Spånskivemöbler: Vad är Det? Förklaring Av Förkortning, Vård Av Möbelmaterial, Arkens Kvalitet, Hälsoskada

Innehållsförteckning:

Video: Spånskivemöbler: Vad är Det? Förklaring Av Förkortning, Vård Av Möbelmaterial, Arkens Kvalitet, Hälsoskada

Video: Spånskivemöbler: Vad är Det? Förklaring Av Förkortning, Vård Av Möbelmaterial, Arkens Kvalitet, Hälsoskada
Video: Personality Test: What Do You See First and What It Reveals About You 2024, Maj
Spånskivemöbler: Vad är Det? Förklaring Av Förkortning, Vård Av Möbelmaterial, Arkens Kvalitet, Hälsoskada
Spånskivemöbler: Vad är Det? Förklaring Av Förkortning, Vård Av Möbelmaterial, Arkens Kvalitet, Hälsoskada
Anonim

En översikt över laminerade spånskivemöbler är mycket viktig. Förutom att avkoda förkortningen är det användbart att studera de viktigaste funktionerna i att ta hand om möbelmaterial. Och du måste också noggrant studera arkens kvalitet, bedöma den potentiella hälsoskadan och lära dig de hemliga valen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Redan från början är det värt att hantera avkodningen av ett sådant namn. Dess bokstavliga ljud är laminerat spånskiva. Oftast används detta material vid tillverkning av skåpmöbler . Även om den också kan användas vid arbete på bord, soffor, sängar och andra liknande föremål. Den viktigaste länken visar sig vara avfall från träindustrin.

Början av produktionen av sådant material tillät inte bara att utöka möjligheterna till möbelproduktion . Träbearbetningsavfall slängs flera gånger mindre ofta än tidigare. Möbelbrädor (ark) är oftast formade av stora träflis. För att förbättra effekten av varmpressning används fenol-formaldehydhartser. Det är därför som även de människor som inte vet hur spånskivor dechiffreras vet säkert att detta ord betyder något som är potentiellt farligt för konsumenterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör dock noteras att allt inte är så enkelt. Detta material har använts aktivt i cirka 100 år. Så det finns ingen anledning att frukta några extrema hot. Och ändå måste ämnet hälsoskada behandlas mer ingående. Oron är förknippad med att alla nya möbler utstrålar lukt en tid.

Det är absolut omöjligt att undvika detta. Alla spånskivor omfattas av GOST 10632-2014. Denna standard reglerar kvaliteten på alla material under torra förhållanden. Längden och bredden på enskilda produkter, tjocklek kan regleras genom leverans- (köp-) kontrakt. Följande punkter är normaliserade:

  • avvikelser från en strikt rätlinjig orientering av kanterna;
  • avvikelser från den strikta vinkelrättheten hos de använda plattorna;
  • fuktighet;
  • skevhet;
  • slutlig styrka under böjbelastning;
  • elastiska moduler under böjbelastning;
  • närvaron av paraffin och hartsartade fläckar;
  • förekomsten av stora chips inuti brädet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att återgå till frågan om laminerade skivors säkerhet är det värt att notera att den enkla spånskivans höga skadlighet erkändes redan 1985 . Denna typ av material är skadligt på grund av de potentiella utsläppen av formaldehyd. En speciell lamineringsfilm förhindrar utsläpp av skadliga ämnen, men bara om skyddsskiktet är fullt fungerande. Så snart filmen är skadad förloras alla isoleringsegenskaper helt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Begagnade typer av spånskivor

Varje tillverkare, på grund av sin handelspolicy, markerar materialets struktur på ett specifikt sätt. Det finns dock ett allmänt accepterat tillvägagångssätt som är typiskt för de flesta företag. Typiska kompositionsbeteckningar är följande:

  • SE - det finns ytporer;
  • SM - helt slät yta;
  • MATTA - ytan är inte bara slät, utan också matt;
  • PE - visuell effekt av "apelsinskal";
  • PR - ett överflöd av porer.

Kontorsmöbler av hög kvalitet är ofta märkta med bokstäverna BS. I den överväldigande majoriteten av fallen, förutom BS, används också material från SE -kategorin. Materialet i PR -kategorin är mindre efterfrågat. Med sällsynta undantag försöker de bara använda SM för interna partitioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: när du möter ovanliga märken som inte ingår i listan måste du genast klargöra alla detaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möbeltyper

Laminerad spånskiva kan även användas i badrumsskåp. Naturligtvis kan vatten komma upp i trädet och få det att svälla . Men så länge filmen förblir intakt är sannolikheten för en sådan händelseutveckling noll. Oftast är badrummet begränsat till sängbord och / eller hängande skåp. Vissa människor utrustar också rummet med hyllor.

En mycket vanligare lösning är en barn- och vuxensäng i laminerad spånskiva . Många försöker till och med göra det med egna händer. Det visar sig i sådana fall, ibland en mycket ovanlig och intressant design. Lyckligtvis är möjligheterna till omarbetning praktiskt taget obegränsade. Du kan förbereda designen själv eller välja bland färdiga alternativ i populära källor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att göra sådana möbler av spånskiva som:

  • modul;
  • inbyggt;
  • förvandla;
  • headset;
  • garderob;
  • piedestaler;
  • väggar;
  • utställningar;
  • diabilder;
  • bufféer;
  • skänk;
  • ganska graciösa fasader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika färger

Möbler i loftstil är oftast gjorda med strikta lakoniska färger. Denna finish har liten kompatibilitet med ljusa färger. Men om du vill kan du alltid införa enstaka mättade accenter. Tillverkare kan erbjuda laminerat material i olika färger och från de varma och kalla delarna i sortimentet. Imitation av naturmaterial är utbredd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men mer modernistiska lösningar med abstrakta bilder efterfrågas också. Lugna toner dominerar vanligtvis i kontorslokaler och hemrum. Det är naturligtvis inte svårt att använda sådana färger i alla rum. Men i Provence -stil är traditionella vita eller pastellfärger mer lämpliga. En mängd ljusa färger är mer efterfrågade i en minimalistisk inredning. Mörk färg är relevant för följande områden:

  • modern;
  • empirestil;
  • klassicism;
  • barockstil (särskilt i rokokoversionen).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Naturligtvis är det i alla fall nödvändigt att noggrant montera hela satsen och kontrollera att dess delar är kompatibla med varandra. Endast ett noggrant tillvägagångssätt garanterar harmoni och ett trevligt utseende. När det gäller säkerheten är det av stor vikt att ha ett intyg om överensstämmelse med utsläppskategori E1 . Alla certifikat måste verifieras i förväg, även när de känner till en specifik instans. Om företaget inte tillhandahåller sådana dokument alls, eller om något är fel med dem, är detta en allvarlig anledning att kontakta en annan leverantör.

Det är ännu bättre om utsläppskategorin motsvarar E0.5 -nivån . Det är inte tillåtet att köpa möbler på nivå E2 eller sämre för bostadshus och lägenheter. Förutom medföljande dokument bör du också vara uppmärksam på materialets visuella egenskaper. Eventuella oegentligheter, grovhet och andra avvikelser från en helt slät yta är absolut oacceptabla. Det är också omöjligt att tillåta förekomst av bucklor och till och med små repor.

Tillverkaren kan säkerställa frånvaron av sådana defekter endast genom att använda dyra högkvalitativa komponenter och precisionsutrustning . Chips indikerar ett brott mot tekniken eller att verktygets förbrukningsdelar är slitna och inte byts ut i tid. Du bör noggrant studera inte bara den främre ytan, utan också kanterna. Alla läckor av dess passform, flagnande är oacceptabla. Problem indikeras också av kanternas utseende som inte motsvarar huvudfärgen och konsistensen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan kritisk punkt är beslagen . Alla skärmar, lådor med mera fungerar normalt bara vid användning av fasta beslag. Svårigheter kan uppstå om luckorna är ojämna, om lådor och dörrar rör sig med svårighet, med ett knark. Bättre att lägga några minuter extra på att inspektera alla delar och detaljer än att drabbas av problem senare. Högkvalitativa gångjärn från ledande företag är täckta med flera lager av skyddande beläggning och är tillverkade enligt ett förstärkt schema.

Uppmärksamhet bör ägnas även till förpackningen . Ansvariga leverantörer kommer inte att snåla med det. Du behöver bara shoppa i specialaffärer eller märkesbutiker. Det är nödvändigt att noggrant studera recensionerna av både specifika modeller och tillverkare och butiker. Slutligen är det oönskat att både sträva efter att spara så mycket som möjligt och köpa det dyraste som är möjligt - i båda fallen väntar bara extra kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Det viktigaste är att noggrant studera de specifika bruksanvisningarna eller reglerna från ett visst företag. Sådan information kommer definitivt att vara mer värdefull än "universella" rekommendationer som finns i överflöd på webbplatser och forum . Dammborttagning är en mycket snygg affär. För detta ändamål är endast flanell eller mocka lämpliga. Det är absolut omöjligt att använda fluffiga svampar, särskilt skrapor, knivar. Observera: systematisk kemtvätt provocerar ackumulering av statisk elektricitet.

Minst en gång var 2-3: e vecka är det nödvändigt att använda en torkduk med speciella antistatiska medel . Smuts torkas vanligtvis bort med våtservetter. Tvätta möblerna med tvålvatten med en mycket stark blockering. Efter det, se till att omedelbart torka allt torrt. Den utbredda uppfattningen att spånskivan själv och lack inte är rädda för våtrengöring är inte alltför korrekt. Du bör inte dras med en sådan procedur.

Bild
Bild

Att försöka tvätta bort markören är inte särskilt smart. Det enklaste sättet är att torka bort sådan kontaminering med ett banalt brevpapper. Ett annat alternativ är en kombination av vit (inte färgstark!) Tandkräm och bakpulver. Men det är bättre att skjuta upp denna metod till slutet om huvudmetoden var värdelös. I alla fall bör du avstå från att använda lösningsmedel och andra aggressiva ämnen.

Bild
Bild

Både inbyggda och laminerade skivmöbler ska endast förvaras och användas i en torr och varm atmosfär. Optimala temperaturer är från 10 till 30 grader över noll . Samtidigt varierar den relativa luftfuktigheten från 45 till 60%. Feta fläckar, spår av kaffe, sylt, penna kan tas bort med etylalkohol och ammoniak. Låt inte kontakt med föremål uppvärmda över +85 grader.

Att väta ändarna på delar är oacceptabelt . Och du bör också ta reda på i vilken vinkel dörrarna kan öppnas. Det är bättre att inte ens öppna dörrarna maximalt, du bör öppna dem försiktigt. Naturligtvis måste andra utdragbara element hanteras varsamt. Den allmänna rörelsen av möbler bör också vara snygg.

För att göra stora ansträngningar för handtag och lådor bör barn inte få åka på dem . Förvara inte mer än 5 kg last i lådan på rullskenor. Du måste se till att maskinvarumekanismerna inte är smutsiga eller igensatta av främmande föremål. Det är värt att skydda möbler från konstant intensivt ljus från både solen och lamporna. Vid montering krävs att endast fästelement som rekommenderas av tillverkaren eller deras exakta motsvarigheter används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Möbler av laminerad spånskiva ser inte nödvändigtvis ut som något "enkelt". Tvärtom kan utmärkta kreativa lösningar göras av det. Bilden visar ett originalställ för ett litet dekorativt föremål, med icke-standardiserad geometri.

Bild
Bild

Du kan titta närmare på den här typen av bokhyllor. Den extraordinära böjda konfigurationen tas mycket väl emot och kommer säkert att ge frisk luft till designen.

Bild
Bild

Men det här är en stor barnhörna. Dess unikhet beror på dess speciella geometriska form. Och ja, detta är fallet när ljusa mättade färger är fullt motiverade. Den stegade designen ("stege") upplevs som ganska lämplig. Den ljusa fåtöljen passar bra med headsetets utseende.

Rekommenderad: