Agave (44 Foton): Hur Ser En Växt Ut? Är Det En Kaktus Eller Inte? Inomhus Blomvård Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Agave (44 Foton): Hur Ser En Växt Ut? Är Det En Kaktus Eller Inte? Inomhus Blomvård Hemma

Video: Agave (44 Foton): Hur Ser En Växt Ut? Är Det En Kaktus Eller Inte? Inomhus Blomvård Hemma
Video: GROWING PENCIL CACTUS: Dos & Donts - Care Tips and Propagation of Milkbush 2024, Maj
Agave (44 Foton): Hur Ser En Växt Ut? Är Det En Kaktus Eller Inte? Inomhus Blomvård Hemma
Agave (44 Foton): Hur Ser En Växt Ut? Är Det En Kaktus Eller Inte? Inomhus Blomvård Hemma
Anonim

För all skönhet och fördelar med växter som är bekanta för ryssarna är det användbart att veta om exotiska prydnadsgrödor. Var och en av dem har sina egna egenskaper. Men efter att ha fått reda på exakt det specifika för samma agave, kommer trädgårdsmästare och blomsterhandlare att rädda sig från många misstag.

Bild
Bild

Hur ser det ut och var växer det?

Agave är en saftig växt som ofta förväxlas med kaktus eller aloe. Trots den yttre likheten har agave ett antal unika egenskaper. Vatten samlas upp i växtens vävnader, vilket gör det möjligt att framgångsrikt utstå även svåra förhållanden. Motsvarande specialvävnader finns i de tjocka, köttiga bladen. I grund och botten är de fästa vid en tät stam.

Den huvudsakliga livsmiljön för agave under naturliga förhållanden är Sydamerika, Mexiko och USA: s sydvästra stater . Detta är inte en specifik art, utan ett helt släkte, som tiotals dussintals individuella arter. Agavmassa är betydligt sötare än socker. På många växter är lövverket täckt med taggar och bildar en rosett. Peduncles är tillräckligt långa.

Beskrivningarna noterar peduncles stora längd, liksom det faktum att agaven blommar bara en gång i hela sitt liv. Det är möjligt att odla denna växt på Krimens södra kust och på andra platser vid Svarta havskusten. Där är det dock märkbart mindre än hemma. Agave används främst som krukväxt . Men i Mexiko och andra länder på västra halvklotet används andra funktioner också aktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så agave används:

  • för behandling av ett antal infektioner;
  • för matändamål (ungt lövverk);
  • vid konstruktion av tak;
  • vid tillverkning av grova tyger;
  • vid tillverkning av pilspetsar;
  • för beredning av lokala alkoholhaltiga drycker;
  • vid produktion av hängmattor, segel, borstar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Agave bor i torra områden. Den skiljer sig från kaktusar genom att den bildar välutvecklade köttiga blad. Som anges i ett antal publikationer saknas stammen som sådan från denna växt. Endast ibland kan du hitta förkortade stjälkar. Men ett kraftfullt spridningsutlopp bildas.

Vild agave når ibland en diameter på 2 m . Bladen är också ganska långa, färgade i olika nyanser av grönt. Bladets ände är en tunn spets. Vilda agaves blommar mycket lättare än artificiellt odlade, men de senare är mer dekorativa. De kan odlas även i lägenheter, och samtidigt lämnar det inte några speciella problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Är det en kaktus eller inte?

Svaret på denna fråga är negativt, vilket är mycket viktigt för blomsterodlare. Tillvägagångssättet för agave bör skilja sig från tillväxten av kaktusar. Enligt moderna begrepp tillhör den sparrisfamiljen från sparrisväxternas ordning. Dessutom utmärks agave -underfamiljen, som också inkluderar:

  • corolla;
  • beshorneriya;
  • camassia;
  • erreria;
  • hesperaloe;
  • värd;
  • yucca.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Den mest populära bland agavesorterna i vårt land är Americana. Dess buskar har en stjälk upp till 0,3 m lång. En basal rosett bildas av bladen. Höjden på den amerikanska agaven når 1-2 m. Eftersom diametern kan vara 3 m kan växten bara odlas i rymliga rum.

Bild
Bild

Queen Victoria agave bildar en rosett med en diameter på upp till 0,6 m . Samtidigt sträcker sig lövverkets längd från 0,1 till 0,15 m, och deras bredd varierar från 0,05 till 0,07 m. Blommor målas i mörkgröna toner. Bland namnen på agave hörs ofta filufera. Kanterna på lövverket på denna växt är täckta med torra fibrer, och rosetten överstiger inte 0,5 m.

Bild
Bild

Den amerikanska gulkantade agaven är mycket resistent . En annan fördel med denna växt är dess kompakthet … Den odlas även i enkel sandjord - detta påverkar inte utvecklingshastigheten.

Bild
Bild

När det gäller estetiska egenskaper är den mest attraktiva blå (aka mexikansk eller tequila) agave . Växtens färg är redan tydlig från dess namn. Den huvudsakliga livsmiljön är Mexikos öknar. Det alternativa "namnet" beror på att denna kultur används för produktion av tequila. Som krukväxt används inte den blå agave -vilda växten, men det finns många dekorativa undertyper som är ganska lika utseendet på den ursprungliga växten.

Bild
Bild

Den randiga (aka mångfärgad agave) är ganska liten i storlek . Det är därför det rekommenderas för kruka. Geometrin är ungefär densamma som den amerikanska versionen. Vita och gula ränder med liten bredd finns i mitten av bladen. Kraven på trädgårdsmästarnas arbete är relativt enkla, bara sprutning krävs på vintern.

Du kan odla randig agave även i mycket dålig jord, men du måste ge betydande ljus. Du måste också skapa ett dräneringsskikt.

Bild
Bild

Den agentrådiga agaven förtjänar sitt namn på grund av massan av vita trådar som täcker lövverket . Trådfibrer bildas direkt från bladen. Lövverket är relativt tunt och växer till maximalt 0,2 m. Detta gör växten ganska lämplig för odling i ett rum.

De övre delarna av bladen är täckta med grå eller bruna taggar. Tillväxten av den trådformiga agaven kan vara mycket snabb, men det kommer att kräva att rätt förutsättningar skapas. På vintern hålls den framgångsrikt vid temperaturer från 4 till 10 grader Celsius.

Bild
Bild

Agave marginata liknar utåt en randig sort , den är dock bättre lämpad för hemodling. De köttiga bladen är gröna. Kanterna på dessa blad är gula eller vita. Förtjänar uppmärksamhet och träd agave det finns dock ingen information om det i populära källor och blomsterodlare måste vara mycket försiktiga med att inte få en "gris i en pet".

Bild
Bild

Bättre att titta närmare på funk agave . Denna art är relativt liten och bildar rosetter upp till 1,5 m i diameter. Lövverket är grågrönt. Bladets bas är smalare än mitten, och toppen är också ganska smal. Törnen som ligger på bladplattornas sidor är färgade på samma sätt som själva bladet.

Bild
Bild

Den potatisliknande sorten, ibland kallad potatorum, är mycket dekorativ . Det ignoreras dock oförtjänt av blomsterodlare. Bladrosettens diameter överstiger inte 0,25 m, så växten ser ganska attraktiv ut även i små rum. Dess löv liknar en spade, men det finns exemplar med äggrunda blad.

Bild
Bild

En blåaktig vaxaktig beläggning avsätts på den grågröna ytan av bladen . Bladets ände har alltid mörkröda taggar. Liknande ryggar täcker lövets kantiga kanter. Det finns också Agave Potatorum Fershaffelt. Dess struktur är densamma, men överst är arket målat i rosa toner.

Bild
Bild

Amatörblomsterodlare frågar ofta vilken agave som är den mest originella. Det är osannolikt att det är möjligt att ge ett exakt svar på denna fråga. Men en av de rätta kandidaterna blir det kondenserad sort … Bladen på denna växt är inte breda, och täta rosetter liknar en boll i form. Kulturen förgrenar sig, om några år kommer den att förvandlas till en multi-outlet-form och täcka ett betydande territorium.

Villkor för frihetsberövande

Agave, som redan är klart, kräver inte särskilt svårt underhåll … Men du bör fortfarande ta hänsyn till de grundläggande reglerna för odling av denna gröda. Man ska komma ihåg att det aldrig kommer att bli så stort som i naturen hemma. Eftersom växten tillhör succulenter måste den placeras i de lättaste områdena . Ett solfönster fungerar mycket bra.

Husets södra sida är ännu bättre. Men när extrem värme sätter in måste man noggrant undvika att väta bladen. Annars kan brännskador uppstå. I halvskugga, liksom på de norra fönstren kan agave gradvis tappa vitalitet, men det är inte möjligt att upptäcka detta problem direkt.

Viktigt: om det inte finns tillräckligt med ljus på vintern kommer växten att sträcka sig i längd, medan blommorna på inomhusblomman blir mindre. Om belysningen är väl organiserad är de tätt grupperade. Man bör komma ihåg att en abrupt överföring av agave från en skuggad plats till en ljusare är oacceptabel. Anläggningen måste anpassa sig till sådana förhållanden.

Bild
Bild

Men den termiska regimen är inte så viktig. Därför försöker de under sommarmånaderna överföra krukorna till det fria. Om detta av någon anledning inte kan göras måste du ventilera rummet oftare. Denna teknik kommer att undvika de skadliga effekterna av temperaturförändringar.

Agave känns ganska bra vid en temperatur på 18 grader. De bästa förhållandena ligger dock i intervallet 22 till 28 grader.

För din information: på vintern ska rummet där agaven odlas inte kylas till mer än -6 grader. Detta är redan en kritisk temperatur, och en tiogradig frost kan helt förstöra en känslig tropisk kultur. Luftfuktighet är inte så viktigt. Även om det bara är 40%behöver du inte specifikt öka det.

Plantering utförs i de blandningar som ligger nära ett lager av sand och stenar som är fattiga på näringsämnen. Av de självberedda jordkompositionerna är en kombination bäst lämpad:

  • humus;
  • tvättad sand av grova fraktioner;
  • lummigt land;
  • torva.
Bild
Bild
Bild
Bild

Deras relativa mängd är 1 del, 0,5 delar, 1 respektive 2 delar. Om det inte finns någon önskan eller möjlighet att förbereda jordblandningen på egen hand kan du ta butiker som är avsedda för palm, yucca eller dracaena. Enligt kvalificerade blomsterhandlare är det värt att lägga en tegel uppdelad i stora bitar ovanpå - det kommer att stärka dräneringen. De optimala behållarna är keramiska krukor, som kännetecknas av en stor diameter och låg höjd.

Det måste finnas dräneringshål i botten. Längst ner lägger de 0, 02-0, 03 m grus eller andra små stenar.

Viktigt: de ska tvättas noggrant och desinficeras. En nyplanterad agave placeras inte i solen, först måste den slå rot och bli starkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion och transplantation

Frön används ibland för att föröka rumsagave, men denna metod är svår att anse som optimal - utvecklingshastigheten är för låg. Under de sista dagarna av vintern måste du lägga frön i våt sand och begrava dem på cirka 0,01 m. Täck omedelbart behållaren med genomskinlig film eller glas. Inuti måste temperaturen hållas från 20 till 25 grader.

Plantor bör förväntas 5-7 dagar efter plantering . Sedan, på den 15-20: e dagen, bör det andra bladet komma ut, den 35-40: e dagen-det tredje; i slutet av den andra veckan därefter växer agaven till 0,08 m i höjd. I detta fall är dess diameter 0,15 m. Rosetten bildas i det ögonblick som det fjärde bladet dyker upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det beslutas att använda sticklingar måste de skäras av nära basen. Minst en knopp bör vara kvar på sticklingarna, annars kommer växten inte att rota sig. Därefter måste arbetsstyckena torkas i 2 eller 3 timmar. För att påskynda tillväxten sprinklas skärpunkterna med krossat kol.

Medan tiden går kan du förbereda jorden eller sanden. Planteringar vattnas med vatten vid rumstemperatur. Under de första 12 månaderna kan 5-6 löv bildas. Under det andra levnadsåret kommer upp till 9 nya blad att dyka upp, och i det tredje - upp till 12.

Inomhus agave kan förökas av sid- och rotsugare . Denna metod är också relativt enkel. Så snart bebisarna dyker upp måste de separeras med ett skarpt blad. Torkning av skördade plantor tar cirka 24 timmar, ingen täckning och sprutning krävs. För första gången måste du vattna växten den tredje dagen; frekvent vattning rekommenderas inte förrän roten är klar.

Transplantationen kan göras en gång om året. I en äldre ålder utförs denna procedur efter 2-3 år, eller om krukan tydligt har blivit liten. Det är möjligt att transplantera groddar som odlats med frömetoden i en behållare med en bredd av 0,06 m. Nästa år kommer krukor med en bredd på 0,08 m att behövas.

Rothalsar ska inte begravas. Bättre om de håller sig över ytan. Ett vanligt misstag vid omplantering av agave är jordkomprimering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att fixa rosetten med stenar - denna lösning aktiverar tillförsel av syre till blomman. Inget annat krävs av floristerna i detta skede.

Vård

Det enklaste sättet att växa hemma är en vitaktig, kunglig eller trådbärande agavesort. Förutom de vanliga procedurerna som att vattna, bibehålla ljus och mata, måste du systematiskt rengöra bladen. De samlar damm som kan störa fotosyntesen i ett försummat tillstånd.

Vid odling av agave vattnas den högst två gånger på 10 dagar . Se samtidigt till att jordytan är torr, men inte för torr. När växtsäsongen slutar blir vattningen ännu mindre frekvent - även en gång i månaden räcker.

Att spraya denna växt är oacceptabelt. Om mitten av utloppet blir våt börjar det ruttna.

Bild
Bild

Agave matas var 14: e dag, men bara på sommaren, och inte under blomningen. För toppdressing rekommenderas formuleringar med ett begränsat kväveinnehåll. Du kan bara ta blandningar för att gödsla succulenter. Experter och experter är överens om att en brist på näringsämnen är mindre farlig för agave än en överflöd.

Att ta hand om en blomma innebär också att vara uppmärksam på den i ett tidigt utvecklingsstadium . Det är oönskat att flytta agaven vid denna tidpunkt, om inte bara för att ändra belysningen. Under de första veckorna efter plantering eller transplantation är rötterna mycket känsliga. Du ska inte lossa jorden igen, och helst bör du helt överge lossningen.

Om du verkligen behöver transplantera en blommande agave omedelbart är det bäst att bli av med blomman, eftersom den absorberar mycket vitalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En tropisk saftig växt är inte särskilt mottaglig för sjukdomar, men du måste alltid komma ihåg att misstag vid vård av den kan skada växten. Av skadedjur är skalinsekter och thrips särskilt farliga, på grund av vilka växten torkar och vissnar. Du kan bekämpa dem genom att tvätta bladen:

  • en svag alkohollösning;
  • tvålskum;
  • starkt utspädd öl;
  • en svag lösning av borsyra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa naturläkemedel hjälper nästan alltid. Men inte första gången, utan vid bearbetning var 4-5: e dag. Det är nödvändigt att upprepa behandlingen tills skadedjuret helt försvinner. Om angreppet är mycket allvarligt bör växtbaserade insekticider användas. De används i strikt överensstämmelse med anvisningarna för dosering, koncentration och personliga skyddsåtgärder.

Ibland nedre bladen blir gula som i träden på senhösten. I detta fall är det tillräckligt att minska vattenintensiteten.

Det är värt att komma ihåg att agave kan infekteras med svampar som orsakar ruttnande av rötter och löv. Den främsta orsaken till infektion är för intensiv bevattning. Det är nödvändigt att se till att jordklumpen torkar helt i intervallerna mellan vattningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men ibland räcker det inte längre, och sjukdomen förvärras. Då måste du transplantera växten i ren jord. Det rekommenderas till och med att baka det för att få ett bra resultat. Ibland lider agave av mjölk … Det är nödvändigt att bekämpa det med hjälp av insekticider, huskurer hjälper inte här.

Rekommenderad: