliga och är därför inte särskilt vanliga bland trädgårdsmästare. Förutom den flytande formen är granulatgödsel också vanligt, och organisk kompost är också mycket populärt för befruktning.

Bild
Bild

Många moderna jordbruksföretag använder ko- och hästgödsel i kombination med mineralkomponenter för att odla jordbruksgrödor i industriell skala. Detta kombinerade gödningsmedel ger höga resultat i avkastning och produktkvalitet.

Rekommenderad: