Kopparsulfat För Druvor: Bearbetning På Hösten, Våren Och Sommaren. Hur Späds Det För Sprutning Av Sticklingar Och Vingårdar? Proportioner

Innehållsförteckning:

Video: Kopparsulfat För Druvor: Bearbetning På Hösten, Våren Och Sommaren. Hur Späds Det För Sprutning Av Sticklingar Och Vingårdar? Proportioner

Video: Kopparsulfat För Druvor: Bearbetning På Hösten, Våren Och Sommaren. Hur Späds Det För Sprutning Av Sticklingar Och Vingårdar? Proportioner
Video: How To Grow Grape Vines Root Cuttings From Existing Plants 2024, April
Kopparsulfat För Druvor: Bearbetning På Hösten, Våren Och Sommaren. Hur Späds Det För Sprutning Av Sticklingar Och Vingårdar? Proportioner
Kopparsulfat För Druvor: Bearbetning På Hösten, Våren Och Sommaren. Hur Späds Det För Sprutning Av Sticklingar Och Vingårdar? Proportioner
Anonim

Behovet av att använda kopparsulfat för druvor uppfattas av erfarna trädgårdsmästare som ett bra alternativ till användning av hårdare kemikalier. Bearbetning i rätt proportioner på våren, hösten och sommaren skyddar vinstocken från sjukdomar och skadedjur utan att störa dess tillväxt. Det är värt att prata mer detaljerat om varför kopparsulfat behövs, hur man späd det för att spraya en vingård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför bearbeta?

Säsongsbearbetning av druvor med kopparsulfat ingår i listan över åtgärder som är nödvändiga för att upprätthålla en hälsosam vinstock. Detta är ett av de enklaste och mest prisvärda sätten att skydda växter mot svampsjukdomar och skadedjur som är destruktiva för dem . Växter sprutas med kopparsulfat i trädgårdsodling, de vattnas på dålig lera och sandig jord. Sticklingar eller skaft känns också bättre under lagring om de först doppas i en 4% lösning av detta ämne.

För en vingård som inte ligger på svart jord är problemet med kopparbrist alltid relevant . Genom att spraya växter med preparat baserade på detta ämne kan man enkelt lösa problemet med att eliminera den uppkomna bristen.

Kopparsulfat tillhör vattenlösliga former, absorberas väl men tränger inte in i frukter. Med brist på det bromsar växterna sin utveckling, slutar bära frukt och kan vissna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetning med kopparsulfat är nödvändig för druvor, eftersom den utför flera funktioner

  1. Toppdressing . Genom att kompensera för bristen på näringsämnen är det möjligt att säkerställa upprätthållandet av hög växtimmunitet.
  2. Sanering . Användningen av kopparsulfat låter dig behandla vinstocken från svampsjukdomar, parasitinfektioner.
  3. Sjukdomsprevention . Förbehandling kan ge de bästa förutsättningarna för att plantera och odla unga vinstockar.
  4. Förbättra jordens bördighet . I det här fallet hälls lösningen under roten, eller jorden behandlas innan vinstocken planteras.

Topdressing med kopparsulfat behövs traditionellt för jordar med en övervägande torv eller sand och lera i kompositionen. När du använder detta ämne är det absolut nödvändigt att noggrant följa rekommendationerna för dess dosering.

Kopparsulfat är effektivt för att bekämpa växtsjukdomar som skorv, mjöldagg, mykos, vit eller brun fläck.

Bild
Bild

Hur späds?

Det är möjligt att korrekt förbereda en lösning av kopparsulfat för sprutning, strikt iakttagande av ämnets proportioner och dosering. En vattenhaltig suspension kräver inte en hög koncentration av aktiv ingrediens . Det räcker att späda ut produkten i en andel av 5 g per 1 liter vätska. Detta är den högsta möjliga koncentrationen, enbart lämplig för höstens omorganisation av gamla vinstockar. För vårprofylax räcker det med en 1% lösning (1 g per 1 liter vatten); en suspension med 3% kopparsulfat är lämplig för förstörelse av svamp och sjukdomar.

När du förbereder ett bevattningsmedel är det mycket viktigt att använda glas, icke-oxiderande rätter . Järn och plast kan reagera med läkemedlet. Kristallint blått pulver löser sig bättre i varmt vatten - detta bör beaktas.

Det är nödvändigt att bereda en suspension av kopparsulfat omedelbart före sprutning eller rotapplikation - i kontakt med luft förlorar ämnet snabbt sin effektivitet.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Du kan bearbeta vinstocken med kopparsulfat under våren, sommaren eller hösten, beroende på befruktningens syfte. Det är värt att noggrant välja den period då påverkan kommer att utföras . Om du till exempel strös lösningen på bladen i sommarvärmen är det mer troligt att de bränns. Om det finns ett akut behov av sanitet, späds lösningen helt enkelt mer - denna åtgärd undviker problem, men minskar läkemedlets fungicida effektivitet.

Kopparsulfat appliceras bäst i form av fina droppar som sprutas på de drabbade delarna av vinstocken . För dessa ändamål används en speciell spraytank. Handsprutor är praktiska för små områden. På stora vingårdar är ryggsäckmodeller med ökad tankkapacitet mer effektiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid behandling med kopparsulfat är det viktigt att uppmärksamma sprutans noggrannhet . När svampen förstörs och sjukdomar behandlas är det nödvändigt att spruta minst 1,5 liter suspension på varje stor druva. Hela busken kommer att kräva 4 till 5 liter av en 3% lösning. I avsaknad av en spruta till hands kan du applicera kopparsulfat på vinstocken med en kort kvast gjord av tunna kvistar. I det här fallet bör du vägra att använda en vattenkanna - för stora droppar kommer att bränna bladen.

Om rotfyllning utförs rekommenderas att isolera jorden under busken från eventuell kontakt med kemikalien som används. För detta kantas ytan av jorden med en film, som sedan avlägsnas.

Det är viktigt att följa den korrekta proceduren: börja spruta från toppen av busken, gradvis flytta till skotten på den nedre nivån. Stammen och benen bearbetas sist. Det är nödvändigt att hålla sprutan på ett avstånd av 20 cm när du utför arbete, rikta dess munstycke nedifrån och upp.

Bild
Bild

På hösten

Höstbearbetning av druvor med kopparsulfat anses vara en av de viktigaste och viktigaste under året. En gammal vinstock före skydd för vintern behöver fullständigt skydd mot svampar och parasiter i jorden, liksom från deras sporer som sprids genom luften . Det utförs efter att busken helt har fällt sina löv. För de södra regionerna börjar denna period i slutet av november, i mittfältet sker den sista sprutningen med kopparsulfat under det tredje decenniet i oktober.

Innan bearbetningen inspekteras vinstocken noggrant . Om det behövs beskärs torra, svårt drabbade områden. Resterna av vissnat blad avlägsnas från grenarna, rakas från marken.

Om de lämnas kvar kan skadedjurslarver lätt dyka upp i det ruttnande organiska materialet och letar efter en lämplig plats för övervintring.

Bild
Bild

Nakna grenar knyts till klasar innan de sprayas på hösten. Därefter sprutas en 5% lösning av kopparsulfat på varje sådan struktur. Eftersom bladen är borta på hösten kan koncentrationen vara ganska hög.

Innan sticklingarna skickas till förvaring rekommenderas det också att spraya dem eller helt enkelt doppa rotdelen i en lösning av kopparsulfat . Sådana förebyggande åtgärder är inte alls överflödiga, särskilt inte när man tänker på att det är unga skaft som är mest mottagliga för svampsjukdomar. Försvagad immunitet tillåter dem inte att effektivt motstå yttre hot. Att försumma sanering kommer att leda till att växter helt enkelt kan dö.

Bild
Bild

Under våren

Förebyggande vårbehandling bör göras så tidigt som möjligt. Den optimala tiden blir när vinstocken ännu inte har kastat ut knopparna . Under denna period är de sanitära åtgärder som vidtas de mest effektiva. Efter att knopparna blommat är det inte längre möjligt att använda kopparsulfat. Det rekommenderas att utse behandlingstiden efter att ha väntat på att den genomsnittliga dagliga temperaturen ska fastställas över +5 grader Celsius.

Vår och annan säsongssprutning ska göras i torrt och klart väder. Om det omedelbart efter applicering av läkemedlet tvättas av med regn, kommer sådana åtgärder inte att medföra fördelar. Allt kopparsulfat kommer in i jorden, övermättad med kemikalier.

Bild
Bild

Vid bearbetning av druvor på våren bör rätt procedur följas

  1. Täckmaterial avlägsnas från vinstocken.
  2. Grenarna reser sig över markytan. Fäst på förinstallerad eller överbliven från förra årets spaljé.
  3. Vinstocken får torka i solen i 2-3 dagar. Detta gör att växten kan förbereda sig för ytterligare uppvaknande.
  4. Efter den angivna tiden bereds en lösning av kopparsulfat. 1% koncentration räcker. Läkemedlet appliceras omedelbart, det kan inte lagras.

När du väljer tid för den första behandlingen är det viktigt att ta hänsyn till de regionala klimatfunktionerna . I centrala Ryssland börjar denna period under det tredje decenniet i mars. I söder ska sprutning göras i slutet av februari eller lite senare. För Sibirien och Uralen skjuts bearbetningstiden till början av april, tidigare kan vinstocken helt enkelt inte frigöras från skyddet på grund av de höga riskerna för frysning.

Om det inte var möjligt att spraya med kopparsulfat i början av våren, kan det utföras senare - före blomning . Huvudsyftet med behandlingen i detta fall är att skydda stjälkarna från svampinfektioner och sönderfall, öka växtens immunitet och dess motståndskraft mot parasitinfektion. Sprutning utförs enligt standardschemat, från topp till botten, rekvisita är också noggrant täckta med läkemedlet - de blir ofta källor till spridning av bakteriella infektioner.

Bild
Bild

Våren är en bra tid att rota vinstockarna om det behövs. Brist på koppar rapporteras av blekhet och ojämn färg på bladen, svaghet och gallring av skotten. För rotmatning används en suspension av kopparsulfat i en koncentration av 1%.

Sommar

Under sommarvärmen rekommenderas inga behandlingar. Men den här tiden är gynnsam för utveckling och spridning av druvsjukdomar. Om skadorna på vinstockarna märks med blotta ögat bör en torr period väljas för sprutning . I grund och botten används en lösning för sommarbehandling i en koncentration av 0,5%, men om förekomst av oidium upptäcks lavar måste proportionerna ökas till 3 g kopparsulfat per 1 liter vatten. Sprutning utförs på kvällen, i lugnt, molnfritt väder.

Om vårdatumet för introduktion av rotförband med kopparhaltiga preparat har missats kan du utföra det i juli . Efter uppkomsten av tecken på brist på detta element i jorden är det nödvändigt att förbereda en lösning i en koncentration av 0,2-0,3%.

En suspension av kopparsulfat införs i jorden med en bladmetod för att inte skada växten.

Bild
Bild

Säkerhets regler

Kopparsulfat är ett giftigt ämne, med vilket det ställs ganska strikta krav på arbete. Det är absolut nödvändigt att observera den exakta koncentrationen av ämnen utan att ändra dosen efter eget gottfinnande. Samtidigt är det viktigt att inte glömma reglerna för personlig säkerhet.

  1. När du arbetar med en kemikalie oavsett om det är att förbereda en lösning eller spruta den, måste man vara noga med att skydda kroppen, händerna och fötterna. Kläderna ska vara så stängda som möjligt, det är bättre att ta på sig gummistövlar eller galoscher på fötterna och skydda din kropp med en regnrock eller arbetsrock.
  2. Gummierade (doused) eller nitrilhandskar måste bäras på händerna . Du kan inte dosera kopparsulfat utan skyddsutrustning. Efter arbete, även med handskar, måste händerna tvättas med tvål och vatten.
  3. Vid sprutning av växten måste håret skyddas med en hatt eller huva , andningsorgan - med en respirator eller en individuell mask som förhindrar inandning av små droppar av lösningen. Ögonen skyddas med speciella glasögon.
  4. Det är förbjudet att spruta kopparsulfat och föreningar baserade på det i blåsigt väder . Detta ökar sannolikheten för kontakt med lösningens vattenhaltiga dispersion, vilket kan vara hälsofarligt.
  5. Under varma perioder av året väljs tidiga morgon- eller kvällstimmar för sprutning . Detta undviker avdunstning av lösningen tills den tränger in i växtens organ. Dessutom kan du under dagen skada växten - bladen kommer helt enkelt att brinna ut.
  6. Hudkontakt Kopparsulfat, särskilt i hög koncentration, kan orsaka brännskador eftersom det innehåller svavelsyra. Om det uppstår kontakt, tvätta kroppen noggrant med tvål och ett antiseptiskt medel. Sök läkare om irritation eller brännskador utvecklas.
  7. När du tvättar lösningen med regn, upprepa inte behandlingen tidigare än efter 4 veckor . I det här fallet är det omöjligt att kontrollera smältbarheten hos koppar, och dess överskott i jorden är inte mindre farligt än brist.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på alla säkerhetsregler kan du använda kopparsulfat vid bearbetning av vingårdar utan att riskera din egen hälsa och växtskydd.

Rekommenderad: