Dolomitmjöl: Vad Det är, Dess Sammansättning, Hur Man Använder Det På Hösten Och Våren I Trädgården Och I Trädgården. Vad är Bättre Att Lägga Till Jorden - Kalk- Eller Dolomitmjöl?

Innehållsförteckning:

Video: Dolomitmjöl: Vad Det är, Dess Sammansättning, Hur Man Använder Det På Hösten Och Våren I Trädgården Och I Trädgården. Vad är Bättre Att Lägga Till Jorden - Kalk- Eller Dolomitmjöl?

Video: Dolomitmjöl: Vad Det är, Dess Sammansättning, Hur Man Använder Det På Hösten Och Våren I Trädgården Och I Trädgården. Vad är Bättre Att Lägga Till Jorden - Kalk- Eller Dolomitmjöl?
Video: Sunds Trädgårdsskola DEL 4: Omplantering av grönväxter 2024, Maj
Dolomitmjöl: Vad Det är, Dess Sammansättning, Hur Man Använder Det På Hösten Och Våren I Trädgården Och I Trädgården. Vad är Bättre Att Lägga Till Jorden - Kalk- Eller Dolomitmjöl?
Dolomitmjöl: Vad Det är, Dess Sammansättning, Hur Man Använder Det På Hösten Och Våren I Trädgården Och I Trädgården. Vad är Bättre Att Lägga Till Jorden - Kalk- Eller Dolomitmjöl?
Anonim

Dolomitmjöl är ett gödningsmedel i form av pulver eller granulat, som används inom konstruktion, fjäderfäodling och trädgårdsodling vid odling av olika grödor. Huvudfunktionen för ett sådant tillsatsmedel är att stabilisera jordens surhet och berika de övre jordlagren med mineraler.

Egenskaper och sammansättning

Dolomit är ett mineral från karbonatklassen. Dess kemiska sammansättning:

  • CaO - 50%;
  • MgO - 40%.

Mineralet består också av järn och mangan, ibland finns zink, nickel och kobolt i en liten andel. Dolomit är gulgrå eller ljusbrun i färgen. Mindre vanligt är ett vitt mineral. Dess densitet är 2,9 g / cm3, och dess hårdhet varierar från 3,5 till 4.

Bild
Bild
Bild
Bild

Redan i antiken märkte människor att växter som växte på marker som är rika på dolomit aktivt utvecklades och bar frukt. Senare började mineralet brytas och bearbetas till mjöl, utformat för att berika jorden med användbara ämnen . Detta tillägg innehåller en hög andel kalcium och magnesium. Dessa mineraler bidrar till den aktiva vegetationen av grödor och mottagandet av rikliga skördar.

Kalkstendolomitmjöl görs genom att mala ett mineral som produceras av naturen. Det behöver inte ytterligare applicering av annat gödningsmedel. På grund av det måttliga innehållet av kalcium och magnesium ackumuleras dessa mineraler inte i jorden. Tillsatsen löses perfekt och fördelas jämnt över de övre jordlagren.

Dolomitmjölsegenskaper:

  • berikning och förbättring av markens kemiska parametrar;
  • skapande av optimala förutsättningar för utveckling av fördelaktig mikroflora;
  • aktivering av effektiviteten hos andra mineraltillsatser som införs i jorden;
  • förbättring av växttillväxt;
  • skydd och frisläppande av växtgrödor från fria radikaler;
  • en destruktiv effekt på skadliga insekter som skadar rötter och lövverk av trädgårdsgrödor (mineralet bidrar till förstörelsen av det chitinösa skyddande skiktet av skadedjur).

Dolomitmjöl i landet eller i trädgården behövs för att avoxidera jorden - för att stabilisera jordens sura nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med lime

Dolomitmjöl och kalk är två mineralgödselmedel för markanrikning. Båda dessa tillsatser används av trädgårdsmästare och trädgårdsmästare för att avoxidera jorden . Det är dock en stor skillnad mellan dessa gödningsmedel. Dolomitmjöl skiljer sig från kalk i sitt kalciuminnehåll. Dolomit innehåller 8% mer av denna komponent än kalk.

Dessutom innehåller dolomitmjöl magnesium, som inte finns i kalk . Detta ämne bidrar till den aktiva tillväxten av växter och förebyggande av svampsjukdomar. Dolomitmjöl, till skillnad från kalk, påskyndar utvecklingen av rotsystemet för trädgårdsodlingar. Magnesium som ingår i dess sammansättning hjälper till att förbättra fotosyntesen. Kalk innehåller inte Mg, och om du inte lägger till denna komponent dessutom kommer plantorna snart att vissna och deras löv kommer gradvis att falla av.

Slakad kalk har dock också ytterligare fördelar. Till exempel återställer den sura halten i jorden cirka 1,5 gånger snabbare, men samtidigt är det svårare för växter att ta upp snabbverkande gödselmedel.

Bild
Bild

Utnämning

Dolomitmjöl har en positiv effekt på jordens struktur . Det används inte bara som en markdeoxidator, det rekommenderas också för neutrala alkaliska jordar. Gödsel hjälper till att öka kalciumnivån, vätejoner, hjälper till att återställa näringstillförseln i jorden.

Dolomit toppdressing används ofta i trädgården mot mossa på gräsmattan. Mineraltillsatsen används också för frukt- och grönsaksgrödor, blommor, barrträd och träd som "föredrar" måttliga, lätt sura och alkaliska jordtyper. Det används för att:

  • orkidéer, fioler, hyacinter;
  • körsbär;
  • äppelträd;
  • päron;
  • morötter;
  • klocka och paprika;
  • äggplanter och andra växter.

För att öka blomningens varaktighet och överflöd rekommenderas att hälla den under jordgubbar och under hallon under sensommaren och tidig höst. Topdressing appliceras bäst efter skörd.

Särskild uppmärksamhet krävs vid tillsats av tillsatser för tomater, potatis och gurkor. I det här fallet är det värt att observera de strikta doshastigheterna för mineraltillskott.

Bild
Bild

Till potatis

Denna trädgårdsgröda föredrar lätt sur jord med ett pH -värde på 5, 2 till 5, 7. För att inte skada växten, alkalisera inte jorden starkt. Dolomitmjölsdosering:

  • för sur jord behöver du ett halvt kilo toppdressing per 1 m2;
  • för jord med medelhög surhet - högst 0,4 kg per 1 m2;
  • för lätt sura jordar - högst 0,3 kg per 1 m2.

Om marken på sommarstugan är tung rekommenderas att odla den varje år. För lätt jord är det tillräckligt att applicera toppdressing vart tredje år. Dolomitmjöl hjälper till att öka stärkelseinnehållet i knölar och förhindrar skabbsjukdom hos potatis. Dessutom bekämpar dolomit utspridd över topparna aktivt Coloradobaggar och deras larver.

Bild
Bild

För gurkor

I det här fallet används 2 metoder för att införa ett mineraltillsats - när man planterar frön eller när man gräver jorden för att avoxidera det. Under sådd bör spår göras till vilka dolomitmjöl blandat med jord ska hällas . Direktkontakt av frön med dolomit är oacceptabelt. Under vårens grävning bör dolomitadditivet spridas över området där gurkorna planeras planteras.

Bild
Bild

För tomater

Det är lämpligt att införa dolomit toppdressing för tomater endast i surgjord jord. För att stabilisera pH -nivån, blanda mjöl med borsyra (100 respektive 40 gram) . För sandjord måste du ta minst 100 gram av produkten per 1 m2, för lerig - cirka 200 g.

Det rekommenderas att applicera gödselmedel innan du planterar plantor . Annars kan tillsatsen "tvättas ut" av regn i djupa jordlager - i detta fall kommer kompositionen inte att ha en gynnsam effekt på utvecklingen av tomats rotsystem.

Bild
Bild

Hur produceras det?

Dolomitmjöl produceras av motsvarande mineral. Dess stora insättningar finns i USA, Mexiko, Italien och Schweiz. Dolomit bryts på Ukraina, Vitrysslands och vissa baltiska länder. I Ryssland har mineralfyndigheter hittats i Ural och Burjatien . Det finns också i Kazakstan. Dolomit krossas med specialutrustning - rotorkrossar.

I detta fall kan gödningsmedlet antingen finkornas eller krossas till pulver. Tillsatsen är förpackad i vattentäta påsar med olika kapacitet.

Bild
Bild

Vitkalkade träd

Detta är en viktig behandling för vuxna och unga trädgårdsträd. Det rekommenderas att kalka träd minst 2 gånger om året. Den första behandlingen utförs under hösten (oktober-november), den andra-på våren (från början till mitten av mars). I fruktträd måste du vitkalka stammen, från rotkragen och upp till skelettgrenen på den nedre delen.

Vitkalkning har en skyddande funktion . Det hjälper till att avsevärt minska risken för barkbrännskador från ljusa vårstrålar, skyddar mot sprickbildning vid plötsliga temperaturförändringar. Dessutom hjälper kalkföreningar till att befria träd från insekter som lägger sina larver i trädets bark.

Det rekommenderas att använda en speciell lösning, inte rent kalkmjöl, för behandling av stammar. För att förbereda det måste du ta:

  • 1 kg krita;
  • 1,5 kg dolomitmjöl;
  • 10 liter vatten;
  • 10 msk mjölpasta (du kan använda tvål eller lera istället).

För att förbereda en arbetslösning måste du blanda alla komponenter tills en homogen massa erhålls (visuellt, i konsistens ska den likna gräddfil). Använd inte för flytande eller tjock komposition. I det första fallet rinner det från stammarna. Den tjocka uppslamningen kommer att deponeras på stammen i ett tjockt lager, vilket kommer att leda till dess snabba exfoliering. Den optimala tjockleken på vitkalkningsskiktet är 2-3 mm, inte mer.

Bild
Bild

Användning på marken: villkor och förbrukningshastigheter

Dolomitmjöl ska tillsättas till jorden enligt instruktionerna. Tillsatsen är endast användbar om jorden är sur. För att bestämma pH -nivån måste du använda indikatorlakmuspapper eller en speciell enhet. Om varken det ena eller det andra är till hands kan du tillgripa folkliga metoder.

För att ta reda på om jorden är sur eller inte, måste du sprida dess prover på en plan yta och hälla ättika . Utseendet på en våldsam reaktion indikerar en alkalisk miljö. I avsaknad av "väs" eller med en svag kemisk reaktion kan man dra slutsatser om jordens surhet.

Appliceringshastigheter per hundra kvadratmeter för deoxidering av de övre fertila skikten:

  • för jord med ett pH på 3 till 4 är det nödvändigt att ta minst 55 kg (cirka 600 g torrförband per 1 kvm);
  • för lätt sur jord med ett pH på 4, 4-5, 3 - högst 50 kg dolomitmjöl;
  • för lätt sura jordar med ett pH på 5-6 räcker 25-30 kg.

Det rekommenderas att deoxidera med dolomitmjöl högst 1 gång på 5 år. Och det finns också vissa regler för införande av en mineraltillsats i marken i ett öppet område och i ett växthus.

Bild
Bild

I öppen mark

Dolomitpulver kan användas som en extra toppdressing, oavsett årstid. På sommaren görs "mjölk" av mjöl genom att blanda dressingen med vatten i förhållandet 1:10, respektive. Denna lösning är avsedd för vattning av växter . Behandlingsfrekvensen är en gång var 5-6 veckor. Det rekommenderas att använda dolomitmjöl på hösten för att mata frukt- och bärgrödor. Tillsatsen sprinklas efter skörd - i början, mitten eller slutet av september. Efter det måste jorden lossas.

För deoxidering appliceras dolomitmjöl bäst på våren för grävning . I detta fall måste tillsatsen spridas jämnt över hela området på platsen och jämnas ut med en kratta. Efter det bör du gräva upp jorden till djupet av bajonettspaden.

Bild
Bild

Inomhus

Dolomitmjöl är inte bara avsett för användning i öppna områden. Det används också i växthus, hotbeds, blomväxthus. För inomhusbruk bör doseringen av tillsatsen minskas. I växthus rekommenderas att inte ta mer än 100 gram pulver per 1 m2. Eftersom marken är skyddad från nederbörd och vindbyar kan toppdressing inte bäddas in i marken utan lämnas på ytan . På grund av det bildade tunna skiktet avdunstar fukt i växthus och växthus långsammare.

Bild
Bild

Analoger

Många trädgårdsmästare och trädgårdsmästare är intresserade av hur dolomitmjöl kan ersättas. Analogerna inkluderar ask från bränt trä. Det är värt att överväga att för att avoxidera jorden behövs aska 3 gånger mer. Slaked lime kallas också analoger. För att eliminera risken för brännskador i växter bör kalkkompositioner appliceras endast på hösten . Detta ämne är snabbverkande.

Efter introduktionen absorberar växtgrödor fosfor dåligt, därför är det bäst att införa kalk efter skörd i marken för grävning. Krita kan användas istället för dolomitpulver . Detta ämne är rikt på kalcium. Det rekommenderas att slipa krita innan du lägger till det, strö sedan över det på jorden och lossa det.

Det bör noteras att krita täpper till jorden och ökar saltnivån i jorden.

Bild
Bild

Kompatibilitet med andra gödningsmedel

Dolomitmjöl kombineras med många typer av dressingar för trädgårdsodlingar. Tillsammans med det är det tillåtet att använda Bordeauxvätska, järnsulfat och kompost . Dessa komponenter kan neutralisera bristerna i mineraltillskottet. Växter kommer att reagera med aktiv tillväxt, vegetation och avkastning på matning med dolomitmjöl i kombination med torv, mullein eller borsyra.

Det finns flera typer av gödningsmedel som inte kan användas samtidigt som mineralmjöl. Dessa inkluderar urea, superfosfat, ammoniumsulfat . Införandet av dessa gödselkomponenter är endast tillåtet efter 2 veckor efter utfodring med dolomitpulver.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Med frekvent införande av dolomitmjöl är det möjligt att minska utbytet. Du måste mata plantorna korrekt, utan att bryta mot instruktionerna och doseringshastigheterna . För varje gröda bör rätt mängd foder appliceras. Om dessa faktorer inte beaktas kan växterna bli sjuka. När du använder flera gödningsmedel måste du veta om deras kompatibilitet.

Det bör komma ihåg att hållbarheten för dolomitmjöl är 2 år. En utgången komposition förlorar ett antal unika egenskaper, vilket kan göra den värdelös för växter.

Rekommenderad: