Kopparsulfat För Bearbetning Av Träd: Hur Bearbetas Det På Våren Och Sommaren? Hur Späds För Sprutning? Dosering För Bladlöss

Innehållsförteckning:

Video: Kopparsulfat För Bearbetning Av Träd: Hur Bearbetas Det På Våren Och Sommaren? Hur Späds För Sprutning? Dosering För Bladlöss

Video: Kopparsulfat För Bearbetning Av Träd: Hur Bearbetas Det På Våren Och Sommaren? Hur Späds För Sprutning? Dosering För Bladlöss
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Kopparsulfat För Bearbetning Av Träd: Hur Bearbetas Det På Våren Och Sommaren? Hur Späds För Sprutning? Dosering För Bladlöss
Kopparsulfat För Bearbetning Av Träd: Hur Bearbetas Det På Våren Och Sommaren? Hur Späds För Sprutning? Dosering För Bladlöss
Anonim

Trädgårdsägare möter regelbundet utmaningar som orsakas av klimatförändringar. Erfarna trädgårdsmästare behandlar växter i tid för att öka deras immunitet vid plötsliga förändringar eller när luftfuktigheten stiger.

Behandling med en oorganisk förening anses vara det bästa sättet att öka trädens motståndskraft och eliminera cirka 2/3 av insekterna och olika manifestationer av sjukdomen . Agrokemiskt medel, kopparsulfat, är mycket efterfrågat för behandling och förebyggande av växtsjukdomar.

Bild
Bild

Egenskaper och sammansättning

Kopparsulfat har andra namn, till exempel "kopparsulfat" eller "kopparsulfat". Det är känt som en fungicid som har flera olika egenskaper och fungerar som:

  • antiseptisk;
  • insekticid;
  • svampdödande medel;
  • desinfektionsmedel;
  • sammandragande komponent;
  • cauteriseringsmedel;
  • gödselmedel.

Kopparsulfat fungerar som ett pentahydrat -sulfat av tvåvärt koppar, det vill säga att det finns 5 enheter vatten per enhet koppar. Vanligast som en blå kristall eller blått pulver, oftare vitt.

Vitriol är särskilt effektivt på grund av närvaron av den bildande komponenten - koppar, löslig i svavelsyrasalt. Det är hon som ansvarar för återställande och andra processer.

Bild
Bild

Behandlingstid

Behandla växter med kopparsulfat med försiktighet. Växterna sprutas inte mer än en gång, eftersom det överdrivna kopparinnehållet leder till dåliga konsekvenser. Du kan arbeta i grumligt väder, men ingen nederbörd.

Vår

Som regel börjar växtskötsel tidigt på våren, när växterna vaknar efter vintern. Detta kommer att stärka jorden och förhindra skadedjur. Innan knopparna sväller har träd en akut kopparbrist. Följaktligen utförs proceduren före slutet av växtsäsongen. Träd kräver särskild omsorg.

För behandling av unga träd upp till 3 år används en 1% lösning av ett fungicid med en volym på upp till 2 liter, för gamla fruktplantor - 6 liter av ett 3% koncentrat . Under 3-4 år ökar förskjutningen till 3 per träd. Vid 4-6 års ålder används 4 liter lösning. Trädens toppar, jordens yta, liksom de platser där grenar eller bark avlägsnas, besprutas med en 1% lösning av kopparsulfat.

Bild
Bild

Sommar

Bearbetning på sommaren utförs i extrema fall. En oorganisk förening kan göra mycket mer skada än skadedjur. Väl på bladen bränner agenten dem och skador på frukten är farliga för människor. Skörd är tillåten tidigast en månad efter sprutans slut.

För att förstöra bladluskolonier används upp till 1% av blandningen, och för majbaggar - högst 2%.

Bild
Bild

Höst

När det inte finns fler löv på träden utförs behandling i syfte att förebygga. För att skydda den framtida skörden från svampparasiter måste du förbereda jorden för vintern. Ämnets toxicitet eliminerar de sugande och gnagande invånarna.

När alla löv faller av och temperaturen inte är högre än 5 grader kan du börja upprepa vårprocessen från 1% för unga och 3% för gamla och tjockborrade växter

Bild
Bild

Hur späds?

För varje växtodling bereds lösningar individuellt. De måste spädas strikt efter proportionerna. Om doseringen inte följs korrekt kan växten skadas allvarligt. För varje procedur produceras och konsumeras en ny lösning utan rester.

Koncentrationen av lösningen beror på metoden för användning av vitriol på platsen. Läkemedlet reagerar med metall. Därför rekommenderas att du använder en behållare av plast och glas under tillagningen för att undvika oxidationsprocesser. I det här fallet är det viktigt att strikt följa försiktighetsåtgärderna.

  • 1% essens (Bordeaux -blandning) erhålls från vatten och ett oorganiskt medel i ett förhållande av 100 g per 1 liter . Blanda noggrant och filtrera. Du måste spädas med kalk -1: 1 till vitriol. Inget vatten tillsätts till det färdiga koncentratet.
  • 3% lösning - 300 g per 20 liter vatten . Tillsätt en halv liter vatten och blanda med förspänd "mjölk" från 350 g lime med en och en halv liter vatten. Avsluta beredningen med kraftig omrörning för att helt lösa pulvret.
Bild
Bild

Det är vanligt att bereda blandningar för 10 liter. 1 kg av produkten måste spädas med 9 liter varmt vatten (minst 45 ° C) under konstant omrörning. Du kommer inte att kunna göra rätt blandning i kallt eller varmt vatten. Pulvret löser sig dåligt och lämnar en grumlig fällning. Efter fullständig kylning blandas det resulterande koncentratet noggrant, filtreras och sätts i gång.

För att mätta ytan med brist på koppar (sand, torv) är det tillräckligt att sprida outspädd vitriol med en hastighet av 1 g per 1 kvm. m . Om jorden påverkas av en svampinfektion krävs en lösning - 100 g kopparsulfat för varje 10 liter. Vid fullständig angrepp är den mest potenta 3% av produkten. Med 300 g pulver på samma volym vatten är jorden helt etsad.

Under det närmaste året kan ingenting planteras på denna webbplats. Sådana förfaranden tillämpas en gång vart femte år.

Bild
Bild

Agrokemisk som gödningsmedel i lösningar

  • Bourgogne . För 1% koncentrat, använd 100 g pulver, 90 g bakpulver och 10 liter varmt vatten. För ett koncentrat i 2% - 400 g av ett kemiskt preparat, 20 liter vätska och 350 g kalciumrikt läsk. Ingredienserna är uppfödda separat. Upplöst läsk hälls i den beredda vitriolen. När det doppas i rätt blandning blir lakmuspapper rött.
  • Bordeaux . På sommaren kan bladen inte hantera mättade koncentrat och genomgå kemisk förbränning. Därför, i kampen mot för tidig gulning av bladen, hjälper en lätt blandning av vitriol -1 g per 10 liter.
  • En essens görs mot ruttning för 10 liter vatten . I detta fall behövs inte mer än 50 g pulver.
Bild
Bild

Hur man använder?

Den agrokemiska har ett brett användningsområde. Det har fungerat bra för att eliminera skorv och andra fläckar från stenfruktträd . Läkemedlet kan användas för att behandla växter för att skydda den framtida skörden, förhindra uppkomsten av mögel, svampar, bladlöss och andra skadedjur (larv, blomsterbagge). Och lösningen är mer effektiv vid behandling av träd från skador på löv, stammar av fruktväxter.

Bladimpregneringsmetoden används för vissa symptom - utseendet på vita fläckar på bladen, tröga eller döende skott . Baserat på kopparsulfat absorberas impregneringen snabbt och berikar jorden med samma mängd väsentliga mineraler som vid konventionell befruktning. Denna process utförs genom sprutning av bladplattan under perioden med intensiv bladtillväxt.

Gödsling genom jorden utförs tidigt på våren eller tidig höst varje år tills kulturen är fullt mogen.

Bild
Bild

För att stärka trädets immunsystem och förbättra grödans smak måste växterna bearbetas ordentligt. Du bör inte vattna plantorna mer än den föreskrivna hastigheten. En överdos av ett giftigt ämne kommer att leda till brinnande löv och blommor. Tidig sprutning gör att du kan förbereda dig ordentligt inför vintern och skydda grödan från skadedjur och klimatförändringar.

En gång vart femte år desinficeras öppen mark och växthus med kopparsulfat 2 veckor före sådd . Detta gör att många växter kan utvecklas stabilt på grund av den förvärvade immuniteten.

Innan du planterar rotgrödor med en lösning (100 g per 10 l) kan du bearbeta rötterna. För detta rotsystemet blötläggs i flera minuter, tvättas sedan noggrant under rinnande vatten och torkar i frisk luft.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Fungiciden anses vara agrokemisk, den klassificeras som faroklass 3. Att hantera honom kräver en viss omsorg. Vid arbete med kopparsulfat måste följande skyddsåtgärder följas:

  • späd blandningen i ett välventilerat område;
  • sprutning utförs i skyddskläder, som täcker hudområden - handskar, glasögon, andningsskydd;
  • arbeta i extremt lugnt väder;
  • det är förbjudet att dricka, röka eller äta under processen;
  • kasta handskar vid slutet av användningen;
  • blandningen kan kasseras genom blandning med sand;
  • essenser kan inte tvättas i avloppet;
  • byta kläder, tvätta noggrant med tvål;
  • vid bearbetning av frukt får de inte skördas tidigare än förfallodagen, eftersom reparationen ligger kvar på ytan under lång tid och kan orsaka akut förgiftning.
Bild
Bild

Om produkten kommer i kontakt med öppna områden på huden tvättas platsen med mycket varmt vatten.

Inträdandet av kemikalien i kroppen orsakar ett antal symptom: illamående, kraftig salivation, kolik eller järnsmak i munnen. Innan ett akut besök på kliniken sköljer de munnen, tvättar magen och tar aktivt kol. Om det kommer in i luftvägarna måste offret skölja halsen och gå ut i frisk luft.

De drabbade slemhinnorna i ögonen tvättas omedelbart med mycket vatten . Efter eliminering av smärtsamma känslor rekommenderas att konsultera en läkare för ytterligare undersökning av skadan.

Rekommenderad: