Järnvitriol För Druvor: Bearbetning På Hösten Och Sprutning På Våren. Hur Späds Det - Proportioner? Hur Bearbetar Man Druvor Innan Man Gömmer Sig?

Innehållsförteckning:

Video: Järnvitriol För Druvor: Bearbetning På Hösten Och Sprutning På Våren. Hur Späds Det - Proportioner? Hur Bearbetar Man Druvor Innan Man Gömmer Sig?

Video: Järnvitriol För Druvor: Bearbetning På Hösten Och Sprutning På Våren. Hur Späds Det - Proportioner? Hur Bearbetar Man Druvor Innan Man Gömmer Sig?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Järnvitriol För Druvor: Bearbetning På Hösten Och Sprutning På Våren. Hur Späds Det - Proportioner? Hur Bearbetar Man Druvor Innan Man Gömmer Sig?
Järnvitriol För Druvor: Bearbetning På Hösten Och Sprutning På Våren. Hur Späds Det - Proportioner? Hur Bearbetar Man Druvor Innan Man Gömmer Sig?
Anonim

Ljusa, stora löv, klasar av saftiga bär, friska växter är alla odlares dröm. För att skydda vingården mot sjukdomar och skadedjur används fungicida och insekticida preparat. En av de mest användbara och mångsidiga hjälparna i druvbranschen är järnvitriol, som vi kommer att diskutera mer detaljerat nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

Järnsulfat eller järnsulfat är ett bra val eftersom det kan lösa många av de problem som trädgårdsmästare och bönder står inför när de odlar druvor. Detta är ett giftfritt ämne, och dess användning direkt på växten kommer att resultera i följande fördelaktiga förändringar:

  • fullständig läkning av växten från sjukdomar som insekter kan sprida till fruktbuskar;
  • förstörelse av skadliga mikroorganismer som lever på bladen, i barken, samt desinfektion av jorden, mättar det med järnet som är nödvändigt för utveckling av druvor;
  • säkerställa bildandet av klorofyll och effektiviteten av fotosyntesprocessen i bladen;
  • druvkluster växer sig starka, många äggstockar bildas;
  • stärka vinstockarna själva: de blir elastiska, buskens bräcklighet elimineras;
  • upptäckt av vissa sjukdomar som är osynliga för ögat, till exempel oidium - en svampsjukdom som manifesterar sig som mörka fläckar efter behandling med järnsulfat;
  • förebyggande av uppkomsten av sjukdomar och motståndskraft mot plötsliga temperaturförändringar, vilket är viktigt för termofila druvor både under övervintring och på våren, när skyddet tas bort.
Bild
Bild
Bild
Bild

I trädgårdsodling används järnsulfat för att bekämpa inte bara sådana vanliga sjukdomar som fläckig nekros (kännetecknas av uttorkning av vinstockar och buskhylsor), bakteriecancer (rivning av druvbarken), antraknos (död och färgning av löv, bladblad, druvklasar), men och med många andra infektioner. Järnvitriol tillåter inte skadliga parasiter att attackera druvor. Tack vare bearbetningen av druvor med järnvitriol ökar utbytet avsevärt, kulturen växer bättre.

Du kan skada druvor med järnsulfat, om du inte följer doseringen använder du fel koncentration av ämnet. Detta kommer att leda till bladbrännskador.

Kom ihåg att om du använder läkemedlet och ignorerar instruktionerna kanske du inte får den förväntade positiva effekten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ytterligare några punkter:

  • en tidig behandling med järnvitriol tillåter inte att druvknoppar öppnas och frukterna kommer inte att ha tid att mogna i tid;
  • användningen av ett ämne samtidigt som andra kemiska föreningar förstör effekten;
  • om lösningar framställs i järnbehållare kan reaktionen också vara ogynnsam.

Så för att inte skada druvorna måste du följa reglerna för användning av läkemedlet, utarbetat av erfarna trädgårdsmästare. Då kommer järnsulfat att visa sina bästa egenskaper, och resultatet i form av en blommande vingård kommer inte att vänta länge.

Bild
Bild

Hur späds?

Det är ganska enkelt att förbereda en lösning av järnsulfat om du följer grundläggande regler och observerar de kända proportionerna vatten och pulver. Koncentrationen av järnsulfat beror på anläggningens ålder och lösningens syfte . Så för behandling av unga druvor bör en något mindre dos järnsulfat läggas till lösningen än för en vuxen växt. Om en hälsosam växt bearbetas för att förebygga sjukdomar, bör dosen inte vara lika stor som vid behandlingen.

Innan du fortsätter med beredningen av en lösning som är lämplig i sammansättning, bör du först ta hand om valet av skyddskläder så att blandningen inte av misstag kommer på huden, ögonen eller inuti kroppen. Sedan förbereder vi nödvändig utrustning: avelsbehållare och en sprayflaska eller mjuka borstar som du kommer att applicera järnsulfat på växten med.

Järnbehållare för uppfödning av en sådan komposition är inte lämpliga; det är bättre att använda plast-, keramik-, glasmodeller.

Bild
Bild

För bearbetning av druvor används järnsulfatlösningar på 3 och 5%. En sammansättning med tre procent framställs enligt följande:

  1. ta 10 liter sedimenterat vatten;
  2. förbered 300 g järnsulfatpulver för blandning med vatten;
  3. späd pulvret med vatten, rör om tills det är helt upplöst.

Sådant järnsulfat används i förebyggande syfte.

Bild
Bild

En blandning på fem procent framställs enligt följande schema:

  1. vi tar 500 g järnsulfat, vattenförbrukningen är densamma - 10 liter;
  2. blanda vatten och pulver, rör om ordentligt.

Om någon sjukdom påträffas hos druvor bör dosen järnsulfat vara 5%.

Använd järnsulfat omedelbart efter beredning, eftersom blandningen har en kort hållbarhet och oxiderar snabbt. Om koncentrationen av ett ämne i lösningen är högre än normalt kan det skada druvorna.

Bild
Bild

Applikationsalternativ

Järnsulfat med regelbunden användning kommer att bli av med de flesta problem med druvor. Det finns vissa system som anger tiden för behandling av vingårdar med järnsulfat.

Sprutning utförs på våren och hösten . På våren jobbar man när druvorna har knoppat, men ännu inte blommat ut. Höstbearbetning bör utföras efter skörd, när bladen har fallit och beskärningen redan har gjorts. Sådan sprutning utförs innan grödan skyddas för vintern. Vårsprutning, vars tidpunkt faller i februari-april, är nödvändig för att utesluta risken för sjukdom hos vinstockarna med en svamp. I detta fall bör lufttemperaturen inte vara lägre än +5 grader.

Även vid denna tidpunkt använder trädgårdsmästare järnvitriol till för att skydda vinstockarna mot frost med en pålitlig film som visas på grödan efter sprutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sen frost skadar njurarna som är känsliga för temperaturförändringar och minskar framtida druvskörd. Filmen skyddar växten i två veckor efter behandling med läkemedlet. Den spirande processen är försenad, druvorna kommer inte att drabbas av frost.

Följande instruktioner kommer att berätta hur man förbereder en lämplig lösning:

  • ta 10 liter vatten och 50 g järnsulfat;
  • lösa järnsulfatpulver i vätska;
  • spraya druvrankan helt, liksom marken runt: den kan innehålla patogener.
Bild
Bild

Efter bearbetning av druvorna med järnsulfat kommer rötterna att dyka upp på sidostickorna. Druvorna kommer att vara resistenta mot väderförändringar. I oktober-november sprutas druvorna framför skyddet så att de övervintrar bättre och inte bildar skadlig mögel och ruttnar på den. På hösten är det viktigt att bli av med alla sjukdomar, för med vårens början kommer en försvagad växt att förlora sina chanser till god tillväxt. För detta bereds följande lösning av järnsulfat:

  • 300 (för en ung växt) eller 500 (för en vuxen) gram järnsulfat tas;
  • i 10 liter vatten späds den erforderliga mängden järnsulfatpulver;
  • vinstocken bearbetas noggrant, särskilt där de drabbade områdena var.
Bild
Bild

Under de sista höstdagarna skärs druvbenen och de kan också besprutas med järnvitriol. Bearbetning av sådana sticklingar är särskilt viktigt före vinterförvaring. När sticklingarna redan har skurits måste du förbereda en femprocentig lösning av järnsulfat och sänka ner skaften i den i 5 sekunder och sedan torka dem. Denna bearbetningsmetod bekämpar mögel och bevarar sticklingar perfekt under hela vintern och fram till plantering.

Både på våren och hösten måste druvor bearbetas 2 eller 3 gånger med två veckors mellanrum. Druvorna sprutas i lugnt och torrt väder. Efter detta arbete bör flera timmar passera utan regn.

Om vädret är grumligt och nederbörd faller konstant, används järnsulfat varje dag.

Bild
Bild

Toppdressing

Järnsulfat används som jordgödsel för att mata druvor med mineraler. Järnvitriol eliminerar bristen på järn, som ofta manifesterar sig i fallet av druvblad, vilket bromsar utvecklingen av växten som helhet. Växtens skott ljusnar från topparna, och sedan kan hela busken torka ut.

Men lyckligtvis kan järnkloros enkelt behandlas, och du kan göra detta genom att följa dessa instruktioner:

  1. ta 10-20 g järnsulfat och 10 liter vatten;
  2. späd pulvret i vatten;
  3. vattna jorden.
Bild
Bild

Järnsulfat är ett värdefullt preparat eftersom det mycket lätt absorberas av växter. Ofta möjliggör sammansättningen av jorden där druvor växer inte enkel absorption av järn från den. I detta fall kommer matning med järnsulfat till undsättning.

Att vattna druvor med järnvitriol med urea är också användbart. Dessutom kan en sådan blandning användas för insekticidbehandling (det är bra att bekämpa insektslarver). Det är nödvändigt att vattna jorden och spraya stjälkarna.

Sammansättningen av sådan utfodring bereds enligt följande:

  1. vi gör en tre procent lösning av järnsulfat (300 g per 10 liter vatten);
  2. vi tar 100 g urea;
  3. blanda urea och järnsulfatlösning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Från sjukdomar och skadedjur

En korrekt beredd blandning av järnsulfat kommer att bota druvor från en mängd olika sjukdomsframkallande skadedjur. Behandlingen måste utföras 5-7 gånger. Det är nödvändigt att applicera lösningen på de drabbade områdena av växten och vattna jorden runt den.

Järnvitriol läker endast infektionssjukdomar av icke -bakteriell natur, t.ex. av hela blomställningar), svart cancer (bladdeformation, kort knut av skott, torkning av ärmar). Växter behandlas inte med järnsulfat mot bakterier.

Bild
Bild

Spraya inte druvor med järnsulfat under fruktningen . Sprutning av druvor från sjukdomar är möjlig efter skörd eller före mognadsperioden för bären. Behandling av druvor som drabbats av mögel, gråröta och mjöldagg utförs med en koncentrerad komposition. En lösning på fyra eller fem procent bereds från 400-500 g järnsulfat, tagen i 10 liter vatten.

Lav och mossor är också oönskade föremål i vingården . De försvagar växterna de är på. Om de finns på druvor sprutas trädgårdsmästare med en tre procent lösning av järnsulfat (300 g pulver per 10 liter vatten). Tillväxten dör, och efter 3 timmar kan de mekaniskt skrapas bort.

När du behandlar mot mossa och lavar, försök att inte spraya lösningen på druvornas unga blad.

Bild
Bild

Desinfektion av sår och sprickor

Om det uppstår sprickor och sår på vindruvorna, finns det risk för infektion av växten med infektioner. På grund av en kränkning av barkskyddets integritet kan busken gå sönder. Järnsulfat desinficerar skadade områden och bildar en film, stärker druvorna och förhindrar skadedjur från att tränga igenom sår. En procent lösning används.

För att förbereda blandningen, ta 100 g järnsulfatpulver och 10 liter vatten . Lös upp pulvret i vatten och bearbeta kulturen med det. Se till att det inte regnar. Annars upprepa behandlingen varje dag. Och för att hantera sprickor och sår på druvorna korrekt behöver du en mjuk borste.

Samma komposition används för att behandla håligheter på kulturen och vitkalka stammarna.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

För att säkert bearbeta druvor, följ vissa regler

  • När du arbetar, använd personlig skyddsutrustning (handskar, andningsskydd, etc.) för att inte av misstag bränna huden med lösningen.
  • Observera strikt doseringen av ämnet, eftersom en mycket hög koncentration kan bränna druvorna, och de kommer att dö. Istället för ett läkemedel kan lösningen visa sig vara giftig.
  • På sommaren, applicera ämnet endast på smärtsamma delar av vinstocken.
  • Efter arbete med järnsulfat kan andra preparat och organofosforföreningar endast användas efter två veckor.
  • Förvara järnsulfat på svåråtkomliga platser, borta från små barn och djur. Begränsa rörelsen för familjemedlemmar när du odlar en vingård.
Bild
Bild

Ofta misstag

Underlåtenhet att följa bruksanvisningar och säkerhetsregler är det vanligaste misstaget vid bearbetning av druvor med järnsulfat. Men det finns andra nyanser också.

  • Det händer ofta att järnsulfat blandas med kalk eller alkalier. Använd inte andra läkemedel tillsammans med järnsulfat. Det är endast tillåtet att blanda järnsulfat med citronsyra, karbamid.
  • För låg koncentration av ett ämne ger inte önskat resultat. För att bekämpa svält, skadedjur och infektioner, använd den dos som anges i instruktionerna.
  • Att behandla bakterieinfektioner med järnsulfat fungerar inte.
  • Glöm inte tidpunkten och sekvensen för behandlingen. Genom att följa mönstren skyddar du druvorna.

Druvväxt och höga skördar uppnås med rätt omsorg och noggrann odling.

Rekommenderad: