Restaurering Av Fanerdörrar: Reparation Av Innerdörr Och Entréfaner. Hur Uppdaterar Man Dem Och Kan De Lackeras?

Innehållsförteckning:

Video: Restaurering Av Fanerdörrar: Reparation Av Innerdörr Och Entréfaner. Hur Uppdaterar Man Dem Och Kan De Lackeras?

Video: Restaurering Av Fanerdörrar: Reparation Av Innerdörr Och Entréfaner. Hur Uppdaterar Man Dem Och Kan De Lackeras?
Video: DÖRRAR OCH FÖNSTER 2 FÖRNYELSER OCH REPARATIONER 1 BYTA YTTERDÖRR 2024, Maj
Restaurering Av Fanerdörrar: Reparation Av Innerdörr Och Entréfaner. Hur Uppdaterar Man Dem Och Kan De Lackeras?
Restaurering Av Fanerdörrar: Reparation Av Innerdörr Och Entréfaner. Hur Uppdaterar Man Dem Och Kan De Lackeras?
Anonim

Med tiden tappar även lyxiga dörrar sitt ursprungliga utseende: beläggningen skalas av, mikrosprickor dyker upp, områden med flisat trä och liknande. En sådan förstörelse av dörrbladet är dock inte en anledning att ersätta den gamla strukturen med en ny: en sådan dörr kan fortfarande repareras. Det bör noteras att det är möjligt att återställa vilken duk som helst med egna händer, och fanerade dörrar är inget undantag. Restaurering av fanerade produkter är en riktig konst, i detta avseende bör denna händelse inte behandlas tanklöst. Det viktigaste är att komma ihåg att en försummelse bara kommer att förvärra problemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

För att reparera eller återställa en gammal dörr behöver du följande verktyg och material:

  • en universell skruvmejsel eller en skruvmejsel - för att ta bort och montera dörrbladet i öppningen, för att installera och justera handtag och markiser;
  • byggspackel, kontorkniv - för att rengöra ytan från den gamla beläggningen (lack, färg);
  • hacksåg eller sticksåg - för skärning av öppningar i dörrbladet, om arbetet innebär att man sätter in glas eller plywoodskiva;
  • järn;
  • PVA -lim;
  • penna;
  • vattendispergerad färg baserad på polyakrylat;
  • vax;
  • sandpapper (eller bättre, en slipmaskin) - för bearbetning av kanter och ytor;
  • borstar (platta), rullar (velour, med en liten tupplur eller skumgummi), svampar, trasor - för impregnering och färgning;
  • tapetspikar, skruvar;
  • lister och glaspärlor av trä - om det är nödvändigt att fixa plywood eller glasinsatser i dörrbladet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet för restaureringsarbete väljs individuellt för en specifik situation.

Problem och deras eliminering

Innan du fortsätter med restaureringen av en entré- eller innerdörr täckt med faner från olika träslag: ek, björk, lönn, körsbär, bok, valnöt, wenge och så vidare, är det nödvändigt att noggrant undersöka det och fastställa alla defekter. Eftersom reparationsteknik, verktyg och material som krävs beror på deras typ. I detta avseende, när de undersöker en låda eller duk, tittar de på repor, svullnader, sprickor och beläggningens nivå.

Allvarliga skador måste repareras med en specialiserad fanerfärg. Det är mest bekvämt att reparera dörrbladet efter att ha demonterat det från bodarna. Skador som inte är för allvarliga kan avlägsnas utan att luckan tas bort.

Bild
Bild

Utbuktande material

Svullnad av fanerade dörrar uppstår på grund av att beklädnadsarken var otillfredsställande och analfabeterade limmade.

Dessutom kan detta hända när strukturen används under förhållanden med hög luftfuktighet, dörrbladet tvättades med en mycket våt trasa, som ett resultat av "översvämningen" i lägenheten, faner lossnade och svällde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns 2 produktiva sätt att ta bort en sådan brist

Strykning . Innan du börjar restaurera en fanerad dörr på detta sätt är det nödvändigt att blöta en bit material, pressa ut den ordentligt och placera den på det svullna området i cirka 10-15 minuter. Fukt kommer att göra fanerlagret mer smidigt. Efter det ska järnet värmas upp, men inte särskilt mycket (lägsta eller medeltemperatur). Det återstår bara att stryka den svullna duken.

Bild
Bild

Limning … När den första metoden inte hjälpte måste du limma beklädnadsskiktet. För att reparera en fanerad dörr med en liknande metod måste du ta PVA -lim och en vanlig medicinsk spruta, genom vilken det är lättare att injicera en limkomposition under beklädnaden. Efter att den nödvändiga mängden lim har införts under fanerlagret krävs det att pressa ner beläggningen väl och stryka den ovanpå med en torr trasa så att limmet sprids lika mycket. Området som ska limmas måste pressas ner med en belastning minst i flera timmar, och helst hela natten eller dagen. Bubblor elimineras också i produktens ändar. Därefter kan dörren monteras på plats.

Bild
Bild

Fanerark är inte särskilt tjocka, eftersom limmas med PVA -lim utan problem.

Den är lämplig för att återställa naturliga och onaturliga beläggningar.

När faner precis har börjat svälla och lossna i områdena där lakan sammanfogas måste det omedelbart fixeras med ett strykjärn eller ett lim, annars blir "bubblan" därefter ännu större.

Bild
Bild

Mindre defekter

Om du märker mindre skador på din egen dörr ska du verkligen inte bli upprörd. Återställandet av faner med sådana mindre defekter som repor och flis utförs med sådana metoder.

För applicering av ett speciellt lager av vaxbeläggning små skador ska rengöras . Endast arbete med verktyg och material krävs med största försiktighet. I processen för att eliminera små sprickor och nötningar kan skador på duken göras. Det händer så att ägarna använder sandpapper för flitigt och den lackerade ytan blir oförutsägbar.

Bild
Bild

Rengör sedan dörren noggrant från smuts och damm. Varje del av hela dörrbladet måste avfettas noggrant. Detta gör det möjligt att applicera vaxet på rätt nivå, och det kommer att hålla ganska länge. Det är nödvändigt att värma vaxet och noggrant reparera reporna med det.

Och när allt är gjort ordentligt blir slutresultatet fantastiskt. Skador försvinner spårlöst.

Bild
Bild
Bild
Bild

En fyllande vaxpinne är också lämplig för ytregenerering . Det kommer att vara möjligt att uppdatera fanerade dörrar med en specialpenna endast om du använder mycket lite material. Du måste ta en liten bit vax och rynka den en stund. Från uppvärmning får den den nödvändiga strukturen, och du kan tvinga den att absorberas i ytan av beläggningen genom att gnugga. Ta bort överskottet med en trasa.

Bild
Bild
Bild
Bild

På en anteckning! Om restaureringen av en fanerad dörr utfördes med vax (det spelar ingen roll, med en penna eller vätska), kan denna yta inte målas eller lackeras.

Eftersom vaxet förr eller senare kommer att börja smula, får produkten ett vidrigt utseende.

Bild
Bild

Seriösa skador

Restaurering av faner-fasade dörrar, i närvaro av starka flis, hål och avbrutna områden, innebär ett större ingrepp, och ibland behovet av att helt byta beklädnad. För att inte helt byta dörrbladskåpan kan du göra en lapp av ett material med liknande färg. För att återställa dörrar med starka bucklor måste följande åtgärder vidtas.

  1. Mät det defekta området … Markera den med en vanlig rektangel. Anteckna den mottagna informationen.
  2. Klipp av locket från dörrbladet, rengör basen och behandla den med speciella föreningar . Fyll spåret med träfyllmedel, slipa och grunda ytan.
  3. Rikta in plåstret med hålet … Efter en exakt passform, sprida de två komponenterna med lim och anslut exakt. Fyll sprickor med extruderat lim, ta bort överskott.
  4. Ojämnheter i kanterna ska slätas ut med finkornigt sandpapper .… För att undvika synliga spår av bearbetning är det nödvändigt att täcka kanterna med en vattendispergerad färg baserad på polyakrylat. Ta några centimeter från 2 sidor av lederna så att fanerlagret blir absolut jämnt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sista arbeten

En självrenoverad fanerad dörr är ofta täckt med en 10-20% alkohollösning av shellack för att ge glans eller färglös lack. Det finns ingen signifikant skillnad mellan dessa fonder. Dessutom kan bara en kunnig expert korrekt fastställa vilken beklädnad som behandlades med lack framställd av skal och vilken som var färglös.

Men ibland bestämmer hantverkare att måla dörrbladet. Innan du uppdaterar produkten på detta sätt, eliminera all skada på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter utsätts duken för behandling med en specialiserad impregnering och först efter att dessa åtgärder har slutförts målas den. För att färgen ska ligga jämnt och inte lämna fläckar är det lämpligt att placera duken liggande.

Följande färger kan övas för att måla fanerade dörrar:

  • emaljer GF (glyftalfärger);
  • polyuretanbaserad;
  • vattendispergerande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Emalj NTs-132 (nitrofärg är ett populärt namn) används inte för sådana verk: tack vare det kan ytan täckt med faner bli täckt med fruktansvärda fläckar . Efter att ha väntat på att färgen ska torka helt (som regel tar det från en till två dagar), placeras dörrbladet på markiserna. Det rekommenderas också att rekonstruera lådan, annars kommer det att förvränga strukturens utseende.

Bild
Bild

Vårdtips

För att dörrbladet, med fasad, ska hålla så länge som möjligt och se ut som nytt, måste det skötas ordentligt. Det är förbjudet att rengöra faner med slipande material, annars kommer små repor kvar på beläggningen, det kommer snabbt att tappa sin glans. Det är oönskat att installera fanerade dörrar på ett sådant sätt att direkt solljus alltid faller på dem. Från detta börjar beklädnaden blekna, fanerade dörrar måste uppdateras ganska ofta: applicera lack eller färg.

Det är tillåtet att torka faner med en fuktig trasa, bara den ska vridas ut försiktigt . Tvätta i ordets bokstavliga mening med vatten, det är förbjudet att använda strukturen vid höga luftfuktighetsnivåer. Du måste också vara försiktig när du tvättar golven, eftersom botten på dörrkarmen och skärmen kommer att drabbas av detta.

Bild
Bild

Då och då, för att ge glans, är det värt att noggrant polera strukturen (till exempel med ett polermedel) på en vaxbas. Det stöter bort damm och döljer mindre skador.

Med rätt vård kommer fanerade dörrar att fungera i mer än ett dussin år. Endast i detta fall kan de inte skydda sig mot mindre repor och defekter. Därför är det nödvändigt att ha en uppfattning om hur man rekonstruerar en fanerad dörr med egna händer. Detta kan göras helt enkelt med hjälp av tillgängliga material och grundläggande verktyg.

Rekommenderad: