Mineralgödselmedel (39 Bilder): Vad är Det? Produktion Och Komponenter, Kompletta Och Andra Typer, Deras Egenskaper, Skillnaden Från Ekologisk

Innehållsförteckning:

Mineralgödselmedel (39 Bilder): Vad är Det? Produktion Och Komponenter, Kompletta Och Andra Typer, Deras Egenskaper, Skillnaden Från Ekologisk
Mineralgödselmedel (39 Bilder): Vad är Det? Produktion Och Komponenter, Kompletta Och Andra Typer, Deras Egenskaper, Skillnaden Från Ekologisk
Anonim

Varje växt, oavsett var den kommer att odlas, kräver utfodring. Nyligen har mineralgödsel blivit särskilt populärt, vilket om det behövs lätt kan ersätta organiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Mineralgödselmedel är föreningar av oorganiskt ursprung, som innehåller alla nödvändiga näringsämnen i form av mineralsalter. Tekniken för deras tillämpning är enkel. Sådana gödningsmedel är en av huvudteknikerna inom jordbruket, eftersom tack vare egenskaperna hos sådana ämnen är det möjligt att avsevärt öka avkastningen.

Från vilka element som ingår i gödningsmedlet kan de delas in i enkla och komplexa . De förra innehåller bara ett näringsämne. Dessa inkluderar inte bara kaliumklorid, kväve eller fosfor, utan också gödselmedel med mikronäringsämnen. De senare kallas komplexa av många på grund av att de innehåller två eller flera näringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Mineralförband används i jordbruket, där de värderas inte bara för sitt breda spektrum av åtgärder, utan också för deras tillgänglighet. men Innan du köper sådant gödselmedel är det viktigt att ta reda på både deras nackdelar och deras fördelar.

Fördelar

Till att börja med är det värt att överväga allt positivt om sådana ämnen:

  • effekten av mineralgödselmedel är omedelbar, vilket är mycket viktigt, särskilt i nödfall;
  • efter applicering är resultatet omedelbart märkbart;
  • växter utvecklar resistens mot skadliga insekter, liksom sjukdomar;
  • kan verka även vid temperaturer under noll;
  • till en rimlig kostnad är gödningsmedel av hög kvalitet;
  • lätt och enkelt transporteras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister

Trots det stora antalet fördelar tror många trädgårdsmästare och trädgårdsmästare att kemiskt gödningsmedel har en negativ inverkan på människors hälsa. Men i verkligheten är detta inte fallet. Endast produkter, vid tillverkning av vilka produktionsteknologier kränktes, visar sig vara skadliga. Dessutom, om doseringen är korrekt beräknad, kommer utbytet att vara högt. Men det finns också några fler nackdelar:

  • vissa växter kan inte fullt ut tillgodogöra sig kemikalier som av denna anledning finns kvar i marken;
  • om du inte följer reglerna för produktion av gödningsmedel kan de skada allt levande i närheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer de sig från ekologiska?

Huvudskillnaden mellan mineral- och organiskt gödningsmedel är att det förstnämnda tillverkas kemiskt, medan det senare erhålls från resterna av vegetation, liksom avföring från djur och fåglar. Förutom, organiska ämnen verkar mycket långsamt, vilket innebär att deras effekt är längre.

Kemisk gödning fungerar snabbt och är mycket mindre nödvändigt.

Bild
Bild

Produktionsteknik

Om alla tillverkningsregler följs under produktionen kan avkastningen öka med 40-60%och produktens kvalitet blir hög. Gödsel produceras vanligtvis i fast eller flytande form . Flytande ämnen är lättare att tillverka, men sådana kemikalier kräver särskild transport, liksom ett speciellt lager för lagring.

Fasta gödningsmedel granuleras oftast för säker och bekväm transport . Tillverkningsmetoden är ganska enkel, eftersom kemisk syntes används här. Oftast tillverkas kaliumgödsel eller fosforgödsel på detta sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Alla gödningsmedel kan delas upp efter deras sammansättning och frisättningsform.

Efter sammansättning

Alla gödningsmedel, oavsett om de är organiska eller mineraliska, är indelade i olika kategorier. Klassificeringen är enkel. Först och främst kan de vara enkla och komplexa . De första kan bara ge ett element. När det gäller kompletta gödningsmedel kan de innehålla flera komponenter samtidigt. För att förstå deras handlingar måste du läsa deras egenskaper separat.

Bild
Bild

Kväve

Dessa gödningsmedel är ansvariga för utveckling och tillväxt av löv, liksom hela antennens del av växten. De produceras i 4 former.

  • Nitrat . Kompositionen inkluderar kalcium och natriumnitrat, i vilket kväve är i form av en syra som lätt löses upp i vatten. Det måste införas i små doser så att växter inte kan ackumulera mycket nitrater, som är för hälsoskadliga. Sådana förband är bäst lämpade för sura jordar, liksom för växter som har en kort växtsäsong. Det kan vara dill och persilja och allas favoriträdda och sallad.
  • Ammonium . Kompositionen inkluderar ammoniumsulfat - en av de sura förbanden. Sådant gödningsmedel appliceras oftast på hösten, eftersom detta ämne löser sig i jorden under mycket lång tid. De är bra för växter som gurkor, lök och tomater.
  • Amide . Detta är en av de mycket koncentrerade ämnena som i marken förvandlas till ammoniumkarbonat, och det är, som ni vet, mycket nödvändigt för att få en riklig skörd. Sådana ämnen kan appliceras inte bara under buskar, utan också under träd. Dessutom kommer de inte att störa andra växter. De bör dock läggas till marken vid lossning eller med hjälp av en vattenlösning för bevattning.
  • Ammoniumnitratformen, eller med andra ord, ammoniumnitrat är också ett surt ämne . Till skillnad från ammonium löser sig en del av denna matning snabbt i vatten och rör sig lätt i marken, men den andra delen verkar mycket långsamt. Den vanligaste maten för växter som rödbetor eller morötter, samt potatis och vissa grödor.

I alla fall bör alla kvävegödselmedel appliceras i flera steg. Dessutom måste du följa alla rekommendationer och instruktioner som står på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fosforsyra

Dessa ämnen stöder växternas rotsystem, liksom utvecklingen av blommor, frön och frukter. Det är mycket lättare att lägga till sådan toppdressing medan du gräver jorden. Detta kan göras både på hösten och tidig vår. Vissa fosfatgödselmedel löser sig ganska dåligt i vatten. Det är värt att överväga flera huvudtyper av sådana förband.

  • Vanligt superfosfat . Det tillhör vattenlösliga gödningsmedel. Den innehåller komponenter som svavel och gips, men mängden fosfor är cirka 20%. Detta ämne kan användas för olika jordar - både under träd och under små buskar.
  • Dubbel superfosfat har också förmågan att snabbt lösa sig i vatten . Kompositionen, förutom 50% fosfor, innehåller också svavel. Du kan gödsla både buskar och träd.
  • Fosfatmjöl är ett dåligt lösligt gödningsmedel , som innehåller cirka 25% fosfor.

Dessutom kan den, till skillnad från de tidigare ämnena, bara införas i sura jordar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kali

Dessa gödningsmedel förbättrar rörelsen av vatten i själva växten, lägger till stamtillväxt, förlänger blomningen och påverkar också själva frukten. Dessutom ökar perioden för bevarande av mogna frukter avsevärt. Det bör noteras att potashdressingar sällan används oberoende. Oftast kombineras de med andra gödningsmedel. De är av flera typer.

  • Kaliumklorid är ett naturligt gödningsmedel som erhålls från kaliummalmer. Detta ämne har en dubbel effekt. Först och främst innehåller den klor, och det är känt att det är mycket skadligt för vissa trädgårdsväxter. Men samtidigt är kaliumklorid ett skafferi, som innehåller ett stort antal värdefulla komponenter, och de är extremt nödvändiga för att mata olika grödor. För att inte skada växterna är det bäst att applicera detta gödningsmedel under senhösten. Således, till våren, kommer den "farliga" delen av matningen att ha tid att tvätta ut. De kan användas till potatis, spannmål och till och med rödbetor.
  • Kaliumsalt identisk med kaliumklorid. Dess enda skillnad är att kompositionen innehåller komponenter som kainit och sylvinit.
  • Kaliumsulfat - en av få typer av gödningsmedel som är lämplig för nästan alla växter, i synnerhet för rotgrödor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Komplex

Kombinationen av flera typer av gödningsmedel gör att du kan ge växten samtidigt allt den behöver, utan att skada den. Flera ämnen bör kallas komplexa.

  • Nitroammofoska - ett av de komplexa gödningsmedel som innehåller 16% kväve, fosfor och kalium samt 2% svavel. Denna kombination av komponenter kan vara lämplig för alla växter och kan även användas på vilken mark som helst.
  • Ammophos är ett gödningsmedel som varken innehåller nitrater eller klor. När det gäller kväve är det cirka 52%och fosfor - cirka 13%. Oftast används det för att mata buskar och träd.
  • Nitrophoska består av tre typer av gödningsmedel: cirka 10% fosfor; ca 1% kalium; 11% kväve. Detta ämne är den viktigaste maten för alla växter. Men man bör också veta att på tunga jordar är det värt att ta in dem på hösten, men på lätta jordar - på våren.
  • Diammofoska lämplig för alla växtgrupper. Den innehåller cirka 10% kväve, 26% fosfor och 26% kalium.

Dessutom innehåller detta gödningsmedel också en stor mängd spårämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mikrogödsel

Beskrivningen av dessa mineralgödselmedel skulle vara ofullständig utan ytterligare en grupp av sådana ämnen. De innehåller ett antal spårmineraler som zink, järn, jod och många andra. Det är bäst att använda dem för att bearbeta fröet, medan du följer instruktionerna strikt.

Med deras hjälp skyddar växten mot olika sjukdomar, stärker immunsystemet och ökar också produktiviteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom släppningsform

Förutom den ingående delen kan gödselmedel också särskiljas genom formen av utsläpp

  • Flytande mineraler ganska bekvämt att använda, eftersom varje person självständigt kan beräkna dosen. Sådana gödningsmedel kan vara både universella och avsedda för en enda växt. Deras enda nackdel är deras höga kostnad.
  • Granulära mineraler framställs i form av granuler eller kristaller, och ibland i form av pulver. De används bäst som förband, men de kan också lösas upp i vatten. Deras främsta fördel är låg kostnad och hög koncentration. Nackdelarna inkluderar komplexiteten i deras lagring - platsen måste vara torr.
  • Suspenderade mineralämnen är mycket koncentrerade. De kan erhållas på basis av fosforsyra, liksom ammoniak, till vilken kolloidal lera nödvändigtvis tillsätts. Detta gödningsmedel anses vara grundläggande.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Under de senaste decennierna har handeln med mineralgödsel blivit särskilt konkurrenskraftig och konsoliderad på världsmarknaden. Flera länder är ledande inom produktionen av dessa ämnen. Således kontrolleras 21% av all produktion av Kina, 13% tillhör USA, 10% till Indien, 8% tillhör Ryssland och Kanada.

Följande tillverkare anses vara de mest populära på världsmarknaden:

  • PotashCorp (Kanada);
  • Mosaic (USA);
  • OCP (Marocko);
  • Agrium (Kanada);
  • Uralkali (Ryssland);
  • Sinochem (Kina);
  • Eurochem (Ryssland);
  • Koch (USA);
  • IFFCO (Indien);
  • PhosAgro (Ryssland).

Bara i Ryssland arbetar 6 stora företag med produktion av mineralgödsel. Därmed kontrolleras tillförseln av kväveämnen av Gazprom. Dessutom anses PhosAgro vara ett av de största företagen i landet för produktion av fosforhaltigt gödningsmedel. Växter har öppnats i olika regioner i Ryssland, till exempel i Cherepovets, i Kirovsk, i Volkhov och många andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

När är den bästa tiden att sätta in?

Valet av tidpunkten för införandet av mineraler beror inte bara på det valda gödningsmedlet, utan också på själva växten. Detta kan göras både på våren och på hösten för att gräva direkt i jorden. På våren kan befruktning ske på tre sätt.

  • I snön . Så snart snön börjar smälta bör de valda ämnena spridas över skorpan. Det blir enkelt och enkelt att göra detta, men denna metod har den minsta effekten.
  • Vid sådd . Detta befruktningsalternativ anses vara det mest effektiva. När allt kommer omkring går alla näringsämnen direkt till rotsystemet.
  • När man planterar plantor . Denna metod är ganska svår och riskabel, eftersom du här inte får ha fel med doseringen.

Och du måste också komma ihåg alla restriktioner för olika kulturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar man dosen?

Användningshastigheterna för mineraler för en viss växt skiljer sig avsevärt. För att beräkna allt korrekt och uppfylla agrotekniska krav är det värt att överväga flera faktorer, till exempel:

  • jordtillstånd;
  • odlad gröda;
  • tidigare kultur;
  • förväntad skörd;
  • antal vattningar.

Agrokemi behandlar allt detta. Men varje person kan oberoende beräkna mängden av det eller det här ämnet genom att tillämpa formeln och göra sin egen tabell: D = (N / E) x 100, där "D" är dosen av mineralsubstansen, "N" är befruktningshastigheten, “E”- hur många procent av näringsämnet finns i gödselmedlet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel måste en trädgårdsmästare applicera 90 gram kväve på en yta på 10 m2. För att göra detta kan du använda karbamid, där kväveprocenten är 46. Så enligt formeln måste 90 divideras med 46 och multipliceras med 100. Som ett resultat får talet 195 - detta blir mängden urea som måste appliceras på detta område. Denna formel är lämplig inte bara för fruktträd, utan också för gräsmattor eller blommor.

Men om det är svårt att göra en sådan beräkning själv kan du använda en universell formel som används av nästan alla trädgårdsmästare och trädgårdsmästare. I detta fall är "N" kväve, "P" är fosfor, "K" är kalium, till exempel:

  • för tidiga växter som har en kort växtsäsong kommer formeln att vara följande - N60P60K60;
  • för alla medellång grönsaksgrödor som tomat, potatis, squash eller gurka kommer formeln att se ut som N90P90K90;
  • för växter med hög avkastning, till exempel morötter eller brysselkål, är formeln N120P120K120.
Bild
Bild
Bild
Bild

I händelse av att organiskt gödningsmedel används måste avgifterna sänkas något. Om utfodring görs för inomhusväxter krävs mycket lite gödningsmedel. Du kan mäta de ämnen som krävs utan skalor, till exempel med en vanlig tändsticksask. Här är doserna för några av de mest populära gödningsmedlen:

  • urea - 17 gram;
  • kaliumklorid - 18 gram;
  • ammonium och ammoniumnitrat - 17 gram vardera;
  • superfosfat - 22 gram.

Om alla beräkningar görs korrekt kommer trädgårdsmästaren att kunna få vad han vill samma år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna rekommendationer för användning

Så att mineralgödselmedel inte skadar växten, liksom personen, är det nödvändigt att följa vissa tillämpningsregler

  • Det är bäst att applicera dem nära växtens rotsystem, till exempel kan du göra små fåror.
  • Om gödningsmedel appliceras genom sprutning eller vattning, bör koncentrationen av lösningen inte överstiga en procent. Annars kan brännskador uppstå.
  • Det är absolut nödvändigt att göra toppdressing i en viss sekvens. I början appliceras kvävegödselmedel, sedan fosforgödselmedel, och först efter att frukterna eller knölarna dyker upp - kalium.
  • Alla ämnen måste mätas och blandas noggrant.
  • Det är värt att följa alla regler för lagring av mineralgödsel. På varje förpackning måste tillverkaren ange hur länge ämnet ska förvaras stängt och öppet.

Sammanfattningsvis kan vi säga att mineralgödselmedel är ett utmärkt alternativ till ekologiskt, särskilt om du följer alla regler för användning.

Rekommenderad: