Fiberboard (54 Foton): Vad är Det? Förklaring Av Materialets Förkortning, Vita Mjuka Raffinerade Och Andra Plattor. Hur Ser Färgad Fiberplatta Ut? Densitet

Innehållsförteckning:

Video: Fiberboard (54 Foton): Vad är Det? Förklaring Av Materialets Förkortning, Vita Mjuka Raffinerade Och Andra Plattor. Hur Ser Färgad Fiberplatta Ut? Densitet

Video: Fiberboard (54 Foton): Vad är Det? Förklaring Av Materialets Förkortning, Vita Mjuka Raffinerade Och Andra Plattor. Hur Ser Färgad Fiberplatta Ut? Densitet
Video: Fysik 1 Densitet 2024, Maj
Fiberboard (54 Foton): Vad är Det? Förklaring Av Materialets Förkortning, Vita Mjuka Raffinerade Och Andra Plattor. Hur Ser Färgad Fiberplatta Ut? Densitet
Fiberboard (54 Foton): Vad är Det? Förklaring Av Materialets Förkortning, Vita Mjuka Raffinerade Och Andra Plattor. Hur Ser Färgad Fiberplatta Ut? Densitet
Anonim

Trä har sällan använts vid träbearbetning de senaste åren. Detta är ett dyrt material, därför används alltmer biprodukter från träbearbetning vid konstruktion och reparation och efterbehandling. Fiberboard har blivit en av de vanligaste.

Bild
Bild

Vad det är?

Förklaring av förkortningen Träfiberskiva - fiberplatta. Detta är ett arkbyggnadsmaterial med en demokratisk kostnad. Den kan ha olika densitetsparametrar: den kan vara hård, mjuk och halvhård . Tjockleken i korridoren är från 2 till 13 mm, för vissa modeller - upp till 40 mm. Råvaran för tillverkning av fiberboard är träbearbetning och timmeravfall. Genom slipning och ångning bearbetas det grova materialet till fibrer med önskad struktur. Polymerhartser tillsätts till dem som huvudbindemedel. För att öka parametrarna för fuktbeständighet införs speciella tillsatser i träfiberämnet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träfibertillverkning anses vara en av de mest kostnadseffektiva metoderna för att använda träavfall. Detta material har blivit utbrett - det används aktivt vid konstruktion och beklädnad av interiörer, arrangemang av värme och ljudisolering av väggar och skapande av möbler.

Fördelarna med fiberboard är uppenbara:

  • hög värmeisolering;
  • bra ljudabsorbering;
  • enkel bearbetning;
  • lång driftstid;
  • små parametrar för vikt och tjocklek med hög styvhet;
  • överkomligt pris;
  • brett utbud av plattor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fiberboard har en slitstark beläggning. Det är lätt att ta hand om, det kan rengöras med valfritt tvättmedel, inklusive aggressiva. Trots den imponerande listan över fördelar skulle det vara fel att säga att fiberboard är ett universellt material, det har också sina nackdelar:

  • låg motståndskraft mot böjning i sidled;
  • vid köp av en obestämd produkt finns det en hög risk för förekomst av giftiga föreningar i limkomponenten.
Bild
Bild

Egenskaperna med att göra plattorna tillåter inte att de görs med samma motstånd mot böjning i olika riktningar . Vid tvärböjning är plattbrottet inte uteslutet. Därför, vid tillverkning av komplexa strukturer där det är nödvändigt att böja radien, bör man agera med stor försiktighet. Vid mantel av vertikala ytor med fiberplatta måste materialet pressas mot basen så tätt som möjligt, med undantag för luckor - närvaron av luftkuddar leder ofta till veck. Man bör också komma ihåg att träfiberplåtar är ganska tunna, därför kan de med kraftig mekanisk belastning kollapsa.

Bild
Bild

Produktion

Allt träbearbetningsavfall blir en råvara för tillverkning av fiberboard:

  • sågspån;
  • pommes frites;
  • lignifierade fragment av snurrande grödstammar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Råvaran tvättas noggrant och rengörs från eventuella föroreningar, sedan torkas den och matas till defibratorer och raffinaderier, där den krossas . Slipstorleken kan vara väldigt olika. Då pressas materialet, vanligtvis används våt eller torr teknik. Den våta metoden anses vara miljövänlig eftersom mindre bindemedelskomponenter används. Ibland sker produktionen utan införande av polymertillsatser alls. Detta är dock en tidskrävande och energikrävande process, därför är materialet dyrare i slutet. Det tar cirka 15-20 minuter att torka ett ark - detta begränsar utrustningens produktivitet avsevärt, därför påverkar det också materialkostnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid våtpressning tillsätts alla huvudtillsatser, liksom vatten, till det strimlade träfibermaterialet. Råvaran överförs till dispensern och därifrån läggs kompositionen i ett jämnt lager på ett nätband.

Vissa kvaliteter av fiberboard i våtpressning tillverkas utan sammansatta tillsatser . Under tryckpåverkan i kombination med intensiv termisk verkan frigörs ämnet lignin från träfibrerna och det fungerar som ett naturligt bindemedel. Det är särskilt rikligt i barrskogar. Under torrpressning införs komposithartser i råvaran, de binder ihop träfibrerna. Denna teknik kan användas för att tillverka fiberboard med en maximal tjocklek på upp till 40 mm. Bearbetningen av torr massa och dess packning tar mycket mindre tid än med våt utrustning - bara 3-6 minuter, beroende på parametern för plattans tjocklek. Inget vatten tillsätts i det torra arbetsstycket - detta förhindrar att tillsatserna tvättas ut. Komplexet av dessa faktorer leder till en minskning av kostnaden för det färdiga materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa maximal vidhäftning av träfibrer till varandra flyttas de formade brädorna till en speciell kammare, där materialet mognar under påverkan av förhöjd temperatur. Ark ligger i det i flera timmar tills det fibrösa materialet blir starkt, hållbart och homogent. Plattorna lämnar kammaren med minimal luftfuktighet och börjar omedelbart intensivt absorbera vatten från luften - som ett resultat börjar arkens kanter böjas . För att förhindra deformation överförs materialet omedelbart till en annan installation, där det långsamt bringas till det optimala fuktinnehållet. Först därefter levereras materialet till färgningsanläggningarna eller skickas till butikshyllor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För första gången utvecklades tekniken för att skapa fiberplattor för 200 år sedan. Ursprungligen erhölls skivorna utan användning av bindemedel. På 30 -talet. förra seklet utvecklades den våta tekniken, det gjorde det möjligt att öka stabiliteten och styrkan hos det färdiga materialet många gånger om. Den moderna tekniken för arkproduktion har varit oförändrad i ett halvt sekel.

Jämförelse med MDF

Under den långa historien om tillverkning av fiberplattor sattes produktionen igång, tekniken förbättrades ständigt. Produktionen av MDF tilldelades en separat linje . Trots att både spånskiva och MDF är tillverkade av träbearbetningsavfall är dessa två material dock olika. Skillnaden gäller främst råvaran. Så, för att skapa fiberboard, används träbearbetningsavfall; för tillverkning av MDF används hela träd, avsedda för avverkning eller hela träbitar. Träfiberplatta tillverkas genom varmpressning av spån och sågspån. Vid tillverkning av MDF pressas krossade dispersionsspån.

Bild
Bild

Vid utgången är MDF fuktresistent, sådana material kan användas i rum med hög luftfuktighet. Träfiberplatta under påverkan av fukt kollapsar snabbt.

Är materialet hälsoskadligt?

Varje person, när han utför reparationer i sitt hem och köper möbler, försöker bara köpa de mest miljövänliga materialen för att skydda sig själv och sin familj från skadliga hälsoeffekter. Träskiva av hög kvalitet har en hög säkerhetsklass. Endast naturmaterial används som råvaror - flis eller cellulosavfall. Både de och andra är helt ofarliga. Följande införs i träfibermassan som bindemedel:

  • paraffin;
  • syntetiska hartsemulsioner;
  • harts;
  • bitumen;
  • aluminiumoxid;
  • pektol;
  • gips.
Bild
Bild

Alla dessa tillsatser avger absolut inga giftiga ångor. Formaldehyder, som konsumenterna är så rädda för, har länge varit förbjudna att använda, och detta förbud bekräftas i motsvarande normativa handling GOST 4598-86. Ämnen som är skadliga för liv och hälsa kan endast finnas i "vänster" -produkter som tillverkats i strid med etablerade standarder.

Men under förbränningen av enskilda komponenter kan komponenter som är oönskade för människokroppen frigöras och orsaka hälsoskada. Så om du kasserar fiberplattor genom förbränning kan det hamna i förgiftning. Således, Fiberboard är helt säkert, men bara om du har valt en produkt från en trovärdig tillverkare och använt den korrekt.

Bild
Bild

Översikt över arter

Genom beteckning utmärks fiberplattor av de allmänna och specialiserade grupperna. De senare har speciella parametrar, de kan delas in i tre kategorier:

fuktmotståndig - i detta fall, under tillverkningen av arbetsblandningen, införs komponenter i den som ökar motståndskraften mot vatten;

Bild
Bild

knappast brännbart - är gjorda med tillsats av brandskyddsmedel, vilket kraftigt minskar antändbarheten hos träbaserade paneler;

Bild
Bild

efterbehandling - sådan fiberplatta är dekorerad, vanligtvis målad eller klistrad med en polymerfilm som imiterar naturmaterial (sten, tegel eller trä).

Bild
Bild

Enligt egenskaperna hos densitet utmärks följande sorter

Mjuk fiberplatta - plattor med låg hållfasthet, reducerad värmeledningsförmåga och ökade densitetsparametrar. Tjockleken på dessa plattor varierar i korridoren 8-25 mm, densitetsparametern är 150-350 kg / m3. Dessa plattor används inte som ett grundläggande byggmaterial, oftare används de för att skapa ljudisolering av huvudväggar, golv och även tak. Vi kan säga att detta är en slags analog av gipsskiva, men mer plast och lätt att installera. Och en sådan installation är mycket billigare än en gipsskiva med liknande dimensioner. Mjuka brädor kan läggas som sängkläder under laminat eller linoleum. När man skapar mjuka brädor används inte polymerbindemedel, respektive är materialet 100% miljövänligt - det är därför det ofta köps för vändrum för personer med allergiska sjukdomar och barnrum.

Bild
Bild

Träskiva halvfast -i jämförelse med mjuka ark har denna typ av fiberplatta något högre egenskaper av densitet och hållfasthet, de motsvarar 450-750 kg / m3, medan plåttjockleken sträcker sig från 6-13 mm. Denna typ av fiberboard har funnits utbredd i skapandet av bakväggarna i möbelmoduler, utdragbara hyllor för skåp och arbetsbord.

Bild
Bild

Hård fiberplatta - hårdhetsgraden för sådan fiberplatta varierar från 800 till 900 kg / m3. Tjockleken motsvarar 2,5-6 mm. Sådana plattor är efterfrågade vid tillverkning av möbelstrukturer.

Bild
Bild

Superhard fiberboard - sådana ark kännetecknas av de högsta densitetsparametrarna, det är cirka 950 kg / m3. Det är ett högkvalitativt material, lätt att bearbeta och lätt att installera. Sådan styrka uppnås på grund av införandet av pektol i råmassan. Superhard fiberboard används i stor utsträckning vid installation av valv och inre skiljeväggar. Dessutom är de relevanta när du skapar golvbeläggningar. En annan egenskap hos sådana plattor är att hög elektrisk isolering gör att de kan användas för att utrusta skärmar och elektriska paneler.

Bild
Bild

Mycket ofta förädlas ytan på hårdplåt med melamin eller syntetfilmer, de har en blank eller matt struktur eller imiterar naturmaterial. Dekorativa fiberplattor kännetecknas av ökat motståndskraft mot nötning och fukt . På grund av den unika produktionstekniken har de ett estetiskt utseende. Under produktionen används en flerlagers beläggningsteknik på den yttre ytan. Plattan genomgår först förbehandling, sedan appliceras en primer på det översta lagret och sedan skapas en ritning.

Bild
Bild

Genom design utmärks många andra typer av fiberboard: laminerade, fanerade, dekorerade och polerade. Det kan vara vitt eller färgat. Många produkter imiterar strukturen av naturligt wengeträ, sten eller tegel. Inredningen kan vara enkel- och dubbelsidig.

Mått och vikt

Beroende på det funktionella syftet erbjuds flera typer av fiberboard

Kaklat - som regel har den kompakta dimensioner. Det säljs i form av rutor från 30x30 till 100x100 cm. En torn-spårmekanism finns i ändarna, detta förenklar installationen av plattor kraftigt.

Bild
Bild

Fiberboard för foder - sådana modifieringar upprepar måtten på ett klassiskt foder, har en törnspårmekanism i ändarna. Dessa brädor kännetecknas av snabb installation, varpbeständighet och ser mycket bättre ut än plastfoder.

Bild
Bild

Ark - säljs i standardstorlekar. Dess format matchar exakt egenskaperna hos gipsskivor, fiberplattor och MDF.

Bild
Bild

Dimensionerna på plåtfiberplattan kan uteslutande talas om i samband med vanliga plattor och plåtar. Enligt standarderna kan skivans tjocklek variera från 2 till 40 mm. Alla andra parametrar definieras enligt följande:

  • bredd -1220 mm, 1700 mm;
  • höjd - 2140 mm, 2440 mm, 2745 mm.
Bild
Bild

De flesta företag producerar också tomma ark . Under gjutningen trimmas de, ibland fungerar utrustningen och du måste trimma kanterna mindre eller mer än vanligt. På grund av detta kan arken visa sig vara kortare, även om de är praktiskt taget desamma i kvalitet. Men priset för dem är mycket lägre. Därför, om den typiska storleken inte spelar någon roll för dig, är det bättre att föredra "defekta".

Bild
Bild

Populära tillverkare

Under de senaste åren har många hantverksindustrier vuxit fram där fiberboard tillverkas utan ordentlig kontroll över kvaliteten på den färdiga produkten. Den moderna marknaden är full av paneler som kan innehålla hälsofarliga komponenter. För att undvika obehagliga konsekvenser, ge företräde åt de mest kända märkena som har etablerat sig på marknaden som tillverkare av produkter av högsta kvalitet.

Izoplit CJSC - har tillverkat fiberboardplåt i nästan fem decennier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knyazhpogostsky växt är en av de största tillverkarna i Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild

LPK "Poleko " - producerar miljövänlig fiberplatta baserad på lignin. Anläggningens produkter uppfyller de strängaste kraven i västeuropeiska standarder, så de säljs inte bara i vårt land utan även utomlands.

Bild
Bild
Bild
Bild

SteelBoard - Sortimentet består av plattor med unika vattenabsorberings- och svällningsparametrar.

Bild
Bild

Användningsområden

Väggar

Vid planering av reparations- och efterbehandlingsarbeten på alla vertikala ytor används vanligtvis laminerad fiberplatta. De kännetecknas av sin estetiska design, enkla underhåll och enkla bearbetning. Fördelarna med denna typ av finish är uppenbara:

  • ingen ytterligare ytbehandling krävs eftersom panelerna är monterade på en ram av en trästång eller en metallprofil;
  • beklädnad kräver inget särskilt verktyg eller speciella arbetsförmågor;
  • Träfiberskivor för väggmontering har vanligtvis en törnspårmekanism, detta underlättar kraftigt deras sammanfogning;
  • färdiga väggfiberskivor kan ha imitation av trä eller ett tryck, medan de inte kräver något extra beklädnadsarbete.
Bild
Bild

Vilken slät belagd fiberplatta som helst kan användas för att klä vertikala ytor . I det här fallet kan allt annat fasadmaterial, inklusive tapeter, appliceras på det. Förresten, trots att limning av tapeter på fiberboard är en mycket tidskrävande process och tar mycket tid, innebär demontering av föråldrade beläggningar inga svårigheter, och detta är den tveklösa fördelen med materialet gentemot gips.

Bild
Bild

Ett förkläde är ofta tillverkat av raffinerad fiberplatta i köket.

Golv

Detta är det mest överbelastade elementet i rummet, därför bör användningen av alla arkkompositer övervägas med hänsyn tagen till beläggningens intensitet. Oftast används fiberboard när det fixeras på en redan befintlig beläggning av brädor; fiberboard placeras på stockar mindre ofta . I det första fallet utför fiberboard uppgiften att jämna ut ytan. I den andra uppnås uppriktningen genom fördröjning, men belastningen på en sådan yta bör vara minimal. Oftast används fiberplatta som foder under linoleum eller andra golvbeläggningar.

Bild
Bild

Tak

För att bekläda takytan kan du använda en laminerad skiva i sin rena form eller för efterbehandling. I det andra fallet kan du utföra en grov finish med en mjuk platta - detta ökar ljudabsorptionen och värmeisoleringen kraftigt. Dessutom är mjuk fiberplatta bra för luftgenomsläpplighet. Fiberplattor för takytor har sina fördelar:

  • enkel installation;
  • miljövänlighet;
  • ångpermeabilitet.
Bild
Bild

Sådana paneler är fuktbeständiga, men direkt kontakt med vatten rekommenderas inte.

Hemma

Fiberbrädor efterfrågas allmänt inte bara inom konstruktion utan även vid tillverkning av möbler, installation av dörrar och alla typer av skiljeväggar. Det är ett hållbart men ändå lätt material med en stor arkyta. Fiberboard köps ofta för tillverkning av bikupor . I detta fall är träramen mantlad med fiberplattor och luckorna fylls med eventuell isolering. Sådana bikupor överträffar avsevärt vanliga bihus med sin låga kostnad - detta gäller särskilt i ett stort bigård.

Bild
Bild

Ett annat användningsområde för fiberplattor är tillverkning av möbler . Oftast går materialet till bakväggen på lådorna i karossmodulerna. Med ett ord är användningsområdet omfattande. Plattorna har bara en nackdel - i förhållanden med hög luftfuktighet utan speciella hydrofoba tillsatser börjar detta material deformeras och svälla, går i vågor och förblir deformerat när det är torrt. Därför rekommenderas det inte att använda sådana möbler i ouppvärmda eller fuktiga rum. Även om vissa märken med hög fuktbeständighet används för beklädnad av balkonger och gatudörrar.

Bild
Bild

Regler för arbete med spisar

När man arbetar med fiberboard uppstår flera frågor - hur man skär skivorna, hur man fäster dem och vilket verktyg man ska bearbeta. Till exempel, få människor vet hur de ska limma ihop fiberplattor - epoxilim och flytande naglar klarar ofta inte av en sådan uppgift . I detta fall kommer speciella föreningar för limning av fiberplattor eller PVA till undsättning. Du kan skära fiberboard i hemmiljö med en hacksåg för metall eller med en vanlig monteringskniv. Observera att bladet måste vara så skarpt som möjligt. Snittet utförs med försiktiga rörelser - annars är det stor risk att bladet går sönder och skadas.

Bild
Bild

Frågan om att vända mot ytan av fiberboard förtjänar särskild övervägande . Två alternativ är möjliga här - målning i olika färger och limning av tapeter. Fiberboard accepterar inte fukt väl, med andra ord, färg fäster inte bra på ytan av fiberboard. Av denna anledning måste skivan grundas innan målning. Om du planerar att klistra över fiberplattan med tapeter, måste du först belägga brädans yta med färg, eftersom tapetlim kan orsaka vridning och tapeter ska limmas på de målade ytorna. Således kan valfritt efterbehandlingsalternativ användas, men det är viktigt att ordentligt förbereda ytan på panelerna.

Bild
Bild

När du använder fiberboardprodukter kan det uppstå bucklor och repor på dem. De kan stängas upp helt enkelt: du behöver bara kittla den skadade ytan och sedan måla.

Rekommenderad: