Träfiberskiva Och Spånskiva (31 Bilder): Vad är Det Och Vad är Skillnaderna? Storleksskillnad. Vad är Bäst För Golv Och Möbler? Vilket är Tjockare?

Innehållsförteckning:

Video: Träfiberskiva Och Spånskiva (31 Bilder): Vad är Det Och Vad är Skillnaderna? Storleksskillnad. Vad är Bäst För Golv Och Möbler? Vilket är Tjockare?

Video: Träfiberskiva Och Spånskiva (31 Bilder): Vad är Det Och Vad är Skillnaderna? Storleksskillnad. Vad är Bäst För Golv Och Möbler? Vilket är Tjockare?
Video: Hur gör snickaren - Montering av golvspån 2024, April
Träfiberskiva Och Spånskiva (31 Bilder): Vad är Det Och Vad är Skillnaderna? Storleksskillnad. Vad är Bäst För Golv Och Möbler? Vilket är Tjockare?
Träfiberskiva Och Spånskiva (31 Bilder): Vad är Det Och Vad är Skillnaderna? Storleksskillnad. Vad är Bäst För Golv Och Möbler? Vilket är Tjockare?
Anonim

Trots populariteten hos dessa plåtmaterial är många intresserade av hur exakt spånskiva och fiberplattor skiljer sig från varandra. Inledningsvis bör det noteras att de har varit i välförtjänt efterfrågan i många decennier och intar en ledande position på den moderna byggmaterialmarknaden . Detta beror på mångsidigheten hos sådana arkprodukter. De används ofta som byggnads- och dekorationsmaterial, liksom vid tillverkning av möbler. Vi bör inte glömma den ekonomiska sidan av frågan, eftersom vi talar om det optimala förhållandet mellan pris, kvalitet och prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Som redan nämnts, Spånskiva och fiberboard är plåtmaterial . I båda fallen är det nödvändigt att fokusera på tillgänglighet, en mängd olika panelbeläggningar samt låg vikt. Bland annat, ark av alla slag ser estetiskt tilltalande ut.

Den aktiva introduktionen av avancerad teknik och innovativa lösningar i produktionen gjorde det möjligt för utvecklarna att avsevärt utöka produktutbudet. Hittills skapar tillverkare olika texturerade ytor. Och även ett brett utbud av beläggningar presenteras i katalogerna. Vart i ytan på vissa paneler imiterar naturmaterial.

Nyckelpunkten är emellertid de grundläggande skillnaderna mellan dessa två material, som bör ägnas särskild uppmärksamhet vid valet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träfiberskiva

Förkortningen i det här fallet står för fiberplatta . Ur produktionssynpunkt är detta arkmaterial resultatet av pressning av vissa komponenter, som är cellulosa, syntetiska polymerer, tillsatser och vatten.

Det är värt att överväga att hela processen sker vid en förhöjd temperatur, och huvudmaterialet är flis.

Träfiberplatta är indelad i paneler för allmänna och speciella ändamål. Dessutom är de senare:

  • knappast brännbar;
  • biostabil;
  • bituminös;
  • hardboard - en separat grupp av arkmaterial med en fodrad yta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och det är också värt att uppmärksamma de för närvarande populära MDF -panelerna (i den engelska versionen av MDF). Denna produkt är indelad i flera kategorier baserat på densitet.

  • HDF (High Density Fiberboard) - paneler vars nyckelindikator når 1050 kg / m3. Denna produkt från västerländska företag motsvarar inhemska paneler som kallas DVPT. De används vanligtvis när du placerar hållbara golvbeläggningar. Vi pratar särskilt om laminerade golvpaneler.
  • Direkt MDF -arken själva (Medium Density Fiberboard), kännetecknad av en genomsnittlig densitet (cirka 800 kg / m3). En analog är vanliga fiberplattor, som används flitigt inom olika områden. Förutom byggindustrin används paneler vid tillverkning av snickerier och möbler. Behållare och baser för målningar är ofta tillverkade av fiberboard och MDF.
  • LDF (Low Density Fiberboard) - ett material med en densitet på upp till 650 kg / m3, motsvarande vår mjukfiberplatta (MDF). I de allra flesta fall används de som ljudisoleringskomponenter i golvbeläggningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland annat olika typer av mjuka och hårt pressade paneler skiljer sig från varandra i ytdesign. Som ett resultat finns nu mer än ett brett sortiment av fiberboard (MDF) på marknaden. När du väljer ett specifikt alternativ är det värt att ta hänsyn till de viktigaste egenskaperna hos detta arkmaterial, till exempel:

  • maximalt motstånd mot deformation och lång livslängd;
  • ökad styrka;
  • hög motståndskraft mot fukt;
  • miljövänlighet, på grund av att fiberboard inte avger några giftiga ämnen;
  • densitet, varierande beroende på typen av paneler i intervallet från 100 till 1100 kg / m3;
  • driftfuktighetsindikator, som kan nå 12%;
  • värmeledningsförmågan hos materialet sträcker sig från 0,046 till 0,093 W / mK.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och det är också viktigt att ta hänsyn till när du väljer att fiberboard är ett material som inte kan svälla under lång tid även vid en luftfuktighet på mer än 50% och därför behåller sina nyckelegenskaper.

Men, trots alla fördelar med en pressad bräda av denna typ, är det värt att lyfta fram dess nackdelar

  • Relativt snäv omfattning … Ett undantag i detta fall är MDF -skivor.
  • Vissa typer av paneler kan vara giftiga . Detta avser fiberboard, som innehåller formaldehyd. Vid arbete med sådant material rekommenderas det starkt att använda personlig skyddsutrustning (mask, andningsskydd, skyddsglasögon) och att ventilera rummet ordentligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Spånskiva

Denna förkortning har en avkodning - spånskiva. Det är viktigt att ta hänsyn till att spånskiva i vissa fall tolkas som trä-laminerad plast . Produktionsprocessen för ett sådant plåtmaterial liknar i huvudsak tillverkningen av fiberplattor. Det finns dock ett antal viktiga funktioner och skillnader. De viktigaste råvarorna är flis, hartser och speciella tillsatser.

Bild
Bild

Av panelernas namn att döma kan vi dra slutsatsen de är gjorda av grova träflis … Som regel är råvarukällan undermåligt trä, liksom avfall från träbearbetningsindustrin. Produktionsprocessen omfattar flera steg. I det inledande skedet torkas krossade träflis helt och sedan impregneras de med bindande komponenter genom speciella munstycken.

Som det senare används urea-melamin, urea, fenolhartser. När den används tillsammans med paraffinemulsioner bildas en struktur med karakteristiska fläckar av grönaktig färg, som är tydligt synliga på snittet.

Förresten, experter rekommenderar starkt att använda just sådana paneler för dekoration, inklusive skapande av golv, i rum med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av spånskiva kan en blandning av basråvaror och hartser framställda och bearbetade i enlighet med tekniken formas på flera sätt

  1. I ett lager … I sådana fall blandas spån av olika fraktioner och fördelas jämnt över hela brädets volym.
  2. I två lager . I det här fallet är det så kallade underlaget gjord av avfall, och den främre delen är en blandning av tunna och tjocka spån, försorterade på en separator.
  3. Med två ansiktslager , var och en bildas av utvalda råvaror samt en kärna. Det senare är som regel tillverkat av mindre kvalitetsspån.

Den bildade "mattan" pressas först och torkas sedan noggrant. Nästa produktionssteg är att trimma panelerna till storlek och bearbeta (slipa) ändarna. Beroende på typ av spånskiva kan hela skivans yta bearbetas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hänsyn till typen av spånskiva har den följande huvudegenskaper:

  • det yttre lagret kan vara grovt eller finkornigt;
  • antalet lager är från 1 till 3 eller mer;
  • tillräckligt motstånd mot fukt, eld;
  • det finns 3 typer av paneltäthet.
Bild
Bild

Numera används spånskivor i möbelproduktion, liksom i byggbranschen och när man skapar containrar med ökad styrka. Negativa aspekter bör dock också beaktas.

  • Under långvarig drift är det möjligt att frigöra giftiga ämnen i panelernas sammansättning.
  • Många fästelement hålls inte tillräckligt fast i plattorna. Detta gäller särskilt spikar och skruvar, särskilt vid återanvändning.

Med hänsyn till allt ovanstående är det värt att betona de klara fördelarna med spånskiva. Detta hänvisar till sådana punkter som fuktbeständighet och jämförande brandsäkerhet. Vi bör inte glömma den överkomliga kostnaden för plåtmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av egenskaper

Genom att analysera de viktigaste skillnaderna mellan de två beskrivna typerna av moderna plåtmaterial är det först värt att fokusera på skillnaden i tillverkning av plattor. För tillverkning av spån används avfall av lågvärdiga träslag och syntetiska hartser som bindande element. Komprimerat trädamm med tillsats av polymerer, kolofonium och paraffin kommer in i situationen med fiberplattor som råvara. På många sätt är det dessa ögonblick som avgör panelernas egenskaper.

Olika kemiska sammansättningar och egenskaper hos de listade materialen bestämmer prestandaegenskaperna hos fiberboard och spånskiva . Så den första typen av paneler är tunnare, men samtidigt kännetecknas den av högre hållfasthet och fuktbeständighet. Samtidigt är spånskivor mycket tjockare och tätare, vilket gör att de klarar vissa belastningar. Detta avgör också materialens tillämpningsområde. Till exempel används spånskiva oftare när du skapar golvbeläggningar, och infällbara element och bakväggar i möbelkonstruktioner är gjorda av fiberplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt dimensionerna på spånskiva och fiberboard . Så i det första fallet är tjockleken 25 mm, och i det andra kan den variera inom 2,5-12 mm. Samtidigt motsvarar måtten på arken de nuvarande standarderna. Du bör inte tappa sikte på den ekonomiska sidan av frågan, eftersom en "kvadrat" av fiberboard kommer att kosta mycket mindre än ett liknande fragment av spånskiva. Och nyanserna i produktionsprocesser har bestämt skillnaden i materialens livslängd. Och i det här fallet går handflatan till fiberboard.

När man jämför egenskaperna hos de två typerna av plattor är det värt att uppehålla sig separat om säkerhetsnivån. Som redan nämnts, vid tillverkning av spånskivor används fenol-formaldehydhartser, som utgör en potentiell fara för människors hälsa.

För att vara rättvis bör det noteras att tillverkare ständigt arbetar för att minimera sådana risker.

Bild
Bild

Med hänsyn till säkerheten är idag österrikiska och tyska tillverkade spånskivor efterfrågade . Parallellt ökar populariteten för laminerade paneler. I vilket fall som helst bör arkmaterialets sammansättning beaktas.

I situationer med förvärv och vidare användning av fiberplåt rekommenderas det också att klargöra komponenternas kemiska egenskaper.

Förresten, all nödvändig information finns i hygiencertifikaten för överensstämmelse. Den ökade miljövänligheten kommer att framgå av E1 -märket på förpackningen.

Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Redan från början bör det noteras att en jämförelse av alla egenskaper och prestandaindikatorer för dessa typer av arkmaterial helt enkelt är felaktig. Resultatet blir detsamma som när man jämför till exempel mjukt och varmt. Varje typ av bräda har sin egen tillämpning och visar på detta område motsvarande egenskaper. Så, spånskiva, förutom att de ofta läggs på golvet, kommer att vara det bästa alternativet i följande fall:

  • vid uppförande av skiljeväggar inuti lokalerna;
  • för tillverkning av möbler och andra snickeristrukturer;
  • vid isolering av inre väggar i byggnader och strukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är naturligtvis inte en komplett lista över nuvarande metoder för att använda spånskiva. Förresten, fiberboard används också i stor utsträckning i möbelproduktion. Och även dessa paneler är relevanta när de dekorerar väggar, på grund av deras fuktbeständighet. Bland annat är det i många fall det idealiska underlaget och värmeisoleringen för golv.

Sammanfattningsvis bör det noteras att valet av en eller annan typ av de beskrivna panelerna bestäms av deras operativa egenskaper och egenskaperna hos de strukturer och produkter som skapas.

Samtidigt kommer panelernas utseende att spela en viktig roll mot bakgrund av styrka och motståndskraft mot olika faktorer.

Rekommenderad: