Kopparsulfat I Trädgårdsodling: Bruksanvisning På Hösten Och Våren För Behandling Av Träd I Trädgården, Proportioner För Sprutning

Innehållsförteckning:

Video: Kopparsulfat I Trädgårdsodling: Bruksanvisning På Hösten Och Våren För Behandling Av Träd I Trädgården, Proportioner För Sprutning

Video: Kopparsulfat I Trädgårdsodling: Bruksanvisning På Hösten Och Våren För Behandling Av Träd I Trädgården, Proportioner För Sprutning
Video: Sjukdomar och kvalster på fruktträd i trädgården - 14 hot mot din frukt 2024, Maj
Kopparsulfat I Trädgårdsodling: Bruksanvisning På Hösten Och Våren För Behandling Av Träd I Trädgården, Proportioner För Sprutning
Kopparsulfat I Trädgårdsodling: Bruksanvisning På Hösten Och Våren För Behandling Av Träd I Trädgården, Proportioner För Sprutning
Anonim

Växter som odlas i en sommarstuga behöver alltid bra vård. De behöver inte bara vattnas, lossas och matas, utan också skyddas mot olika sjukdomar och skadedjur. Detta gäller särskilt under regnperioder, då hög luftfuktighet skapar en bra miljö för bakterier och svampar. Det finns många läkemedel som kan skydda växter, men idag kommer vi att fokusera på endast en av dem - kopparsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättning och egenskaper

Kopparsulfat är ett efterfrågat ämne inom trädgårdsodling och trädgårdsodling, vars huvudkomponent är kopparsulfat. Produkten ser ut som små kristaller. Läkemedlets färg är initialt ljusblå, men med tiden, om produkten inte används, förlorar den sin rika nyans och blir vit. Att använda vita kristaller är meningslöst.

Vi listar de viktigaste egenskaperna hos verktyget:

  • har en metallisk smak;
  • absorberas perfekt i jorden, löv;
  • löser sig väl i flera typer av vätskor;
  • försvinner snabbt och luktar inte;
  • kan förvaras i högst två år, förutsatt att det är helt torrt.

Kopparsulfat har utmärkta bakteriedödande egenskaper, så det används i följande fall:

  • förebyggande av uppkomsten av svampsjukdomar;
  • förbättra kvaliteten på jorden;
  • öka absorptionen av andra näringsämnen av växter;
  • underlättar övervintring av grödor.

Kopparsulfat tillhör dock klassen av farliga droger, och om det missbrukas kan det leda till vissa obehagliga konsekvenser:

  • ansamling av koppar i jorden;
  • dålig jordpermeabilitet;
  • inflytande på jordens översta skikt: fördelaktiga mikroorganismer börjar agera svagt, på grund av vilka de nödvändiga sönderfallsprocesserna saktas ner;
  • effekt på fosfor och järn: koppar förskjuter dem, och sådana näringsämnen kan inte tränga in i växter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden från järnsulfat?

Först och främst skiljer sig dessa typer av vitriol åt i huvudkomponenten. I järn är detta järn, i koppar respektive koppar. Dessa element har olika effekter på växter och används i olika situationer.

Till exempel används järnsulfat när växter saknar järn, vilket framkallar kloros. För att förhindra en sådan sjukdom besprutas löv och stjälkar av grödor med en lösning av järnsulfat. Den innehåller cirka 50% järn. Dessutom behandlas nötkreaturbås med ett liknande medel, cesspools desinficeras. Kristallernas färg är grönblå.

Kopparsulfat innehåller 24% koppar, representeras av blå kristaller och används för att odla jord med brist på detta element . Oftast är det torv, sandiga jordar. När det gäller de odlade grödorna är de främst fruktträd, buskar, bärgrödor, prydnadsväxter. Kopparsulfat hjälper till att bekämpa svampen, liksom dess patogener.

Dessutom bekämpar den cancer och bakteriesjukdomar, dödar mossa på trädstammar.

Bild
Bild

Hur gör man en lösning?

Eftersom kopparsulfat kan användas för olika ändamål måste du i förväg ta reda på hur du förbereder en lösning för en viss uppgift. Det finns totalt tre typer av lösningar, och var och en av dem har en specifik koncentration.

  • Slocknar . Det är den mest aggressiva blandningen som dödar förökande mikrober och mögel på rekordtid. En sådan lösning kallas fem procent, det vill säga den innehåller 500 gram av ämnet, liksom en hink med vatten för 10 liter. Det bör komma ihåg att efter att ha använt den brinnande lösningen kan den odlade marken inte sås på ett helt år.
  • Läkning . Denna lösning har en koncentration av 1-3%. Späds också ut i 10 liter vätska. Behövs i trädgården för bearbetningsanläggningar för att behandla svampsjukdomar och förebygga dem. Det bekämpar också skadedjur, gör att sår på trädstammar kan läka snabbare.
  • Toppdressing . Den svagaste lösningen i koncentration innehåller endast 0,2-1% av ämnet. Det används för att förebygga sjukdomar, liksom i fall där det inte finns tillräckligt med koppar i jorden.

Oavsett syftet för vilken produkten förbereds, finns det flera viktiga regler för dess beredning:

  • disken ska vara emaljerad eller glas;
  • vatten ska tas något varmt;
  • sila blandningen före sprutning.

Nu kommer vi att överväga hur man späd produkten korrekt för att få den koncentration som krävs för olika uppgifter.

Bild
Bild

För utfodring

För att förbereda en komposition som gör att du kan befrukta sommarstuggrödor måste du välja en koncentration på högst 1%. Denna koncentration hjälper växterna att få den nödvändiga näringen, och lösningen kan också användas för att öka mängden koppar i jorden . Hundra gram av ämnet späds ut i en liter vatten. I en separat behållare omrörs 150 gram lime i samma mängd vatten. Därefter måste du hälla vatten i båda behållarna, 4 liter i varje, blanda allt. Infusera i 15 minuter, kombinera sedan och använd.

Dessutom kan svagare lösningar användas för förband. Detta gäller om det redan finns tillräckligt med koppar i jorden. Sedan rekommenderas att ta 20-30 gram vitriol och lösa upp omedelbart i vatten, utan kalk.

Bild
Bild

För behandling

Vått och varmt väder på sommaren framkallar uppkomsten av svamppatogener. Därav de medföljande sjukdomarna: mjöldagg, fusarium, röta. Dessutom börjar skadedjur ofta parasitera på sjuka växter. Naturligtvis är det bättre att förebygga sjukdomen än att bota den, men det är inte alltid möjligt. I de inledande stadierna av sjukdomar hjälper en 3% lösning av kopparsulfat.

För att förbereda lösningen behöver du 2 stora behållare av glas, plast eller emaljerad . Kristaller av vitriol (300 gram) hälls i en och hälls med två liter vatten. Kalk (350 gram) läggs i en annan och späds med 1,5 liter vatten. Därefter hälls ytterligare 5 liter ren vätska i varje behållare. Filtrera behållaren med kalk och häll sedan långsamt vatten med vitriol i den. I det här fallet får du inte glömma att röra om blandningen.

Bild
Bild

För att bränna ut

En liknande blandning används för desinfektion och desinfektion av stora ytor. Femhundra gram kalk späds ut i en halv liter vatten, sedan kompletteras blandningen med 4 liter vätska. I en annan behållare späds vitriol ut i samma proportioner, men dessutom måste den hällas med 5 liter . Det är nödvändigt att infusera blandningen i 30 minuter, sedan kombineras de och häller långsamt vitriol i kalk.

Det är nödvändigt att använda den resulterande blandningen inom 5 timmar, då kommer kompositionen att försämras.

Bild
Bild

För vitkalkande stammar

Kalkning av trä med kopparsulfat är en utmärkt lösning, och här är varför:

  • träd får inte solbränna;
  • risken för sprickor på grund av temperaturförändringar minskar;
  • skadedjur och patogener kan inte längre tränga in i barken.

Det finns två bra sätt att förbereda en kalkblandning av träd. Det bör komma ihåg att lösningen, korrekt gjord, kommer att vara tjock.

  • Recept nummer 1 . Två kilo kalk kombineras med en fjärdedel kilogram vitriol. Du behöver också lera (1 kg) och ko -gödsel (500 g). Allt detta kombineras och kompletteras med en 10 liters hink vatten.
  • Recept nummer 2 . Samma mängd kalk och vitriol tas som i den tidigare kompositionen. De måste spädas i 8 liter vätska. Snickerilim (250 g) tillsätts också där.

Det är viktigt att komma ihåg att kalk måste slakas. Denna typ av läkemedel kan köpas färdig, men det har inte alltid de bästa egenskaperna. Oftast rekommenderar experter att släcka kalk hemma. Du måste ta ett kilo kalk, samt 2 liter vatten. Läkemedlet hälls långsamt i vatten under omrörning omedelbart. Efter att kalken har slakats kan den kombineras med vitriol och andra ingredienser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från skadedjur

I sommarstugor kan inte bara sjukdomar uppträda utan även säsongsbetonade skadedjur. De försvagar växter, livnär sig på dem och kan förstöra eller skada rotsystemet. Kopparsulfat kan också användas för förebyggande och behandling, även om detta inte alltid är lämpligt på grund av ansamling av koppar. Koncentrationen av lösningen beror på i vilken utsträckning parasiterna sprids . I det inledande skedet räcker det med en 1% lösning, med ett genomsnitt - 3%.

Om skadedjur är för frodiga är det bättre att vända sig till kraftfulla insekticider.

Bild
Bild

När ska man ansöka?

Kopparsulfat används under olika årstider och för olika ändamål. NS låt oss se hur och när det är bättre att använda det här verktyget.

  • Vår . Under denna period används en procents lösning av vitriol. Träd behandlas med det, men bara när luften har värmts upp till minst +5 grader och knopparna ännu inte har blommat ut. Plantorna desinficeras också med en sådan lösning: deras spetsar doppas i blandningen, väntar 60 sekunder och tvättas sedan med vatten. Dessutom kan vitriol användas på våren för att desinficera jorden: detta bör göras en månad före frösådd och en gång vart femte år. En 3% lösning är bäst lämpad för detta ändamål. 10 liter behövs för 1 kvadratmeter.
  • Sommar . På sommaren utförs behandlingar oftast för att bli av med sjukdomar och skadedjur. Gör detta vid en tidpunkt då frukterna bildas. Träd sprutas med en 1% lösning, men om skalbaggen angriper måste koncentrationen ökas till 2%. En tvåprocentig lösning används också på bärgrödor. Det är nödvändigt att utföra bearbetning med vitriol 3 veckor före skörd.
  • Höst . Höstens behandling kommer att eliminera svampsporer som kan finnas kvar i jorden och förhindra att de övervintrar. Koncentrationen av lösningen beror på kulturen. Druvor behöver till exempel en 3% lösning. Höstbehandlingar utförs vid soluppgång eller på kvällen, när det blir mörkt. Växter sprutas med en sprayflaska och jorden spills helt enkelt med vatten.

Sådana behandlingar utförs nödvändigtvis för vinterhärdiga grödor innan de skyddas för vintern, eftersom de skapar ett skyddande skikt som inte tillåter bakterier att passera igenom.

Bild
Bild

Hur ska behandlingen utföras?

Vid bearbetning av grödor måste du komma ihåg följande:

  • använd den resulterande blandningen omedelbart;
  • det är förbjudet att använda järnskålar;
  • personlig skyddsutrustning måste komma först;
  • använd inte produkten i vått väder, med kraftiga vindbyar, direkt solljus och i extrem värme.

Nu ska vi överväga vilka områden i sommarstugan som kan bearbetas.

Bild
Bild

Växthus

Växthus på platsen behandlas som regel under hösten. Rengöringsinstruktioner är följande.

  • Växthuset rengörs: de gräver ut resterna av växter, tar ut onödiga pinnar, pinnar, kvistar. Allt detta ska brännas. Därefter inspekteras själva strukturen, och om det finns luckor i den måste de fyllas med tätningsmedel.
  • Lös upp 20 gram tvätttvål i en liter vatten och rengör sedan de yttre och inre ytorna med denna lösning. Se till att smutsigt vatten inte rinner ner i marken.
  • Rör 400 gram blekmedel i 10 liter vatten. Marken kastas med denna lösning: en liter krävs per 1 kvadratmeter.
  • Därefter måste du använda kopparsulfat. För att göra detta späds 60 gram kristaller i en tio liters hink vatten. Du behöver en halv liter av blandningen per kvadratmeter. Efter behandling tvättas växthuset igen.
  • När den behandlade jorden är torr måste den grävas upp. I närvaro av ett stort antal patogener rekommenderas att använda formalin. Hundra milliliter av 40% av produkten löses i en 10 liters hink vatten. I avancerade fall kan 20 liter medel användas på 1 kvadratmeter.
Bild
Bild

Av jorden

För att odla jorden i trädgården bereds lösningen enligt följande:

  • vatten värms till ett varmt tillstånd - 5 liter;
  • späd 100 gram kristaller i den;
  • tillsätt ytterligare 5 liter för att få den totala volymen till 10.

Efter beredning följer behandlingen av platsen:

  • årliga växter grävs upp, liksom resterna av löv, grenar, pinnar;
  • krossa stora jordbitar, gräva försiktigt upp trädgården;
  • en lösning av kopparsulfat samlas i en vattenkanna, 2 liter bör användas per kvadratmeter;
  • efter bearbetning, befrukta marken med humus.

Sådana behandlingar är förebyggande, de utförs en gång vart femte år. Om jorden är fattig på koppar, bör en svag lösning med en koncentration på 0,1% beredas. Det betyder att 100 gram av ämnet behövs för 100 liter vatten.

Bild
Bild

Trädgårdsväxter

Kopparsulfat används ofta för att behandla träd. Detta möjliggör effektiv förebyggande och behandling vid behov. Spraya träd i torrt väder. Det bör komma ihåg att det är nödvändigt att bearbeta inte bara jorden, utan också lövverket. I 10 liter vatten späds 100 gram vitriol, och själva behandlingen utförs inte oftare än en gång vart tredje år. Kopparsulfat fungerar bra på fruktträd som aprikos, äpple, päron, körsbär, kvitten och andra. TILL Dessutom måste proportionerna per kvadratmeter observeras. Till exempel behöver unga grödor 2 liter, fyraåriga grödor behöver 3, växter 5-6 år behöver 4 liter och äldre grödor behöver 6.

Kopparsulfat har visat sig mycket bra vid bearbetning av druvor . Detta kan göras i alla utvecklingsstadier: tidigt på våren, under bildandet av äggstockar, för behandling, före övervintring, och så vidare. Ett sådant förfarande som att bearbeta sticklingar har blivit särskilt populärt. Fyrtio gram vitriol löses i en liter vatten, samlas upp i en sprayflaska och sprutas på sticklingarna. Detta hjälper till att förhindra mögeltillväxt.

Om det har bildats sår på druvorna behövs en 3% lösning . Tidigt på våren används en lösning med samma koncentration, behandlingen måste utföras strax före vinstockens uppvaknande. De gör det i mitten av oktober, innan de täcker druvorna för vintern. Terapeutiska sprayer utförs med Bordeaux -vätska (vitriol med kalk). Innan dess är det viktigt att inspektera druvorna, och om drabbade delar hittas tas de bort och bränns. Dessutom bör du också gräva upp jorden bredvid busken. Under mognaden av frukten används inte heller ren vitriol. Endast Bordeaux -vätska, och bara en månad innan du plockar bär.

Trädgårdsblommor, inklusive rosor, kan också bearbetas med kopparsulfat . De sprutas på våren, i mars eller april, med en 1% lösning av kopparsulfat. Vätskan ska vara i rumstemperatur. Innan buskarna bearbetas måste de beskäras.

Dessutom måste rosor bearbetas efter att skyddet har tagits bort. Lösningen tas i samma koncentration som i mitten av våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Kopparsulfat är ett ganska aggressivt ämne som kan orsaka allvarliga hälsoskador. Därför är det mycket viktigt att förbereda ordentligt: sätt på en skyddsmask, andningsskydd, handskar, kostym. Låt inte lösningen komma på huden eller in i andningsorganen. Detta är fullt av konsekvenser som utslag, klåda, rodnad, svaghet.

Kom ihåg följande regler vid bearbetning av grödor:

  • det ska inte finnas människor eller djur nära dig;
  • besprutning utförs på en dag när det inte blåser, så att lösningen inte sprids över hela platsen;
  • efter avslutat arbete måste du duscha, skölja munnen, tvätta begagnade kläder;
  • om inte hela produkten har applicerats kan den inte hällas i floder, sjöar, andra vattenområden.
  • det är förbjudet att bearbeta blommande och fruktande växter.

Om produkten ändå kommer på huden av misstag måste du omedelbart avbryta behandlingen och tvätta dermis med tvål och vatten. Detsamma görs i fallet när produkten har kommit i ögonen.

Oavsiktligt intag är mycket farligare. I det här fallet måste du framkalla kräkningar (uppmärksamhet: det är strängt förbjudet att använda kaliumpermanganat i det här fallet, eftersom det kommer att reagera med vitriol) och dricka aktivt kol. Då är det lämpligt att se en läkare.

Rekommenderad: