Användning Av Järnsulfat I Trädgårdsodling: Bearbetning Av Trädgården På Hösten Och Sprutning Av Träd På Våren. Hur Odlar Man Det? Instruktion Och Proportioner

Innehållsförteckning:

Video: Användning Av Järnsulfat I Trädgårdsodling: Bearbetning Av Trädgården På Hösten Och Sprutning Av Träd På Våren. Hur Odlar Man Det? Instruktion Och Proportioner

Video: Användning Av Järnsulfat I Trädgårdsodling: Bearbetning Av Trädgården På Hösten Och Sprutning Av Träd På Våren. Hur Odlar Man Det? Instruktion Och Proportioner
Video: Assay of Ferrous sulfate 2 2024, April
Användning Av Järnsulfat I Trädgårdsodling: Bearbetning Av Trädgården På Hösten Och Sprutning Av Träd På Våren. Hur Odlar Man Det? Instruktion Och Proportioner
Användning Av Järnsulfat I Trädgårdsodling: Bearbetning Av Trädgården På Hösten Och Sprutning Av Träd På Våren. Hur Odlar Man Det? Instruktion Och Proportioner
Anonim

Användningen av järnsulfat i trädgårdsodling är ett helt berättigat steg som låter dig öka skyddet av växter utan ackumulering av skadliga ämnen i deras vävnader. Det är inte alls svårt att räkna ut hur man odlar det - instruktioner och proportioner finns på förpackningen, dessutom kan du hitta ytterligare material, tabeller. Vanligtvis behandlas trädgården på hösten och träden sprutas på våren, men det finns andra tillfällen då det är omöjligt att göra utan användning av järnsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Järnsulfat, en kemisk förening känd som järnsulfat, har formeln FeSO4. Detta ämne tillhör fungicider - ämnen som används för att bekämpa svampsjukdomar hos växter . Järnvitriol har en kontakteffekt, utan kumulativ effekt. Det ackumuleras inte i växtdelar, vilket gör det möjligt att utesluta negativa manifestationer under växtsäsongen.

Järn är ett spårelement som är nödvändigt för växter för korrekt passage av cellmetabolism . Det är det som påverkar bildandet av klorofyll, säkerställer tillräcklig produktion av detta ämne. Järnvitriol uppträder som en kristallin substans med en grönaktig nyans. Dess struktur är inte transparent, det finns ingen specifik lukt. Kristaller andas, löses lätt upp i varmt vatten; i industriell produktion för hushållsändamål bör andelen av huvudämnet i läkemedlets sammansättning vara från 54% eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av järnsulfat i trädgårdsskötseln är ganska varierande. Bland de vanligaste orsakerna till dess användning är följande.

  • Förbättra jordkompositionen . Järnsulfat är effektivt när det tillsätts till jordar med högt innehåll av karbonater, fosfor, magnesium eller salt.
  • Förebyggande av svampinfektion . I detta fall används en svagt koncentrerad lösning med ett järnsulfatinnehåll på 1-3%.
  • Behandling av svampsjukdomar . Upprepad sprutning krävs. 1 behandling räcker i cirka 14 dagar.
  • Kämpa mot mossor och lavar på trädstammar . Dessutom hjälper fungicidbehandling att hantera dem på alla träbyggnader.
  • Kloros av växter . Förebyggande behandling eller behandling kan utföras här. Vattning vid roten, sprutning av växter utförs. Järnvitriol är endast effektivt för icke-infektiös kloros.
  • Insektsbekämpning . Här används lösningen vid 5% koncentration.
  • Behandling av hål, behandling av sår på stammarna . Produktens desinfektionsmedel och sammandragande egenskaper är mycket höga.

Järnsulfat är väl lämpad för säsongsbruk. De kan bearbeta träd och buskar vid temperaturer som inte är lägre än 0 grader Celsius. Inte alla fungicider har denna fördel.

Dessutom är den lämplig för desinfektion av cesspools mycket bättre än blekmedel, det är säkert för miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur odlar man rätt?

Ett speciellt bord hjälper till att upprätthålla rätt proportioner vid blandning av järnsulfat med vatten för olika grödor. Det finns andra viktiga punkter också. Till exempel, om proportionerna bryts och koncentrationen överstiger de rekommenderade värdena, kan behandlingen vara farlig för växterna. Erfarna trädgårdsmästare tror att det är bättre att späda ut och lösa upp ämnet i mindre doser än att förstöra planteringen.

Innan du förbereder lösningen med egna händer bör du studera följande rekommendationer

  • Stenfrukter odlas endast på vinstockar eller kala grenar . Vanligtvis överstiger koncentrationen inte 3%, det vill säga 300 g pulver måste spädas per 10 liter vatten. Sprutning utförs på hösten.
  • Pome -grödor bearbetas på våren . För en yta på 100 m2 krävs cirka 10 liter lösning i en koncentration av 4-5%.
  • Bekämpande mögel, mossor, lavar . Här används den mest koncentrerade lösningen med ett järnsulfatinnehåll på 5-6%.
  • I avsaknad av skalor kan du navigera när du förbereder en lösning med andra åtgärder . Till exempel, för att förbereda en 2% lösning, behöver du 5 matskedar torrt pulver per 10 liter vatten. Lösningen kommer att visa sig vara ljusorange. Det är värt att överväga att alla citerade standarder anges för torrt pulver som innehåller 53% järnsulfat.
  • Det är bättre att förbereda preparatet i varmt vatten . Detta kommer att lösa kristallerna mycket bättre. Det är bättre att ta smält eller regnvatten, det mjukaste. Du kan inte förbereda lösningen i en metallbehållare; det är bättre att ta en plastbehållare. Du måste tillsätta pulvret gradvis, i små doser, under omrörning med en träspatel, du kan förbereda ett koncentrat på 1-2 liter och späd det sedan till önskad volym.

Bearbetningen bör utföras på våren och hösten av en anledning. Järnvitriol är skadligt för det gröna bladet och orsakar brännskador på dess vävnader. Doser av en lösning med en koncentration av 3-5% har en mycket sur reaktion.

Dessutom sänker vårbehandlingen växternas växtsäsong med cirka 7 dagar. Detta kan användas för att skydda känsliga knoppar från eventuella frostskador.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Funktioner vid användningen av järnsulfat är till stor del associerade med egenskaperna hos detta läkemedel. På våren och hösten används den på olika sätt; lösningen kan spädas i låg koncentration eller göras starkare. För hallon och andra buskar måste du välja en dos, för lövträd och för barrträd, en annan dosering . Rehabilitering från sjukdomar och skadedjur utförs också enligt strikt definierade regler - för att inte skada växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetar vinstocken

Kanske är detta det mest populära tillämpningsområdet för järnsulfat. För en vinstock som är sårbar för många sjukdomar är sådant skydd absolut nödvändigt . På våren utförs sprutning med en lösning i en svag koncentration, på hösten upprepas sanitet, kort före froststart. Bladbearbetning är också möjlig.

På våren, omedelbart efter att locket har tagits bort från vinstocken, bör sprutning utföras. En svagt koncentrerad komposition med ett innehåll av högst 1% järnsulfat är lämplig. Mer pålitligt skydd krävs före övervintring . Den optimala koncentrationen av lösningen kommer att vara 3-5%, den används också vid skadedjursbekämpning, liksom i odium, spotting.

För kloros används en 0,05% blandning av vatten och järnsulfat. Rotmatning är också möjlig. För att göra detta löser du upp 10-15 g (en halv matsked) av ämnet i 10 liter vätska i vatten.

Ett sådant tillsatsmedel är användbart för druvor som visar svag vinstockstillväxt, blanchering av löv, långsam mognad av klasar. Toppdressing kan kombineras med planerad vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädbearbetning

För fruktträd kan behandling med järnvitriol användas som ett skydd för insekter, lavar. Påverkat trä och bark kommer att rensas från tillväxt till sommaren. Dessutom kan en övergripande förbättring av växthälsan uppnås när den används korrekt. De ser friska ut, bär frukt rikligare och förbättrar fruktens kvalitet.

Det är möjligt att bearbeta lövträ på våren med en koncentration av 5-7% (500-700 g pulver per 10 liter) redan innan knopparna dyker upp . Den optimala tiden för detta är morgon- eller kvällstimmar. Sprutning utförs på hösten. Det är viktigt att veta: det är absolut omöjligt att tillsätta kalk till lösningen - det behövs för att kombinera med kopparsulfat. Rotvattning utförs på våren. En 1% lösning används här, vattning utförs med en hastighet av cirka 3 liter per 1 m2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi kommer också att ge några rekommendationer för sprutning för olika fruktgrödor

  • Äppelträd och päron . Sprutning utförs med en 3% lösning, två gånger, med en paus på 2 veckor. Bevattning ska inte utföras efter att den gröna massan uppträtt.
  • Kvitten . Järnvitriol i 1% koncentration hjälper till att befria fruktträd från sådana farliga sjukdomar som monilios, skorv. För 1 anläggning förbrukas cirka 2-5 liter lösning; efter blomning genomförs inte längre omorganisation.
  • Persika, aprikos . De måste sprutas med en 1% lösning i en volym av 2-3 liter per 1 träd. Bearbetningen utförs endast tidigt på våren.
  • Plommon, söt körsbär, körsbär . Den första behandlingen behövs innan bladen dyker upp, den andra - i slutet av blomningen. För 1 träd krävs 2-3 liter medel.

Järnvitriol är lämplig för bearbetning av barrträd . För dem är fungicidbehandling praktiskt taget det enda sättet att effektivt skydda mot mögel, röta och andra typer av skador. Sprutning av barken på stammen och grenarna görs på hösten. Det är också möjligt att behandla hål och sår som ett mått på desinfektion, behandling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spraya blommande buskar

Frukt- och blommande buskar kan sprutas endast en gång, på våren . Järnsulfat hjälper till att ge skydd och behandling mot antraknos, olika typer av fläckar. För vinbär, hallon, krusbär är det viktigt att inte missa ögonblicket innan bladen dyker upp. För busken förbrukas 1-2 liter lösning med en koncentration på 1%.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsbearbetning på hösten

I trädgården kan järnsulfat användas ganska brett. Busk- och klätterrosor visas till exempel vårsprutning med en lösningskoncentration på 1-3%. Möjlig svampdödande behandling efter blomning . I detta fall framställs blandningen av 50 g järnsulfat per 10 liter vatten. Höstbehandling hjälper till att skydda växter innan de övervintrar. Jordgubbar behöver också skydd mot sjukdomar och skadedjur. I kampen mot svampar som framkallar utvecklingen av mjöldagg, gråröta, senblåsa, fläckar används en 0,3% lösning av järnsulfat. Det läggs till organisk dressing, appliceras vid roten på hösten, efter skörd.

För att minska risken för återutveckling av sjukdomar måste du försiktigt ta bort fallna löv innan du övervintrar . Hösten är den bästa tiden att behandla trädskärningar och sår. Sprickor på barkens yta som hittas efter att blad har tappats desinficeras med 1% järnsulfat med en borste. För att desinficera djupa sår och håligheter krävs en högre koncentration av ämnet. Här behöver du 10% järnsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare behandling med urea

Vid bekämpning av sjukdomar, skadedjur i trädgården används en monokomponentlösning oftast i trädgården. Men behandlingen med järnvitriol och urea fungerar mycket mer effektivt . Denna kombination av ämnen kan avsevärt minska mängden agrotekniska åtgärder som krävs. Ureagödsel ger jorden kväve, vilket är nödvändigt för framgångsrik tillväxt och utveckling av växter. Järnvitriol förhindrar kloros, svampinfektioner.

Förutom de två huvudkomponenterna, i den kombinerade bearbetningen, används den tredje oftast - citronsyra , och för att få optimal konsistens kan du tillsätta 200 ml flytande tvål på naturlig basis till blandningen. Denna komposition är särskilt effektiv när den används på hösten. Med sin hjälp accelereras frisläppandet av lövverk, barken mognar snabbare på unga skott. Kull på marken kan också sprutas för att förstöra patogena mikroorganismer eller skadedjur, det kommer att ruttna snabbare och kommer inte att skapa problem under vårstädningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Receptet för den kombinerade produkten är ganska enkelt

  • Värm upp 1,5-2 liter vatten. Detta kommer att möjliggöra bättre upplösning av kemikalier.
  • Lös 350-500 g järnsulfat i vatten. Det är nödvändigt att uppnå fullständig upplösning av kristallerna.
  • Tillsätt 10 g citronsyra till blandningen. Det kommer att förhindra oxidation av järnsulfat och förlänga dess livslängd.
  • Späd urea separat i 7-8 liter vatten i en volym på 500-800 g. För att uppnå ämnets upplösning.
  • Kombinera komponenterna och få cirka 10 liter av den färdiga kompositionen. Om det behövs kan du tillsätta vatten.

Bearbetningen görs bäst på hösten. I det här fallet, till våren, kommer trädgården att vara helt klar för växtsäsongen av växter, det kommer inte att kräva ytterligare kvävegödsling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Järnvitriol är ett kemiskt ämne som tillhör faroklassen III . Det är inte för skadligt för människors hälsa, men det betyder inte att riskerna kan försummas. Som med andra typer av arbete i trädgården är det värt att ta hand om det individuella skyddet av händerna, andningsorganen och slemhinnorna. För detta används arbetshandskar - helst nitril- eller gummihandskar, ansiktet är täckt med en andningsskydd.

När du sprayar trädgården ska kläderna vara stängda, du kan ta på dig en regnrock, gummistövlar på fötterna . För att förhindra att blandningen skadar ögonen rekommenderas det att använda speciella glasögon. Under perioden med direkt applicering av lösningen bör husdjur och barn isoleras. Blanda inte kompositionen med andra läkemedel (utom urea) samtidigt, eftersom växten kan drabbas av en kemisk reaktion.

Rekommenderad: