Träfiberskivor: Vad är Det? Valet Av Fuktbeständiga Dekorpaneler Med Mönster För Tegel Och Klinker, Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Träfiberskivor: Vad är Det? Valet Av Fuktbeständiga Dekorpaneler Med Mönster För Tegel Och Klinker, Andra Typer

Video: Träfiberskivor: Vad är Det? Valet Av Fuktbeständiga Dekorpaneler Med Mönster För Tegel Och Klinker, Andra Typer
Video: Difference between MDF & particleboard 2024, Maj
Träfiberskivor: Vad är Det? Valet Av Fuktbeständiga Dekorpaneler Med Mönster För Tegel Och Klinker, Andra Typer
Träfiberskivor: Vad är Det? Valet Av Fuktbeständiga Dekorpaneler Med Mönster För Tegel Och Klinker, Andra Typer
Anonim

Alla människor som vill inreda sitt hem vackert behöver veta vad det är - fiberplattor. Det är absolut nödvändigt att ta reda på hur valet av fuktbeständiga dekorativa paneler med ett mönster för kakel och tegel, av andra typer, utförs. Det är lika viktigt att överväga egenskaperna hos specifika typer och rekommendationer för installation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ett samtal om fiberplattor bör börja med att detta är en viktig typ av plåtbyggnadsmaterial. För att få det bearbetas avfall från träproduktion. Behandlingsproceduren innebär exponering för pressen medan den är varm. Träfiberplatta kan inte betraktas som ett mycket nytt material - produktionen av sådana strukturer började för nästan två århundraden sedan . Produktion med modern "våt" teknik har pågått utan några väsentliga förändringar i över 50 år.

Trämassan måste först tvättas . Standardarbetssekvensen innebär att man först tar bort föroreningar, vilket kan göras mekaniskt. En separator hjälper till att ta bort metallskräp.

Flisen krossas till små fibrer . I massan framställd på detta sätt placeras polymerer, paraffin och speciellt utvalda hartser med vidhäftande effekt. Fördelen med den "våta" metoden är att ämnet kommer att innehålla färre skadliga komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Spadskivornas huvudsakliga gradering är graden av deras styvhet. Den mjukade versionen, på grund av dess låga densitet och porösa struktur, är mycket lätt, tillåter nästan inte värme att passera igenom . Den vanliga tjockleken varierar från 0,8 till 2,5 cm. Tätheten i olika versioner varierar från 150 till 350 kg per 1 m3. Utseendemässigt är det inte svårt att känna igen ett sådant material - dess kanter är rufsiga; paneler med ökad mjukhet är inte resistenta mot fukt.

Speciellt mjuka plattor används främst i konstruktion . De fungerar som ett bra sken av gipsskivor och böjer perfekt. Detta material är relativt billigt och därför populärt bland konsumenter. Transporten av den mjukade fiberplattan är inte ett problem.

Den används både som dekoration och för golvläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En halvstyv platta är inte så flexibel. Dess massa är vanligtvis 850 kg per 1 m3. Skikttjockleken är oftast 0, 6 eller 1, 2 cm. Sådana mönster används i stor utsträckning för att få fram möbelns bakväggar . Naturligtvis kan de också placeras under golvbeläggningen, samt användas för montering av lådor, transportlådor.

För styv fiberplatta kan densiteten, beroende på märke, vara från 800 till 1000 kg per 1 m3 . Tjockleken på plattorna är relativt liten, högst 6 mm. Mestadels köps de för att göra paneldörrar. Möbelproduktion använder också detta material, men bara som bakväggarna i vissa skåp. Tillsammans med blanka och matta exemplar finns det också modifieringar som återger utseendet på naturligt trä (detta är en särskilt dekorativ typ).

Särskilt hård (eller, som experter säger, superhårda) fiberboardformation har en densitet på minst 950 kg per 1 m3 . Ett enkelt tryck gör det inte möjligt att uppnå en sådan indikator. Pektol måste tillsättas till arbetsblandningen. De mest styva panelerna används för att montera dörrar, valv och inre skiljeväggar. Lösa plattor kan göra ett utmärkt golvbeläggning; och på grund av deras dielektriska egenskaper uppskattas de vid montering av elektriska paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laminerad fiberplatta är mycket uppskattad av möbeltillverkare. Ett lager av syntetiska hartser ligger ovanpå huvudfibrerna. Den kan reproducera en naturlig träyta. Och det finns också alternativ målade i en viss (till exempel vit) färg. Dessutom kännetecknas graderingen av typer:

  • ark;
  • kaklat;
  • färdig under fodret.

Den kaklade panelen är liten. Den säljs i ett format på minst 30x30 och högst 100x100 cm. Törnspår skärs i ändarna. Dessa enheter kan vara takmonterade, golvstående eller väggmonterade. Imitationen av fodret monteras också med hjälp av spårspår; det är en måttligt fuktbeständig konstruktion, som installeras på kort tid och nästan inte vrider sig, till skillnad från naturligt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta finns det alternativ:

  • under en tegelsten;
  • under plattorna;
  • under stenen.

I många fall används perforerad fiberplatta. Det är ett ekonomiskt alternativ jämfört med andra typer av perforerade skivor. I de flesta fall är ytan målad i ljusa färger, vilket dramatiskt ökar dess attraktivitet. Produkten kommer att se original ut även i ett privat hus.

När det gäller sandwichpaneler har de tillverkats i vårt land sedan 1974; många bitar är gjorda med ett mönster, och detta ökar omedelbart deras attraktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra klassificeringar:

  • en tallrik med en oraffinerad yta;
  • platta med oavslutat ansiktsskikt;
  • platta med ett förbättrat ytskikt;
  • produkten färdig på båda sidor;
  • block släta på en eller båda sidor;
  • beklädnadsprodukter;
  • målade produkter;
  • laminerade produkter;
  • 5 nivåer av plattor beroende på intensiteten av formaldehydutsläpp till utsidan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av utseende beror helt på ägarnas preferenser. Så, imitation av tegelverk är mest lämpligt i stil med ett loft eller i ett stadsrum. Accent design praktiseras ofta, vilket ger variation till atmosfären . Det är omöjligt att se en speciell visuell skillnad med produktens naturliga tegel. Samtidigt visar sig strukturen vara märkbart lättare och monteras utan smutsiga, våta processer.

Paneler som återger utseendet på en sten ser färgglada ut . Detta är en helt naturlig lösning som bara ett fåtal människor har råd med - så varför ge upp även dess yttre sken. "Stone" -plattor passar harmoniskt in i en mängd olika designtrender. De kommer definitivt att skapa en känsla av komfort, harmoni och oförstörbar stabilitet. Man kan inte bortse från att komplexa installationsarbeten inte kommer att krävas.

Bild
Bild
Bild
Bild

En riktig klassiker är dock användningen av träimitation . I budgetklassen uppnås detta genom att applicera en polyvinylkloridfilm. Sådan täckning och skydd kommer att ge och förmedla klippornas utseende. Mindre lönsamt ekonomiskt, men mer praktiskt är användningen av faner. Det kan i allmänhet inte särskiljas från "äkta" trä.

Paneler som återger kakelns utseende är relevanta vid inredning av köksutrymmen . Ibland bildas till och med ett förkläde från dem. Det är enkelt att installera sådana produkter. För att rengöra, använd helt enkelt fuktiga trasor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationstips

Väggpanelen kan exponeras på olika sätt. Man tror ofta att det enklaste sättet att placera det är med lim . Men en förutsättning är den perfekta utjämningen av ytan. Endast om detta krav uppfylls kommer arbetet att ske snabbt och resultatet kommer att pågå under lång tid. Ibland tar det mycket lång tid att eliminera alla störande defekter.

Självklart är det nödvändigt att ta bort inte bara allt gammalt material, utan även fettfläckar, dammiga och smutsiga platser innan du limmar panelerna . Substratet grundas två gånger, vilket ger tid att torka. Annars är vidhäftning inte säkerställd.

När detta är gjort kan du klippa själva blocken till väggens storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baksidan av panelerna smörjs med lim och limmas på den avsedda platsen . Limblandningen kan appliceras antingen punktvis eller i sicksack. Maximal uppmärksamhet bör ägnas åt kanterna. Eftersom panelerna är tunga kan korrekt drift endast säkerställas med hjälp av assistenter. Märkning görs med hjälp av en nivå och en lod.

Installation med spikar och självgängande skruvar är också utbredd . Den andra typen av fästelement är att föredra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: användning av hårdvara betyder inte att du kan vägra att jämna ut underlaget. Fästning på tegel, betongväggar görs med pluggar. Att skruva fast fästelement i stenen "snyggt" innebär en ökad risk att riva ut.

Användning av svarv hjälper till att kompensera för väggarnas ojämnheter utan onödig efterbehandling . Ramen hjälper också till att täcka ledningar och annan kommunikation. Isolering kan också läggas där. Det användbara utrymmet i rummet kommer dock att tas bort - och detta kan knappast anses vara ett plus. Själva panelerna är fastsatta på gallret med spikar eller självgängande skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Att köpa fiberplatta till badrummet eller för att dekorera ett förkläde för köket kommer att ge mycket mer glädje om du applicerar laminerade lösningar. De är mycket mer motståndskraftiga mot inträngande av vatten . Det är lika viktigt att noggrant studera de tekniska parametrarna för strukturer och ta reda på om det finns kvalitetscertifikat. I materialet måste information om passagen av sanitär kontroll noteras. Detta är särskilt viktigt för inredningen av vardagsrummet, badrummet och köket.

Produkter med ökad formaldehydutsläpp bör inte användas i bostadslokaler . Förekomsten av mekaniska defekter, bubblor är oacceptabelt. Och det är också omöjligt att tillåta förekomst av oljefläckar, paraffin. Förpackningen bör förses med den mest informativa etiketten. För taket måste du välja den lättaste möjliga, och för möbler - de mest hållbara modifieringarna.

Rekommenderad: